Napisal/-a Ivčk » 06 feb 2009, 14:40
Tudi jaz paradižnik gojim nepokrit, pa še nekako shajam, le da je bila lanjska sezona za vzojo paradižnika res hudičeva. Pa sem vseeno imela paradižnike na vrtu skoraj mecec in pol dlje od sosedov, tudi od tistih, ki so ga imeli pokritega...
S paradižniki je veliko dela, ni dovolj, da mu daš samo streho, potem pa ga prepustiš samega sebi...
Glede sort pa takole:
Brandywine in Mexico bi izbrala kot najboljša beefsteak paradižnika. Plodovi so veliki, mesnati, okusni in rastline so dokaj rodne.
Od črnih mi je zmagovalec Cherokee purple, ki je bil precej zgoden, dobro je rodil pa še zelo okusen je.
Black cherry, Sungold Red in Sprite so mi najljubši češnjevci.
Od zgodnjih paradižnikov zmaga Kimberly, tako po zgodnosti, kot po okusu.
Od paradižnikov, namenjenih za predelavo, so mi favoriti Jersey Devil in Orange Banana (Liane Orange), vendar smo tega drugega večinoma pojedli kar v solatah. Je pa to izredno rodna rastlina. Na dveh rastlinah (torej ob enem kolu) je bilo toliko plodov, da so napolnili črno plastično gajbico iz trgovine...
Pri raznobarvnih paradižnikih v svojih kategorijah zmagajo: Super Snow White (bel), Green Grape in Aunt Ruby's German Green (zelen), Goldfish (rumen), Copia (bicolor), Persimmon (oranžen)...
Toliko o mojih favoritih. Semen pa žal letos ne bom več razdajala, ker mi jih primanjkuje. Tisti, s katerimi sem se zmenila, jih še dobite...