Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jun 2009, 10:32

Najlepša hvala vsem za tako lepe in tople čestitke :D
Malce mi je nerodno, ker smo takole 'zasmetili' temo o paradižnikih.
Nadebudnež, tebi pa tudi čestitke ob prihajajočem srečnem dogodku. Daj da boš pravočasno javil, ko se zgodi :wink:

Bučarka, ne vem če bo paradajzar, morda pa bo spet kak računalniški 'freak', ki ne bo vrta niti pogledal, dvojčki znajo biti taki...
Joj, moram v album naložiti kako slikico, pa ne najdem časa, po novem smo pokonci vsake dve uri :lol:

Vsem še enkrat iz srca hvala za vaše čestitke, zdaj pa bo najbolje, da se vrnemo paradajzkom, a ne? :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a uroš » 02 jun 2009, 11:03

bučarka je napisal/-a:Uroš, s kje pa si? Mogoče smo blizu.

Imaš lepe rastline. Slike pa so ogromne.. upam, da bo tudi pridelek v takem stilu. :wink:


Pozdravljena bučarka. Jaz sem iz okolice Škocjanskih jam. Ja, za slike se bom spet potrudil in jih pomanjšal ker vidim, da sem spet pretiraval.
uroš
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2009, 18:51
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a fotografka » 02 jun 2009, 14:53

Ivčk še jaz, še jaz... :lol:

Čestitke mamici, očku... malemu Nolanu pa želim veliko smeha, veselja in da bi se že v otroštvu "naspal". Le povej mu, da naj zdaj spi, ko bo malo starejši bo mu vedno primanjkovalo časa za spanec. :D


Uroš, glede velikosti fotk; nekje 600 ali 800 pikslov po daljši stranici je skoraj optimalno za forume.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 mar 2009, 13:05
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a nadina » 03 jun 2009, 08:29

šima je napisal/-a:Pri slikah, ki so tako prilepljene na forum, lahko samo skopiraš naslov, in ga prilepiš v iskalnik na vrhu.

Npr. http://www.shrani.si/?1j/uu/1Fx90oYj/210520091795.jpg

Bolje da so na forumu fotografije kot pa prevelike.
ista ko te zanima, jo odpreš, če pa so prevelike, pa "čisto zmeša obliko foruma"

:wink:

Ma se ti zdijo take, ki jih npr. jaz prilepim, da "čisto zmešajo obliko foruma"???? Izberem vel. 640 !!!!! ....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a uroš » 03 jun 2009, 10:00

Se opravičujem za slike. Sedaj so popravljene. Kaj mi svetujete glede zalivanja. Mene včasih tudi po 4 dni ni doma pa me zanima kako si pomagate (če nimate dobrih sosedov). V naprej se vsem zahvaljujem.
uroš
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2009, 18:51
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a šima » 03 jun 2009, 10:20

nadina je napisal/-a:
šima je napisal/-a:Pri slikah, ki so tako prilepljene na forum, lahko samo skopiraš naslov, in ga prilepiš v iskalnik na vrhu.

Npr. http://www.shrani.si/?1j/uu/1Fx90oYj/210520091795.jpg

Bolje da so na forumu fotografije kot pa prevelike.
ista ko te zanima, jo odpreš, če pa so prevelike, pa "čisto zmeša obliko foruma"

:wink:

Ma se ti zdijo take, ki jih npr. jaz prilepim, da "čisto zmešajo obliko foruma"???? Izberem vel. 640 !!!!! ....


He he, nadina, točno veš kaj sem mislil.
Prav pogledat sem šel tvoje fotke na forumu in ugotovil, da imaš najbolj vzorno prilepljene fotografije.

Drugače pa obstaja brezplačen programček za pomanjševanje slik, in še veliko drugih funkcij ima VSO image resizer
http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/

Jaz uporabljam shrani.si, pa imam vedno težave, ker včasi pri naslovu prilepim kaj preveč, včasih pa kaj premalo.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 16 jan 2009, 16:10
Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a Pepe » 03 jun 2009, 10:47

uroš je napisal/-a:Se opravičujem za slike. Sedaj so popravljene. Kaj mi svetujete glede zalivanja. Mene včasih tudi po 4 dni ni doma pa me zanima kako si pomagate (če nimate dobrih sosedov). V naprej se vsem zahvaljujem.

Paradižnik itak ne mara zalivanja vsak dan. Sicer zelo dobro prenaša tudi najhujšo sušo, vendar ga je priporočljivo občasno zalivati, da se izognemo ovršni gnilobi plodov. Če ga temeljito zaliješ (20 l/m2), bo brez problema zdržal cel teden tudi v najhujši vročini.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a uroš » 05 jun 2009, 20:50

Najlepša hvala za informacijo.
uroš
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 10 apr 2009, 18:51
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a sasok » 06 jun 2009, 15:13

Ivčk čestitke tudi z moje strani! :lol: :lol:
Pri nas so paradajzi še bolj mali, ker smo jih tudi sejali pozneje pa še nekaj so jezili, tako da bojo cveteli verjetno konec junija.
Me pa zanima v kateri temi so navodila za tista domača škropiva zanje? Sem zdaj šel to celo skozi pa tukaj ni.
Lp
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a Kajser » 06 jun 2009, 19:51

sasok je napisal/-a:[color=violet]
Me pa zanima v kateri temi so navodila za tista domača škropiva zanje? Sem zdaj šel to celo skozi pa tukaj ni.
Lp


Nekaj sem si jih sproti spravljal v word, upam da bo v pomoč!



1 liter polmastnega mleka, 1 liter čaja in 1 liter vode v katero lahko vmešaš še kako foliarno gnojilo ali kak drug pripravek po želji (Agrostemin ali kak vitaminski kompleks)...

Za čaj uporabi čimbolj pestro mešanico zelišč: meto, žajbelj, vratič, kamilice, žametnice (tagetesi (močan naravni fungicid), uporabiš lahko liste in odcvetele cvetove, če ti je škoda novih), čebulne in česnove liste. Ta kombinacija nekako najbolj fungicidno deluje.

Če boš kuhala čaj (preliješ s kropom in pustiš, da odstoji 10 min, nato precediš in hladno uporabiš) - to počni zunaj, ker zelo smrdi; ali pa iz zelišč naredi škropilno brozgo: zelišča narežeš na drobno in jih preliješ z mrzlo vodo, pustiš stati 24ur, potem precediš in razredčiš ter rastline poškropiš...

Je pa škropivo s čajem bolj za preventivo, šprica se enkrat na teden. Če so rastline že okužene, srčno priporočam tole:

Bio sodin fungicid

Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.

Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih teden dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).


Ko smo že pri škropivu - na internetu sem poiskal točno koncentracijo sode za škropivo, da ne bomo pri žlicah in žličkah. Priporočena koncentracija je 0,5 %, kar pomeni ena 20g vrečka sode bikarbone na 4 litre vode. Listni ožig nastane pri 2 % koncentraciji.))

Seveda je to škropivo tudi za preventivo in ravno zato ga priporočam predvsem za kurativo, ker preverjeno deluje na obolele rastline, preventivno pa deluje tudi čaj z mlekom.

Zelišča so znana po svojih blagodejnih učinkih, tako za ljudi, kot za rastline, zaradi vsebnosti eteričnih olj.

Laktoza v mleku pa naj bi delovala kot nek zaščitni sloj (kot npr. sojin lecitin v pripravku Super F od Plantelle), zato je špricanje treba ponavljati v tedenskih razmikih in še takrat obilno. Rastlino je potrebno kar 'okopati' v škropivu. Za škropivo kupujem seveda najcenejše mleko...

Šprica se v jutranjih urah (ali ob oblačnih dnevih). Tako ima vlaga iz škropiva dovolj časa za izhlapeti do poldneva, ko je sonce najmočnejše in na tak način na rastlinah ne more priti do sončnih ožigov.

Uporabljajo se lahko vsa zelišča, ki jih imamo doma za čaje: od kamilice, mete, melise, žajblja, pelina, citronke, monarde,... pač vse, kar pride pod roke.

Jaz ponavadi zmešam 1 liter polmasnega mleka z enim litrom čaja, ki ga naredim po receptu za navaden čaj: 1 čajna žlička na 2 deci vode, torej na 1 liter vode dam 5 čajnih žličk suhih zelišč (jaz pomešam vsa zelišča, ki jih več ne uporabljam). Vodo zavrem in prelijem preko zelišč, nato pustim, da odstoji 10 minut in precedim. Ko se čaj shladi, ga zmešam z mlekom in voila: škropivo narejeno!

Še ena pomembna izboljšava:
Najprej v polovični količini pogrete vode raztopimo milo. Potem vlijemo olje in močno pomešamo, da milo raztopi olje. Če se olje ni povsem raztopilo, dodamo več mila. V drugi polovici vode raztopimo sodo in oboje zmešamo.
Pri tem postopku se faze ne ločujejo, ni potrebno stalno pretresanje in kar je najpomembnejše, škropilo je homogeno in rastlino dobro omoči, škropilka pa se ne paca z oljem
Vsako milo je dobro, jaz uporabljam tistega najcenejšega za pranje.

Ivčk, Nadina in Pepe[/i]
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a sasok » 06 jun 2009, 20:42

Kajser najlepša hvala, sem si tudi sam zdaj shranil na računalnik.
Lp
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a labia » 07 jun 2009, 13:07

No, ko je ravno govora o naravnih fungicidih bom po spominu navedel menda zelo učinkovit fungicid, ki pa ga sam še nisem preverjal, bi pa po opisu moral zagotovo delovati:

Na internetu sem naletel na zanimiv BIO FUNGICID za katerega bi lahko rekel: gozdarski fungicid , saj so sestavine vrba, breza in žajbelj. Razlogi za tako sestavo so naslednji:

Vrbe največkrat rastejo ob vodi in nimajo težav s plesnijo, ki je seveda vedno tam kjer je vlaga. Vrbovo lubje vsebuje namreč asicilinsko kislino, ki je tudi sestavina aspirina. Nasplošno so kisline zaviralci razvoja plesni. V primeru, da nimamo možnosti priti do vrbovega lubja torej uporabimo aspirin.

Brezovo lubje se je tisočletja uporabljalo namesto papirja in je kar nekaj zpiskov ohranjenih na tem lubju, ki noče gniti ali plesneti. V gozdu lahko najdemo podrto drevo breze s strohnelim lesom, lubje je pa tako kot novo. Torej je nekaj v sestavi brezovega lubja, kar je izredno močan fungicid.

Žajbelj pa je odporna rastlina, kateri se listi nevihajo in praktično ne zboli, polna je eteričnih olj, ki delujejo zdravilno in razkuževalno.

Priprava GOZDARSKEGA fungicida je taka: Iz podrte breze ali iz delov vej olupimo lubje, enako storimo pri vrbi, ki jo bomo našli ob potoku ali reki. Žajbeljeve liste morda imamo ali pa jih dobimo pri prijateljih.

V 3 literski lonec damo dve pesti od vsakega lubja, ki smo ga delno nasekljali in pest žajblja. Sestavine naj se kuhajo na majhnem ognju dobre pol ure. Ko se ohladi dobimo koncentrat, ki ga redčimo z vodo v razmerju 1:5. Torej 1 del koncentrata in 5 delov vode.

Po izkušnjah avtorjev je ta fungicid upešen in uporaben na paradižniku, krompirju, trti in celo proti breskovi kodravosti.

nedvomno je zadeva za preiskusit, je pa popolnoma naravna
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 jun 2009, 13:18

labia je napisal/-a: gozdarski fungicid , saj so sestavine vrba, breza in žajbelj.


V kakšne namene pa naj bi ga uporabljali? Kot preventivo ali kurativo?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a labia » 07 jun 2009, 18:11

Preventiva zagotovo, kolikor se spomnim članka pa je mešanca uporabna tudi kurativno.
Bom poskusil najti spletno stran in potrditi. Vem, da sem bil presenečen glede breskove kodravosti, zato sem si naredil zaznamek o sestavi.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Med_Ica » 07 jun 2009, 18:36

Tule je link za omenjeni pripravek:

http://www.ekogea.si/wiki/index.php/Sabesa
Med_Ica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 27 maj 2009, 18:15
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bučarka » 08 jun 2009, 11:32

Moji paradižniki po teh deževnih dneh divjajo kot zmešani. Našla sem nekaj sort, ki imajo plodove (Roman candle, Anans vert, Madra, Zolotye Kupola, Orange oxheart...).

Komaaaaj čaaaakaaaam!! :D
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 08 jun 2009, 11:34

Prilepi kakšno slikico, da si napasemo oči!
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 01 apr 2009, 11:37
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 09 jun 2009, 22:10

Tudi moji paradižniki so zelo zrastli. Moti me edino, ker imajo letos skoraj vse sorte zelo dolge povešajoče liste (cca 3 pednje), ki segajo od sredine rastline kar na tla. Ker se bojim, da bi od tal prišla bolezen, sem spodnji dve vrsti listov potrgala pri steblu, ostale, ki z velike višine še vedno segajo do tal, pa sem skrajšala - odščipnila na polovici tega dolgega lista. Pa me je malo strah, ali bo to v redu, ker tega še nikoli nisem naredila. Kaj menite, ali jim bo to škodovalo?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 23 nov 2008, 22:36
Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 09 jun 2009, 22:53

Jaz sem tudi lani "cvikal", če lahko potrgam liste. Ivčk nas je opogumila, začeli smo trgati, od spodaj gor, do prvega balkona plodov.
Sedaj jih konkretno trgam cca. 1x tedensko. Tudi nekatere višje liste utrgam ali skrajšam, če se mi zdi, da ni dovolj zračno. Sploh v rastlinjaku, kjer je ful gužva.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a Pepe » 10 jun 2009, 18:07

Paradižniki so uspešno preživeli vsa neurja in so zelo lepi in zdravi. Letošnje presenečenje Bloody butcher vztrajno dozoreva:
Slika

Moneymaker je zelo lep, naj bo še tako okusen:
Slika

Black russian:
Slika
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov