sasok je napisal/-a:[color=violet]
Me pa zanima v kateri temi so navodila za tista domača škropiva zanje? Sem zdaj šel to celo skozi pa tukaj ni.
Lp
Nekaj sem si jih sproti spravljal v word, upam da bo v pomoč!
1 liter polmastnega mleka, 1 liter čaja in 1 liter vode v katero lahko vmešaš še kako foliarno gnojilo ali kak drug pripravek po želji (Agrostemin ali kak vitaminski kompleks)...
Za čaj uporabi čimbolj pestro mešanico zelišč: meto, žajbelj, vratič, kamilice, žametnice (tagetesi (močan naravni fungicid), uporabiš lahko liste in odcvetele cvetove, če ti je škoda novih), čebulne in česnove liste. Ta kombinacija nekako najbolj fungicidno deluje.
Če boš kuhala čaj (preliješ s kropom in pustiš, da odstoji 10 min, nato precediš in hladno uporabiš) - to počni zunaj, ker zelo smrdi; ali pa iz zelišč naredi škropilno brozgo: zelišča narežeš na drobno in jih preliješ z mrzlo vodo, pustiš stati 24ur, potem precediš in razredčiš ter rastline poškropiš...
Je pa škropivo s čajem bolj za preventivo, šprica se enkrat na teden. Če so rastline že okužene, srčno priporočam tole:
Bio sodin fungicid
Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.
Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.
Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih teden dni.
Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).
Ko smo že pri škropivu - na internetu sem poiskal točno koncentracijo sode za škropivo, da ne bomo pri žlicah in žličkah. Priporočena koncentracija je 0,5 %, kar pomeni ena 20g vrečka sode bikarbone na 4 litre vode. Listni ožig nastane pri 2 % koncentraciji.))
Seveda je to škropivo tudi za preventivo in ravno zato ga priporočam predvsem za kurativo, ker preverjeno deluje na obolele rastline, preventivno pa deluje tudi čaj z mlekom.
Zelišča so znana po svojih blagodejnih učinkih, tako za ljudi, kot za rastline, zaradi vsebnosti eteričnih olj.
Laktoza v mleku pa naj bi delovala kot nek zaščitni sloj (kot npr. sojin lecitin v pripravku Super F od Plantelle), zato je špricanje treba ponavljati v tedenskih razmikih in še takrat obilno. Rastlino je potrebno kar 'okopati' v škropivu. Za škropivo kupujem seveda najcenejše mleko...
Šprica se v jutranjih urah (ali ob oblačnih dnevih). Tako ima vlaga iz škropiva dovolj časa za izhlapeti do poldneva, ko je sonce najmočnejše in na tak način na rastlinah ne more priti do sončnih ožigov.
Uporabljajo se lahko vsa zelišča, ki jih imamo doma za čaje: od kamilice, mete, melise, žajblja, pelina, citronke, monarde,... pač vse, kar pride pod roke.
Jaz ponavadi zmešam 1 liter polmasnega mleka z enim litrom čaja, ki ga naredim po receptu za navaden čaj: 1 čajna žlička na 2 deci vode, torej na 1 liter vode dam 5 čajnih žličk suhih zelišč (jaz pomešam vsa zelišča, ki jih več ne uporabljam). Vodo zavrem in prelijem preko zelišč, nato pustim, da odstoji 10 minut in precedim. Ko se čaj shladi, ga zmešam z mlekom in voila: škropivo narejeno!
Še ena pomembna izboljšava:
Najprej v polovični količini pogrete vode raztopimo milo. Potem vlijemo olje in močno pomešamo, da milo raztopi olje. Če se olje ni povsem raztopilo, dodamo več mila. V drugi polovici vode raztopimo sodo in oboje zmešamo.
Pri tem postopku se faze ne ločujejo, ni potrebno stalno pretresanje in kar je najpomembnejše, škropilo je homogeno in rastlino dobro omoči, škropilka pa se ne paca z oljem
Vsako milo je dobro, jaz uporabljam tistega najcenejšega za pranje.
Ivčk, Nadina in Pepe[/i]