Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 27 maj 2009, 16:03

Ja, Ivčk vsi pogrešamo..., pa saj se bo vrnila, zrelejša, bogatejša za eno izkušnjo.

Fotografka, a lahko prilimaš fotko, kako imaš nameščeno mrežo proti toči in navedeš, kje si jo kupila, kakšno in koliko okvirno to stane.
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a fotografka » 27 maj 2009, 17:25

Glede mreže proti toči:

Prvič smo to naredili doma, zato je vse bolj provizorično, deluje pa. Ena manjša gredica (3x4m) ima na vsakem vogalu lesen steber, nato pa s špago vpeto mrežo.
Večja greda (3x8m) ima na vsakem vogalu steber, vmes pa še žico, povezano na dveh stebrih, ki deluje kot sleme pri strehi.
Skratka, poskušali smo mrežo čimbolj napet, kot bi postavljali šotor. Res pa je, da se špaga širi in jo zato vsake toliko na novo povežemo in našpanamo mrežo. Imam pa enojno tkano mrežo.
Pa še eno je, v tisti hiterci, ko je treba nekaj kupiti, v Kaliji niso imeli širše mreže kot 3m. Zdaj mi pa na eni strani malo manjka in to se je ob toči zelo poznalo. Ampak, so exotični paradižniki vsi pod mrežo. :D

Ker mreža ni čisto optimalno vpeta, da bi vsa toča padla iz mreže, točo, ki ostane na mreži, takoj po neurju stresemo iz mreže. Se je pa včeraj pokazalo, da je mreža zelo trpežna. Vsaj 15l toče je ostalo na enem delu mreže in le- ta ni popustila ali se kakorkoli poškodovala.

Izboljšave se že snujejo. Verjetno bi bilo najboljše postavit betonske stebre, ki bi bili po možnosti kar zabetonirani v zemljo, povezani z žico (ali železna konstrukcija) in nato mreža vpeta med takšno konstrukcijo.
In za 1x še nimam mreže ob straneh. 2x kar je bila toča, se ni pokazalo to zelo potrebno, res pa je, da če toča pada zelo postrani... Vendar to mogoče drugo leto.

Cena je v Kaliji precej ugodna, glede na ostale ponudbe, ko sem preverjala po telefonu. 3m mreža stane 1,3€/tm, 4m mreža je 1,9€/tm itd. Cena je odvisna tudi če je enojno ali dvojno tkana mreža.

Bom pa prilepila kako slikco, ko se vreme malo izboljša.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 27 maj 2009, 20:57

Tudi jaz imam vse grede pokrite z mrežo in se krasno obnese. Pa še zalivat je treba veliko manj, ko žgoče sonce ne pride direkt do rastlin.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a lera » 28 maj 2009, 08:01

Pa imate kakšne fotke ker očitno brez tega ne bo šlo več.

lp

mislim, da bo Ivčk takoj ko bo mogoče spet z nami in nam delila nasvete katere potrebujemo :lol:
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a orhy » 28 maj 2009, 08:53

fotografka

Mislim, da bi ti olajšalo delo, če bi bila mreža postavljena tako, da ima na eni strani naklon, da bi toča sama padala dol.

Zanima me, ali so to že zaključene mreže, ali je to cena tekočega metra (širina mreže že določena in kupiš po želji tekoči meter - jaz sem gledala že zaključeno mrežo).
Gledala sem v privatni vrtnariji enojno pleteno mrežo, ker druge niso imeli in je cena:

2m x 10m = 8,70 €
4m x 10m = 22 €

Kakšno širino mreže imaš ti?
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fotografka » 28 maj 2009, 11:20

Cene sem napisala za tekoči meter, ker ti v kaliji odrežejo kolikor metrov hočeš imet.

Smo doma razmišljali, da bi moral biti naklon, ampak ker imam kar velike palice za paradižnik, bi morala biti mreža na eni strani precej visoko.
Sej, za 1x je bolj provizorično nameščena, pa sproti ugotaljamo napake, ki se pokažejo.
Meni je najbolj važno da deluje! Če bodo pa "jajce" letele, te pa tak... :roll:

Jaz imam širino mreže 3m, čeprav bi rabila vsaj 4m, ampak je takrat ni bilo na zalogi. Boljše to, kot nič.

Pa še nekaj fotk mreže v albumu:

http://fotografka.moj-album.com/
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a lera » 29 maj 2009, 12:13

takole pa izgleda moj poskusni nasad:

Slika

in pa volovsko srce:

Slika

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2009, 14:37

In podobno kot tale spodaj, so ostali naši paradajzki (malo jih je burja 'ojačala'):

Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a lera » 29 maj 2009, 18:50

Ja super plodove že imaš. Kdaj pa pri tebi običajno zori paradižnik? Katera sorta pa je na sliki?

Če se bo vreme popravilo bo pomoje v redu čeravno jih je malo burja ujela?

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2009, 19:44

[quote="lera"]Ja super plodove že imaš. Kdaj pa pri tebi običajno zori paradižnik? Katera sorta pa je na sliki?

/quote]
Oj, tale na sliki je Red Alert, češnjev, determiniran (50 - 55dni), zgoden naj bi bil - ga še nisem imela!

Sicer pa nam je lansko leto Stupice (52 dni) pobarval plodove v prvem tednu junija (je pa kolegu s foruma lansko leto 'poštrihal', kot sam pravi, že zadnji teden maja!)

Kaj bo letos, ne vem - plodove imajo že skoraj vse sorte (letos jih imam cca 100 različnih sort), a nobeden se še ne barva!?

Burja - jih je tudi lansko leto razdejala kar nekajkrat, pa so bile rastline kar trpežne - sem jih dvignila in zavezala in so rastle lepo naprej?!

Me je pa lansko leto Ivčk tolažila....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 29 maj 2009, 20:16

nadina je napisal/-a:
lera je napisal/-a:Ja super plodove že imaš. Kdaj pa pri tebi običajno zori paradižnik? Katera sorta pa je na sliki?

/quote]
Oj, tale na sliki je Red Alert, češnjev, determiniran (50 - 55dni), zgoden naj bi bil - ga še nisem imela!

Sicer pa nam je lansko leto Stupice (52 dni) pobarval plodove v prvem tednu junija (je pa kolegu s foruma lansko leto 'poštrihal', kot sam pravi, že zadnji teden maja!)

Kaj bo letos, ne vem - plodove imajo že skoraj vse sorte (letos jih imam cca 100 različnih sort), a nobeden se še ne barva!?

Burja - jih je tudi lansko leto razdejala kar nekajkrat, pa so bile rastline kar trpežne - sem jih dvignila in zavezala in so rastle lepo naprej?!

Me je pa lansko leto Ivčk tolažila....

100 različnih vrst imaš? Koliko komadov posamezne vrste pa imaš potem? In na kakšni površini imaš paradižnike.

Jaz imam 14 različnih vrst, po 2 ali 3 komade ene vrste. :oops: Je pa res, da imam le vrtiček.
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 maj 2009, 20:48

He he, punce, v Ljubljano se preselte :lol: :lol:
Meni že zori:
Slika
Slikano z mobilcem, ker mi je digitalec crknil :(
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2009, 21:32

Joj, Pepe, me ¸ima, da bi ta tvoj paradajz nesla pokazat mojim - morda bi tudi oni pohiteli? :roll:

Plamenka, lansko leto sem začela s 'kariero' paradižnikov, pomagala mi je s svojimi nasveti Ivčk, pa Pepe, pa vsi sodelujoči na tem in sosednjem forumu...

Še letos, sem si rekla, potem se pa odločim, katere sorte pri nas najbolje uspevajo in sadim samo še tiste!

Vseh sadik je cca 260 - morda nekaj več, je pa precej češnjevcev - naredim nekaj mezge, sicer se pa vse poje ali razda...

Je pa precej dela z njimi, človek kar nekako to pozabi.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 30 maj 2009, 13:38

Joj, jaz sem svojimi pardižniki precej pozna, komaj cvetijo. Tale v Ljubljani pa je najbrž rekorden za "neprimorsko" Slovenijo. Pred točo mi jih je mreža že dvakrat obvarovala, imam pa nasajenih kakih sto sadik, 6 vrst (dve prinešeni iz dopusta, volovsko srce, en moj domači debel, češnjevec in san marzano) . Škoda, da letos niem zmogla do tistih vaših črnih in drugih najboljših, ker sem ravno spomladi zbolela, pa še z nakupom preko spleta nisem najbolj na ti. Bom drugo leto, ker sedaj se ravno v penzjon spravljam ( še en mesec delam, potem pa svoboda..). Seveda bom lepo prosila vas na forumu za nekaj semen vaših favoritov. Upam, da bom pozno v jeseni vsi zadovoljni z letošnjim pridelkom. LEP DEŽEVEN POZDRAV IZ šTAJERSKE.
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a bučarka » 30 maj 2009, 22:56

Nada in Pepe, lepo vama gre!

Moji so šele v fazi cvetenja ( :cry: ), čeprav vestno kontroliram, če se že kakšen plodek dela. Plevel me je zaradi učenja prehitel, vendar sem ta teden na hitro malo oplela. Zaradi prevelike količine sadik in sort (ter izpitov) sem totalno zanemarila ostalo zelenjavo. Najbolj žal mi je za buče, saj sem jih uspela posejati zelo malo od predvidenih 100 sort.

Drugo leto bom verjetno imela samo kakšnih 100 sort paradižnika, po 2 sadiki na sorto. Upam, da ne bom tega pozabila do naslednje pomladi, ko me prime sejalna mrzlica. :lol:

Sem tudi že skoraj končala popis "prebivalstva", ki ga bom ob priliki objavila.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a labia » 31 maj 2009, 07:54

uff to pa je velik izbor bučarka. zelo me zanimajo tvoji rezultati. sedaj bi se pa že lahko videlo, katere rastline vihajo liste in katere so neoporečne. o plodovih pa potem ko bodo. še posebno bo zanimiva določitev favoritov.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a nadina » 31 maj 2009, 10:07

Oj, Bučarka, me je že nekajkrat imelo, da bi te kaj podrezala, pa sem rekla, naj gredo izpiti mimo...
Dela je pa res precej, a ne?

Škoda za tvoje buče, sem namreč tudi jaz čisto zanemarila buče - enostavno so mi 'pobegnile', ko je bil čas sejenja! Pa sem mislila, da boš res 'tablo obesila', kot si se enkrat hecala in bom videla vsaj tvoje buče.

In nestrpno čakam na tvoj popis ...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 31 maj 2009, 20:34

Po dolgem času se spet oglašam, par dni nazaj sva s sinčkom iz porodnišnice končno prispela domov. Vse je krasno, Nolan je priden in velik fantek, ki mi ponoči celo pusti spati :lol:

Tudi jaz se kar dobro držim, vrt pa me je dočakal v najlepšem razcvetu, a ga za zdaj lahko opazujem le od daleč.

Komaj čakam, da se lahko zapodim med paradižnike, ki so v enem tednu zrastli v neverjetne višave. Vsi po vrsti cvetijo, veliko jih ima že plodiče in so sploh zelo lepi...

Tako kot za vrt, bo tudi za forum zdaj manj časa, a se bom potrudila spremljati vse teme in včasih tudi kaj napisati...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a stabka » 31 maj 2009, 21:10

Čestitke Ivček za naraščajček...za vrt pa kar malo počakaj..počitek je obvezen saj vrt počaka tvoje zdravje naj bo pa na prvem mestu :wink:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a bučarka » 31 maj 2009, 21:16

iiiiiiii!!! Čestitke!!! :D :D :D Paradajzar je rojen! :wink:
bučarka
Guru
Guru