Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a šima » 09 maj 2009, 11:15

Jaz imam 3 sadike.
V kateri reviji je bilo napisano?
Verjetno same pohvalne reči, da se zanimaš za sadiko :wink:

Hm, samo ne vem, kako poslati sadiko.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

paradižnik

OdgovorNapisal/-a Dragy » 09 maj 2009, 11:46

Napisano je bilo v posebni izdaji Mojega vrta Balkoni in terase. Slika je bila priložena in se mi je zdel zanimil.
Ker imam letos v rastlinjaku same različne paradižnike sem mislila, da bi imela še tega.
Ali imaš kakšno sadiko odveč bi se priporočala ali pa za seme za naslednjo leto.

lp Dragica
Dragy
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a šima » 09 maj 2009, 13:32

Uh, sem mislil, da si mi ti pisala ZS, pa sem eno ravnokar obljubil.
No sicer, sta mi ostali še dve, tako da lahko dobiš, samo ne vem kako je glede pošiljanja sadik, ali pa jo prideš iskat?
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a nadina » 11 maj 2009, 09:45

Pepe je napisal/-a:He, he, vidim, da ljubljanski paradižniki niso dosti slabši od primorskih

Ej, Pepe, lepa sadika!
Kaj pa imaš tiste bele bunkice na njej - kakšen skrivni recept, da je sadika tako lepa?
Ampak tale plastična palica bo bolj uboga, ko paradajzek zraste, ali imaš noter ojačano?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 11 maj 2009, 13:53

Tiste bele bunkice so kapljice vode, slikano je bilo ob šestih zjutraj.
Za kol te pa naj ne skrbi, to je 2,2 m fižolovka in preverjeno zdrži paradižnik, ojačitev pa potrebujejo le tiste tanjše in krajše, ki jih prodajajo za paradižnike :roll:
Drugače pa je prvi plod blody butcherja v sodu že večji od oreha, cel kup jih je velikosti češnje, cveti pa že tretja etaža. Samo še toplo vreme naj zdrži...
Slika
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 maj 2009, 11:49

Pa evo, da še na tem forumu prilimam moje paradajzke, ki pa niso tako veliki kot od Pepeta, rastline same morda že, a plodovi pa še ne ...

Slika

Spodnji listi so malce ubogi, ker jih je burja zdelala:

Slika

Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fotografka » 16 maj 2009, 09:56

Hjoj, vi Primorci. Nadina, kaki lepi paradajzki... :shock:

Mi smo po dveh čudnih dneh dežja in megle sredi dneva, danes končno deležni malo sonca.
Še paradajzki ne vedo, če bi rastli, ali bi počakali na lepše dni... :? Pol še pa uši mimo pridejo in je veselica popolna.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 16 maj 2009, 10:20

Jaz imam pa en problem. Zaradi teže plodov, se nosilna vejica zlomi. Ali bodo paradajzki dozoreli ali bodo pocrkali?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 maj 2009, 20:51

Pocrkali bodo 100%. V hudi nevarnosti pa so tudi tisti, ki imajo sredi maja tako težke paradajze, da lomijo veje. Nos se jim bo bo pod lastno težo zlomil.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 16 maj 2009, 20:57

In kaj naj sedaj naredim? To se mi je namreč zgodilo v zimskem vrtu.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a labia » 17 maj 2009, 12:00

hja, zelo čudno, da se zlomi nosilna vejica. ponavadi se to ne zgodi. v izogib temu priveži vejico s plodovi ob nosilno palico, da del teže nosi tudi vrvica. sicer je čudno, da bi imela že sedaj tako težke plodove, bolj verjetno je, da je rastlina grozno zdivjana s pretankimi stebelci, ali pa si jo po nesreči nalomila.
seveda je s paradižniki, kjer se je vejica odlomila konec in ne bodo dozoreli, če pa je samo bila prepognjena in se še vedno skupaj drži pa samo poskusi nosilno vejico čimbolj poravnati ( in jo priveži, da bo stala ravno in ne v kotu ,recimo 90 ali več stopinj) in ne bo težav.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 17 maj 2009, 14:42

Joj, kako ste Primorci srečni, ko se vam tako hitro začne sezona. Moje bučke so velike en pedenj, paradižnik 30 cm, komaj kak cvetek kje, fižol leze ven, edino solate je že dovolj. No, čez kak mesec pa bo situacija čisto druga. Pa jeseni bo verjetno trajalo dlje kot na Primorskem.....Takele temperature, kot so sedaj, bi pa za moje pojme lahko bile kar do zime....
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a linana » 17 maj 2009, 18:31

:D :D
Marijav, se popolnoma strinjam s tabo. :wink:
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 maj 2009, 11:59

Ma te temperature so previsoke - saj je pravo poletje!

Dež - sem pred par dnevi napisala, da tudi pri nas končno dežuje - in sem se zmotila!
Izgledalo je, da dežuje, in tudi je nekaj rosilo, a ni niti zmočilo pod borovci!!!

Pri nas imamo sedaj že tako sušo (se sploh ne spomnim, kdaj je prav deževalo), da nam niti trave ni več treba kositi (ampak moj mož je zadovoljen, saj on kosi...).

Grah je zaradi suše ostal nizek in smo ga večino že pobrali (krompirja ne bo, ker smo mu po pomoti porezali korenine), vse ostalo pa zalivamo 100/h...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 maj 2009, 12:31

Nadina, tudi pri nas je že suša, vse rastlinice, ki sem jih letos posadila (predvsem rože), moram redno zalivati, če ne mi ovenijo. Enostavno ni bilo dovolj vlage v zemlji, da bi se do sedaj lepo prijele. Temperature pa so tudi pri nas zelo visoke, zunaj sem le zjutraj in zvečer, ko je zunaj znosno. Kaj nas šele čaka poleti???

Drugače pa vse na vrtu lepo raste, od solat in korenčka do druge zelenjave, da o paradižnikih, ki ljubijo tole vročino, sploh ne govorim. V dveh tednih, odkar so zunaj, so zrastli za kakih 20-30cm. Letošnje vreme jim je pisano na kožo. Le paprike in melancani (razen tvoji, ki so v loncih :) ) letos zelo slabo rastejo. Mislim, da bom začela z intenzivnejšim gnojenjem in zalivanjem, morda pa jih to spodbudi k rasti. Ravno včeraj sem jih zalila z Agrosteminom...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 maj 2009, 14:20

Oj, Ivčk, si še tukaj?
Sem dobesedno sanjala o tebi in tvojem dan 'D', če ti bo to kaj pomagalo...

Ja, vse kar zalivamo, tudi pri nas super raste, melancani so bolj tako, poganjajo nove liste, nove vejice, pa še nočejo cveteti (morda začenjata ena dva!?), paprike prihajajo počasi 'k sebi' od ene burje, ki jih je bila poklestila...

'Tvoji' paradajzki (ne morem, ne da bi se ob njih spomnila nate, saj jih brez tebe ne bi bilo!) pa vidno rastejo, imajo že kar precej velike plodove in komaj čakam, da se kakšen pobarva v svojo barvo!

Zanima me, morda veš, ali bi jaz lahko sedaj še posadila krompir in kje bi dobila seme? Grem sedaj malo naokrog pogledat...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 18 maj 2009, 16:54

pozdravljena Ivčk,

sem tudi jaz že mislila nate in ker nisi nič pisala sem že mislila da je pri tebi kaj novega. Sicer pa so moji paradajzki volovsko srce in jabučar že začeli cveteti. Posajeni pa so bili že sredi aprila. Je pa tako kot pravite; res bi bila fajn kakšna taka umirjena ploha, tale veter in vroče sonce sta dobesedno izsušila zemljo.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 maj 2009, 22:20

Lera, sem letos gledala semena in nekje celo sadike tegale Jabučarja (novosadski, a ne?) in me zanima, ali je res tako dober, kot je slišati?

Morda ga drugo leto poskusno posadim tudi jaz?!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 maj 2009, 22:47

nadina je napisal/-a:Oj, Ivčk, si še tukaj?
Sem dobesedno sanjala o tebi in tvojem dan 'D', če ti bo to kaj pomagalo...

lera je napisal/-a:pozdravljena Ivčk, sem tudi jaz že mislila nate in ker nisi nič pisala sem že mislila da je pri tebi kaj novega.

Joj, punci, še sem tukaj, čeprav še komaj. Ravno včeraj smo mislili, da gre že zares, na koncu pa nič od tega. Zdaj zdaj bo :D
Nadina, res upam, da bodo tvoje sanje kaj pomagale :lol:

Danes sem šla na obhod po vrtu in štela paradižnike, ki že cvetijo. Ni jih veliko, morda kakih pet, vsi ostali, z izjemo tistih nekaj kasneje sejanih, pa imajo že nastavljene popke in rabijo še kak dan. Zato pa so balkonski paradajzki že v polnem cvetu, jih je kar lepo pogledati.

Nadina, jabučarja sem jaz že imela in sem bila nad njim razočarana, saj me ni z ničemer prepričal. Kot bi jedla paradižnike iz trgovine :roll:
Včasih je res veljal za zelo dobro in cenjeno sorto, vendar se je po moje po tolikih letih že po malem izrodil, saj naše semenarne niso ravno znane po tem, da delajo ne vem kake selekcije. Če bi se dalo dobiti semena kje drugje, bi ga tudi jaz spet probala gojiti, tako pa raje ostajam pri vseh drugih sortah...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a labia » 19 maj 2009, 07:05

heh, sem se malo nagledal letošnjih paradižnikov na kmečki tržnici na jugu turčije. seveda sem jih tudi konzumiral in spravil nekaj semen za poskus. zgleda pa takole:

Slika
Slika
Slika
Slika

lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme