Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a labia » 05 maj 2009, 06:46

heheh, nizozemski paradajzi so tudi lahko, vendar se ločijo od lokalnih, ker so vsi enako veliki, enake barve in enake oblike, kar je značilno za industrijske sorte.
tisti , ki pa so nepravilnih oblik, vsak različne velikosti in dozorelosti in ima skratka vse nezaželjene lastnosti za sortiranje, pakiranje in obiranje pa naj ne bi bil "nizozemski".
zato pa si dobro ogledam ponudbo, kupim kakšnega in ga tudi poskusim. če mi po okusu ustreza sem zadovoljen, ker takega tudi iščem. se pa res nikoli ne ve kako se bo obnesel pri domači vzgoji, lahko je občutljiv na razne bolezni in podobno. zato pa "eksperimentiram" in se bo pokazalo tudi neznano. seveda pa ne gojim samo take neznane, vedno pa je v asortimentu, ki ga sadim tudi kakšen tak za poskus.
ravno letos imam enega iz marčevskega obiska sinaja in bom videl kako se bo obnesel v plastenjaku. pričakujem da bo dobro prenašal visoko temperaturo :D . se bo pa vse še pokazalo. če bo uspešno prestal, bo seveda tudi seme na razpolago in ti ga pošljem.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a grozni » 05 maj 2009, 21:55

Postavil sem jim namrec rastlinjak, ki je sicer precej majhen (2x2m) vendar sem notri nasadil 17 paradiznikov in nekaj malancanov.

???????Meni se zdi to kar pošteno prenagosto. Koliko prostora sploh potrebuje en "klasičen" paradižnik. V starejših postih sem zasledil da bi naj bili toliko narazen, da se med seboj ne dotikajo.
Sam sem naredil streho za paradižnike velikosti 2X4m, mislim pa zasaditi nekje 16 rastlin. Premalo, preveč...???
grozni
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Prebold

OdgovorNapisal/-a Pepe » 06 maj 2009, 06:45

grozni je napisal/-a:Postavil sem jim namrec rastlinjak, ki je sicer precej majhen (2x2m) vendar sem notri nasadil 17 paradiznikov in nekaj malancanov.

???????Meni se zdi to kar pošteno prenagosto. Koliko prostora sploh potrebuje en "klasičen" paradižnik. V starejših postih sem zasledil da bi naj bili toliko narazen, da se med seboj ne dotikajo.
Sam sem naredil streho za paradižnike velikosti 2X4m, mislim pa zasaditi nekje 16 rastlin. Premalo, preveč...???

Na kvadratni meter gresta dva paradižnika.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a deeexit » 06 maj 2009, 08:29

hja, meni pa se zdijo ok. Delal sem namrec po navodilih babice, ki ima ze kar od otrostva izkusnje s poljedeljstvom. Tisto, da se pa paradizniki naj ne bi dotikali, pa najverjetneje velja zaradi prenosa bolezni in plesni med paradizniki. Lansko leto sem imel pod streho v loncih nekaj paradiznikov, ki so se neprestano dotikali, pa so zdrzali brez problemov do prve resne megle konec oktobra. Takrat pa so sle stvari precej hitro navzdol.
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a labia » 06 maj 2009, 12:49

hja, jaz sem poskusil oboje: redko in pregosto zasaditev. v obeh primerih lahko paradižniki zbolijo in celo pri redki zasaditvi so enkrat zboleli vsi in sem jih moral škropiti.
bistveno več pridelka ne bo pri pregosti zasaditvi, bodo pa težave z zalivanjem, obiranjem in trganjem zalistnikov, ker se pač težje pristopa.
sem imel tudi varianto dve sadiki na en kol in mi je bila kar všeč.
edino kar sem opazil pri gosti zasaditvi je to, da rastline raje zbezlajo v višino, ker pač v širino ne morejo in morda za en teden zamuja dozorevanje, ker so slabše osvetljene in pozneje pordečijo plodovi za kakšen dan .
je pa seveda možen hitrejši prenos bolezni iz rastline na rastlino.
čeprav, kot sem omenil, še nisem imel primera, da bi pri redki zasaditvi zbolela , recimo, samo ena od 17 rastlin. ponavadi je okuženih bistveno več ali pa kar vse, samo v različnih fazah okužbe so. pomeni dan dva razlike.
je pa seveda veliko lažje pristopati rastlini, če je zasaditev dovolj redka.
govorim seveda o pregosti zasaditvi recimo 4 rastline na m2 in ne o varijanti 6 ali 8 na m2. redka pa je od 1 do 2 na m2.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 06 maj 2009, 15:07

Kako imate eni že lepe paradižnike, no moji so še vedno v lončkih.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Paprike in feferončki tudi.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a lubika » 06 maj 2009, 15:24

Bom pa kar tukaj na temi paradižnikov vprašala...

Kupim par sadik črnega paradižnika, po možnosti Blac Russian oz. kaj podobnega.
lubika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ivančna Gorica

OdgovorNapisal/-a nadina » 06 maj 2009, 15:30

CACTI25, kaj si različno sejala paradižnike (zgornji so precej večji) in če, zakaj?
Ja, manjka muc (vidim posodo v ozadju)!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pikica* » 07 maj 2009, 13:47

Jaz imam namen 10 paradižnikom, naredit streho, ker pa sem nova na tem področju, me zanima a naj jih kar takoj zdaj dam pod streho ali jih posadim na vrt in jim dam streho čez kakšen mesec?
Pikica*
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: v lepotah belokranjske narave...

OdgovorNapisal/-a nadina » 07 maj 2009, 19:41

CACTI25, en takle muc? Tale 'pazi' balkonske paradajzke in seveda rože v posodi, v kateri trenutno počiva...

Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fotografka » 07 maj 2009, 22:24

Joj Nadina, kaki lepi kosmati muc. Pa to so že letošnji paradižniki?!

Meni je le uspelo presaditi na vrt vseh 59 flanc paradižnikov :shock: , še sama ne morem verjeti, da jim imamo letos toliko doma, ampak že prvi dan je bilo tak močno sonce, da jih je kar fajn opeklo in jim naredilo bele fleke.
Upam, da si bodo le opomogli. :roll:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 08 maj 2009, 09:26

Pa veš, da sem samo volovsko srce sejala par dni zadaj, tako, da ne vem kaj je enim paradajzkom.
Lep muc tale tvoj, zgleda lenobno, scrklano.. :D
Bom še jaz poiskala od mladičkov.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 08 maj 2009, 09:33

Slika
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nadina » 08 maj 2009, 15:18

Tale dva sta 'za pojest'!
No, kakšnega takega cukrčka, kot sta tale dva tvoja, dobimo mi vsako leto v naši živi meji (in ga posvojimo, kaj pa bi drugega?)...

Fotografka, to so balkonski paradajzki, ki sem jih letos posadila za probo - ali bodo preživeli naše mačkone, ali ? (So far, so good!).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 08 maj 2009, 21:46

Jutri bom paradižnike in papriko sadila v tunel. Ker so moje sadike še malo premale, bom zaradi zgodnejšega pridelka kupila nekaj dobro razvitih sadik. kER bodo moje nekoliko zamujale, bodo pa v jeseni dlje zdržale. Lani sem v plastičnem tunelu imela še paradižnik do 10. novembra. Najbolj dolgo so zdržali pelati in en drobižek.
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a jan24 » 08 maj 2009, 22:21

Tu so pa moji paradižniki. Sedaj so ravno začeli cvetet. Žal zaradi stiske s prostorom so zelooo prenagosto posajeni.

Slika
To je dober staro volovsko srce... ki žal slabo prenaša sušo in bolezni...

Slika
Brandywine... letos eden izmed najbolj razširjenih paradižnikov na mojem vrtu...

Letos so se zelo zgodaj pojavile listne uši in plesen, tako da sem že moral poseči po kemikalijah :(

p.s: paradižniki morda zgledajo malo nižji zaradi okopavanja...
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 08 maj 2009, 22:31

Jan24, jaz sem se že lansko leto zgledovala po Babacu, ki ima najlon vse na okrog in mu ni potrebno okopavati.
Pri meni se je super obneslo, le z najlonom nisem bila preveč zadovoljna, ker se je, predvsem tanjši, na soncu kar raztrgal in so sedaj koščki vse naokrog.
S tkanino se pa super obnese, ni okopavanja, pa še vlago zadržuje...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 08 maj 2009, 22:46

Jaz okopavam predvsem zato, ker se tako razvijejo korenine še veliko višje, pa je tudi glavni del koreninskega sistema še globlje (ker vode za zalivanje nimam). Je pa za najlon še drugi problem- paradižniki so na zelo sonči legi...
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 maj 2009, 06:27

He, he, vidim, da ljubljanski paradižniki niso dosti slabši od primorskih:
Slika
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

paradižnik

OdgovorNapisal/-a Dragy » 09 maj 2009, 08:17

Pozdravljeni!

Vidim, da imate že lepe sadike paradižnika, tudi sama sem jih že posadila v rastlinjak.
Zanima me, če ima mogoče kdo kakšno sadiko od paradižnika, ki se mu reče zebrino (ime sem zasledila v eni reviji).

Hvala za odgovor.

lp Dragica
Dragy
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Velenje

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek