hvala nadebudnež za informacije. moj rastlinjak je v resnici plastenjak 4x3 m z kovinskim ogrodjem in je približno 1/3 cene tvojega. ima dvoja vrata in je brez oken. seveda se na da primerjati s tvojim, ki je kvalitetnejši in trajnejši. okna pa so bistvena za kvalitetno zračenje, moj jih žal nima. še eno slabost imam in sicer poševne stranske stene in se tam ne da saditi nič visokega.
notri imam zgolj paradižnik, 10 sort oziroma 32 sadik. čez zimo pa je notri solata, radič, redkvice. nič lepšega kot iti 1 januarja po skledo sveže solate.
problem s temperaturo poleti je res grozen. pri obojih odprtih vratih poleti sem imel notri 38 stopinj. poskusil sem z ventilatorjem na stojalu in 60 cm velikimi lopaticami, pa je padla temperatura zgolj za 3 stopinje.
če bi imel vrata zaprta bi seveda res bilo notri 60 stopinj.
imam pa notri brezžični termometer, da mi sproti pošilja podatke v kuhinjo....je pa potrebno vsak termometer zaščititi pred direktnim soncem, ker drugače kaže napačno. jaz ga imam obešenega v naluknjani škatli iz stiroporja (kar je bistveno, ker drug material bi se segrel in zopet povzročil napačen odčitek)
sem pa bolj znižal temperaturo z belo tkanino, agrokopreno, ki je dokaj prosojna in dosegel dodatno znižanje za 5 stopinj, utrdil sem jo tako da sem čez njo napel še protitočno mrežo (taka zelena) in je temperatura padla še za dodatne 3 stopinje.
tako sem imel poleti pri obojih odprtih vratih, dvojnem senčenju znosnih 30 stopinj.
nekateri senčijo tako, da rastlinjak prešpricajo z zelo razredčenim jupolom, edino sprati ga je težko na plastenjaku, pri tebi bi bilo lažje.
trentno eksperimentiram s sortami, ki dobro prenašajo vročino, upam da bo kakšem pameten rezultat. (kakšno turistično potovanje v sharm el sheik ali tunis ter skok do lokalne tržnice- paradižnik pojem,seme pa prinesem
)
lp labia