Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Pepe » 26 apr 2009, 16:26

Tole pa je moj letošnji prvak:
Slika
Zaenkrat tale Bloody butcher vodi pred vsemi zgodnjimi paradižniki. Začne cveteti prvi, odporen je na hladno vreme, če bo še okus v redu, potem bo prišel v reprezentanco. Od začetka aprila je zunaj, sicer v sodu, ampak brez zaščite. Raste skupaj s prijateljem iz iste vrečke, ampak prijatelj je čisto drugačen in šele nastavlja popke. Raste pa lepo, zato ga bom pustil, da vidim, kaj bo iz njega:
Slika
BB je desni, s krompirjevimi listi.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a stabka » 27 apr 2009, 07:44

Kako lepi paradižnički Pepe res jih je z veseljem pogledati :P
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Šeki » 27 apr 2009, 18:57

Pepe, ampak tile paradižniki najverjetneje niso sejani po 15. marcu?
Šeki
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: brežice

OdgovorNapisal/-a Pepe » 27 apr 2009, 20:05

Ne, ta dva sta sejana 15.2. In vsaj pet ur dnevno sta bila prvi mesec pod lučjo. Če pozorno pogledaš boš v levem spodnjem delu slike videl sadiko paradižnika sejanega 15.3. Ma to je to, kar stalno govorim - če seješ prej, moraš tudi saditi prej. Ne pa, da seješ februarja, v zemljo pa maja, to ne gre :roll:
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 27 apr 2009, 20:28

Pepe, lepe rastline imaš. :D
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a nadina » 27 apr 2009, 22:40

Saj ni čudno Pepe, da imaš take lepe paradajze (vsaj zaradi imena Bloody butcher mora nekaj ratati :) ...)!
Pa tistale dva ostaneta skupaj v istem loncu - bo dovolj prostora za oba?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 apr 2009, 07:12

Bo, sod ima premer 60 cm in v njem je 50 litrov zemlje.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 28 apr 2009, 08:30

Ivčk, kot sva debatirali kako sadim jaz paradižnik sem ti obljubila sliko. Kot vidiš naredim kanal okoli grede in posadim paradižnik kar se da globoko s tem da so korenine usmerjene v kanal oz. so v kanalu. Ko je potrebno zalivati potem ti zaliješ v kanal, voda se razporedi in pride ravno do korenin. Ker pa korenine rastejo vedno proti vlagi se skoncentrirajo tam.

Slika

Tudi tagetke so po tvojem nasvetu že vsajene vmes.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 apr 2009, 09:02

Lera, zdaj mi je jasno, o čem si govorila, torej paradižnike sadiš na grebene, vmes pa so tisti kanali, kamor pri sajenju spelješ vse korenine, da imajo potem lažji dostop do vode ob zalivanju.
Prebrisano, a pri meni se ne bi obneslo, ker imam paradižnike vsako leto na istem mestu (na tako malem vrtičku je skoraj nemogoče kolobariti, zato tega ne počnem in paradižnikom očitno ustreza), ob robu vrta, torej nimajo svoje 'grede'.

Tagetke pa bi morda lahko posadila čim bližje paradižnikom, da bodo s svojimi koreninskimi izločki vplivali nanje, jaz jih dam čisto zraven, kakih 5-10cm stran od paradižnikovih sadik, tako poleti delujejo tudi kot živa zastirka, konkurent za hrano pa tako niso, ker imajo plitve korenine, paradižnik pa globoke...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 28 apr 2009, 10:12

Sploh ni problem glede tagetk bom pa po dve posadila, ker nisem vedela da tudi ugodno vplivajo na rast jaz sem mislila da so samo kot zastirka. Ja veš to s paradižniki mi je kar praktično. Drugače jih pa jaz sadim tudi običajno na isto mesto.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 apr 2009, 18:27

Eden balkonskih paradajzkov se mi je polomil, ker sem ga pozabila(!?) zavezati za kanel'co.

Polomil se je tako, da ko sem ga dvignila in zavezala, ni nikjer videti, kje je polomljen.
Sprašujem ali ima kdo izkušnje - če ga pustim takole, ali bo rastel naprej, morda se 'sprime' skupaj?

Se mi je letos polomilo 5 sadik paradajzkov (ne balkonski paradajzki) in sem vse nazaj vtaknila v zemljo. Vsi, razen enega, ki še ne ve kaj bi, so se 'pobrali' in lepo rastejo naprej....

Ali morda kdo ve kako sorto balkonskih parajzkov prodajajo v Lidlu?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 apr 2009, 19:10

nadina je napisal/-a:Polomil se je tako, da ko sem ga dvignila in zavezala, ni nikjer videti, kje je polomljen.
Sprašujem ali ima kdo izkušnje - če ga pustim takole, ali bo rastel naprej, morda se 'sprime' skupaj?

Torej, če te pravilno razumem, se oba dela še vedno držita skupaj? To se mi je že večkrat zgodilo in če boš sadiko enostavno zravnala in na tesno obvezala s kakim trakom (kos tkanine deluje kot gips pri zlomljenih kosteh :lol: ), se bo lepo zrastla nazaj. Meni je vedno uspelo. Kasneje bo na tem mestu brazgotina, a to paradižnika nič ne moti, ker lepo raste naprej...

Samo ne pozabi traku pravočasno odstraniti (večkrat preveriš, kako napreduje celjenje), da ne bo sadike dušil, ko se steblo še dodatno odebeli...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 apr 2009, 21:12

OK, hvala, jutri vežem!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bazilika » 30 apr 2009, 09:14

Sem na novo odkrila vaš forum in z zanimanjem prebiram vse kar je že bilo napisanega. Nisem pa še našla odgovora, zakaj je dobro posaditi tagetis med paradižnik. Moj je že v zemlji dober teden in razmišljam, če je še čas za tagetis?
Morda mi lahko pomagate še z odgovorom, kako pripraviti pripravek iz kopriv in zakaj se ga uporablja?

lp
bazilika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Prekmurje

OdgovorNapisal/-a rumba » 30 apr 2009, 09:58

Prosim napišite mi, kje kupujete substrat Klasmann. Berem, da v Črni vasi, Cvetlice Dornig, a tam, če prav vidim, je le veleprodaja.
:? Kje se še dobi?

Najlepša hvala!
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 apr 2009, 11:54

bazilika je napisal/-a:Sem na novo odkrila vaš forum in z zanimanjem prebiram vse kar je že bilo napisanega. Nisem pa še našla odgovora, zakaj je dobro posaditi tagetis med paradižnik. Moj je že v zemlji dober teden in razmišljam, če je še čas za tagetis?

Najprej dobrodošla na forumu! :)

Tagetesi s svojimi koreninskimi izločki razkužujejo zemljo in delujejo kot nekakšen fungicid, tako vplivajo na zdravje paradižnikov, če so posajeni pod njimi.
Najbolj pomaga, če so tagete čim bližje sadikam paradižnikov, da se pod njimi lepo razrastejo in tako ustvarijo živo zastirko, ki ščiti spodnje liste paradižnika pred okužbami iz tal (ko pada dež, se odbija od zemlje in škropi paradižnike od spodaj, zato lažje pride do okužb).
Seveda nisi še prepozna, ti jih kar posej ali posadi pod paradižnike, še pravočasno se bodo razrastli...

Rumba, pri nas v Novem mestu se tudi dobi, a predvidevam, da ti je to malo predaleč, pa tudi celotnega programa nimajo, le par različnih tipov substrata, tako da ti to kaj prida ne bo pomagalo. V Cvetlicah Dornig pa baje prodajajo tudi na malo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a grozni » 30 apr 2009, 19:28

Mene pa zanima če je kdo kdaj probal tole škropivo:
http://www.ekogea.si/wiki/index.php/Sabesa

Sliši se čisto enostavno in predvsem učinkovito!
grozni
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Prebold

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 apr 2009, 20:42

grozni je napisal/-a:Mene pa zanima če je kdo kdaj probal tole škropivo:
http://www.ekogea.si/wiki/index.php/Sabesa

Sliši se čisto enostavno in predvsem učinkovito!

Grozni, hvala lepa, bomo pa še to sprobali, zveni res enostavno in logično, sploh me firbec matra, če res deluje na kodravost...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 30 apr 2009, 22:08

Iva! Tale tema ti je pisana na kožo. Malo pa me skrbi, kje si boš nabavila žajbelj :wink: . Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 apr 2009, 22:13

tinko je napisal/-a:Iva! Tale tema ti je pisana na kožo. Malo pa me skrbi, kje si boš nabavila žajbelj :wink: . Alojz

:lol: :lol: :lol:
Tinko, daj, ne smem se tako smejati, mi bo še tamali ven padel :lol: :lol: :lol:
Žajbelj bom dobila tam, kjer ga dobiš tudi ti, ko naslednjič spet prideš, glede na to, da ti ga je zmanjkalo :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten