Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 apr 2009, 20:11

Takole pa danes izgledajo moji paradižniki, še malo, pa bodo pripravljeni na sajenje, računam tam nekje čez deset dni...

Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a bučarka » 14 apr 2009, 20:18

So že prav veliki!

Jaz pa počasi akumuliram lončke. Upam, da bo še kdo kaj "doniral".
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a tadejab » 14 apr 2009, 21:48

Ivčk, točno tako izgleda tudi moj MICRO TOM !!
Edino ta vrsta ima popke. Kaj je to vedno tako pri tej vrsti ?
Se nič ne pritožujem, sem VESELA !!!!
tadejab
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 apr 2009, 07:10

Dve sadiki sem posejal mesec prej za rastlinjak, pa sta bila noter le par dni, ker je bilo podnevi v njem prevroče in zdaj ju imam kar zunaj v sodu z zemljo. Oba sta sorta Bloody butcher, vendar eden očitno ni, ker je drugačne rasti in nima krompirjevih listov. Tisti "pravi", s krompirjevimi listi, pa je že odcvetel in v par dneh pričakujem bunkice. Bom poslikal in prilimal.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a bučarka » 15 apr 2009, 08:24

Pepe, gojiš prvič letos Bloody butcherja? Zgleda zanimiv, saj je zelo zgoden.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 apr 2009, 10:24

tadejab je napisal/-a:Ivčk, točno tako izgleda tudi moj MICRO TOM !!
Edino ta vrsta ima popke. Kaj je to vedno tako pri tej vrsti ?
Se nič ne pritožujem, sem VESELA !!!!

Ja, Tadeja, to je čisto normalno pri tej sorti (ne vrsti :wink:), vsako leto prva zacveti in zarodi, rastlina pa ne bo presegla višine 12cm. Zato pa se imenuje Micro Tom (mikroskopski paradižnik). Upam, da mu nisi namenila kak velik kol :lol: , zadostuje mu lonček velikosti 12 skozi celo leto, jaz pa jih ponavadi posadim kar v korita z visečimi paradižnički, da njihovim koreninam dela senčko...
Seveda se ne boš pritoževala, saj boš prve paradižničke najbrž jedla že čez slab mesec :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 apr 2009, 11:48

bučarka je napisal/-a:Pepe, gojiš prvič letos Bloody butcherja? Zgleda zanimiv, saj je zelo zgoden.

Ja, prvič. Sicer ni tako zgoden kot stupice ali kimberley, naj bi bil pa bolj okusen. Bom spravil kaj semen, če se bo izkazal.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 15 apr 2009, 14:22

Pepe, poročaj. Seme pa le shranjuj. Tudi jaz imam letos nekaj novih zgodnjih, vendar ne vem, koliko, saj nimam opisov, le imena nakazujejo na to, da morajo biti zgodnji. Recimo Mareman's world earliest, Siberian fast ripening, Sunnybrook earlianna... Bomo videli!
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 16 apr 2009, 08:38

Pozdravljeni,
jaz imam pa eno vprašanje glede paradižnikov? :oops: Ali jih počasi navajate na zunanje pogoje ali jih imate že kar zunaj? jaz jih imam v vetrolovu, kjer je okno na kip odprto tudi ponoči, vendar se čez dan kar precej segreje ker je veliko sonca, čez noč pa temp. pade ker je okno odprto. Kaj mislite ali naj jih pustim notri pod takimi pogoji ali naj jih dam ven v senco da se utrdijo, ali jih naj prenašam notri ponoči podnevi pa v senci? Hvala za pomoč.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 apr 2009, 09:14

lera je napisal/-a:Pozdravljeni,
jaz imam pa eno vprašanje glede paradižnikov? :oops: Ali jih počasi navajate na zunanje pogoje ali jih imate že kar zunaj? jaz jih imam v vetrolovu, kjer je okno na kip odprto tudi ponoči, vendar se čez dan kar precej segreje ker je veliko sonca, čez noč pa temp. pade ker je okno odprto. Kaj mislite ali naj jih pustim notri pod takimi pogoji ali naj jih dam ven v senco da se utrdijo, ali jih naj prenašam notri ponoči podnevi pa v senci? Hvala za pomoč.

lp

Pa od kje ideja, da morajo biti v senci? Čez dan na soncu, ponoči pa noter!
A jih misliš tudi poleti gojiti v senci :roll:
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 16 apr 2009, 09:49

Glede na to, da mi jih je sonce že posmodil sem od takrat naprej paradižnike od začetka bolj pazila od začetka. Presadila sem jih v oblačnem vremenu pa potem za par dni pokrila s kopreno - kot tunel je izgledalo. Ravno tako papriko. Bom pa še danes pripravila zadevo in gredo na zrak in sonce. Hvala Pepe.

Pa še eno vprašanje za celince; kdaj imate namen posaditi paradižnike ven. Malo sva z možem razmišljala, da jih bo posadil čez kakšen teden; odvisno pač od vremena( če bo pač mraz seveda ne), upajmo pa da bo padlo kaj dežja je že kar pošteno suho.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 16 apr 2009, 10:03

Paradižnike sem to noč prvič pustila zunaj, nepokrite, čez dan pa so že kak teden zunaj. Tumblig Tom že dela cvetne popke. :shock: Najhitreje mi rase Kimberly in Brandywinw Cherry, napočasneje pa Sun Surprise in Jagodka. Vse sem sejala na isti dan, 15.3.. Bom kaj poslika in prilepila slikico.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 10:22

Lera, kar ven z njimi, moji so že več kot teden dni zunaj tudi ponoči. Nekje štiri dni jih ponoči nosi še noter, potem pa jih kar zunaj pusti, da se čimprej utrdijo :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 16 apr 2009, 12:33

Ivčk, hvala za odgovor, danes sem jih imela že zunaj, sedaj pa je začelo pihati pa so šli nazaj notri.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 13:34

Lera, jaz sem probleme z vetrom letos rešila tako, da sem vsaki sadiki dala mini oporo (palčka za ražnjiče, zelo poceni varianta), na katero sem jih pripela z premično žičko. Ko sadika malo zraste, jih pripnem višje. V zadnjem tednu smo imeli kar močne vetrove, pa se mi ni polomila niti ena sama sadika...

Se pa strinjam s tabo, da jih sonce zna včasih požgati, meni se je to zgodilo ravno lani, zato sem tudi jaz bila letos nekoliko previdna. Problem je, če so sadike dolgo noter ob slabi svetlobi (oblačno vreme) in so bledo zelene, take seveda hitreje sonce ožge. Se pa zelo hitro navadijo tudi na sonček.

Moji paradižniki gredo ven čez približno deset dni, mislim da je okrog 25. 04. ravno dan za plod in vikend, tako se mi najbolje poklopi, da mi jih posadi mož :lol:, jaz jih namreč ne bom mogla. Mraza pa skoraj stoprocentno več ne bo, no vsaj pri nas ne, ker že letajo sršeni...

Rumba, 'Jagodka' ti raste bolj počasi, ker je determinantna sorta in bo ostala nizka, morda je enako tudi s sorto 'Sun Surprise'. Ti kar prilepi slikico, si jo bomo z veseljem pogledali :D
Aja, še tole: na jesen se bi toplo priporočila za kako seme sorte 'Brandywine Cherry', dobiš seveda kaj v zameno, ti samo lepo poročaj, kako ti bo kaj uspevala in kako bo s pridelkom, okusom in zgodnostjo, tudi kaka slikica bo dobrodošla.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 apr 2009, 14:29

Če jih imaš od malega zunaj, jim veter ne škoduje in ne rabijo opore. Pravzaprav tako naredijo še močnejše steblo. Pred dnevi je tako pihalo, da je moje sadike čisto poleglo, pa se nobena ni zlomila, le enemu paradižniku je odlomilo en list.
Kot vidite, jaz svojih mladičkov čisto nič ne crkljam. Privaditi se morajo na vse tegobe, ki jih čakajo v življenju. Vam mamicam pa se vse smili :lol:
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 15:01

Pepe je napisal/-a:Vam mamicam pa se vse smili :lol:

Hahaha, mislim, da imaš kar prav :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 16 apr 2009, 15:12

Ja Ivčk sem videla na slikah da imajo tvoji oporo, eno leto sm tudi jaz imela pretegnjene da sem jim potem morala dati palčke.Je pa tako da ste na Dolenjskem letos zopet malo bolj naprej pri odganjanju, cvetenju - tako kot že lansko leto.
Pepe ja veš res se mi včasih rastlineice smilijo in je verjetno res da smo ženske pač drugačne od moških. Pa tudi če se jaz spomnim nazaj v svoje otroštvo je že tako da običajno en starš preveč zagovarja otroka eden pa je strog ampak se kasneje v življenju izkaže da je to kar dobro če je vsakega malo. Ma sicer pa itak vsako leto nekaj tarnam da že ne bo nič zraslo pa nič mi ni dovolj dobro potem pa se jeseni izkaže da pač kar nekaj rata. Samo kot opomba - lansko leto je bilo kar dosti dežja jaz pa paradižnike nič pokrite, sem mislila da jih še za jesti ne bo dovolj pa je bilo vseeno nekaj, skratka omaka, ki sem jo pridno vkuhavala mi je še ostala. Toliko o tem, bom pa tudi jaz poslikala naše rastlinice.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 16 apr 2009, 16:52

Od včeraj do danes mi je veter polomil 14 sadik (med njimi vse 3 predstavnike sorte Kellogg's breakfast :cry: ). Sem jih umaknila bolj nazaj, kjer manj piha.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 16 apr 2009, 17:09

Ja Bučarka tudi jaz sem danes enega zlomila sama pa sem ga kar podtaknila v zemljo pol pa če rata ok če ne pa tudi itak jih imam dovolj. Pa še nekaj poskusno pa bo že. Sem jih dala kar nazaj v vetrolov ker tako piha.
lera
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost