Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nadina » 06 apr 2009, 13:26

Ma Ivčk, šele sedaj sem videla tvoje paradajzke - pa kaj jih ti pikiraš dvakrat? Tile v zeleni posodi so že bili enkrat pikirani, a ne?

Sama sem za vikend preselila paradajze (nič več paradajzke, ker so zadnje dneve vidno rastli!!!) ven in zaradi količine skoraj obupala!

Ven sem preselila tudi melancane - a se mi zdi, da je bil šok za njih malce hud - listi so nekam poklapani - Ivčk, upam, da jih ni preveč 'zadelo' in da ti jih lahko še ta teden nekaj pošljem.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 apr 2009, 06:02

Nadina, tisti paradižnički v zeleni posodi so sejančki, torej pred pikiranjem, v črnih lončkih pa so te iste rastlinice po pikiranju.
Mislim, da ne bo potrebe po drugem pikiranju, če bo vreme zdržalo. Malo so se sicer pretegnili te dni, ko ni bilo dovolj svetlobe, a se jim že teh nekaj dni sončka lepo pozna, dobro napredujejo. Bom pozneje poslikala, da se vidi razlika.

Ko bo bolj oblačno, gredo prvič ven na zrak (moram namreč paziti, da jih ne dobi sonce), ponoči pa spet noter in tako kar nekaj časa.
Sem jim pa dala že minijaturne opore (palčke za ražnjiče) in zgledajo prav smešno, kot da želijo biti 'odrasli' :lol:

Glede jajčevcev ne skrbi, verjetno so doživeli le manjši šok, saj so bolj toplotno občutljivi kot paradižniki. Jih boš pač še nekaj časa nosila ven in not, da se lažje prilagodijo na nove razmere. Verjamem pa, da imaš rastlin ogromno. Težko je biti sam svoj 'proizvajalec' sadik, ne? :wink:

Sem pa nekje videla, da govoriš o nekem divjem poru. Bi se dalo dobiti kakega za probo, tako zraven jajčevcev? Saj veš, da sem nora na novosti :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Kajser » 07 apr 2009, 07:15

Zakaj pa jih ne sme direktno sonce dobiti? Ga torej jaz lomim ko jih nosim vsak dan na sonček?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Pepe » 07 apr 2009, 07:29

Sonce ne škodi niti sejančkom niti pikirančkom. Jaz jih vsako leto nesem ven takoj, ko je dovolj toplo in jih nič ne privajam in še nikoli ni bilo negativnih posledic.
Na splošno velja za vse vrtnine, da manjša kot je sadika, težje jo bo sonce ožgalo.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 apr 2009, 08:38

Ja, sonce večinoma ne škodi, to je res (razen, če so listi mokri, potem jih lahko hudo opeče). Jaz bom le prvih par dni previdna, da mi jih slučaaaaajno ne ožge. Saj večinoma jih ne, letos pa, ko je bilo svetlobe tako malo in so sadike svetlejše, bi jih lahko morda malo le opeklo, pa sem raje ziher. Drugače pa kar ven z njimi :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 07 apr 2009, 08:44

Sem se že prestrašila, saj jih že dva dni sončim na terasi. Zalijem jih zjutraj, ne močim listov, ko se zadosti otopli, pa ven. Včeraj so bili do sedmih zunaj.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 apr 2009, 08:53

rumba je napisal/-a:Sem se že prestrašila, saj jih že dva dni sončim na terasi. Zalijem jih zjutraj, ne močim listov, ko se zadosti otopli, pa ven. Včeraj so bili do sedmih zunaj.

Ah, sem pa res smotana, se vidi, da imam višek hormonov, sploh ne premislim preden kaj napišem :lol:

Brez skrbi so lahko paradižniki na soncu, saj tako bodo pozneje non stop na soncu in seveda se morajo prej nanj navaditi. Govorila sem o svojih sadikah, ki so bile malce blede, ne pa na splošno.

Ravno sem jih gledala in že teh par dni sončka, ki jih je ujelo na okenski polici, je pripomoglo k temu, da so dobili nazaj svojo pravo zeleno barvo, zato grejo danes prvič ven :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 07 apr 2009, 09:00

Ivčk, ni problema, sem vesela vsakega tvojega posta! Daj mi prosim povej še to. Kdaj jih prviš škropiš z mešanico čaja in mleka? Že pred sajenjem ven ali še ne?
Ja, res, kako so se v teh parih dneh lepo popravili. :P
Dva lončka sta mi pred nekaj dnevi padla na tla in sadiki sta se zlomili. Sem ju ponovno posadila, globlje, tako da je šel zlomljen del pod zemljo, in kot kaže, se bosta lepo prijeli. Jaz sem ju pa že odpisala. So res močni tile paradižniki. :lol:
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 07 apr 2009, 13:44

Ivčk je napisal/-a:Malo so se sicer pretegnili te dni, ko ni bilo dovolj svetlobe, a se jim že teh nekaj dni sončka lepo pozna, dobro napredujejo. Bom pozneje poslikala, da se vidi razlika.

Glede jajčevcev ne skrbi, verjetno so doživeli le manjši šok, saj so bolj toplotno občutljivi kot paradižniki. Jih boš pač še nekaj časa nosila ven in not, da se lažje prilagodijo na nove razmere. Verjamem pa, da imaš rastlin ogromno. Težko je biti sam svoj 'proizvajalec' sadik, ne? :wink:

Sem pa nekje videla, da govoriš o nekem divjem poru. Bi se dalo dobiti kakega za probo, tako zraven jajčevcev? Saj veš, da sem nora na novosti :lol:

Pri nas ni bilo toliko teme, a kljub vsemu so paradajzki rastli kot nori in nekateri (odvisno od sorte, seveda!) so zrastli dobesedno 'čez noč' in so že precej veliki:
Slika

Sicer so se pa v nedeljo 'preselili' ven in ponoči jih tudi še pokrijem. Evo ene od treh 'gajbic':
Slika
Mrežo pa imamo zaradi naših mačkonov....
Sem pa poslikala melancane in divji por - bom nalimala v temo 'Kaj ste že posejali?', da se ne bi kdo razburjal, OK?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 12 apr 2009, 20:21

Zanima me, kako boste zaščitili paradižnik? Je dovolj, da mu naredim samo strehico ali mora biti rastlinjak zaprt tudi ob straneh?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a bučarka » 12 apr 2009, 20:48

Nadina, imaš že prave orjake. Kdaj načrtuješ sajenje?

Odkar nosim svoje sadike vsak dan na balkon, opažam, da znatno lepše rastejo, predvsem pa so bolj čvrsti. So sicer še pravi pritlikavci proti nadininim, vendar ravno prav, saj pri meni grejo ven šele maja.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Pepe » 13 apr 2009, 10:25

Tole je pa moj gozdiček štiri tedne po sejanju:
Slika
Glede na to, da je do sajenja še vsaj dva tedna, so sadike ravno pravšnje.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a bučarka » 13 apr 2009, 14:28

Pepe, lepe sadike imaš! In res, ravno pravšnje!
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tadejab » 14 apr 2009, 16:03

Presenetil me je paradižnik vrste MICRO TOM !
Izgleda, da bo res microskopski; sadike so velike 3-4cm, ter že delajo cvetne popke !

Sejala sem po navodilih 1. teden v marcu, sedaj jih imam tudi ponoči zunaj že cca 10 dni.
1. noč sem jih pozabila zunaj potem so pa tam kar obstali....
tadejab
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 apr 2009, 17:15

bučarka je napisal/-a:Nadina, imaš že prave orjake. Kdaj načrtuješ sajenje?

Odkar nosim svoje sadike vsak dan na balkon, opažam, da znatno lepše rastejo, predvsem pa so bolj čvrsti. So sicer še pravi pritlikavci proti nadininim, vendar ravno prav, saj pri meni grejo ven šele maja.

Sadila bi že danes, pa ne utegnem - morda mi rata do konca tedna...
Gledam soseda, ta si je že vse pripravil, kanele že stojijo, samo sadikice še manjkajo - kar stisne me!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 14 apr 2009, 17:31

Pusti soseda, dej. :wink:

Potem bom tudi jaz nekaj sadik odnesla dol, da jih posadijo. So mi naročili "ta navadne". Moram priznat, da sem se trudila, vendar so vseeno vmes sorte Georgia streak, Green grape in Barne's mountain yellow. Opalka, Stupice, Joe's portugese in Goldkrone so "navadni", ne? :lol:
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 apr 2009, 18:45

bučarka je napisal/-a:Pusti soseda, dej. :wink:

Potem bom tudi jaz nekaj sadik odnesla dol, da jih posadijo. So mi naročili "ta navadne". Moram priznat, da sem se trudila, vendar so vseeno vmes sorte Georgia streak, Green grape in Barne's mountain yellow. Opalka, Stupice, Joe's portugese in Goldkrone so "navadni", ne? :lol:

Ma ti punca, ti si divja! Toliko sort - glej, da narediš semena in nekaj jih bom tudi sama poskusila dobiti od tebe - če letos ne obupam nad mojimi...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 14 apr 2009, 19:45

Seveda, Nadina, lahko dobiš semena od vseh nevemkolikostotih sort, ki jih imam oz. bom imela oz. pridelala. Zakaj bi pa obupala nad svojimi?
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 apr 2009, 20:02

Takole pa Micro Tom misli, da je že čas za cvetenje :lol:
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 apr 2009, 20:04

Bučarka, saj ne bo obupala, to samo tako govori, saj vsi vemo, da je s paradižniki veliko posla...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten