Napisal/-a Pepe » 22 sep 2009, 10:42
Že par let opažam, da paradižniki več rodijo, če imajo več vrhov. Praviloma sem zalistnike trgal, puščal pa sem več vrhov, če se je paradižnik sam razdelil. Letos sem namenoma pri enem grozdastem paradižniku potrgal le prve zalistnike, potem pa sem ga pustil pri miru. Trenutno je dva in pol metra visok košat grm, poln plodov, ki so tudi precej večji kot pri njegovem bratu, ki je bil redno obrezovan. Dodati sem mu moral še en kol. Pridelek je tako na oko vsaj petkrat večji, kot pri obrezanem.
V slovenski literaturi je kot razlog za odstranjevanje zalistkov navedeno, da zalistniki pozno in slabo rodijo. Po mojih izkušnjah to ne drži. Prav tako so neobrezane rastline bolj zdrave, ker vsaka rana pomeni vstopno točko za bolezni. Že par let opažam, da ima sosed bolj zdrave paradižnike od mene, pa jih pusti čisto pri miru, posajene ima zelo narazen, vmes pa solato.
Poleg tega je količina listne mase pomembna tudi v primeru bolezni, ko je treba obolele liste odstraniti. Če pustimo zalistnike, si bo rastlina prej opomogla in ne bo izgledala kot oskubljena kura.
Prihodnje leto pri meni ne bo več odstranjevanja zalistnikov razen čisto spodnjih. Pri neobrezanih rastlinah je tudi pomembno, da so posajene dovolj narazen, vsaj 90 cm za razliko od 60 cm pri obrezanih.
Trenutno iščem ustrezno mrežo za kletke, da bo odpadlo še delo s privezovanjem, če kdo ve, kje se dobi mrežo z odprtinami okoli 20 cm, naj se javi. Mreže za kmetijstvo so spodaj bolj goste kot zgoraj in kot take ne pridejo v poštev.