Napisal/-a stara postaja » 27 nov 2009, 11:05
Nadina, vidim, da ti nihče ne odgovori. Jaz ti lahko samo povem, da moja nešplja raste, kakor ji drago. Posajena je na vzhodni strani hiše, zemlja peščena, prej revna kot bogata, obrezujem nič (odstranila sem le prenizke veje), škropim tudi ne, pa cveti in bogato rodi. Družbo ji delajo jablane (gloster in ena prima), ki pa niso zadovoljne z mojo (ne)oskrbo. Rodijo v redu, a ne zdržijo v kleti, kljub rednemu prebiranju gnijejo. Toda izhajam iz načela, da je, če želimo jesti škropljene sadeže, bolj smotrno te kupiti, ker nimam časa za preveč stvari.
Pa še eno vprašanje: vidim, da imaš lepe žižule. Tudi jaz sem posadila eno, pa me zanima, čez koliko časa čahko pričakujem cvetenje in kak plod. Je lepa sadika, lepo razvejana, kupljena v krški vasi. Lep pozdrav iz danes oblačne Štajerske!
P.s. tole mi je padlo na misel: ali morda nešpljo močno gnojite? Preobilica dušika bi morda lahko povzročila monilijo in posledice, kot jih opisuješ. Govorim kar na pamet, ne vem, če je nešplja sploh nagnjena k tej bolezni!
ki te ljubim, zeleno