Napisal/-a quo_vadis » 04 sep 2008, 22:32
Glavna značilnost Momordice charantie je, da so plodovi in tudi listi resnično zelo grenki. Vendar ima širok spekter zdravilnih lastnosti: primerna je za diabetike, ker regulira oziroma znižuje nivo krvnega sladkorja; uničuje bakterije in viruse; deluje protirakotvorno; znižuje krvni pritisk in telesno temperaturo; deluje protivnetno; uničuje proste radikale; povečuje libido;
čisti kri in črevesje; balansira delovanje hormonov in povečuje imunost; baje celo pomaga pri zniževanju telesne teže (najbrž znižuje apetit).
Hranilna vrednost: mlad, nezrel plod je dober izvor vitamina C, vsebuje tudi vitamin A, fosfor in železo.
Dobrih receptov za pripravo v jedeh tudi meni primanjkuje. Dam lahko le nekaj napotkov, ki sem jih našla na internetnih straneh:
1/ Sveže, mlade kumare v solati s paradižnikom, papriko, ipd.,
2/ Pečene polnjene kumare z mesnim ali zelenjavnim nadevom,
3/ Dušeni plodovi v jedeh z mesom ali drugo zelenjavo;
4/ Praženi plodovi z jajcem;
5/ Mladi listi se uporabljajo kot začimba (okus podoben curry-u);
6/ Semena se lahko zmeljejo in uporabijo kot začimba;
7/ Čaj iz posušenih plodov
Jaz grenko kumaro za čaj pripravim tako:
- zelene plodove (ker obdržijo največ zdravilnih snovi) narežem na rezine in nekaj dni sušim in spravim v papirno embalažo za nadaljno uporabo.
- za eno skodelico čaja uporabim eno žličko suhe kumare in prelijem z vrelo vodo ter pustim, da se ohladi. Čaj pijem hladen. Dobro ga je piti po malem večkrat na dan. Da malo "prekrijem" grenkobo čaju dodam žličko medu, včasih meto, najraje pa samo nekaj kapljic limoninega soka.
Čaj je sicer grenak, vendar ima nek svojevrsten prijeten okus. Na grenkobo se navadiš; piješ pa ga predvsem zaradi ohranjanja zdravja.
Pozdrav!