Silvo, za pobrati semena je plod najbolje čimdlje pustiti na rastlini, jaz jih ponavadi pobiram, ko že vsa rastlina začne odmirati (pred mrazom).
Takrat jih prerežem in semena iztisnem ven skupaj z mesnato vsebino ploda v steklen lonček, ter vse skupaj zalijem z malo vode in dam fermentirati za dva dni (podobno kot paradižnikova semena). Na tak način se potem vitalna semena lepo ločijo od tistih neuporabnih in od vse tiste sluzi in mesa. Dobra semena ostanejo na dnu lončka, slaba pa plavajo na površju skupaj z vso ostalo nesnago. Ko vodo in nesnago dolijem, dam semena sušiti na keramičen krožniček za teden dni, potem jih spravim v papirnate vrečkice. Ta postopek ne velja za buče, paprike, jajčevce, uporablja se pa pri paradižnikih in kumarah...
Marjeta, seveda boš dobila tudi nekaj teh semen, samo toliko boš počakala, da mi plodovi dozorijo, ker mi je lanjskih semen skoraj že zmanjkalo, zato moram pobrati nova