Melothria scabra - mehiška kumarica

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Connie » 08 maj 2010, 21:29

Nadina, jaz jih bom dala naslednji teden ven. Tudi moje so zelo lepe (a imajo hecno tanka stebelca - izgleda, da mora biti tako :)) in so že visoke skoraj 40 cm :).

Lp, Connie
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a nadina » 08 maj 2010, 21:53

Connie je napisal/-a:Nadina, jaz jih bom dala naslednji teden ven. Tudi moje so zelo lepe (a imajo hecno tanka stebelca - izgleda, da mora biti tako :)) in so že visoke skoraj 40 cm :).

Lp, Connie

Connie - super sadike imaš! Očitno je potrebno te 'mehikanke' sejati kar precej zgodaj!

Lansko leto sem dobila v tem času zelo majhne sadike, ki so potem kar nekam počasi rastle in se razživele šele proti koncu avgusta, ko so dobesedno eksplodirale v rasti, okupirale češnjo...

Izgleda pa ta rastlina res bolj slabotno s svojimi tankimi stebelci, ampak samo izgleda tako, če si jo ogledaš pobliže, so stebelca in listki v bistvu precej 'žilavi'.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a polžek » 08 maj 2010, 21:57

Zanimivo to kar pišete. Moje sadike so visoke šele slabih 10 cm. Sejala sem jih 21.03. Sploh ne vem kdaj naj jih dam na vrt in kam. Saj ne vem koliko prostora zasedejo in kakšnega soseda želijo ob sebi. Morda ve kdo kdaj, kam sadit? Kakšno oporo potrebujejo? Hvala :wink:
polžek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nadina » 08 maj 2010, 22:04

polžek je napisal/-a:Zanimivo to kar pišete. Moje sadike so visoke šele slabih 10 cm. Sejala sem jih 21.03. Sploh ne vem kdaj naj jih dam na vrt in kam. Saj ne vem koliko prostora zasedejo in kakšnega soseda želijo ob sebi. Morda ve kdo kdaj, kam sadit? Kakšno oporo potrebujejo? Hvala :wink:

Jaz sem jih vtaknila zraven paradižnikove sadike in ob mrežasti ograji (nekaj časa jim je delala družbo tudi kolerabica) - kumarca je veselo plezala po obojem in na koncu zlezla še na češnjo zraven.

In ja, lansko leto sem posadila tudi sama tako majhne sadikice - cca 10 cm.

Morda ima pa še kdo kake drugačne izkušnje?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Connie » 09 maj 2010, 12:34

Nadina, hvala! :D

Stebelca in listi so res zelo "žilavi". Očitno videz vara. :)
Lp, Connie
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 09 maj 2010, 19:15

Ali se še dajo kje kupit te sadike?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a nadina » 10 maj 2010, 11:19

MARIJAV je napisal/-a:Ali se še dajo kje kupit te sadike?

Pa jaz sem jih posadila nedolgo nazaj in če bo kaka možna varianta, ti lahko odstopim 'en kupček' kumarc :roll: :)
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a brittney » 10 maj 2010, 22:03

nadina, bi te tudi jaz prosila za eno sadiko. lp
brittney
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: okolica Maribora

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 11 maj 2010, 06:38

Tudi jaz bi, vendar ne vem kako bi jih iz Primorske na Štajersko spravila. Mogoče se drugo leto priporočim za seme, če se mi letos ne uspe dokopati do njih kje bližje. Hvala
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 11 maj 2010, 08:04

Marijav, tudi marijaš (stara postaja) je Štajerka. S katerega konca si, morda ti bo Strnišče pri Kidričevem blizu. Lahko ti odstopim kako sadiko.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 11 maj 2010, 18:25

Ja, tole na Kidričevem bi pa šlo. Kontakt pustim na ZS.
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a orhy » 11 maj 2010, 19:16

nadina je napisal/-a:Jaz sem jih vtaknila zraven paradižnikove sadike in ob mrežasti ograji (nekaj časa jim je delala družbo tudi kolerabica) - kumarca je veselo plezala po obojem in na koncu zlezla še na češnjo zraven.

nadina to si dobro pogruntala, vendar paradižnik, kot sem gledala v tabeli, kumarici ni najboljši sosed, boljši so bob, grah, visoki fižol in sladka koruza, kjer se enako dobro lahko ovija in pleza. Predvsem se navdušujem nad fižolom in koruzo. :D Hvala za idejo. :P
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 12 maj 2010, 10:48

meni pa je dva dni nazaj močan veter na novo presajene sadike vse polomil :evil: ...tako, da sem jih sedaj ponovno posejala direktno v vrt
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a nadina » 12 maj 2010, 10:51

Klematis1 je napisal/-a:meni pa je dva dni nazaj močan veter na novo presajene sadike vse polomil :evil: ...tako, da sem jih sedaj ponovno posejala direktno v vrt

Pa saj bodo rastle naprej, ali ti jih je veter čisto uničil?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a polžek » 12 maj 2010, 19:29

Klematis1 je napisal/-a:meni pa je dva dni nazaj močan veter na novo presajene sadike vse polomil :evil: ...tako, da sem jih sedaj ponovno posejala direktno v vrt

Pozdravljena,
tudi meni je veter polomil 2 listka na 2-eh sadikah, ko sem jih imela zunaj na privajanju, tako da sem se odločila, da jih še nekaj časa obdržim na oknu in počakam do konca maja, ker imam samo 6 sadik in ne mislim riskirati.
polžek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a polžek » 20 maj 2010, 08:53

Pozdrav,
dva dni nazaj sem posadila mehiško kumaro na vrt (6 sadik), vendar sem danes zjutraj ugotovila, da bodo preživele samo 3, ker ostale tri ne dajejo vtisa, da bo kaj iz njih. Sonce jih je ožgal in popolnoma uvenele so in prilepljene na zemljo (čeprav so zalite) :cry:
Kakšne pa so bile vaše, ko ste jih posadili na vrt? Mogoče so še premajhne za na vrt, ne vem kaj bi lahko bilo, da se niso prijele.
polžek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nadina » 20 maj 2010, 16:31

Pa, moje so tudi nekje bolj pri tleh, se mi zdi, da je še vedno precej mrzlo za kumare (tudi druge kumare zunaj nekako 'vegetirajo').

Da ne govorim o lubenicah in melonah - vse sadike so dobesedno izginile in sem imela srečo, da sem jih še našla v Obiju!

To vreme letos je res čudno!

Mislim, da jim bo treba dati malo več časa - če je pri tebi precej mrzlo čez noč, jih raje pokrij. :roll:
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 09 jun 2010, 11:14

Mehiške kumarice, ki sem jih dobila od Stare postaje in Kata-rine (še enkrat hvala), so zdaj v tej toploti iz višne 5 cm skočile na 30 cm, vendar so stebelca zelo tanka. Imam jih še v rastlinjaku v velikih lončkih (10 rastlinic), pa me zanima, kaj priporočate, ali jih malo utrjujem in jih kmalu dam ven na gredo? Koliko narazen naj posadim rastlinice in kako visoka mora biti opora?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 26 jun 2010, 20:46

Sedaj sem vse sadike posadila dobesedno v toplo gredo z veliko preprhnelega hlevskega gnoja ob mrežo za kumare. Spodaj oziroma spredaj imam posajene lubenice, vmesni prostor pa sem pokrila s časopisnim papirjem. So pa nitke visoke že skoraj en meter, vendar je na eni rastlini le eden do tri vršičke.Bom videla, kaj bo ratalo. Ja pa še pred točo imam zaščiteno, tako da v jeseni, če bo po sreči, boste lahko prišli na vložene kumarce :D
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Re: Melothria scabra - mehiška kumarica

OdgovorNapisal/-a anibas » 03 sep 2010, 18:53

no, takole so se razrastle moje mehikanke :D :D :D
Kar nekaj kozarcev je že vloženih :lol:
Tinko še enkrat hvala za semenčka-sedaj jih bom spravila tudi jaz :D
IMG_5262.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
anibas
Ljubitelj
Ljubitelj

Slike: 3

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten