Marmelada iz zelenih paradižnikov

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Marmelada iz zelenih paradižnikov

OdgovorNapisal/-a nasha » 22 okt 2006, 10:00

V starih časih so kuhali izredno dobro marmelado iz zelenih paradižnikov.
Nikakor ne morem priti do recepta.
Ga mogoče kdo ima?
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a dverbnik » 26 okt 2006, 11:00

A niso zeleni paradižniki strupeni
dverbnik
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 15 okt 2006, 07:24
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a felidae » 26 okt 2006, 11:14

Zeleni (navaden nezrel paradiznik) so strupeni, zeleni (vrsta paradiznika ki je zelena tudi ko dozori) pa ne. :wink:
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nasha » 27 okt 2006, 10:20

Imam kar nekaj receptov za mešane solate, ki vsebujejo zelene paradižnike, uporabljam jih že več kot trideset let , recepte sem dobila od kolegic in vem, da jih tudi sedaj še vedno uporabljajo, pa zaenkrat še nikomur ni škodoval. Marmelade smo pa kot otroci pojedli kar veliko. Paradižnikova marmelada je bila sestavljena iz jabolk, paradižnika,sladkorja, cimeta.
Gre za strupenost surovega zelenega paradižnika.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a Pepe » 27 okt 2006, 10:22

Vsebnost alkaloida tomatina v paradižnikih se z rastjo plodu zmanjšuje in ga tik preden začne plod dobivati barvo skoraj ni več. Poleg tega je njegova toksičnost tako nizka, da normalen človek ne more pojesti toliko zelenih paradižnikov, da bi mu škodili. Američani delajo ocvrte paradižnike iz nezrelih paradižnikov in ne iz zelenih sort.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

Marmelada iz zelenih pearadižnikov

OdgovorNapisal/-a Kaka » 01 nov 2006, 20:08

Pozdravljeni,
danes sem vprašala mamo, kako je kuhala tako marmelado pred mnogimi leti. Odgovor:
na 1 kg očiščenih , zrezanih na poljubne koščke ali zmletih, zelenih paradižnikov dodaš 80 dkg sladkorja. Zmešaš in zaradi lažjega mešanja in kuhanja pustiš, da se sladkor vsaj malo raztopi pred kuhanjem. Maso med kuhanjem mešaš in obvezno pobiraš pene, ki se nabirajo. Ko je marmelada medeno rjava, oz ko se kapljica na krožniku ne razlije, odstaviš. Že v bolj ohlajeno marmelado dodaš sok 2 limon na kg očiščenih paradižnikov. Mislim, da bi bila lahko tudi citronska kislina. Ohlajeno je shranila v kozarce. Spomnim se, da je bila super.
Če mi nocoj slana ne bo pobrala zelenih paradižnikov, jo bom poskusila narediti.

L.p.
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 03 avg 2006, 18:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nasha » 02 nov 2006, 12:43

Hvala za odgovor,me je zelo razveselil :D
Tudi sama imam še nekaj zelenega paradižnika zato se kar takoj spravim k delu.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron