majhen vrtiček

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

majhen vrtiček

OdgovorNapisal/-a veverička » 09 mar 2010, 16:41

Živjo,

prosila bi vas za nasvet, kaj je smiselno posejati/posaditi oz. gojiti, če imamo na razpolago le majhen vrtiček. V kratkem se namreč selim v novo stanovanje, kjer bom imela možnost obdelovati vrtiček velik cca 4 ali 5 kvadratnih metrov.

Ker z vrtičkanjem nimam še čisto nobenih izkušenj (razen gojenja drobnjaka in nekaj zelišč na okenski polici) si ne predstavljam, kaj lahko na taki površini sploh zraste. Razmišljala sem o peteršilju, kakšni čebuli in mogoče še paradižniku in korenčku. Bi to šlo ali je morda bolje, da se odpovem zelenjavnim podvigom in posejem le kakšna zelišča?

Vesela bom vsakega nasveta pa lep dan :)
veverička
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rok.k » 09 mar 2010, 18:21

Sama se moraš odločiti kaj potrebuješ. Sam bi na tvojem mestu sadil kakšne začimbe, ki jih potrebuješ v kuhinji (peteršilj, bazilika, drobnjak...), pa potem paradižnik, morda papriko, korenček, solato (glavnato, berivko), redkvico.... Čebule na tvojem mestu nebi sadil, saj je praktično celo leto v vrtu in ti zaseda prostor, pridelka pa vrjetno od nekaj čebul ne bo veliko. Skratka posadi tisto kar rada uporabljaš, ješ, da je sveže pri roki.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a fotografka » 09 mar 2010, 18:21

Jaz bi predlagala zelišča, peteršilj, korenček pa obvezno solato.

Odvisno katera zelenjava vam je najbolj všeč.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a veverička » 09 mar 2010, 22:10

Hvala obema za odgovor :)

Če pomislim, kaj največkrat kupim od zelenjave v trgovini, so to zagotovo solata, peteršilj in korenje. Razmišljala sem, da bi se odločila za vsaj te tri vrste pa se mi je zdelo, da bo za solato in korenje premalo prostora - no, očitno se tudi v majhnem vrtičku to da ;)

Imam pa še eno vprašanje. Če npr. uredim 4 gredice po 0,5 x 2 metra in na eno posejem zelišča (peteršilj, baziliko, drobnjak, luštrek...), na drugo paradižnik in korenček, na ostali dve pa nekaj cvetlic (ognjič) in solato, bi bilo to z vidika pridelka smiselno za dve osebi?

LP
veverička
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 09 mar 2010, 23:07

. . . z (ekonomskega) vidika pridelka nesmiselno.
ampak,
ČUDOVITO LEPO.
:idea: :arrow: :wink:
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru

Slike: 14
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a veverička » 10 mar 2010, 10:48

PR-ST, z ekonomskega vidika mi je povsem jasno, da vrtičkat na parih kvadratih ni smiselno ;)

Se mi pa zdi lušen hobi za po službi, da se malo sprostiš. Če zraste dovolj za kakšno skledo domače solate za večerjo pa sploh super.

LP :)
veverička
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a vrtekkrtek » 11 mar 2010, 14:41

zdravo

ja američani imajo podobno vrtnarjenje square food gardening
tole poglej

http://www.youtube.com/watch?v=xUXP1c9dkNQ

he he veš kaj če v new yorku sredi centra vrtnarijo, potem lahko tudi ti- imaš vsaj nekaj prostora zunaj- 5m2 je tako lep kotiček
moj predlog

1. paradižnik v lonec...v stanovanju, na balkonu,
2. papriko v lonec...enako
3. zelišča prav tako v lonec- škoda prostora zunaj
4. zunaj pa solatko, celo sezono ti ni treba enkrat kupit solate, na tvojem mestu bi izdelal nekaj med raised bed in toplo gredo.tako bi sezono podaljšal
za par mesecev in veselo mlatil solato skoraj celo leto)))
za glavni pridelek lahko sadiš/seješ karkoli, ampak menim da je solata najprimernejša- tudi najbolj se ti splača- ni zahtevna, poceni vrečke semen...tudi fižola lahko nekaj posadiš- stročji nizek
potem pa še kako papriko, pa paradižnik v lonec, pa si
poglej
upside down gardening

http://www.youtube.com/watch?v=PgOSUg2R5ZA

premisli možnosti imaš neomejene)))uzivaj karkoli pridelaš doma je bolje kot kupljeno eni so kar frajerji kaj vse pridelajo v loncih)))
Zadnjič spremenil vrtekkrtek, dne 11 mar 2010, 14:50, skupaj popravljeno 1 krat.
vrtekkrtek
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a vrtekkrtek » 11 mar 2010, 14:48

PR-ST je napisal/-a:. . . z (ekonomskega) vidika pridelka nesmiselno.
ampak,
ČUDOVITO LEPO.
:idea: :arrow: :wink:

hehe ekonomski vidik- mislim da ne namerava zalagat mercatorja :twisted:
zase pa lahko pridela zadosti :wink:
vrtekkrtek
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a veverička » 12 mar 2010, 13:34

vrtekkrtek, hvala za nasvet, bo res solata tisto, na kar se bom osredotočila. Pa peteršilj tudi nameravam dat na vrt, ker se mi zdi, da v lončkih na okenski polici ni najbolj zadovoljen ;)

A mi poveš prosim še v kolk velike lonce moram dat paradižnik in papriko, da bodo lepo rasli.

LP
veverička
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 12 mar 2010, 14:47

Jaz bi ti tudi predlagala kaka zelišča, solato, korenček (ga imaš vsaj v sezoni), mogoče poleti kupi še kako sadiko brstičnega ohrovta- ta bo lahko ostal na vrtu čez zimo. Jaz bi verjetno kam vmes požokala še kako nadzemno kolerabico, kako zeleno, ki jo lahko potem shraniš za ozimnico; pa kakšen por za sproti. Ta tudi ne zasede veliko prostora.
Tudi midva bova letos prvič imela svoj vrtiček, na njem bodo vsekakor tudi paradižniki in paprike.
Si pomislnila na solatne kumare? Kakšne tri sadike Dorine- te dobro reodijo.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a veverička » 15 mar 2010, 10:24

Na kumare pa res nisem pomislila. A ne zavzamejo veliko prostora?

Mi je pa res všeč ideja, da si izberem npr. 3 glavne vrtnine, potem pa vmes še kaj potaknem ;) in bo vrtiček tako bolj pisan. Moram pa prej še malo prebrskat forum, ker se vse rastlinice nimajo enako rade, da ne bom ustvarjala stresnih območij... Kolikor vem do sedaj, bi pa poleg korenja lahko dala kakšen por ali pa čebulico.

Ko si ravno omenila por sem se spomnila, da se v Italiji velikokrat dobi v trgovinah tudi mlad por, ki zgleda bolj kot zelo mlada čebula in je super za kakšne priloge ali pa kar cel v solati. Če bi pobrala še takega majhnega in ne bi čakala, da zraste "pravi" por, bi prostor, kjer je rasel sprostila za kaj drgugega...hm - bo za razmislit :)

LP
veverička
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 15 mar 2010, 10:39

Jaz bi ti predlagala:
2-3 paradižnike
2-3 paprike
2 sadiki hibridnih kumar
peteršilj (par sadik)
zeleno (1 sadika)
solata

Glede korenja smo doma ugotovili, da se ne splača. Celo sezono v zemlji, potem pa ga nimamo kje prezimiti. V trgovini pa 1kg stane manj kot 1€.

Tudi sami bomo letos obdržali le slabih 10 kvadratov vrta, tako da bomo tudi mi dobro razmislili, kaj bomo nasadili!

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 15 mar 2010, 12:46

Če boš dala kumare na oporo ne bodo zasedle prav veliko prostora.
Mogoče še en predlog. Redkvica. Seme lahko vržeš med solato.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a veverička » 15 mar 2010, 21:34

Uau a vse to lahko spravim na tako malo prostora? To bo pa še zabavno :)

Se pravi, da mi ni treba skakat po vrtu z ravnilom - vržem malo tu, malo tam, pa kar bo bo :) No, ne se bat, bom prej razmislila...

Še enkrat hvala vsem za nasvete in lp
veverička
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov