Luffa

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Luffa

OdgovorNapisal/-a bučarka » 14 sep 2008, 17:08

Pozdravljeni gojitelji luf

Letos sem spet posejala lufo in sicer luffo cylindrico. Ostala mi je samo 1 rastlina, ostale niso imele sreče (oče pokosil, polži, ena umrla). Zato sem imela težave z opraševanjem, saj so vsi prvi ženski cvetovi cveteli pred moškimi in nato obratno. Sedaj moški cvetijo v polno, ženski pa na 1-2 dni novi. Upam, da bo vsaj kakšna lufa dozorela. Oprašujem jih kar ročno in mi dobro uspeva. Napeljala sem jo na balkon.

Slika

Slika
ista lufka po 5 dneh
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 sep 2008, 21:59

Bučarka, blagor tebi! Ti si vsaj imela priložnost videti, kako se ti plod debeli, pri meni pa so do sedaj bili odprti LE ženski cvetovi, niti en moški, zato mislim, da z mojo lufo letos ne bo nič. Škoda, pa tako sem se veselila vsaj ene lastne pralne gobe...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a bučarka » 14 sep 2008, 22:21

Ivčk, te čisto razumem. Drugo leto bom dala več luf zraven, da se bodo lahko opraševale, saj še posebno na začetku (beri do sedaj) ne cvetijo vsi skupaj. Jaz sem najprej imela 2 moška, potem enih 5 ženskih, nato spet moški in končno vsi skupaj. Potencialnih luf je tako kar precej šlo po gobe. Pa tudi lega ni najbolj primerna, saj je pod balkonom in pride pozno sonce do tam (dokler ne zraste do vrha).
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 sep 2008, 09:12

Hm, ravno razmišljam...Morda bi bilo vredno probati že semena sejati z nekajdnevnim razmikom, tako bi si zagotovili različno dozorelost rastlin in malce pospešili ali upočasnili cvetenje pri posameznih rastlinah :?

Ne vem, bo treba probati. Vsekakor pa se strinjam s tabo, da bo treba imeti več rastlin skupaj, da omogočimo bolj uspešno opraševanje, čeprav mislim, da so za razvoj cvetov (tako moških kot ženskih) 'krive' ravno prave temperature, vsaj pri bučah je tako. Letos pa je vreme bilo kar muhasto...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a bučarka » 15 sep 2008, 16:47

Danes sem obiskala prijateljico iz Ljubljane, ki je ravno tako navdušena bučarka (se je nalezla). Pritisnila sem nekaj slik Luffe acutangule, ki ji odlično uspeva.

Slika

Več slik lahko najdete v mojem bučnem albumu: http://picasaweb.google.com/marjeta8/BuE2008#
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rok.k » 15 sep 2008, 17:28

Ce bo imel kdo kakšen semenček viška se priporočam za prihodnje leto.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 15 sep 2008, 17:51

Uauuuuuuuuuuu! Jaz sem tudi čisto navdušena! Se smem postavit v vrsto? Za semena namreč! Oz. vaj informacijo, kje jih nabaviti??

LP
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a emkey » 15 sep 2008, 17:52

Letos prvič, testno, luffa aegyptiaca, dve sadiki sta mi uspeli in obilno rodili. Edinole... malce pozno sem sejal in ne vem kako bo z dozorelostjo plodov.

Slika Slika
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a rok.k » 15 sep 2008, 17:59

Vouuuu tole pa so lufe!!!!
rok.k
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 15 sep 2008, 20:31

rok, jelkaca, lahko se zmenimo za acatangulo, cylindrica ne vem, če bo dozorela. Ko bo seme na voljo, vas obvestim tukaj in se potem prek zs zmenimo.

emkey, bi se priporočila za menjavo, v kolikor bodo dozorele - mislim, da vam bo uspelo. :wink:
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a GREEN » 24 sep 2008, 22:18

He ,vsi mahnjeni na lufe,jst grem pa v trgovino po gobo ,da se lohka umijem ne pa da čakam cel let za to :-)
Bučarka sliko imaš od , luffo cylindrico,Koliko pa ta lohka zrase ?Men je že zrasla dobrih 15 cm.

Če bo tako šlo naprej bomo mel luf za izvoz.

Lp.
Bučolog-Sam da raste in raste
GREEN
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Akasha » 04 okt 2008, 13:21

Ima kdo sliko lufa kopalne gobe iz lastne pridelave? :)
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a francib » 01 maj 2009, 09:22

Živijo!

Prosim vas za pomoč...
Letos sem dobil seme od dveh sorti luff in od sejanju luff nič ne vem. Zanima me, kako globoko se jih seje? Kakšna mora biti lega (sončna, senčna...)? Kdaj se jih seje? Kako na gosto se jih seje? V bistvu me zanima vse v zvezi s sejanja luff.

Hvala in LP
francib
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a šima » 01 maj 2009, 10:10

Pozdravljeni na Praznik Dela.

Torej Luffa, če prav razumem, ko plod dozori, je v njem namesto"mesa" polno nitk(goba-spužva).
Se pravi se plod samo olupi in posuši in dobimo tole pralno spužvo?
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 02 maj 2009, 21:55

Mene pa zanima, ali gojitelji toliko vrst buč le te imate za jesti ali za okras. Jaz običajno sejem ene 3 vrste jedilnih buč in nekaj okrasnih za kako skledo v jeseni, večje količine okrasnih pa ne vem kaj bi z njimi, saj običajno kar hitro pozno jeseni zgnijejo?
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert

Kraj: ŠTAJERSKA

OdgovorNapisal/-a emkey » 03 maj 2009, 09:56

>>>Torej Luffa, če prav razumem, ko plod dozori, je v njem namesto"mesa" polno nitk(goba-spužva).
- Tako nekako. Je tudi nekaj malega 'mesnatega' tkiva, vendar zelo malo.

>>>Se pravi se plod samo olupi in posuši in dobimo tole pralno spužvo?
- Plod se najprej posuši in nato olupi. Jaz sem posušen plod kar pohodil. Zunanja plast se zdrobi/odpade, semena streseš ven, spužvasti del se ne poškoduje.
Dobljena spužva je precej neestetska (če že ne grda), groba. Industrijski proces verjetno vsebuje še čiščenje/beljenje.

Slika
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šima » 03 maj 2009, 12:12

Hval za informacije.
Kako pa je potem ta spužva obstojna, oz. trpežna?
Če bi jo mogoče dal v pralni stroj, da se opere?

Hm, toliko reklam za beljenje perila na TV, Mogoče je pa tržna niša belilo za luffe. :lol:
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 03 maj 2009, 13:49

Pri meni je pa očiščen, opran in posušen plod Luffe (kadar jo imam) bolj uporaben kot sestavni del suhega cvetličnega aranžmaja.

Natakneš ga lahko na paličico, lahko ga prej po želji potopiš v barvo ter osušiš in pri sestavljanju šopka dodaš še kakšno suho travo ali cvetje.

Takšen aranžma deluje zelo naravno in dekorativno, zlasti v pustih, pozno jesenskih in zimskih dnevih.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru

Slike: 0
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rok.k » 03 maj 2009, 14:45

Sam že dve leti želim vzgojiti sadiko lufe in momordike, pa mi nikakor ne uspe, ne vem kaj delam narobe. Sajenje sem poskusil že tolikokrat, da mi je semena luf že zmanjkalo, nikakor mi ni hotlo vzkliti. pravtako pa imam probleme z momordiko, ki je, vsaj mislim, tudi nek sorodnik lufe. Njena semena sem kupil v semenarni in pravtako neuspešno poskušal vzgojiti primerno sadiko. če ima kdo kakšen semenček lufe odveč ga z veseljem zamenjam za seme kakšne buče, ali česa drugega. Upam da za sajenje še ni prepozno.
rok.k
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a emkey » 04 maj 2009, 10:11

@šima
Je dobro obstojna.
Mi pa ne deluje kot nekaj, kar bi tlačil v pralni stroj (preveč majnših delcev bi znalo odpasti). Morda zaprto v pralni vrečki, ne vem.

@quo_vadis
Drži. Nataknjene na paličico in pobarvane sem celo videl v nekaterih cvetličarnah, naprodaj.

@rok.k
Imaš ZS :wink:
Če še kdo želi semena, naj me kontaktira.
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov