Pozdrav,
moja težava se je pokazala pri načrtovanju setve, pri umeščanju pora v (triletni) kolobar.
Sledim napotkom v knjigi Miše Pušenjak Zelenjavni vrt, ki jih lahko povzamem takole:
* Por spada v družino čebulnic
* Čebulnice in stročnice sadimo na tretjo poljino (nepognojeno z gnojem ali kompostom), razen pora ki potrebuje nekoliko več hranil
* Čebulnice v kolobarju ne smejo slediti stročnicam in obratno, ker se ne prenašajo dobro
Zdaj pa imam problem:
* če uvrstim por na drugo poljino, to pomeni da bo naslednje leto tam tretja poljina - na isto gredico pa ne smem saditi ne čebulnic (ker so iz iste družine kot por) ne stročnic (ker ne smejo slediti čebulnicam)
* če uvrstim por na prvo poljino, to pomeni da je prejšnje leto bila tam tretja poljina - in ga v resnici sploh ne smem saditi tja, saj so bile pred njim na gredici bodisi čebulnice (pa je por v isti družini) ali pa stročnice (pa por kot čebulnica ne sme slediti).
Kam torej s porom?? Ga pa imam res rad in je ena redkih rastlin, ki bi ji odstopil dve gredi in si ga prihranil še čez zimo.
Mogoče sem se lotil tega preveč strogo in matematično, ampak vseeno bi vas prosil za pomoč in dragocene izkušnje.
Edina rešitev, ki sem se je domislil je, da bi pred sajenjem pora na tisto gredico hitro podtaknil še kakšno solato ali redkvico, da mu pripravi tla
Pa še to - obenem uporabljam tudi mešane posevke, lani je npr. por rasel s korenčkom. A uporaba mešanih posevkov kaj spremeni razmišljanja o kolobarju?
Hvala in lep pozdrav,
B.