Kdaj so semena bučk zrela

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kdaj so semena bučk zrela

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 jun 2006, 19:46

Kot sem napisal v temi "Bučke imajo uši", sem pustil sedaj tri bučke za semena. Dve od teh sta težki že kar nekaj kilogramov in se še debelita. Sedaj so vse tri stare med 5 in 7 dni. Kako lahko vidim, da so semena že zrela? Namreč letos sem nasadil bučke sorte Bianca di Trieste katere so bele neglede na velikost in starost.
Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a rok.k » 29 jun 2006, 07:05

Priporočam ti,da eno izmed buč pustič na rastlini čim dlje (do jeseni), ponavadi nekatere buče ki so že zrele rahlo porumenijo, toda ne vse. Da plod pustiš čim dlje časa na rastlini je najboljša rešitev. Ko je buča zrela postane tudi trda.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a jan24 » 30 jun 2006, 12:49

Ali so semena v tej bučki že zrela. Nehala se je debelit in postala kar trda. Stara je že devet dni.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

zrelost

OdgovorNapisal/-a rudinjo » 30 jun 2006, 22:39

jan24 je napisal/-a:Ali so semena v tej bučki že zrela. Nehala se je debelit in postala kar trda. Stara je že devet dni.

Prereži paradižnik in ugotovil boš, da so semena zrela le pri močno zrelem paradižniku. Ne vem zakaj bi bilo pri bučah drugače. Moje mnenje je da za seme mora zoreti vsaj še dvakrat toliko.
LP
Pozdrav, Rudinjo !
rudinjo
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 24 sep 2006, 09:25

Semena buč so zrela ko so trda, na površini buče to ne boš videl.
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a peter » 24 sep 2006, 15:25

Menim, da boš moral (vsaj po mojih izkušnjah) še kar dolgo čakati, da bo tvoja buča zrela.
Sam jih pustim, da lepo dozorijo, pozno v jesen, saj le iz takih semen zraste buča. Naj se ti nikamor ne mudi, saj imamo lahko bučke vse do prvega mraza. Pred njim jih pa le pospravi.

Lp
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bredy » 25 sep 2006, 08:16

Ta buča še nima zrelih semen. Najbolje je, če jo pobereš tik pred slano in jo imaš nato še nekaj časa v stanovanju. Buča zori še nekaj časa. Če opaziš na buči slučajno kakšne črne pike jo pa le razreži in poberi semena. Sicer se pa za semena ne mudi, saj se rabijo tako ali drugače šele maja. LP
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Radovlica

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov