Moderatorji: dusanh, Moderatorji
peaceful je napisal/-a:Tako. Jaz bom sejal šele aprila innič prej. Imam pa nekaj konkretnih vprašanj.
Nekje sem zasledil, da naj bodo pikiranci v čim manjših lončkih, da naredijo dobro koreninsko grudo. Spet drugje pa, da naj nikoli ne dopustimo, da se naredi koreninska gruda.
Kateri nasvet naj pri večini sadik upoštevam? Nekako mi je drugi nasvet veliko bolj všeč. Slišal sem, da če so lončki majhni, rastlina razume to kot znak za cvetenje. Je to res? Če je temu tako, potem gotovo ne želimo presajati v zemljo maja ali junija rastline, ki so delno že v fazi cvetenja, saj takrat v naravi še ni dovolj kratek dan, da bi rastline ostale na cvetenju. Dodaten šok, če prav razumem, ko mora rastlina preklapljati nazaj na "rastno" obdobje in potem, ko je čas za to, spet na cvetenje.
Še nekaj za stare mačke. Kdaj približno začne paradižnik tvoriti cvetove?
Lepa hvala za odgovore!
Če bi želel shraniti lastna semena paradižnika, moraš paziti predvsem na razdaljo sajenja, ki naj bo vsaj 50cm. Med sabo se ne križajo ravno radi, ker so samooplodni. Po mojih izkušnjah je vso seme, ki ga shranjujem, vedno dajalo enake potomce.
Če pa želiš biti 100% prepričan, da boš dobil popolnoma sortno čisto seme, obstaja zelo enostavna metoda za to. Ko opaziš, da se paradižnik pripravlja na cvetenje, enostavno čez tisto cvetno vejico (tik preden se cvetovi odpro) povezneš navadno majhno polivinilasto vrečko, ki jo zavežeš in s tem preprečiš vstop žuželkam. Ko se cvetovi odpro, vrečko vsakodnevno rahlo stresaš, da pride do samooprašitve.
Ko opaziš prve majhne plodiče, lahko vrečko odstraniš. Za konec to cvetno vejico nekako označiš (jaz uporabim rdečo nitko volne, ki jo narahlo zavežem okoli cvetnega stebla), da boš jeseni vedel, katere plodove pobrati za shraniti semena. In, to je to.
Semena iztisneš v majhno stekleničko in jih fermentiraš tri dni, nakar jih izpereš in posušiš na keramičnem krožniku. Potem semena shraniš v papirnate vrečke, da lahko dihajo. Taka ostanejo kaljiva po 7 let in več...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov