Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 jul 2008, 13:55

Lep podopustniški pozdravček vsem!

Slabo vreme me je spodilo z morja, da sem se vrnila kar precej dni prej. In, kot da to ni bilo dovolj, me je doma pričakala paradižnikova plesen. Uf, sem jezna, pa tako zelo sem se trudila s svojimi paradižniki. Pa mi je mama pozabila omeniti, da je vmes padala toča, ki je na njivi naredila sicer zelo majhno škodo.
In seveda, ker za te poškodbe nisem vedela, nisem takoj škropila, kar je bilo dovolj, da so se rastline hitro okužile od vseh drugih sosedov, ki jim dol visi za paradižnike in jim jih vsako leto pobere vsaj en mesec prej, kot meni.

Sicer pa se ta bolezen pojavi iznenada ob primerno visokih temperaturah in vlagi, megle pa tudi pripomorejo in teh je bilo zadnje čase kar veliko...

Drugače pa je imela sezona velik potencial, ker so rastline nabito polne. Veliko sort se je že znašlo na seznamu dozorelih in vsak dan nabiram nove in nove okusne plodove. A toliko, kolikor jih ima letos Jan, ne bom dosegla niti v najlepših sanjah. Tu imate primorci res veliko prednost.
Jan, kapa dol, lahko pa bi še malce bolj opisal kako sorto (v temi, namenjeni za to), da izvemo, kako si kaj bil zadovoljen z njimi...

Santo, naj ti jaz odgovorim na tvoje vprašanje namesto Jana; sorta, o kateri sprašuješ, se imenuje 'Plum Lemon' (sinonimi so še 'Yellow Lemon Plum', 'Wonderlight' in 'Lemon Tree')

Nadina, vesela sem, da ti je paradižnik letos tako lepo uspel, upam, da boš še naprej tako zadovoljna in da ti bodo rastline ostale čim dlje zdrave. Upam tudi, da si si shranila kaj semen za naslednjo sezono :wink:
Tudi jaz jih na vrtu sproti pojem zelo veliko, tako da imam za kosilo komaj dovolj plodov za solato :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 jul 2008, 21:25

Ma kje si pa bila na morju, da imajo dež? Sigurno zeeeloooo daleč od nas, kajti tu je tako suho, da je zemlja kot beton trda z velikanskimi razpokami...
Res škoda za "tvojo" plesen, pa saj če pošpricaš izgine ali?

Jaz sem danes prebrala za vse težave, ki jih imate s paradižnikom in sem takoj šla pošrpricat s čajem in kalcijem... Opazila pa sem, da še vedno rastejo, se mi zdi, da v tej vročini še bolj, saj so me že spet "prehiteli", zalistkov je toliko, da mi je bilo kar hudo.
Ivčk, večina češnjevcev (pa nekateri drugi tudi) mi ja pa tako ali tako "pobegnila" in sedaj rastejo vse povprek, na široko, na visoko (že krepko žez 2m!) in tudi plodove imajo, pa še nastavljajo jih. Kaj zdaj to pomeni oziroma do kje le mislijo iti??? Enkrat se vendar morajo tudi ustaviti, a ne?

Ja, semena pa počasi zbiram, Ivčk, po tvojih navodilih, seveda!

Jan, zate sem res vesela, da so ti tako uspeli paradižniki, še toliko bolj, ker si imel z njimi na začezku take težave!
Se pa pridružujem Ivčk, ki pravi, da bi lahko tudi opisal kako tvojo sorto - morda le tiste preferite...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a jan24 » 30 jul 2008, 22:55

Nadina; za mezgo uporabim kar vse paradižnike, ki niso ravno priljubljeni v solati. Največ je zelo mesnatih pelatov (katerih semena sem prinesel iz Jemna). Za mezgo je potrebno vsaj 20 kg paradižnikov in kar precej dela.
Najprej paradižnike opereš v vodi in jim odstraniš peclje. Paradižnike nato prerežeš (dovolj je na pol) in stisneš, da gredo koščice (del) in tekoči del ven. Take paradižnike stlačiš v velike lonce (7l) in dodaš po eno veliko (ali dve majhni) papriki (pomožnosti rdeči), čebulo in en jajčevec (da zgosti). Ko se nabere ogromno vode (in paradižniki še niso mehki) jo odvzameš (z zajemalko). Pustiš vse vreti dokler se paradižniki ne zmehčajo. Nato paradižnike zmelješ (mi imamo ročni strojček, ki loči pečke in olupke ven). Tako nastane iz 7l lonca prib. 5l paradižnikove mezge, v katero narežeš šopek bazilike. Vse soliš (mi damo po dve kocki- tisti za kuhanje) in po želji sladkaš. Mezgo nato pustiš vreti 5-10 min in takoj zliješ v kozarce, ki jih vrele zapreš. Kozarce nato dobro obviješ (da se postopoma hladijo vsaj 3 dni).
Kdaj drugič bom napisal še za paradižnikov konkase... V temu primeru je dela še več, vendar postopek pride prav za manjše količine paradižnikov in okus je nekaj posebnega...

Ko mi bo uspelo dobiti imena sort in jih fotografirati, bom malo opisal tiste, ki so se najbolj izkazale.

Hvala za vse pozitivne misli.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a zoyba » 31 jul 2008, 12:04

Pri nas enostavno paradižnik zložimo v sokovnik ,solimo itd..
Namesto soka odteče voda,mezga pa ostane v posodi.
To je to,in še enostavno po vrhu!
Robert
zoyba
Expert
Expert

Kraj: Zgornja Besnica

OdgovorNapisal/-a Kajser » 31 jul 2008, 12:10

zoyba je napisal/-a:Pri nas enostavno paradižnik zložimo v sokovnik ,solimo itd..
Namesto soka odteče voda,mezga pa ostane v posodi.
To je to,in še enostavno po vrhu!

To je že res, vendar med tvojo mezgo in janovo24 je verjetno taka razlika kot med domačim mlekom in onim 1,5% iz Avstrije :idea:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Pepe » 31 jul 2008, 12:34

Kajser je napisal/-a:To je že res, vendar med tvojo mezgo in janovo24 je verjetno taka razlika kot med domačim mlekom in onim 1,5% iz Avstrije :idea:

S to trditvijo se ne bi strinjal. Več kot polovico okusa paradižnika je odvisno od sorte in šele potem pridejo na vrsto drugi dejavniki. Največ voda (tu se skriva prednost primorcev), paradižniki v suši so okusnejši, zato je priporočljivo paradižnike pred napovedanim dežjem pobrati, tudi če niso čisto rdeči. Tudi v pretirani vročini niso tako okusni, še posebej če so vroče tudi noči. Ponoči paradižnik porablja asimilate, ki jih je nabral čez dan in ob višjih temperaturah je poraba višja. Idealno je 25°C podnevi in 15 ponoči.
Upam, da tiste vode pri pripravi mezge ne zlivate stran. Jaz jo ustekleničim in porabim za zalivanje rižot, juh in podobno. 100% boljše od navadne vode :wink:
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

mezga iz sokovnika

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 31 jul 2008, 12:52

Zoyba, kako preprosto in iznajdljivo! Vedno se otepam priprave mezge, ker vzame ogromno časa. To pa bo zame! Saj navsezadnje lahko začimbe po želji dodaš tudi, ko je mezga že pripravljena in jo morda le še malo premešaš in pogreješ! LP, po dolgem času, Zoyba!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a Pepe » 31 jul 2008, 13:20

Jaz paradižnike enostavno kuham kake pol ure, zmiksam s paličnim in vrele zlijem v sterilizirane (v pečici) pivske steklenice in zaprem s kronskimi zamaški. Brez soli in konzervansov, v enem letu se 100% ne pokvarijo za več pa ne vem, ker jih prej pojemo. Ravno ta vikend bo akcija, imam že dve gajbici za obbdelat.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Kajser » 31 jul 2008, 14:29

Vaš recepti se bodo s ćasoma izgubili med semeni in sadiki, zato bi bilo super če bi odprli novo temo, v katero bi se morda pisalo kar nasplošno navodila za vse naše "zelenjavne zvarke"
Pepe, čemu potem tako "dolgotrajen in kompliciran" postopek, če ne zaradi kwalitete in morda posebnega okusa?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

recepti

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 31 jul 2008, 14:55

Vidim, da ste pravi kuharski mojstri in mi je kar nerodno..Jaz zadnja leta zaradi malo časa (ali morda ležernosti, ki pride z leti), paradižnik kar zamrznem. Debelejšega narežem na rezine, jih na pladnju zamrznem (kolikor jih je pač sproti viška), nato pa polnim vrečke. Za kuho jih dodajam kar zmrznjene, namesto mezge, mene koščki v končnem "izdelku" nič ne motijo.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a zoyba » 31 jul 2008, 22:18

Poskusi pa boš videl!?
Robert
zoyba
Expert
Expert

Kraj: Zgornja Besnica

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 avg 2008, 11:06

Ivčk, kje si? Da ni kaj narobe?
Potolaži nas...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 avg 2008, 12:15

Saj sem tu, samo časa nimam veliko, tudi zdaj se oglašam samo na kratko, namreč sem sredi pobiranja zadnje 'runde' žajblja za diplomsko, s čimer imam veliko dela. Ko bom s tem konec, se vam posvetim...
Brez skrbi, Nadina, nič ni narobe :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 avg 2008, 12:27

Uf! Super, samo da si OK!
Ti kar pobiraj v miru, da bo diploma vsaj za 10...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhy » 19 jan 2009, 18:42

Ivčk je napisal/-a:Ja, takih sadik se ne da kupiti :D

Pozabila sem napisati, da sadike vedno pred sajenjem (ko so še v lončkih) pošpricam s cuprablauom, vendar le takrat za osnovno zaščito. Pozneje z bakrenimi pripravki ne špricam več. Videla sem že zrele plodove, ki so bili tako močno pošpricani, da se jim ni videla barva!!! Takih pa res ne bi jedla. BLJAK

Le v primeru zelo deževne sezone 1x špricam z Antracolom, pa še to izjemoma, drugače pa se poslužujem kar polmastnega mleka zmešanega z zeliščnim čajem. Ta dela čudeže :lol:

drugače pa se poslužujem kar polmastnega mleka zmešanega z zeliščnim čajem. Ta dela čudeže

Ivčk,
prosim, lahko poveš malo natančneje glede tega škropiva. Kako ga pripraviš in kolikokrat špricaš ?

lp

orhy
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 jan 2009, 21:17

Ojla, Orhy!

Sem si vzela nekaj časa in malce pregledala tole temo. Predlagam ti, da si, ko ti bo čas to dopuščal, prebereš celo temo, ker boš notri našla veliko koristnih podatkov in izkušenj o vzgoji paradižnika od setve do 'krožnika'. Vse imaš že napisano, samo sem ti vseeno kar tule še enkrat vse skopirala...

Razmerje mešanice je tako:
1 liter polmasnga mleka, 1 liter čaja in 1 liter vode v katero lahko vmešaš še kako foliarno gnojilo ali kak drug pripravek po želji (Agrostemin ali kak vitaminski kompleks)...

Za čaj uporabi čimbolj pestro mešanico zelišč: meto, žajbelj, vratič, kamilice, žametnice (tagetesi (močan naravni fungicid), uporabiš lahko liste in odcvetele cvetove, če ti je škoda novih), čebulne in česnove liste. Ta kombinacija nekako najbolj fungicidno deluje.

Če boš kuhala čaj (preliješ s kropom in pustiš, da odstoji 10 min, nato precediš in hladno uporabiš) - to počni zunaj, ker zelo smrdi; ali pa iz zelišč naredi škropilno brozgo: zelišča narežeš na drobno in jih preliješ z mrzlo vodo, pustiš stati 24ur, potem precediš in razredčiš ter rastline poškropiš...

Je pa škropivo s čajem bolj za preventivo, šprica se enkrat na teden. Če so rastline že okužene, srčno priporočam tole:

Bio sodin fungicid

Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.

Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih teden dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).

Tako, upam, da sem ti pomagala...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a peaceful » 20 jan 2009, 16:43

Ta fungicid bi bil super tudi za preventivo, in ne samo takrat, ko gre že vse narobe, kajne?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a bučarka » 20 jan 2009, 17:30

Kaj če bi to temo zaklenili in nadaljevali v "paradižnik 2009"? Saj bo v nasprotnem primeru res obsežna.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 20 jan 2009, 21:33

Peaceful, seveda je to škropivo tudi za preventivo, samo lani sem ga odkrila šele tako pozno, ko je bilo že vse bolano in ravno zato ga priporočam predvsem za kurativo, ker preverjeno deluje na obolele rastline, preventivno pa deluje tudi čaj z mlekom :wink:

Bučarka, tole temo bi bilo škoda zakleniti, se pa strinjam s tabo, da lahko debato o letošnjih načrtih in vzgoji paradižnikov nadaljujemo v tisti temi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhy » 20 jan 2009, 21:53

Ivčk najlepša hvala! :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru