Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 jul 2008, 08:15

Prvega ne pozabiš nikoli:
Slika

Black russian, obran 8.7.2008, sejan 15.3., sajen 7.5. Rastlinjaka niti kakršnegakoli pokrivala ni videl. Še en dokaz, da se zgodnje sejanje in sajenje ne izplača. Ramena ima še zelena, vendar je to značilnost te sorte, ki ne izgine niti pri popolnoma zrelih plodovih.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jul 2008, 09:12

Pepe, bravo!
Tale zgleda zelo slasten. Se mi pa dozdeva, da je 'dvojček' (dva ploda, združena v enega). Je res? Ker to se letos precej dogaja na mojih sortah z velikimi plodovi in ravno 'Black Russian' prednjači v tem.

Imam pa vseeno komentar na tole zgodnje in pozno sejanje. Vse, kar praviš, je res, z eno izjemo. Ti živiš v mestu, kjer sam praviš, da je topleje in zato pozneje sajene ratline dohitijo tiste zgodnejše, tudi plodovi dozorijo prej. Ti pa lahko povem (ker živim na vasi), da pri nas včasih prav pride, če sejemo kaka dva tedna prej, ker se to potem pozna v zgodnjosti pridelka, ker so rastline ob sajenju nekoliko bolj razvite. Je pa res, da je dobro s SAJENJEM vseeno malce počakati, saj v mrzlo zemljo ni priporočljivo saditi. Drugače ti dam pa vse za prav :wink:

Za tiste, ki ne poznate 'črnih' paradižnikov, oz. jih imate za kake gensko spremenjene organizme, pa tale podatek:
Rdeči paradižniki so najprej zeleni, ko pa začnejo zoreti, se odrečejo svojemu klorofilu (zelenemu barvilu) v plodovih na račun rdečih barvil (antociani, karoteni, likopeni). Pri tako imenovanih črnih paradižnikih pa zeleno barvilo ostane prisotno (zato ima večina črnih paradžnikov zelena ramena), na njega pa se doda še rdeče barvilo. In kaj dobimo, ko zmešamo zeleno in rdeče? Temno rjavo ali črno (odvisno od odtenka obeh barv), tako so nas vsaj učili v vrtcu :lol:

Čisto enostavna razlaga, zakaj so paradižniki črni... :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a labia » 09 jul 2008, 10:10

kakšna vrsta pa je to, da je tako čudno ozka na vrhu?
Slika
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 jul 2008, 13:05

Če si semena kupil ali dobil pri nas, je najverjetneje sorta 'Red Pear', po domače se mu reče kar hruškast paradižnik, obstaja pa tudi v rumeni različici, takrat je to sorta 'Yellow Pear'...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a orhy » 09 jul 2008, 19:27

Ivčk je napisal/-a:Takole so izgledale moje sadike po sajenju (30.05.2007):

Slika

In, ja, to je moj majceni zelenjavni vrt :(
Tu se vidijo le tri grede, skupaj jih je pet, vendar je prostora zelo malo (v spodnjem desnem kotu slike je moj zeliščni vrtiček, narejen iz velikih rečnih prodnikov).

Slika

Tu pa so moji paradižniki petnajstega julija, nekateri so že zoreli in bili obrani :lol:

Slika

pozdravljena!

Oh, kako čudovito imaš urejeno!
Kako velike pa so te gredice?
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 jul 2008, 21:14

Ivčk je napisal/-a:Pepe, bravo!
Tale zgleda zelo slasten. Se mi pa dozdeva, da je 'dvojček' (dva ploda, združena v enega). Je res? Ker to se letos precej dogaja na mojih sortah z velikimi plodovi in ravno 'Black Russian' prednjači v tem.

Imam pa vseeno komentar na tole zgodnje in pozno sejanje. Vse, kar praviš, je res, z eno izjemo. Ti živiš v mestu, kjer sam praviš, da je topleje in zato pozneje sajene ratline dohitijo tiste zgodnejše, tudi plodovi dozorijo prej. Ti pa lahko povem (ker živim na vasi), da pri nas včasih prav pride, če sejemo kaka dva tedna prej, ker se to potem pozna v zgodnjosti pridelka, ker so rastline ob sajenju nekoliko bolj razvite. Je pa res, da je dobro s SAJENJEM vseeno malce počakati, saj v mrzlo zemljo ni priporočljivo saditi. Drugače ti dam pa vse za prav :wink:

Res je dvojček, zato je tudi slikan tako. Ampak ostali na isti rastlini so pravilne oblike. Ta je edini, ki je malce čuden.
Sem pa danes ob rednem obhodu paradajzovnjaka opazil, da mi začenja zoreti tudi momotaro.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 jul 2008, 12:26

Včeraj sem za paradižnikovo omako pobral vse zrele paradižnike in nabralo se jih je kar veliko...
Slika
Skupna teža je presegala 50 kg, nastalo je več kot 40 velikih kozarcev paradižnikove omake (pri temu da sem vso vodo odcedil in pobral vse pečke).
Slika
Večji (volovsko srce...) so težki preko 500g (tudi do 650g).
Slika
Slika Slika
Malo mešani...
Slika
Najbolj okusni (tej so šli za solato)...
Slika Slika Slika Slika
Limonce... tej so še prezreli... od zunaj in notri zelo podobni limonam... okus je zelo sladek...
Slika
Letos je zelo dobra letina, predvsem za mesnate pelate in volovsko srce... Tako je do sedaj pridelek tehtal že veliko več kot 100 kg, od tega sem jih 70kg porabil za paradižnikovo omako, ostale pa za v solato, rižote, omake za testenine...

Vsekakor letos paradižnika ne primanjkuje...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 jul 2008, 13:35

Lepo izgleda vse tole!
Tudi pri nas imamo ogroooomno paradižnika (po zaslugi IVČK!) in vsakič, ko grem "skozi" paradižnike, jih pojem najmanj kilo - enega tu, enega tam...
Za sedaj so še vsi lepi in zdravi, nekateri tudi zelooo veliki (po cca 3/4 kg).
Jan24, ali ti za mezgo uporabiš tudi druge paradižnike poleg mesnatih (razne češnjevce in tiste, ki so primernejši za solate, ker so bolj sočni)?

In kako pa pripraviš mezgo (če to ni skrivnost)?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 jul 2008, 13:41

Black russian, obran 8.7.2008, sejan 15.3., sajen 7.5. Rastlinjaka niti kakršnegakoli pokrivala ni videl. Še en dokaz, da se zgodnje sejanje in sajenje ne izplača. Ramena ima še zelena, vendar je to značilnost te sorte, ki ne izgine niti pri popolnoma zrelih plodovih.[/quote]

Ma Pepe, mi smo pobirali prve paradižnike že prvi teden junija (sajeni cca 22.4., sejani 12.2.) - Stupice, čez teden dni so pa sledili že drugi...
Morda sem pa imela srečo z vremenom in pa vsekakor z vašimi nasveti tukaj na forumu (predvsem neumorna Ivčk!!!)?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 jul 2008, 14:02

No, očitno so nekateri prišli z dopusta :P Ta čas pa je meni šel paradižnik v maloro :( Ma ni pomagal niti score......
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 jul 2008, 14:32

Hojla, Kajser, kako si?
Si bil na dopustu ali zakaj se ti je užalil paradižnik?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 jul 2008, 14:42

nadina je napisal/-a:Hojla, Kajser, kako si?
Si bil na dopustu ali zakaj se ti je užalil paradižnik?

Nč dopusta... :cry:
Zvečer sem ga še prav ponosno opazoval, saj je bil mesec kasneje sajen, pa prehteval vse sosednje po vrsti. No, drugo jutro je blo vse črno in nekak gumjasto, listi zviti iz roba proti notranjosti sušeči... Ma mi je bilo tako hudo, da tud pofotkal nisem! Bom pa morda danes če uspem!
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 jul 2008, 15:06

Moji se zaenkrat še držijo in zgleda, da bo tudi letos obilna letina, ker je tudi vremenska napoved ugodna. Sem imel pa letos neverjetno smolo s paprikami, ravno so mi začele roditi, ko so se začela tista neurja in v enem tednu so bile čisto črne od listne pegavosti. Kaj takega še nisem doživel. Do zadnje sem jih vrgel ven in posejal grah. Imam pa kumare in bučke neverjetno zdrave, niti sledu o plesni, ki se je vedno pojavljala v takem vremenu. Narobe svet.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 28 jul 2008, 15:06

Jan... kdaj lahko pridem na obisk? :roll: Imaš zelo lep pridelek. Mi tukaj smo bolj pozni (5 stopinj C razlike) - je ravno za sproti.

Mogoče se motim... so v posodi zraven bučk lisičke?
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a santo » 28 jul 2008, 15:58

Jan??

Katera sorta paradižnika je tista, ki so podobni limoncam?

Hvala za odgovor.

lp
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 jul 2008, 16:28

Kajser, prav hudo mi je zate! Kakšna bolezen pa je to, da pride tako iznenada?

Pepe, tudi pri nas imamo lepe kumare in bučke brez plesni razen
- bela sorta kumar, ki jo je plesen že zdavnaj pobrala (imele so po 1 do 2 ploda in konec) ter
- bučke Diamant, ki še životarijo, vendar so vse bele od plesni

Sem posadila nove rastline in upam, da nisem pozna!?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 jul 2008, 17:35

nadina je napisal/-a:Kajser, prav hudo mi je zate! Kakšna bolezen pa je to, da pride tako iznenada?

Pojma nimam! Modrejši starejši krivijo meglo.... :idea:
Tudi pokriti so jo menda skupli.. :shock:
Ma tudi za poslikat nimam kaj!
Kako pa zgleda razkuževanje zemlje, ki ga je nekje omenila Ivčk?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a DNK » 28 jul 2008, 19:19

Tudi moji paradižniki so počrneli. Letos niti enega plodu, lansko leto
pa pri enakem številu sadik kar nekaj gajbic.
DNK
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a miya » 28 jul 2008, 21:38

Tudi moje paradižnike, kateri niso pod tunelom, je te dni napadla plesen. Nekaj sem jih zmetala ven, dvema najman napadenema sem porezala spodaj liste in dobro poškropila z mlekom in čajem. Če bo plesen napredovala navzgor, bom tudi ta dva vrgla ven. Tisti paradižniki, ki so pod tunelom, so pa zaenkrat še zdravi.
Mi pa rja močno napada fižol. Poškropila sem ga z kalcijevem gnojilom. Ah, same težave so letos na vrtu
:cry:
miya
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a bučarka » 29 jul 2008, 13:07

Tudi jaz sem pred tedni opazila začetek plesni na 2 plodovih in takoj pošpricala (anti-plesen) in kasneje še 1x. Sedaj je vse ok. Raje 2x pošpricam, kot da mi gre cel pridelek, še preden dozori. Ta dežek ni bil ravno koristen.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov