Pepe, bravo!
Tale zgleda zelo slasten. Se mi pa dozdeva, da je 'dvojček' (dva ploda, združena v enega). Je res? Ker to se letos precej dogaja na mojih sortah z velikimi plodovi in ravno 'Black Russian' prednjači v tem.
Imam pa vseeno komentar na tole zgodnje in pozno sejanje. Vse, kar praviš, je res, z eno izjemo. Ti živiš v mestu, kjer sam praviš, da je topleje in zato pozneje sajene ratline dohitijo tiste zgodnejše, tudi plodovi dozorijo prej. Ti pa lahko povem (ker živim na vasi), da pri nas včasih prav pride, če sejemo kaka dva tedna prej, ker se to potem pozna v zgodnjosti pridelka, ker so rastline ob sajenju nekoliko bolj razvite. Je pa res, da je dobro s SAJENJEM vseeno malce počakati, saj v mrzlo zemljo ni priporočljivo saditi. Drugače ti dam pa vse za prav
Za tiste, ki ne poznate 'črnih' paradižnikov, oz. jih imate za kake gensko spremenjene organizme, pa tale podatek:
Rdeči paradižniki so najprej zeleni, ko pa začnejo zoreti, se odrečejo svojemu klorofilu (zelenemu barvilu) v plodovih na račun rdečih barvil (antociani, karoteni, likopeni). Pri tako imenovanih črnih paradižnikih pa zeleno barvilo ostane prisotno (zato ima večina črnih paradžnikov zelena ramena), na njega pa se doda še rdeče barvilo. In kaj dobimo, ko zmešamo zeleno in rdeče? Temno rjavo ali črno (odvisno od odtenka obeh barv), tako so nas vsaj učili v vrtcu
Čisto enostavna razlaga, zakaj so paradižniki črni...
