Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a deeexit » 02 jul 2008, 13:57

fantasticno :) bom probal se danes milnico zmesat :) hvala ivck ;)
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 06 apr 2008, 11:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 17:00

Pepe, vem, da soda požge rastline, nekateri jo celo uporabljajo kot herbicid. Vendar se mi zdi, da je tukaj koncentracija zelo majhna in zato ne bi smelo biti težav. Je pa res, da je rastline treba škropiti zvečer (boljše kot zjutraj), ko se že shladijo, potem ni težav z ožigi...

Black Russian ti bo že kmalu zrel?? :shock: Ja, kdaj si pa sejal in ven sadil?
Moj Black Russian je zdajle takle, pa ni videti, da bi že kaj barvo spreminjal:
Slika

Drugače pa mi vsi paradižniki na njivi rastejo kot zmešani, morda celo lepše kot tile na vrtu. Tole je le en del okvirja, kjer jih imam napeljane (podobno kot trto) in zgleda, da jim tak način vzgoje res ustreza:
Slika

Deeexit, ni za kaj :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a miya » 02 jul 2008, 19:24

Pozdravljeni

Ja, težak je naš boj, paradajzarskih fenov:).

Včeraj sem gledala sliko zgodnje paradižnikove plesni na linku od Ivčk, danes sem vse paradižnike pregledala, pa sem opazila nekaj listov ki imajo podobne fleke. Pregledala sem tudi stebla, vendar ni videti nobenih koncentričnih flekov. Prilepila bom slike, a je to začetek plesni?
Upam, upam, da ni.

Fungicidi se mi tako upirajo, pa tudi izkaznice nimam (no, če bi se potrudila, bi že prišla do njega :)
Je pa nekaj res: bolje da sama enkrat, dvakrat poškropim s fungicidom, kot pa da mi vse propade, potem pa jem trgovinske, ki so še veliko bolj škropjeni.
Bi pa najprej poskusila kar z Organic fungicidom s sodo.

Lp in hvala
Slika
miya
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 14 apr 2008, 21:49

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 21:05

Miya, mislim, da ni hujšega, lahko da je samo pomankanje kakega mikrohranila, znakov plesni namreč ne opazim. Plesen izgleda najprej pergamentno siva, potem pa začne v krogih rjaveti...

Redno dognojuj, lahko tudi foliarno, pa bodo težave najverjetneje izginile. Če pa se pojavi še kak simptom, poslikaj, pa bomo že kaj pogruntali :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a miya » 02 jul 2008, 22:07

Ivčk, najlepša hvala, si me potolažila. Bom pognojila foliarno takoj jutri.

Veš fige so na morju preverjeno zrele. Sem bila prejšnji teden v Dalmaciji in jih vsako jutro zajtrkovala, dobro! Avgusta pa spet grem, jih bomo sušili, če bo dovolj sonca.

Res lep sončen dopust ti želim. Seveda pa veš, da te bomo nestrpno čakali :)

Pozdrav
miya
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 14 apr 2008, 21:49

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 jul 2008, 06:46

Ivčk je napisal/-a:Organic fungicide

All you will need for this all around general fungicide is;
- a gallon jug full of water
- 1 Tbs baking soda
- 2 1/2 Tbs vegetable oil

Add all the ingredients into the jug and shake it well. After your done add 1/2 tsp of pure castile soap.
Pour the mixture into a spray bottle and your ready to go.

While spraying your plants, make sure you keep shaking the bottle to keep the mix from separating. Spray both the top and bottom of leaves as well as the soil around the infected plant. Repeat every 7 days.

This baking soda spray can be used to treat anthrocnose, early tomato blight, leaf blight and spots, as well as powdery mildew.


Evo, še obljubljeni prevod...

Bio sodin fungicid

Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 4,56 litra vode (zaokrožimo na pet :wink: )
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.

Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih sedem dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 jul 2008, 06:51

miya je napisal/-a:Ivčk, najlepša hvala, si me potolažila. Bom pognojila foliarno takoj jutri.

Veš fige so na morju preverjeno zrele. Sem bila prejšnji teden v Dalmaciji in jih vsako jutro zajtrkovala, dobro! Avgusta pa spet grem, jih bomo sušili, če bo dovolj sonca.

Res lep sončen dopust ti želim. Seveda pa veš, da te bomo nestrpno čakali :)

Pozdrav


Ni za kaj, ti le poročaj o napredku, upam, da res ne boš 'fasala' kako bolezen na paradižnikih. Ja, za fige vem, zato jih pa komaj čakam :lol:

V avgustu pa jih je ponavadi toliko, da jih niti pojesti ne moremo, takrat iz njih delamo marmelado z grejpfrutom (nebeška je) in jih karameliziramo in namočimo v rakijo. Na, zdaj mi pa kruli v želodcu, mislim da bom za zajtrk jedla kar kruh z lanjsko figovo marmelado :wink:

Na dopust grem šele petnajstega, upam da se bom do takrat vsaj nekaj paradižnikov najedla, danes bom namreč končno probala prvega, je bil že včeraj rdeč, pa sem ga raje pustila še en dan, da še malo dozori...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 03 jul 2008, 07:17

Ivčk je napisal/-a:Black Russian ti bo že kmalu zrel?? :shock: Ja, kdaj si pa sejal in ven sadil?

Sejal 15. marca, sadil 7. maja. To je pa prednost vrtnarjenja v mestu. Lega je zaprta in pozimi skoraj nima sonca, poleti pa je sonce cel dan, pa še južna stena hiše odseva toploto. V povprečju je temperatura vsaj 5 stopinj višja od okolice. Bučke jemo že dva tedna, paprike pa smo začeli trgati ta teden. In če pomislim, da do letos tam nisem imel zelenjavnega vrta :roll:
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a labia » 03 jul 2008, 11:53

malo sem brskal po internetu in sem šokiran. paradižnik je menda trajnica, zraste lahko tudi 10 metrov dolžine stebla ob pravi klimi in prehrani in je v bistvu sadje in ne zelenjava. pomeni, da bi teoretično lahko gojil paradižnik vse leto in obiral plodove, samo spodnji del stebla bi spuščal na tla, ker se listi ogolijo in v bistvu cvete in proizvaja vedno znova na vrhu.
sem pa svoj rastlinjak zasenčil še z kopreno in pridobil za 2 stopinji nižjo temperaturo, tako da mi je maximum trenutmo pri 36. kakor sem prebral pa mu ustreza do 32 maksimalna in 16 minimalna. ob vsem tem ljubi CO2 in morda je reakcija sode z mlekom ali kisom, kjer se sprošča CO2 blagodejna. uff, kaj vse moram preizkusiti.
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a labia » 03 jul 2008, 14:16

evo ena spletna stran, ali ima kdo kaj izkušenj z naročanjem iz ZDA, kolikor sem videl imajo na izbiro praktično vse....se pripravljam za naslednje leto:
http://www.tomatofest.com/heirloom_toma ... _home.html
oziroma, da bo lažje:
http://store.tomatofest.com/Tomato_Seed ... 08_s/2.htm
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Kajser » 03 jul 2008, 15:03

labia je napisal/-a:evo ena spletna stran, ali ima kdo kaj izkušenj z naročanjem iz ZDA, kolikor sem videl imajo na izbiro praktično vse....se pripravljam za naslednje leto:
http://www.tomatofest.com/heirloom_toma ... _home.html
oziroma, da bo lažje:
http://store.tomatofest.com/Tomato_Seed ... 08_s/2.htm


:?: :?: :?: a si tud ti not padu? :idea: :shock:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a bučarka » 03 jul 2008, 16:30

Hej paradižnikarji.

Pred sabo imam julijsko izdajo Čarovnije okusa, ki je posvečena jedem iz paradižnika. V reviji je omenjena nova sorta KUMATO ("...sanjskega okusa"). Na netu sem prebrala, da seme ni na prodaj in še en lep čas ne bo. Dobro bi bilo, če bi kje vseeno izbrskali seme...

http://madgoatlady.com/wp-content/uploa ... kumato.jpg
http://www.practicallyedible.com/edible ... o+Tomatoes
http://www.kumato.eu/index.php?lang=en

Paradižniki naj bi bili na voljo v Avstriji (Spar).. na žalost ne piše nič za Italijo (meni bližja).


I want kumatos!

:roll:
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 jul 2008, 18:47

Bučarka, za ta Kumato ti lahko iz osebnih izkušenj povem, da ni spet tako zelo posebnega okusa, poznam veliiiko mnogo okusnejših sort, katerih semena se lažje dobi...

Kumato je bil razvit iz potrebe po čim temnejšemu paradižniku, ker so tako imenovani črni paradižniki zadnji krik mode. Predstavili so ga zelo pompozno in tudi rekli, da semena NIKOLi ne bodo na voljo, vendar se je iskazalo, da je šlo za nateg, ker so le hoteli promovirati to novo 'čudo'. Saj veš, tisto, kar ne moreš dobiti si želiš še veliko bolj. Zato se kila Kumata prodaja po vrtoglavih cenah, a ti povem, da ni vreden niti desetine te cene :?

Jaz sem ga jedla v Nemčiji in sicer je bila cena za štiri pakirane uboge plodičke kar deset evrov. Ker nisem bila ravno navdušena nad okusom, si semen seveda nisem spravila. Sploh pa je hibrid in je vprašanje, kaj bi sploh ven prilezlo...

Res, škoda, da bi zapravljala denar na neumnosti, raje si kupi kako boljšo sorto...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a labia » 04 jul 2008, 07:20

:D joj, potem ni vse za verjet, kar piše. to pa bistveno oteži izbiro. pričakoval bi odstopanje od realnosti cca 20%.
se pravi bom moral forum prebrati od začetka do konca in upoštevati komentarje uporabnikov. važno je, da sem si določil prioritete.
paradižnik za solato, rdeč, velik, okusen, nizek, neobčutljiv na bolezni, primeren za vzgojo v rastlinjaku, en zgodnji in en pozen. to bi bil nek osnovni okvir :P
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a labia » 04 jul 2008, 07:31

:shock:
paradižnik je tudi v uradnem listu :shock:
http://www.uradni-list.si/1/content?id=27470
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a bučarka » 07 jul 2008, 13:08

Ko sem se vrnila po koncu tedna na obali, sem na vrtu tudi jaz (končno!) ugledala en rdeč paradižnik (Red alert). Bom počakala še kakšen dan, preden ga utrgam, da bo fajn zrel.
Včeraj je tudi lepo zalilo (ni treba meni). :wink:

Že brskam tomato strani za naročanje.... :P
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a zupka » 08 jul 2008, 08:56

Tudi jaz se bi rada pohvalila z prvim zrelim paradižnikom. V soboto 4. 7. mi je dozorel paradižnik 'Stupice'. Hvala Pepe za seme.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 08 jul 2008, 12:24

Ej, punci, kje so pa kakšne slike??? :lol:
Moj prvi letošnji paradižnik (sorta 'Kimberly') sem pojedla 02.07. in je bil precej dober (kolikor je pač lahko prvi paradižnik okusen :wink: ), a še vedno veliko boljši kot tisti trgovinski.
Me je pa presenetilo, da notri ni bilo niti enega samega semena :shock: , po tem se šele vidi, kako pogoji letos na začetku sezone res niso bili preveč ugodni za opraševanje. Zaradi hladnega in mokrega vremena je bilo tudi veliko deformiranih cvetov, zato bo letos veliko 'catfacinga', raznih izmaličenj, dvojčkov in deformacij na plodovih.

Tole je tista 'ritka', ki smo jo prvo utrgali:
Slika

Takole pa paradižniki 'Kimberly' zorijo naprej:
Slika

Se mi pa zdi čudno, da sorta 'Stupice' ni dozorela prva, čeprav jo reklamirajo kot najzgodnejšo. Sem pa na tujem forumu prebrala, da je 'Kimberly' večinoma pri vseh, ki imajo obe sorti, zorela prej, zato sem si jo tudi nabavila. In iskazalo se je, da so imeli prav. Moj 'Stupice' ima še popolnoma zelene plodove, ki še ne kažejo znakov obarvanja...

Na njivi pa mi vse uspeva krasno, rastline so nabito polne in večina jih ima večje in lepše razvite plodove, kot jih imajo tele na vrtu. Zgleda, da jim tista lega bolj ustreza.
Tole je utrinek z njive:
Slika

Tukaj pa je skupek plodov sorte 'Black Plum', plodovi so veliko lepši in večji kot tisti lanjski, ko sem rastlino te sorte imela posajeno na vrtu:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a bučarka » 08 jul 2008, 13:01

Se priporočam za Kimberly, allora ;)

Bom šla pritisnit kakšno sliko pozneje s telefonom.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a zupka » 08 jul 2008, 13:20

Evo, slikica mojega paradižnika

Slika
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov