Cacti25, tudi jaz sem na BF hodila, smer Hortikultura, diplomo pa vlečem že drugo leto, ker mi prvo leto žajbelj ni cvetel
. Letos pa cveti kot nor, zato bom končno lahko tudi študij dokončala
Leta pa res niso pomembna, rastline nič ne dajo na to. One samo rade vidijo, da se za njih skrbi z veliko ljubezni, pa če je vrtnar star ali mlad.
Lepo, da se tudi ti navdušuješ nad paradižniki. Tista sorta, za katero praviš, da ima plodove kot majhne žarnice je lahko ali 'Yellow Pear' ali 'Red Pear', pač boš vedela, ko bodo plodovi zreli. Imata pa obe sorti zelo okusne plodove, tudi rodita dobro. Jaz imam letos le Yellow Pear in je že zdaj nabit s plodovi. Komaj čakam, da dozorijo...
Labia, tebi pa ne preostane drugega kot rastlinjak še dodatno zasenčiti (svetlobe ne bo premalo), vendar samo po vrhu in pa dvigniti folijo ob strani, to bo bistveno pripomoglo h znižanju temperature...
To, da si paradižnike poškropil s fungicidom, je dobro. Če je okužba glivična, se bo ustavila. Če pa je virusna ali bakterijska, pa pomaga le to, da sproti obtrguješ vse obolele liste, glede na to, da stebel ne moreš trgati. Potem se rastline obrastejo in imajo naprej zdrave liste.
Za drugo leto pa ti priporočam, da paradižnike sadiš bolja na redko, razmik mora biti 50cm, tako da se rastline med seboj ne dotikajo. Lahko pa prostor bolje izkoristiš tako, da jih sadiš v cik-cak...
U, super, angleščina ti gre, potem boš res našel ogromno podatkov na netu. Jaz sem našla gor že veliko zanimivih študij in sem se iz njih ogromno naučila. Sploh Američani imajo to podočje zelo dobro 'obdelano'.
In ja, lahko se bova zmenila za kakšen ogled, ko bodo plodovi zreli, tam nekje avgusta, ker grem kmalu na dopust in me ne bo doma dva tedna...
Ko se vidiva, bova vse predebatirala, sploh ni problema. Najbolje, da te kar pokličem, ko pridem z morja, ne? Kdaj greš pa ti na dopust?
Tisti moj paradižnik pa je danes že oranžen, jutri ga bom verjetno že probala, komaj čakam