Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 09:44

Labia, pozdravljen!
Najprej se ti moram opravičiti, ker ti nisem odgovorila na ZS, to bom storila v kratkem, in ja, vse se da zmeniti :wink:

Jaz ne vidim, kaj naj bi tvojim paradižnikom v tunelu manjkalo, meni zgledajo prav lepi :shock:

Ti pa za naslednje leto priporočam ožjo potko in to, da paradižnike posadiš bolj proti sredini tunela, tako ne bodo v stiku s stenami tunela, kjer se nabira kondenz in posledično veliko vlage, kar povzroči tudi nekaj preglavic z boleznimi.
Tako boš dobil ob stenah tunela tudi nekaj več prostora za vzgojo nižjih rastlin kot so paprike in melancani. Sploh melancani ti bodo tam lepo uspevali.

Če imaš tako velike probleme z vročino ti priporočam naslednje: ob strani, na dnu tunela zavihaj folijo vsaj 20-30 cm navzgor, tako boš omogočil večji pretok zraka in boš posledično zmanjšal tudi temperaturo.
Če to ne pomaga, in če imaš možnost nekako s podaljškom pripeljati elektriko do rastlinjaka, ti je najboljša rešitev enostaven rotacijski ventilator (dobi se ga že za deset evrov). Ta ti bo prostor lepo prezračil, izpihal pa bo tudi nekaj odvečne vlage. Ima pa ventilator še eno prednost: pri pihanju se rastline rahlo stresajo in s tem se poveča oprašitev. Torej tri muhe na en mah :D

Glede literature je pa tako: dobi se nekaj učbenikov za agronomijo (Napisal jih je moj profesor na BF, Osvald), niso pa nič posebnega. Če imaš kaj znanja angleščine, boš dobil veliko koristnih informacij na netu, v iskalnik enostavno vtipkaj 'Greenhouse Tomatoes', pa boš dobil ogromno podatkov...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 01 jul 2008, 10:24

Tudi jaz letos prvič doma skrbim za paradižnike, od sejanja naprej. Zakaj? Ker sem se navdušila tu na forumu od vas. Letos je vse bolj poskusno, tudi sorte niso nič posebnega- volovsko srce, pelati, neki, ki so podobni žarnicam (majhni) pa še štiri primerki, ki sem jih dobila od nun (se bo pa pokazalo kaj je). Če bo kdo imel kakšno seme preveč, se priporočam za drugo leto.
Sicer pa Ivčk ti si tudi na biotehniško hodila? Jaz sem zootehnik in me diploma tudi še čaka. Tudi jaz sem v tistih letih kod ti pa ful rada vrtnarim, tako, da leta res niso pomembna.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a labia » 01 jul 2008, 11:01

oooooo, hvala
si bom ogledal če je res kaj na googlu, angleščina itak ni problem. sem pa varianto z ventilatorjem probal...res je 17€ za 40 cm ventilator na stojalu, potem pa še plus kabli, spojke, kar je še 20€, elektriko imam na vrtu, ker sem včasih imel časovno stikalo za elektroventil in nočno zalivanje, ko sem bil na dopustu, pa se to zalivanje ni obneslo...plevel je naravnost užival.
no to z ventilatorjem je zmanjšalo za 0.7 stopinje in nič več na najvišji hitrosti, je pa zemljo zelo izsuševalo in sem rabil bistveno več zalivat. tako, da sem to metodo ukinil. ugotovl sem, da če je zunaj 32 stopinj je notri pač med 5 in 7 stopinj več in nič ne pomaga razen senčenja plastenjaka. v turčiji ga senčijo z jupolom po foliji, jaz pa sem dal kar mrežo čez plastenjak in je znižalo za 2 stopinji. bom poskusil še z kopreno, ne vem pa če ne bom zato izgubil na svetlobi preveč.
sem ga pa res polomil z preširoko potko, sem že sam ugotovil, pa tudi preveč sem jih notri dal (44).
zaenkrat imam notri tiste klasične, ki se jih pri nas dobi: jabučar, marmade, arlette, heinz, st pierre,volovsko srce,...
sem pa videl in se dogovoril za neko čudno belokranjsko sorto, ki ima plodove cca 800gramske in menda sploh ni občutljiva, listi so ogromni, krompirjasti in do sedaj po videnem res ni nobenih težav, kljub temu, da te paradižnike sploh ne tretirajo z ničemer. komaj čakam, da dobim en primerek in si pripravim seme za naslednje leto.
glede ZS: se bova upam zmenila, ko bo za videti plodove v zadnji fazi, lahko pa seveda tudi prej, sploh ni problem.
trenutno imam težave s temi paradižniki v plastenjaku imajo neke drobne črne pikice tudi po steblu, kot bi jih kdo s temnim pepelom potrosil, zaenkrat sem dal fungicid iz strahu, da se razširi in mi ves trud propade. paradižnike pa dnevno "obiskujem" tudi po 10 krat, skratka sem skoraj zasvojen z njimi...hahaha
seveda bi rad imel bio, brez kemije a kaj ko je to skoraj nemogoče.
še enkrat hvala za nasvete in vzpodbudne besede.
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 11:31

Cacti25, tudi jaz sem na BF hodila, smer Hortikultura, diplomo pa vlečem že drugo leto, ker mi prvo leto žajbelj ni cvetel :evil: . Letos pa cveti kot nor, zato bom končno lahko tudi študij dokončala :lol:
Leta pa res niso pomembna, rastline nič ne dajo na to. One samo rade vidijo, da se za njih skrbi z veliko ljubezni, pa če je vrtnar star ali mlad.

Lepo, da se tudi ti navdušuješ nad paradižniki. Tista sorta, za katero praviš, da ima plodove kot majhne žarnice je lahko ali 'Yellow Pear' ali 'Red Pear', pač boš vedela, ko bodo plodovi zreli. Imata pa obe sorti zelo okusne plodove, tudi rodita dobro. Jaz imam letos le Yellow Pear in je že zdaj nabit s plodovi. Komaj čakam, da dozorijo...

Labia, tebi pa ne preostane drugega kot rastlinjak še dodatno zasenčiti (svetlobe ne bo premalo), vendar samo po vrhu in pa dvigniti folijo ob strani, to bo bistveno pripomoglo h znižanju temperature...

To, da si paradižnike poškropil s fungicidom, je dobro. Če je okužba glivična, se bo ustavila. Če pa je virusna ali bakterijska, pa pomaga le to, da sproti obtrguješ vse obolele liste, glede na to, da stebel ne moreš trgati. Potem se rastline obrastejo in imajo naprej zdrave liste.
Za drugo leto pa ti priporočam, da paradižnike sadiš bolja na redko, razmik mora biti 50cm, tako da se rastline med seboj ne dotikajo. Lahko pa prostor bolje izkoristiš tako, da jih sadiš v cik-cak...

U, super, angleščina ti gre, potem boš res našel ogromno podatkov na netu. Jaz sem našla gor že veliko zanimivih študij in sem se iz njih ogromno naučila. Sploh Američani imajo to podočje zelo dobro 'obdelano'.

In ja, lahko se bova zmenila za kakšen ogled, ko bodo plodovi zreli, tam nekje avgusta, ker grem kmalu na dopust in me ne bo doma dva tedna...
Ko se vidiva, bova vse predebatirala, sploh ni problema. Najbolje, da te kar pokličem, ko pridem z morja, ne? Kdaj greš pa ti na dopust?

Tisti moj paradižnik pa je danes že oranžen, jutri ga bom verjetno že probala, komaj čakam :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 01 jul 2008, 11:56

Ivčk je napisal/-a:..... ker grem kmalu na dopust in me ne bo doma dva tedna...

Pa si ti lahko privoščiš 14 dni dopusta? Kaj pa bomo mi ta čas? In se sploh zavedaš kakšen preskok bo med tvojimi fotkami v 14 dneh? Iz zelenega bo kar naenkrat vse rdeče....... :shock: 8) :P :idea:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 15:35

Kajser je napisal/-a:Pa si ti lahko privoščiš 14 dni dopusta? Kaj pa bomo mi ta čas? In se sploh zavedaš kakšen preskok bo med tvojimi fotkami v 14 dneh? Iz zelenega bo kar naenkrat vse rdeče....... :shock: 8) :P :idea:

Hahaha... Boste že zdržali, a ne? :lol:
Malo si pa tudi jaz lahko odpočijem, čeprav mi je vsako leto hudo, ko grem na morje in doma pustim svoje ljubljenčke /paradajzke. Najraje bi jih s sabo vzela, a ne morem.

Ja, preskok pa bo, ponavadi pridem domov in so že vsi paradajzki zreli, nekateri celo preveč, ker jih moji starši pozabijo pobirat. Niakor pa ne bo vse samo rdeče, temveč tudi zeleno, rumeno, črno, belo, oranžno, tigrasto in barvasto :lol: takrat pa bodo fotke...
Saj veš, da je pri meni pestro...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 01 jul 2008, 16:53

hello vsem. no pa da se jaz malce pokazem slikice paradiznikov :) Letos zgledjo res cudoviti...verjetno bo to zaradi mojega trdega dela :) hehe...

lp

Slika

Slika

Slika
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jan24 » 01 jul 2008, 18:18

Danes je dozorel moj prvi letošnji paradižnik nad 0,5 Kg. Sorta je volovsko srce...
Slika
P.s.: bi ga pustil na vrtu še kakšen dan ali dva, da bi bil prezrel (kot so meni ušeč), a je bil na vidni, izpostavljeni legi (kdo od mimoidočih si bi lahko zaželel okusne paradižnikove solate :wink:)...
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Maychika » 01 jul 2008, 18:23

Seveda moraš iti na dopust. Uživaj, lepo se imej. Boš videla, kako bo lepo priti domov in videti vse spremembe.
Spočij se od nas in naših vprašanj.
In ja seveda te bomo komaj čakali, da prideš nazaj :P :P :P
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 18:48

Jan, zdaj se mi pa sline cedijo :shock:
Jaz sem še zeloo daleč od tako lepih zrelih plodov :cry:
Moji so zdaj šele taki:
Brandywine
Slika

Persimmon
Slika

Tale pa je najbližji zrelosti, me že pošteno vleče, da bi ga probala, pa bom raje še malo počakala:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 18:54

O, Maychika, saj bom uživala, brez skrbi. Hvala. Na morju me čaka potapljanje pa okrasni vrt pa fige, njami...
Vas bom pa pogrešala in vaša vprašanja tudi :D
Vrt pa vseeno največ, bo pa toliko večji užitek priti domov na 'gotovo', ko bom lahko vsak dan obirala sadove svojega dela...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 21:55

Deeexit, lepi paradižniki...
Imam pa eno malce slabšo novico zate :? . Na drugi fotki sem namreč opazila na steblu velike rjave koncentrične fleke, ki so znak okužbe z glivo Alternaria solani, to je zgodnja oblika paradižnikove plesni (Early Blight).
Ni pa vse zgubljeno, rastline moraš le ČIMPREJ poškropiti s fungicidom, najbolje čim močnejšim, preden se okužba razširi. Ta oblika krompirjeve plesni ni tako nevarna kot tista pozna, zato ob škropljenju zagotovo ne boš ostal brez svojih rastlin...

Vzrok bi lahko bil to, da je mokrota prišla po steblu navzgor (zalivanje s curkom ali močan naliv) in iz tal prenesla klice glive, tudi ne pomaga to, da so rastline posajene preveč skupaj in se na nekaterih mestih med seboj dotikajo, kar je razvidno iz tvoje prve fotke...

Boš pa vedel za drugo leto, da jih moraš saditi bolj narazen. Proti okužbi pa pomaga tudi zastirka, ki deluje kot nekakšna bariera med zemljo in rastlino in prepreči klicam, da bi prišle na rastlino, tako da probaj še to...

Tule sta dve fotki z neta za primerjavo s tvojimi rastlinami:
SlikaSlika

Tole pa je flek, o katerem govorim, na tvoji rastlini:
Slika

Verjetno že sam opaziš podobnost...

Pripela pa sem ti še link, na katerem piše nekaj več o tej bolezni, pa si ga oglej, drugače pa dobiš še veliko podatkov o njej na netu...
http://county.ces.uga.edu/cobb/Horticul ... matoes.htm

Res upam, da ti uspe okužbo obvladati in da ne boš imel več težav :wink:
Če pa te še kaj zanima, kar vprašaj, bom probala po svojih močeh pomagati...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 19 jan 2009, 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lizl » 01 jul 2008, 22:48

No, da se še jaz oglasim po dolgem času. Ko sem paradižnike presajala na vrt, sem bila kar slabe volje, tako mi jih je spomladansko utrjevanje na mrazu zdelalo. Sem bila tako nesigurna vanje, da sem šla k sosedu v vrtnarijo in kupila še 5 najbolj navadnih sadik, da bi mi vsaj kaj uspelo. V lonce okrog hiše pa sem posadila v Merkurju kupljene Kiepenkerlove cepljene paradižnike. Pa sem po nepotrebnem dvomila v svoje trdo zimsko delo. Sadike sem oskubila čisto do vrhov (kar mi jih niso že veter in dež in sonce), za vsako sem skopala precej globoko jamo in jih posadila globoko do prvih listov. Nekaj časa so bilo na vrtu še precej bogi, zdaj pa jih je že veselje pogledati. Vsaki sadiki sem dodala nekaj jajčnih lupin, gnojila sem jih ravno danes z nekim bio gnojilom za paradižnike (počasi delujočim) - vsakemu sem prilila 10 l vode, drugače pa jih sploh ne zalivam, sem se odločila da jih bom zalivala samo, če bo res huda suša, pa še to samo največ enkrat na teden, a takrat obilno. Bom videla kako se bo obneslo. Ma se bojim plesni, ko hudič križa, mi je lani naredila pravi masaker med paradižniki. Danes zvečer sem tudi škropila proti plesni, upam da bo pomagalo. Drugače pa nestrpno čakam, da mi dozori prvi plod. Redno vas berem, pisati pa skoraj nimam časa, saj veste, družina, vrt, dom, služba, ... Upam pa, da se bomo v jeseni dogovorili za kako skupno naročilo čez lužo, da si malo razdelimo stroške.
Lep pozdrav, vsem
AB
lizl
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a deeexit » 01 jul 2008, 23:11

ja res je tisto plesen. Tudi sam sem jo opazil in vem, da je grozna zadeva :) Zacela se je po tistem grozovitem dezju v zacetku junija. Ko se je takrat stvar posusila, se flek ni vec siril in na listih ni vec vidnih flekov. Bom probal s kaksnim fungocidom...priporocate kaj lustnega? Plantela vem, da ima nekaksno skropivo...je tisto ok?

verjetno pa bo vzrok res v pomanjkanju dusika :(

morda pa se ni prepozno :D je pa tudi res, da so rastline pregosto skupaj. Samo kaj ko sem letos prvic sejal in nisem imel pojma, da lahko vzklije skoraj vsako seme :) Potem pa je skoda sadik...ah ja...drugo leto bodo morda dve viska na sorto, nic vec.

danke schon :)
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 08:21

Ojla, Lizl!
Ja, tebe pa res ni bilo dolgo na spregled. Vesela sem, da ti paradižniki lepo uspevajo, pripni še kako fotko, ko boš imela časa...
Kar si napisala o tvoji vzgoji in negi, se mi zdi ok. Enostavno ne smeš preveč komplicirati, pa se bo vse 'samo' uštimalo. Tudi jaz bom danes zvečer pognojila svoje paradižnike (poškropila s foliarnim gnojilom), ker že nekaj časa niso dobili svojega odmerka hranil. Pa vseeno lepo rastejo...

Hej, za jesen smo pa tako že zmenjene za naročilo iz Amerike (jaz, ti in Nadina). Jaz bom naročila, potem se bomo pa za vse drugo zmenile. Samo ne smemo biti prepozne, tam nekje oktobra bi bilo fajn...

Z željami, da ti vse lepo uspeva še naprej, te pozdravljam...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 08:26

Deeexit, tale 'ta luštna' škropiva se na žalost vsa dobijo le z iskaznico. Drugače pa probaj z Antracolom, ta je vsaj malo močnejši od tistega Plantellinega. Špricaj pa zato, da preprečiš širjenje drugega soja spor,tako jih boš vsaj malo ustavil.

Priporočam ti tudi škropljenje s Foliar Kalcijem od Cvetala, ta vsebuje polega kalcija in magnezija še vsa druga pomembna mikro in makrohranila, pa ti bo tudi to pomagalo. Tudi z ovršno gnilobo plodov potem ne boš imel težav (pojavlja se zaradi suše, ko kalcij v zemlji postane nedostopen rastlinam)

Imej se fajn, naj ti vse lepo raste...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 02 jul 2008, 12:14

a je eno izmed lustnih skropiv tudi tole?
http://spletni2.furs.gov.si/FFS/FFSCD/C ... 5%20WG.pdf

madona...saj je se huje, kot ebola :shock: Me vse mine, kjer pisejo o zascitni obleki in neki blazni strupenosti za vodne organizme, ki jim baje naredi pravo apokalipso na dolgi rok :(

a ne morem sam kaksnega cajcka skuhat? :oops:
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 12:28

Deeexit, to ni pravo škropivo za paradižnikovo plesen, tole je bolj proti sivi plesni. In vsa škropiva imajo nekako taka opozorila. Tudi tista najbolj 'bio' škropiva, ki vsebujejo izvleček iz rastline bolhač, ti lahko vse ribe 'potolčejo'...

Lahko pa res kak čajček skuhaš, samo je vprašljivo, koliko bo pomagal. Čaji so bolj za preventivo. Če boš vseeno probal, zmeči noter: meto, žajbelj, vratič, žametnice (tagetesi (močan naravni fungicid), uporabiš lahko liste in odcvetele cvetove, če ti je škoda novih), čebulne in česnove liste. Ta kombinacija nekako najbolj fungicidno deluje.

Če boš kuhal čaj (preliješ s kropom in pustiš, da odstoji 10 min, nato precediš in hladno uporabiš) - to počni zunaj, ker zelo smrdi; ali pa iz zelišč naredi škropilno brozgo: zelišča narežeš na drobno in jih preliješ z mrzlo vodo, pustiš stati 24ur, potem precediš in razredčiš ter rastline poškropiš...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 jul 2008, 12:46

KDOR IŠČE, TA NAJDE!!! :lol:

No, pa sem našla recept za naravni generalni fungicid (torej za večino nam znanih škodljivih gliv), ki ni škodljiv za okolje.
Skupaj ga je 'sestavila' ena gospa, ki vzgaja bio zelenjavo za domače potrebe in ne želi zastrupljati okolja in svoje otroke (tako ona pravi). recept je sicer v angleščini, a ga bom vseeeno tukaj napisala, pozneje pa tudi prevedla, če mi bo le čas dovoljeval:

Organic fungicide

All you will need for this all around general fungicide is;
- a gallon jug full of water
- 1 Tbs baking soda
- 2 1/2 Tbs vegetable oil

Add all the ingredients into the jug and shake it well. After your done add 1/2 tsp of pure castile soap.
Pour the mixture into a spray bottle and your ready to go.

While spraying your plants, make sure you keep shaking the bottle to keep the mix from separating. Spray both the top and bottom of leaves as well as the soil around the infected plant. Repeat every 7 days.

This baking soda spray can be used to treat anthrocnose, early tomato blight, leaf blight and spots, as well as powdery mildew.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 02 jul 2008, 13:54

Samo previdno s sodo bikarbono, v večji koncentraciji preverjeno ožge rastline. Sem z njo zastrupljal mravlje, pa so mravlje čez en teden spet korakale okoli, rastline okoli mravljišč pa so se posušile.
Drugače pa mi en Black russian že začenja dobivati barvo. Še kakšen teden, če bo vreme vztrajalo, pa bo zrel. Letos nimam nobene zgodnje sorte, ampak bomo očitno kljub temu jedli svoj paradižnik v prvi polovici julija.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov