Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 jun 2008, 17:15

Joj, Nadina, ti tako zavidam...
Pa prav vesela sem zate, da ti tako lepo uspevajo tile tvoji paradižnički. Daj dodaj še kako fotkico, saj veš, da jih radi gledamo...

Paradižniki, ki dosežejo vrh opore, hm. Če jih ne želiš prikrajšati, jih enostavno upogni navzdol, a postopoma, vsak dan malo, da se ne bi vrh zlomil. Tako boš sicer pridobila nekaj dodatne dolžine, a vseeno ne pretiravaj, pusti naj tak 'viseči' vrh naredi še dve etaži plodov, potem ga pa le prikrajšaj. Tisti poznejši plodovi ti tako in tako ne bodo dozoreli, ker bo sezone prej konec, vsi ti dodatni plodovi pa zelo obremenjujejo rastlino.

Sama razmisli, kaj bo bolj prav. Jaz jih vedno prikrajšam, ko dosežejo konec opore in zna se zgoditi, da konec sezone še vedno niso vsi plodovi zreli, zaradi parih plodov pa ne mislim preveč obremenjevati rastline.

Kakorkoli že se boš odločila, nikakor ne pozabi rastlin dognojevati. Ko potrgate prvo etažo zrelih plodov, paradižnike še enkrat dognoji in tako naprej. Ko se plodovi barvajo, naj se ne bi dognojevalo, vmes pa. Sredi avgusta pa čisto prenehaj z dognojevanjem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 jun 2008, 19:11

Ja, hvala za hiter odgovor! Danes je taka vročina, da se ne da niti živeti.
Ali na vašem koncu ni vroče?

S čim jih pa ti dognojuješ?

Pa še tole - kako se barvajo tile paradižniki - tega se še nisem naučila - ali gre po vrsti - najprej prva "riža", nato druga? Ma nekateri jih imajo že več teh zelenih "riž - etaž"... Ali te etaže s plodovi večino nastavijo hitro in potem počasi dozorevajo? To bi bilo super, sicer bo paradižnikov kar hitro naenkrat preveč...

Bom kaj pofotkala, kaj pa ostali?

Pa še tole o tiny tomatoes - Yellow Currant in Sweet Pea Currant rastejo enostavno "pred očmi" in čez noč mi nekateri dobesedno pobegnejo...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a ficko » 23 jun 2008, 19:55

Hja zginejo le kao :lol: ...če so mali jih lahko kak ptič poje ok mogoče butasta ideja pa vendar. Me pa še zanima kolikokrat naj bi šprical z mlekom in čajem...ali po vsakem deževju ko se listi posušijo da je paradižnik zaščiten za naslednji dež ali samo enkarat na mesec od takrat ko jih ven posadiš ali še manjkrat kako je s tem.
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 jun 2008, 21:20

Nadina, jaz jih dognojujem kar z Plantellinim bio tekočim gnojilom Vrt, včasih dodam še nekaj gnojila Cvet, 1x na mesec pa jih foliarno (torej s škropljenjem) pognojim še s Kalcij Foliar gnojilom...

Barvanje oz. zorenje plodov gre seveda po etažah, torej najprej dozorijo spodnji plodovi, potem se zorenje premika navzgor. Seveda pa paradižniki, ko enkrat začnejo, zorijo zelo hitro, zato boš imela neprestano veliko zrelih plodov. Le na prve je treba dolgo čakati (vsaj ti si jih že dočakala) , mene že trga od neučakanosti :lol:

Fotke seveda pridejo, vendar celinci še nimamo pokazati kaj bolj impresivnega, za razliko od vas obalcev :D

Ja, za Currante je pa res značilno, da zelo zelo hitro rastejo, tudi nekaj več zalistnikov lahko pustiš (celo do osem!), tako jim boš zmanjšala rast v višino in znatno povečala pridelek. Moraš pa biti dosledna s pobiranjem plodov, drugače se ti znajo kar pošteno zasejati po celem vrtu. So pa okusni, ne? Po okusu meni eni najljubših. Ptiči pa se jih niti ne pritaknejo...

Ficko, s čajem in mlekom se šprica skozi celo rastno sezono (torej od takrat, ko paradižnike posadiš na vrt) v dvotedenskih razmikih in pa obvezno po vsakem dežju, da se zaščita obnovi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 23 jun 2008, 21:30

Nadina, jaz se javim za obiranje...
Pridem na en delovni wikend, šotor med paradižnike pa bo :P
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 jun 2008, 21:44

Kajser, jaz pa s svojim šotorom takoj zraven tebe, pa ji bomo obrali vse do golega. Potem ne bo mogla jamrati, da ima preveč paradižnikov :lol:

Nadina, še to o Currant paradižnikih: če jim zalistnike sploh ne obtrgavaš, zrastejo v zelo nizko a gosto 'grmičevje', zato je taka oblika vzgoje primerna za zasaditev v balkonska korita ali lonce, tako jih imam jaz nasajene letos.

Če pa jim zalistnike trgaš stran, se hitro pretegnejo v višino in so zato primerni za sajenje ob kole. Ni kaj, so vsestranske sorte :lol:

Takole je zgledal moj Red Currant (Red Pea Currant ima še malce manjše plodove) lani, posajen ob mrežo, pustila sem mu pa veliko stranskih poganjkov:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 jun 2008, 21:52

Ja, dobrodošla oba! Dolenjska je daaaaleč, čipke pa ...

Fotke naredim jutri, danes nisem utegnila.
Kajser, pričakujem spet kakšen tvoj SMS ?! (ali pošlješ vse skupaj na koncu?).
Pa lepo se imejte do jutri!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 jun 2008, 21:58

Še nekaj današnjih utrinkov z mojega vrta:
Slika

Niti še približno zreli paradižniki...

Sorta Mexico:
Slika

Sorta White Beauty:
Slika

Sorta Sprite, celotna rastlina:
Slika

Sorta Sprite, plodovi:
Slika

Tole je pa pogost pojav pri tako imenovanih Giant paradižnikih, še posebaj pri nehibridnih starinskih sortah (Heirloom Tomatoes). Američani ta pojav imenujejo 'Catfacing' kar bi v dobesednem prevodu pomenilo, da paradižniki dobijo obraz mačke (tisti, ki je pojav poimenoval, je na spodnji strani plodu paradižnika baje videl podobo mačjega obraza). Ni pa to nikakršna bolezen, je le posledica večih cvetov, združenih v enega, zato je tudi plod kot nekakšen kolaž večih plodov, zlepljenih skupaj...
Slika

Nadina, daj da te ne bova prijela za besedo, boš brez vseh paradižnikov ostala :lol: :wink:

Tudi ti se imej fajn, pa lahko noč želim vsem...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 26 feb 2009, 11:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ficko » 23 jun 2008, 22:33

Ko bi bilo vsaj pri nas tako :lol: no najbolj me bo zanimalo konec sezone vaši utrinki, slike in favoritne sorte da bom vedel kaj drugo leto posadit :D
Mi imamo letos samo pelati in volovsko srce in nobenega češnjevega paradižnika :roll: :evil: bo pa drugo leto boljke :D
Sicer so pa slike izredno zanimive...
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a nadina » 24 jun 2008, 10:10

Ivčk, jočeš zaradi paradižnikov - pa saj tvoji so super (vsaj meni, če jih primerjam z mojimi - a za moje praviš, da so OK)!
In vrt! - da ne omenjam okrog vsakega grmička okopano itd.

Se sprašujem, ali ti nisi posadila Stupice in zakaj tvoji potem niso že zreli, saj sva, kolikor se spomnim, posadili paradajzke prav na isti dan?
Sicer pa niti ene od teh tvojih sort nimam (razen White Beauty)!

Vidim, da si potrgala liste pod plodovi?

Moram pa pogledati za tale tvoj 'Catfacing', pa v trgovini preveriti 'tvoja' gnojila, pa neki Ca, pa...
Včeraj sem želela poslikati, a sem naletela najprej na slepiča in ko sem mislila, da je bil ta dogodek za en dan dovolj, sem pa pohodila še kačo...
Sedaj grem pogledati kaj sem poslikala danes in vmes gledala za kačami... - ljudje, pri vas ni kač?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 jun 2008, 10:53

Nadina, vem, da so moji paradžniki 'super', le na plodove nestrpno čakam :lol:

Ne misliti, da je okoli vsakega grmička okopano!!! Spodaj je le kolobar gole zemlje, ki ga vsako leto na novo izrežem z lopato in populim vso travo, potem imam čez celo poletje mir, okopavati ne rabim sploh :D

Moj Stupice ima plodove velikosti oreha in zelo počasi rastejo. Sem res mislila, da bodo bolj zgodnji. A saj vem, da to ne morem pričakovati, saj imam vrt na popolnoma nepravi lokaciji. Zjutraj do desete ure sploh nima sonca, kar pa paradižnikom ne ustreza preveč...

Drugače pa je na njivi, ki na vrhu hriba prva dočaka jutranje sonce, ko vzide in ga ima tja do pete ure popoldan, ko nanjo pade senca velikega oreha, zato tam paradižniki norijo od rasti. Tam pa žal nimam posajene niti sne same sadike sorte Stupice, da bi lahko lokaciji dejansko primerjala. Bom vedela za drugo leto...

Zreli ne morjo biti moji in tvoji istočasno, saj si jih ti SEJALA veliko prej, zato so bile sadike bolj dozorele in prej so zacvetele. Saj sem ti rekla, da je tista številka (Days to Maturity) samo okvirna in očitno velja samo za vas primorce :lol:

Tiste druge sorte pa še dobiš :wink: , imela sem namreč zelo malo semen (ker mi jih je dala kolegica) in jih še nisem mogla razdajati.

Listi, ki sem jih potrgala, so bili ali pikasti ali so se dotikali tal in drugih rastlin. Ostalih listov nisem trgala, zato so nekateri paradižniki potrgani zelo nizko drugi pa že precej visoko...

Dognojuješ lahko s čimerkoli, zato ne kupuj nekaj dodatno, od vsega naštetega ti pa vsekakor (kot dodatek) priporočam Cvetalov Foliar Kalcij, da ne boš imela težav z ovršno gnilobo (pojav, pri katerem se pojavi gnitje dna plodu in je posledica nedstopnosti kalcija v tleh zaradi suše). To prporočam vsem obalcem, saj se to sploh na primorskem redno pojavlja...

Za Catfacing pa se ne sekiraj, morda se ti bo pojavil pri večjih plodovih, pri manjših se skoraj da ne pojavlja, a to ne vpliva na okus in kakovost paradižnika. Tisti trši 'zavozlani' del enostavno izrežeš ven in uživaš v preostalem paradižniku.

Kače? Brrr, se kar stresem. Saj ne, da jih ne maram, a misel na to, da bi se mi plazile po vrtu, me kar grozi, saj po vrtu vedno hodim bosa. Mi imamo to srečo (in nesrečo, ker je teren majhen), da imamo vso parcelo z vseh strani obdano v višjo škarpo, zato pri nas doma kač ni (tudi voluharjev ne). Jih je pa spodaj pri potoku veliko. Vse od beloušk, gožev, gadov in modrasov, zato hodim na sprehode samo po sveže pokošeni travi, ko lahko vidim nekaj metrov pred seboj...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Maychika » 30 jun 2008, 08:49

Samo v informacijo, ker sem pred enim mesecem cvilila po forumu kako moji paradižniki zgledajo podobni dahavcem :wink: vam sporočam, da so si vsi zelo lepo opomogli in zgledajo tako kot vaši na slikah. :P Škoda, ker vam ne morem pokazati slikic, me malo tehnika zafrkava. :(
Lepo se imejte in uživajte v svojih vrtovih :P :P
M.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 jun 2008, 08:56

Maychika, me veseli!
Tudi sama sem se bala, da z mojimi nič več kot toliko ne bo, sedaj jih pa ne moremo sproti pojesti!
Uboga Ivčk, sem ji kar nekaj časa vzela za vso moje tarnanje in neznanje - upam, da bo bolje?! Hvala!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 13:35

Maychika je napisal/-a:Samo v informacijo, ker sem pred enim mesecem cvilila po forumu kako moji paradižniki zgledajo podobni dahavcem :wink: vam sporočam, da so si vsi zelo lepo opomogli in zgledajo tako kot vaši na slikah.
M.

No vidiš, saj sem ti rekla! Zdaj pa le še plodove počakaj, da boš še v njih uživala :D

nadina je napisal/-a:Tudi sama sem se bala, da z mojimi nič več kot toliko ne bo, sedaj jih pa ne moremo sproti pojesti!
Uboga Ivčk, sem ji kar nekaj časa vzela za vso moje tarnanje in neznanje - upam, da bo bolje?! Hvala!

Hahaha, zdaj jih pa pojesti ne morete! To je zato, ker si tako lepo skrbela za njih, drugo leto boš jih pa lahko že prodajala :wink:
Nič nisem uboga, z veseljem sem pomagala. Zdaj boš pa lahko že ti nasvete delila vsem začetnikom, ko toliko veš...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 13:37

Sem čisto pozabila...
Končno se barva tudi prvi plod pri mojih paradižnikih, v parih dnevih bo že v želodčku :lol:

Tale 'ritka' bo kmalu zrela, gre pa za sorto Kimberly (zelo podobna sorti Stupice, le da je rastlina nižja in ima malce manjše plodove):
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a miya » 30 jun 2008, 16:01

Dolgo že preko foruma pasivno spremljam vaše navdušenje nad paradižniki, tako da ste zanje navdušili tudi mene. Občudujem vaše znanje o vzgoji, oskrbi in 'zdravljenju' bolezni te dobre zelenjave. ( moj poseben poklon spoštovani forumašici IVČK).
Tu pa je nekaj slik mojega paradižnika, letos je dobil novo hiško. Upam, da nima preveč sten.

Pozdrav
Slika
[img]http://www4.slikoma[url=http://www.Slikomat.com/slika/2832327.htm][img]http://www4.slikomat.com/08/0630/wj3-Pictur.jpg[/img]Slika
miya
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 21:27

miya je napisal/-a:Dolgo že preko foruma pasivno spremljam vaše navdušenje nad paradižniki, tako da ste zanje navdušili tudi mene. Občudujem vaše znanje o vzgoji, oskrbi in 'zdravljenju' bolezni te dobre zelenjave. ( moj poseben poklon spoštovani forumašici IVČK).
Tu pa je nekaj slik mojega paradižnika, letos je dobil novo hiško. Upam, da nima preveč sten.

Miya, dobrodošla na forum :D
Krasno, da se tudi ti navdušuješ za paradižnike, to so res graciozne uporabne rastline, ki imajo vsako leto več privržencev (sploh pa kake nenavadne sorte)...

Hvala za poklon, čeprav ne vem, s čim sem si ga zaslužila, jaz samo rada pomagam, kjer lahko, to mi je v veliko veselje :D
Zato ti lahko kar tukaj ponudim svoje znanje in pomoč, če ju boš kdaj potrebovala :wink:

Tvoji paradižniki so naravnost lepi, iskreno. Vidi se, da lepo skrbiš za njih in tudi lepo hiško si jim postavila. Tudi zračna je dovolj, zato ne skrbi, da bi imela 'preveč sten'...

Upam, da ti bo vse lepo uspevalo še naprej in da ne boš naletela na kakšne težave, če pa že boš, ti bomo tukaj z veseljem pomagali :wink:

Oglasi se še kaj s kakimi fotkami, te vedno radi pogledamo (vsaj jaz, no :lol: )
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a miya » 30 jun 2008, 22:40

Hvala za dobrodošlico Ivčk. Res sem bila presenečena nad tvojim vedenjem in strokovnostjo, ko sem v enem postu na forumu zasledila, da si še mlada. Sem mislila, da smo vrtnarice samo gospe v 'zrelih letih'.

Jaz sem zaenkrat še pri klasičnih vrstah paradiznika ( sadike vzgojimo sami). Je pa res, da imam vsako leto več sort.

Letos nisem uporabljala nič kemije, samo z mlekom in čaji jih škropim enkrat na teden( tvoj nasvet)
Sem pa nekaj pradižnikov posadila izven tunela, da bom opazovala razliko v rasti, dozorevanju...

Fotke bom še poslala, saj zelo rada fotografiram. Tule je še ena, mi je prav všeč.

prav lep pozdrav
Slika
miya
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 06:45

Miya, seveda nas je tudi nekaj 'mladih' med vrtnarji :D , tako tudi mora biti. Tu na forumu nas kar mrgoli :lol: . Sploh pa po nekaterih kriterijih niti nisem več tako zelo mlada (26), se pa še vedno počutim zelo mladostniško :wink: , znanje pa sem si nabrala z ljubeznijo, nekaj pa so mi ga odstopili tudi na Biotehniški fakulteti v Ljubljani...

Strokovnosti se bom lotila, ko diplomiram, zdaj se namreč nimam za strokovnajka, sem le velika ljubiteljica paradižnikov. Moje vedenje pa naj te ne preseneča, saj sem taka tudi v vsakdanjem življenju in ne samo na forumu. Se nikoli ne skrivam :D

Tale tvoja fotka mi je pa zelo všeč, je že kar umetniška, pohvalno...
Praviš, da ne uporabljaš kemije, le mleko in čaj. Pa so ti paradižniki zdravi? Upam. Si že opazila kakšno razliko med paradižnki v tunelu in zunaj kar se zdravja tiče?

Nekaj novih sort boš pa že še dobila na jesen, če ne od drugega, pa od mene, vsaj toliko za pokušino :wink: , potem jih boš lahko primerjala z domačimi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a labia » 01 jul 2008, 07:58

pozdravljeni. tudi sam sem ljubitelj paradižnikov in letos sem tudi sam postavil plastenjak, predvsem zaradi jesenskih težav, ko prehitro propadejo.
so pa velike težave z vzgojo v takem tunelu, vsaj pri meni. temperatura se kljub zračenju dvigne tudi do 35 stopinj, vlažnost je velika in posledično
uspevajo vse možne bolezni. imam občutek, da še najbolje uspevajo tisti nepričakovani paradižniki, ki so naključno zrasli na kompostu.
kompostne namenoma ne vzdržujem, ne škropim, ne trgam zalistov in so bistveno lepši, kar me spravlja v obup.
upam, da se bo prava vrednost investicije povrnila vsaj v jeseni v podaljšanem življenju tistih v tunelu.
zanima me, če obstoji kaka literatura, ki se nanaša samo na vzgojo paradižnikov v plastenjakih in kaj je treba drugače delati za tak način vzgoje.
za primerjavo bom prilepil dve sliki.
Slika
Slika
labia
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: na dolenjskem

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi