Najprej to, Grandma Mary's Paste je bolj podolgovat, ožji in manjši, Brandywine pa je manj narebren in ne tako ploščat. Skoraj prepričana sem, da gre za tisti dve sorti, ki sem ti ju prej omenila. Jaz večino paradižnikov, ki jih gojim, res prepoznam že, ko so zeleni, če so le kakšne posebne oblike.
Tiste sive lise so verjetno 'usedline' oz. ostanki prejšnjih škropiv, večina fungicidov na listih pusti take sledi. Bolezen je tisto le v primeru, da ima na zgornji ali pa spodnji nekakšno skoraj vatasto prevleko (le v tem primeru špricaj s Teldorjem)...
Če so rastline večinoma zdrave, nima smisla škropiti z razno kemijo, raje res uporabi čaj in mleko. Tiste strani pa sploh ne glej, ker začetnika samo zmedejo, boš že sama opazila, če je s tvojimi rastlinami kaj narobe, pa boš potem vprašala kake strokovnjake in ukrepala.
Jaz sem v tistih dveh suhih dnevih svoje paradižnike poškropila z mešanico čaja, mleka, foliarnega gnojila in bio pripravka (mislim da Super F) za varstvo pred glivičnimi boleznimi. Kemije do pojava kakih resnejših simptomov ne nameravam več uporabljati. Tale dež je sicer precej oslabel obrambni sistem rastlin, a se nekako kar še držijo. Le foliar sem uporabila zato, ker primankuje sonca, da dobijo vsaj nekaj dodatnih hranil...
Izkušnje boš pa že še pridobila. Že drugo leto boš imela veliko več znanja kot letos in tudi ti boš kako svojo priljubljeno sorto prepoznala že po zelenih plodovih