Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 maj 2008, 16:05

Nadina, samo nekaj ti lahko rečem:VAU!!! Lepo ti tole uspeva, res. Moji paradižniki so proti tvojim velikanom še tako majčkeni :lol: . Saj tako tudi mora biti, saj si z obale :wink:

Ja, cevi sem se potrudila postaviti tako, da lepo vijugajo in da so čimbolj simetrično, saj so mi, če so postavljene naravnost, enostavno grde. Super, da si opazila...

Kot ti je odgovoril že Pepe, tiste vrhove obvezno potrgaj stran, ker so samo za škodo. Za škropljenje pa nisi prezgodnja, še posebaj, če bo v naslednjih dnevih dež. To škropivo je za paradižnike kot nekakšen vitaminski kompleks, zelo jim koristi. Jaz sem svoje sadike škropila z mlečnim čajem že dvakrat. Je pa res, da nekaj dni vse malce 'smrdi', a se potem vonj izgubi. Ni pa skrbi, da bi olivno olje imelo okus po mleku :lol:

Tista eksota na tretji sliki pa je eden od t.i. flašastih paradižnikov (podobni pelatom) lahko da je 'Goldfisch' ali pa 'Orange Banana', jih že na daleč prepoznam :wink:

V vsakem primeru, kar tako naprej...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2008, 16:47

Ja, Pepe in Iva, Hvala!

Že "laufam" na trganje (sicer pa to tako ali tako NON-STOP počenjam!!!, ker rastejo kot trava po dežju in kljub vsemu mi pobegnejo, tako jih je kar nekaj s po 2 vrhovi, žal!). Sem pa upoštevala tvoj nasvet in jih, do sedaj sicer samo 1x, zalila z razredčenimi koprivami (dišijo pa res ne!!).

Glede olja sem se hecala, daj!
Na koliko časa pa potem špricaš s to mešanico, vsak teden ali?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 maj 2008, 19:06

Saj vem, da si se glede olja hecala, bi bilo pa smešno najti na prodajnih policah Nadinino deviško olivno olje z 'aromo' mleka :lol:

Jaz špricam na dva tedna oz. po vsakem dežju...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2008, 21:21

OK na 2 tedna torej (dež, kaj je to? - se bomo spraševali na Obali oz. se že, saj so razpoke že take, da "dol padeš").

Za olje pa gre takole: naš sosed, ki se "resno" ukvarja s pridelavo olivnega olja, ga na željo in po naročilu nekih italijanskih kupcev stiska skupaj z limonami in ven pride limonino olivno olje (menda je zakon za ribe....).
Iva, kako pa kaj tvoj mačkon?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 maj 2008, 21:42

Vau, tako olje bi pa tudi jaz rada probala. To pa mora biti res nekaj posebnega :D

Ja, dežja tudi pri nas že malo manjka, a sigurno ne tako kot pri vas. Vi imate kar velike težave s suhimi poletji. Paradižnikom pa ta vročina kar paše, rastejo in cvetijo kot zmešani. Ti kar verjamem, ko praviš, da jih vsak dan obtrgavaš. Aja, tisto, da ima tu in tam kakšen paradižnik po dva vrha, se ne sekiraj. Bo pa več pridelka :lol:

Hvala za skrb, a ta moj muc me prav jezi :evil:
Na začetku, ko mu je bila nogica najbolj občutljiva po operaciji, je tako divjal in se metal (zato je šel na prisilni dopust h veterinarju), da mu jo je uspelo še enkrat zlomiti in se mu je zdaj narobe zarastla. Celo življenje bo šepal in imel krajšo nogo. Je pa zato zdaj priden kot angelček :twisted: , čisto nič ne trpi. Prav fajn mu je, ker ga vsi tako crkljamo :lol:

Za ta vikend so pri nas napovedane nevihte, zato sem si na vrt namontirala mrežo proti toči (kupljena je bila že prej). Z samim 'dizajnom' sem se malce poigrala, bomo videli če bo uspelo. Mreža je namreč zvita v rolo in se po potrebi (torej ob slabi napovedi) raztegne čez kole paradižnikov. To je sicer le začasna rešitev (za letos), drugo leto jo nameravam pritrditi fiksno na okvir. Kasneje bom prilepila še kako fotko...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 maj 2008, 15:06

Evo obljubljene fotke...

Tole je mreža, ko je zavita v rolo, držijo jo doma narejena žičnata držala na stebričkih ograje, po celi dolžini pa je na enem koncu z žico pripeta na ograjo:
Slika

Takole zgleda, ko je raztegnjena preko kolov paradižnikov:
Slika

Tole pa je pogled odznotraj, kjer so rastlinice (čeprav samo za silo) na varnem:
Slika

Z vzhodne strani so paradižniki oz. moj vrt zaščiteni z sosedovimi hruškami, toča pa pri nas vedno (ne vem zakaj) pada z zahoda. Ko je mreža popolnoma raztegnjena, jo v travo pritrdim z klini, da mi jo močan veter ne more premakniti. Drugo leto pa dobi svoj fiksen okvir, da se ne bom rabila obremenjevati s tem, ali bodo koli zdržali ali ne. Če mi tale moj 'projekt' samo omili škodo, bom že zelo zadovoljna...

Zdaj pa lahko samo še upam, da neviht s točo ne bo, čeprav močno dvomim v to, ker mi je do sedaj še vsako leto vrt potolklo skoraj do nule in to ravno tedaj, ko je bil na višku rodnosti...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 maj 2008, 15:11

Aja, je pa višina ravno prava, da notri lahko brez težav hodim in opravljam vsa potrebna dela na vrtu, zato sem se odločila, da jo bom imela najbrž kar raztegnjeno. Na dveh mestih si bom pustila le odprtini, skozi kateri bom šla v vrt in iz njega. Notri je prav fajn, kot v kakem zračnem grmovju :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 30 maj 2008, 17:30

To je pa že prava paradajz farma! Upam da to Bajuk ne bere, sicer te še obdavči! 8) :twisted: :P :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 maj 2008, 17:35

Super!
Sem mislila pokazati kako sem sama pokrila z mrežo, ki jo bo verjetno burja po "ta malem" odpihnila, sedaj pa vidim tole tvoje... Ja, res OK!
Bom vseeno poslikala...

Kakšno mrežo si pa dala?
Sama sem raztegnila mrežo, ki smo jo imeli čez radič pozimi, da nam srne ne bi vsega pojedle (nasvet Miše Pušenjak, ki deluje!). Mreža je isto zelene barve in sestavljena iz kvadratkov velikosti 1 cm.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 maj 2008, 18:00

Evo kako sem naredila:
[url][url=http://shrani.si/?1R/W1/wFRpXNv/doma20080530002.jpg]Slika[/url]
[/url]
Komentarjev na ta račun ne bom omenjala....

In danes se nam je zgodil tudi dež!

Kako pa "rešuješ" s točo na njivi?

Nekateri pokrivajo paradajzke z najloni zaradi vlage - menda to za nas ne pride v poštev, ker pri nas kar non stop pihlja in jih sproti posuši. Kako je pa s tem pri vas?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 maj 2008, 18:20

Kajser je napisal/-a:To je pa že prava paradajz farma! Upam da to Bajuk ne bere, sicer te še obdavči! 8) :twisted: :P :wink:

Hahaha, dobra, Kjaser, dobra :lol: . Ni sicer farma, je pa veliko truda in dela vloženega v ta moj mali vrtni 'raj', zato ne bi rada videla, da mi vse naenkrat zgine pred očmi. Saj zato sem se pa odločila za mrežo...

Nadina, moja mreža je prav protitočna, z zelo čvrstimi vlakni, ki jih z vlečenjem niti z veliko silo ne moreš pretrgati, luknjice pa so velike le 3mm, verjetno zato, da led ne more skozi (to naj bi bil namen :lol: )

Lepo si tole naredila, po moje, če boš dobro privezala na robovih, ti ne bi smela burja odpihniti. Tudi jaz sem na njivi nekaj za silo pokrila s tisto navadno mrežo proti ptičem, ki jo pretrga že veter, kaj šele ne bi toča, pa vseeno, imela sem cel kolut in nisem vedela kaj bi z njim, zato je nastalo tole:

Slika

Ravno zdaj, ko to tipkam pa z grozo spremljam nevihto, ki divja zunaj in tudi toča je začela padati, vendar je na srečo zelo drobna...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 maj 2008, 18:43

Glede pokrivanja z najlonom imam za reči tole: pomaga, vsekakor pomaga, ker se dejansko rastline ne zmočijo. Nisem pobornik tunelov, streha pa vsekakor pripomore h zdravju paradižnikov, ker se bolezni na suhih paadižnikih ne morejo tako hitro razširiti. O tem pa je nekje na forumu bilo že veliko napisanega...

Vendar pri meni na taki površini pokrivanje ni izvedljivo in iskreno rečeno, mi te plastične strehe strašno grdo zgledajo, je pa res, da je zadnje čase kar velika potreba po njih (vlažnen avgust vsako leto).

Sem pa ob cesti proti mestu videla eno zelo lepo strehico, ki me po obliki spominja na kozolec, le da je pokrita s folijo in res lepo izgleda, morda bom del paradižnikov na tak način pokrila naslednje leto. pam, da mi bo tudi to kmalu uspelo poslikati...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 05 jun 2008, 17:25

Za vikend sem v Italiji videla, da prodajajo paradižnike, ki se jih lahko skladišči vse tja do februarja in dlje npr. Granborghese principe borghese o pendolino da appendere in Ponderosa giallo da appendere.
Morda ima kdo izkušnje s kakšno tako sorto?

Na sosednjem podobnem forumu sem videla že letošnje rdeče paradižnike sorte Stupice in ne morem si kaj, da se ne bi pohvalila z že enim rahlo rdečim (bolj rožnatim) paradajzkom iste sorte. Sicer pa imajo čas do 12.6. - takrat bi, po mojih izračunih, morali dozoreti prvi plodovi (tako sem izračunala po Ivinih inštrukcijah, seveda!).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 jun 2008, 18:12

Nadina, sorto Principe Borghese sem že gojila in je res, da se plodovi zelo dolgo obdržijo saj so precej mesnati (čeprav so zelo majhni), kožica je precej debela in čvrsta, nimajo pa skoraj nič soka. Pa tudi okusa ne. Bljak! Dve leti sem se trudila z njimi, nakar sem jih kar stran vrgla. Saj pozneje v sezoni dobijo nekaj okusa in so zelo primerni za izdelavo omak, a jaz dajem oceno paradižnikom po okusu v svežem stanju, torej direktno z rastline...

Tudi Ponderoso Giallo sem že gojila (pri nas jo prodajajo pod imenom 'Rumeni Ponderosa', mislim, da so semena od VMS-a), in sem z njim bila izredno zadovoljna, saj je bil zelo roden in okusen. O dolgem shranjevanju ne vem ničesar, saj smo jih doma vse takoj pojedli. :lol:
Semen si takrat nisem shranila, sem pa našla idealno zamenjavo za to sorto in sicer nemško sorto 'Goldene Koenigin', ki je po moje popolnoma enaka stvar, le drugo ime ima. Tudi raste in rodi popolnoma enako, okus je identičen.

Slikice svojih že skoraj rožnatih plodov pa le prilimaj, da te lahko vsi pohvalimo :D
Dozoreli bodo pa tako kmalu, brez skrbi. Tisti izračun (če se temu lahko tako reče) je sam okviren...

Sem šla pogledat na tisti forum in ima človek res lepe paradižnike, jaz samo ne vem, kje bi svojih (takrat) tristo sadik imela polne štiri mesece, že tista dva meseca sem imela tako gnečo na okenskih policah, da ni bilo prostora za nič drugega :lol:

Bom pa verjetno drugo leto probala posejati par semen kakega zgodnjega paradižnika bolj zgodaj, tako za probo. Samo saj sama vidiš, da pravi, da je okus bolj zanič. To je za pričakovati, saj za zorenje plodov še ni pravih razmer...

Takile pa so moji plodovi sorte Stupice, do rdeče barve je še daleč:
Slika

Drugi paradižniki pa mi veselo cvetijo, letos bo verjetno dobra sezona, vsaj glede na količino in velikost nekaterih cvetov:
Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 05 jun 2008, 19:21

Oj!

Jaz sem pa mislila, da sem odkrila Ameriko s tistimi "zimskimi" paradajzki....
Ja, bom poslikala, samo do jutri popoldne ne bo šlo, žal ne morem (zna biti, da bo do jutri popoldne že rdeč?! - se hecam).

Ti cvetovi so pa res super - pri nekaterih paradižnikih so takoooo veliki (kot na tvoji sliki), da jih kličem kar sončnice....

Toliko, LP vsem, ki ste danes tukaj!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 06 jun 2008, 17:44

Kot sem obljubila Stupice:

Slika

Je pa res, da je ta edini rdeči...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 jun 2008, 21:42

Bravo, Nadina! Nam pa naj se sline cedijo, ne? :twisted: :lol: :wink:
Uživaj v svojem prvem plodu, ti privoščim :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 07 jun 2008, 11:50

Ja, Ivčk, hvala! Sicer pa so to tvoji "otroci"... - torej bodi ponosna sama nase, brez tvoje pomoči ne bi zrastlo ničesar! (še sama nisem verjela, da bo kaj "ratalo" iz vsega skupaj).

Imam pa spet eno vprašanje - na 1 rastlini sem opazila majhne živalice rdečkaste barve - na listih, steblu, pod listi - kar tako. So bile že zadnjič, ko sem špricala kumare priti ušem in mi jih je bilo žal pošpricati, a sedaj se mi zdi, da ne mislijo iti stran. Kaj bi to bilo?

So pa ostali paradajzki (rastline) za sedaj še vsi OK, kljub dežju etc (ubogi Jan, le kaj se na njegovih dogaja?).
Rastejo kot zmešani in vsakič, ko sem med njimi, se sprašujem zakaj ne rastejo po nekih pravilih, saj mi vedno kakšni "uidejo" in potem je jok, ker so poganjki že veeeeliki... Pa spodaj tudi poganjajo!?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jun 2008, 17:01

Nadina, tiste rdečkaste živalice so lahko tudi uši, jaz jih imam letos v vseh oblikah, velikostih in barvah, sploh nisem vedela, da jih toliko obstaja...
Ti kar pošpricaj, ker če po paradižnikih res razsajajo virusi, jih prenašajo ravno uši!

Tudi tam, kjer si zalistnike že potrgala, sčasoma poženejo novi, a veliko manjši. To ni nič čudnega in je čisto normalen pojav. Ja, paradižniki res ne rastejo po nobenih pravilih, tudi se razlikuje rastlina do rastline, zato neka univerzalna 'navodila' za vzogo ne obstajajo. Sama pač najbolj vidiš, kaj jim najbolj paše...

Ti pa kar uživaj v SVOJIH otročkih, saj si jih vzgojila sama, le semena so bila moja :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 07 jun 2008, 20:14

Ja, sem pošpricala z zdaj že zame "univerzalnim" Calypsom. Koliko bo kaj učinkovalo glede na to, da se je po nekaj urah vsul dež, bomo pa še videli.
Ma kako so tako različne uši? Tiste na kumaricah so bile miniaturne, te danes so bile pa res lepe za videt. Škoda!
Za paradajzke pa res hvala, da sem se ti lahko pridružila pri nakupu. Upam, da me vzameš v španovijo tudi naslednje leto - lahko še za kakšno drugo "eksoto".
Imam pa še nekaj vprašanj za Pepina - prosim!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek