Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a deeexit » 22 maj 2008, 14:52

no pa se jaz pokazem svoje :) Cvetnih nastavkov se nisem slikal, ker jih ne najdem...oz. nekaj podobnega popku sem zasledil le pri enem paradizniku. Morda so pa samo listnata sorta :lol: imam pa vprasanje glede tistih vej, ki imajo liste skoraj na tleh. Pri presajanju sem jih verjetno posadil pregloboko in sedaj vse to skupaj lezi na zemlji. Razmisljam, da bi jih odrezal zaradi morebitnih tezav. Zemlja okoli njih se sicer zelo hitro susi, vendar v dneh, ko je vlaga bolj visoka zna ostati vlazna tudi cez cel dan.

Slika

pa lep oblacen pozdrav 8)
Zadnjič spremenil deeexit, dne 22 maj 2008, 14:54, skupaj popravljeno 1 krat.
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kajser » 22 maj 2008, 14:54

Kje pa je PEPE in njegovi paradižniki? :(
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 maj 2008, 17:40

Rok, saj se s paradižniki nikamor ne mudi, zdaj po tem dežju se bodo sigurno hitro in lepo razvili, tudi zacveteli bodo v kratkem času...
Tista sadika, ki si jo pa kupil v vrtnariji, je bila najbrž posejana že zelo zgodaj in tudi precej gnojena. V vrtnarijah imajo super pogoje za tako zgodnjo vzgojo (temperatura in osvetlitev), nam doma težko uspe doseči podobno...
Je pa vedno dobro imeti vsaj kako tako 'zgodaj rodno' rastlino, da pridemo do pridelka v čim krajšem času. Tudi jaz sem bila letos v skušnjavi in malo je manjkalo, da nisem kupila lepe Kiepenkerlove sadike, vendar me je odvrnilo to, da so imeli samo hibride (ki jih jaz načelom ne gojim, ker sem zagovornik shranjevanja in sejanja lastnih semen, kar pri hibridih ni mogoče) in to, da sem imela že svojih sadik več kot dovolj...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 maj 2008, 17:49

Deeexit, lepi paradižniki :wink:
Cvetni popki so najbrž še skriti v srčku rastline, se ti bodo pa hitro pokazali (verjetno ob prvi otoplitvi), raje ne brskaj preveč, da ne boš kaj polomil, srčki paradižnikov so namreč izredno krhki, meni se je že velikokrat zgodilo, da sem zaradi neučakanosti ostala brez popkov in brez vrha :lol:

Ti pa priporočam, da vse liste, ki se dotikajo tal, čimprej odstraniš, ker se v tem mokrem vremenu glivice hitro lahko naselijo iz tal na rastline.
Pregloboko jih sigurno nisi posadil, ker jim globoko sajenje zelo ustreza, tako da tu nisi storil nobene napake, tiste liste pa le potrgaj stran (vendar ne, ko so rastline čisto premočene od dežja, ker tudi s tem riskiraš okužbo... :wink: )

Kajser, tudi jaz pogrešam PEPETA in njegove paradižnike, ravno od njega sem dobila nekaj lepih sort, ki mi zdaj krasno uspevajo, med njimi tudi Stupice, ki bo prvi zacvetel, in Brandywine, ki je s svojimi velikimi 'krompirjevimi' listi pravi monstrum (sliko bom prilepila kasneje)...

Pepe, kje si :?:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 maj 2008, 21:48

Nekaj današnjih utrinkov z mojega vrta
Slika
Slika
Slika
in "huda papričica"
Slika

PS Naj končno zapišem še tole - ko sem pikirala paradižničke, sem bila še vsa "šekasta" oz. alergična, malo manj kasneje, sedaj pa o alergiji ni ne duha ne sluha!
Le kdo bi rekel....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 22 maj 2008, 21:52

Evo me, tukaj sem. Zdajle je tema, pa ne morem slikati paradajzov, ki so letos zaradi vremena povprečni. Paul Robeson mi že cveti, ostali pa imajo popke. Lani ob tem času so bile že frnikule. Ampak jaz igram na dolgo žogo, več mi je do večjega pridelka kot do zgodnjega. Bomo videli, za prihodnji teden napovedujejo vročino, komaj čakam.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 maj 2008, 23:09

Vauu, Nadina, res krasni paradižniki :D
Lepo napredujejo, lepo rastejo, lepo cvetijo in lepo 'plodijo' :wink:
Vidim, da si upoštevala tudi nasvete o zastiranju in (predvidevam po fotki) kapljičnemu namakanju, lepo zgleda vse skupaj. Morda boš poleti morala tole svojo črno folijo še z nečim pokriti (s kako pokošeno travo al kaj podobnega), če bodo temperature previsoke, da ti ne bi slučajno korenine 'skuhalo'...

Ja, alergija pa ti je verjetno izginila, ker se te je usmilila, saj je videla, kako imaš rada te svoje paradižnike. Pridna :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 maj 2008, 23:15

Ojla, Pepe, tebe pa dolgo ni bilo na spregled, smo te kar že malo pogrešali (no, vsaj jaz sem te) :wink:
Daj jutri res prilepi še kako slikico tvojih paradajzkov, da še njih vidimo. Ne moremo vseskozi ene te iste gledati :lol:
Se pa strinjam s tabo, tudi meni je bolj pomemben pridelek kot tak, ne pa to, če bom paradižnike imela prej kot soseda...

In, ja, vsi nestrpno čakamo sonček, da lahko še kaj postorimo po vrtovih, dež je opravil svoje, zdaj gre lahko vsaj za nekaj časa na počitek :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Maychika » 23 maj 2008, 07:12

Hojla ljudje, ko gledam slike vaših paradižnikov bi se najrajši skrila. :o Moji so taki kot, da bi jih v Dachau gojila, majhni, SUHI kot bi bili podhranjeni :( :oops: ampak so živi. Upam,da bodo ojačali, da bodo vsaj kakšen plodek naredili.
Seje pa lepo sliniti po vaših slikah. Le še tako naprej. :P :P
Lep pozdrav vsem.
Ivčka pa tvojemu kužatu hitro okrevanje. :)
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a deeexit » 23 maj 2008, 07:54

maycika brez skrbi :) Tudi jaz nisem poslikal vseh, ker nekateri so se premajhni, da bi jih pokazal :lol: se pa zelo ocitno vidi vsakdanja rast, ki je po tem dezju prav znorela. Pri nas smo namrec dobili cca 40l vode na kvadratni meter. Ni hudic, da tudi tvoji paradizniki ne bi ojacali in postali pravi veliki paradajzi :lol: srecno!
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 maj 2008, 08:34

Ahoj! Pozabila sem napisati, da je »krivec« za vse kar je zrastlo pri nas, nihče drug, kot Iva!

Ker te stvari počenjam prvič in sem popolni laik na tem področju, bi se spet zahvalila Ivi za potrpljenje, ki ga je, verjemite, potrebovala ob mojih »pametnih« vprašanjih in seveda še vsem ostalim, katere sem poslušala in ubogala…
Kar se tiče pridelka – upam, da bodo vzdržali poletno sušo (tu na Obali po močnem deževju zapiha in, verjamete ali ne, že spet je takoj vse suho! Vem, ker bijemo bitko za »angleško« travico okrog naše hiše, ki pa nam nikakor ne »rata« kljub vsem možnim in nemožnim pripomočkom!).

PS Včeraj sem spet naredila »obhod« med paradajzki in neverjetno – ali sem dan poprej pozabila potrgati zalistke, ali kaj? Spet sem imela dela čez glavo – in šele sedaj razumem PEPE-ta, ki je nekoč omenil, da se skriva v ozadju njegovih paradižnikov in ostalega, ogromno dela….
In ja, tudi jaz sem te pogrešala, PEPE! Lepo pozdravljen!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 maj 2008, 08:38

maycika,
naš sosed je posadil paradajzke šele cca 1,5 tedna nazaj (višja sila!). Sedaj ob tem vremenu so tudi njemu ekslpodirali - rastejo kot zmešani...
Ne skrbi, tudi tvojim se bo isto zgodilo!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 maj 2008, 09:02

Pa še eno vprašanje o zastiranju – berem in sprašujem, pa mi še vedno ni jasno! In sicer:

- kot zastirko bi najraje dala travo, pa je nimam tooooliko in še obnavljati jo je pogosto potrebno.

- zastirka iz blaga? Imam 2 vrsti, ena je črna na obeh straneh, druga je na eni strani bele barve (to obrneš navzven). Obe zadržujeta vlago (ali jo?) in slednja ne vpija toliko sončnih žarkov.

- zastirka iz črne plastične folije????? Gledam naokoli in vidim, da tudi pri nas na Obali uporabljajo tako folijo, predvsem na večjih njivah npr v Sečoveljski dolini…. Pa ne samo za jagode, tudi nekaj drugega ven raste… Vipavska dolina – tamle sem videla, da štrlijo ven iz take plastične pokrivke mladice trt…. Kaj je sedaj s pregretjem???? In s travo? – moj mož pravi, da se zaman trudim, ker bo naša t.i. »grana« kljub vsemu rastla naprej (take izkušnje smo imeli z njo, ker je kljub talni foliji pod bazenom, veselo rastla in nam skoraj prebodla dno bazena….)

Med blagom in plastično folijo ni take cenovne razlike, da bi mogoče bilo že iz tega razvidno, katera varianta je boljša...

Uporabila sem do sedaj že vse 3, ker pa mi je ostalo še nekaj površine za zastiranje, me zanima, kako to ostali rešujete.
Hvala in
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 maj 2008, 10:08

Maychika, takoj ko se otopli, boš opazila bistveno razliko (pri vas doli sam dež ni veliko pripomogel k rasti, ker je premrzlo) v rasti, in brez skrbi, plodov boš imela obilo. In, hvala, MUCKU gre na bolje :wink:

Nadina, kot sem rekla že velikokrat, si za vse svoje rastline zadolžena ti, in tudi zaslužna za njihov uspeh. Saj si jih ti vzgojila in negovala, jaz sem pri tem samo za računalnikom sedela in blebetala (oz. tipkala) :lol:

Ja, z vlago je na obali hudič, zato pa je potrebna zastirka, ki vlago vsaj malo zadržuje.
Saj plastična folija je ok, vendar, če bo padal dež (tisto malo, kar ga pri vas pade), ne bodo rastline imele nič od njega, ker je folija neprepustna za vodo. In vem, da se uporablja na veliko, tudi na obali, vendar se včasih ob res visokih temperaturah zgodi, da se temperatura pod folijo povzpne zelo visoko in lahko rastline doživijo šok ('skuhane korenine'). Saj ne pravim, da do tega nujno pride, lahko pa se zgodi...

Zato ti bolj priporočam naravne zastirke, če pa organskega materiala nimaš dovolj na voljo, lahko uporabiš tudi tisto zastirko iz blaga. Prednost te je, da je prepustna za vodo in res odbije nekaj več svetlobe. Tudi tista črna zastirka iz blaga je še vedno boljša kot plastična, vsaj po mojem mnenju.

Lahko pa, da boš ti v plastični foliji videla nekatere druge prednosti. Sama boš najbolje znala oceniti, kaj tvojim rastlinam najbolje ustreza. Jaz si namesto tebe ne morem pridobiti potrebnih izkušenj, pa tudi tvojih podnebnih in pridelovalnih razmer ne poznam tako dobro (če sploh) kot ti :D

Kot sem rekla že prej (mislim da deeexit-u), v prvem letu se boš naučila največ in to znanje boš pozneje le izpopolnjevala. Človek se najlažje nauči iz lastnih napak in uspehov :wink:

Je pa res, kar pravi Pepe, s paradižniki (in ostalo zelenjavo, če smo že pri tem) je res ogromno dela, vendar ti nudi tudi veliiiko zadovoljstva, ko ješ, kar si pridelal čisto sam...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Maychika » 23 maj 2008, 11:40

Hvala za moralno vspodbudo in nasvete. Mislim, da je za moje dahaučke še možnost, saj se vreme šele začenja, tako, da vsega še bo... :P :P
Imam še eno vprašanje, za zastirko bi lahko uporabila travo, ker jo imam zadosti, samo eni rečejo, da mora biti malo posušena, eni pa, da lahko dam takoj ko pokosim na grede.Pa še to ne vem ali jo moram kaj dol pobirati ali jo pustim kar na gredi. Ne vem, če je dobro, da na gredi gnije.
:oops: Hvala za potrpljenje.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a deeexit » 23 maj 2008, 17:40

usi na volovskem srcu :) svasta...nabiram koprive...koliko casa se mora zvarek variti? danke :D
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 maj 2008, 18:49

Maychika, zastirka iz trave MORA biti vsaj malo posušena, če ne pobere preveč dušika iz tal. To se zgodi tudi z delno posušeno travo, vendar ne v tolikšnem obsegu in če redno dognojuješ na dva tedna, se težavam izogneš.

Ko zastirko daš na gredo, je ni treba pobirati stran in menjati, na vsake toliko jo boš morala le obnoviti (beri-dodati še več trave :D ), ker jo pohrustajo deževniki. Na tak način v zemljo vnašaš tudi delež organske snovi, kar dobro vpliva na nastajanje humusa in s tem ugodne teksture tal (rahla, grudičasta zemlja).

Prednost zastirke je tudi ta, da se tla pod njo ne zbijejo in ostanejo rahla tudi po največjem nalivu, pa še plodovi ne bodo umazani od zemlje...

Deeexit, koprivna prevrelka je pripravljena za uporabo, ko se preneha peniti, takrat se namreč razkroj zaključi...
Letos je ogromno uši na vseh rastlinah, tudi jaz sem jih opazila na svojih paradižnikih, vendar v zelo omejenem številu, tako da jih uničujem kar ročno...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 maj 2008, 13:34

Ko smo že pri zastirkah, naj omenim še to, da je priporočljivo paradižnike zastirati tudi z narezanimi zelišči, ki zemljo bogatijo z mikroelementi in raznimi blagodejnimi učinkovinami. Odganjajo tudi nekaj nadležnega mrčesa.

Jaz uporabim kar stebla in liste zelišč in začimb, ko jih redčim in obrezujem ali ko jih nabiram za čaje. Takole pa potem zgleda taka zastirka, ko je položena. Tole je sicer šele začetni stadij zastiranja, ker je materiala še malo, s časom pa pod paradižniki nastane kar nekakšna preproga iz zelišč in odkošene trave (kvaliteta fotke je slabša, ker je slikana zvečer s flashem):

Slika

Tole pa je še en način, kako porabiti svež travni odkos. Jaz sem ga položila kar na poti med gredicami na njivi. Zdaj lahko pridem do katerekoli grede tudi ko je zelo vlažno, saj se mi blato ne lepi za čevlje. S časom seveda taka potka izgubi svojo zeleno barvo, funkcijo pa še vedno ohrani. Tudi tako 'zastirko' je potrebno od časa do časa obnoviti...

Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 maj 2008, 14:44

Imaš pa smisel za estetiko, Iva (cevi za zalivanje se super dopolnjujeta....).
Majčkeno vprašanje - poskusila sem poslikati, pa nisem čisto prepričana, ali se bo sploh kaj videlo - tam kjer bi moral biti sam cvet oz plodiči, na koncu le-teh raste naprej. Kaj lahko utrgam vrh? In taka situacija še na 2 ali 3 rastlinah.
[url][url=http://shrani.si/?21/13w/4JQFbbtD/doma20080528002.jpg]Slika[/url][/url]

Kot zanimivost - ker so paradajzki že veliki:
[url][url=http://shrani.si/?16/8O/3zqE93il/doma20080529006.jpg]Slika[/url]

in ker imajo že skoraj vsi majhne plodiče (ena "eksota"):

[/url]Slika
[/url]

sem jih že pošpricala z mlekom in čajem (Ivin recept!) - ali sem prezgodnja, Iva?
Vsa njiva smrdi po mleku (mož pravi, da bo olivno olje imelo okus po mleku....).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 maj 2008, 15:42

nadina je napisal/-a:Majčkeno vprašanje - poskusila sem poslikati, pa nisem čisto prepričana, ali se bo sploh kaj videlo - tam kjer bi moral biti sam cvet oz plodiči, na koncu le-teh raste naprej. Kaj lahko utrgam vrh?

Obvezno odtrgaj.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten