Nadina, to sploh ni taka težava!
Pač pusti rastlinam po dva vrha, če so se same odločile, da bodo tako rastle. Če boš rastline redno dognojevala (v dvotedenskih presledkih), bodo brez napora zdržale večjo obremenitev (beri-več plodov), kar bo zate samo pozitivno, ker boš lahko naredila več mezge
Na sploh so sorte, namenjene predelavi (t.i. pelati) znane po tem, da zdržijo 'nositi' več vrhov brez težav.
Z rezanjem bi zdaj naredila preveč škode. Boš pa v bodoče morala bolj dosledno trgati vse zalistnike, da ne boš imela pregoste džungle
Zdaj boš morala vse te vrhove redno privezovati, da se rastline slučajno ne bi sesedle pod težo plodov, kar je pogosta težava bolj 'obremenjenih' rastlin.
Z kakršnimikoli opravili pri paradižnikih počakaj vsaj toliko, da se rastline posušijo od dežja. Mokrih rastlin paradižnika se namreč ni priporočljivo dotikati zaradi možnega širjenja glivičnih bolezni (sem ne spada samo krompirjeva plesen, ki se najpogosteje pojavi konec poletja).
Čakalo te bo še nekaj obtrgavanja listov, ki se med seboj dotikajo. S tem opravilom pa ne pretiravaj, ker so listi bistvenega pomena za senčenje plodov, še posebaj pri vas na Obali, kjer sonce poleti zelo močno pripeka. Odstrani le toliko listov, kot je nujno potrebno. Mislim, da je nekje nazaj v tej temi tudi skica, vendar je ne rabiš upoštevati dosledno. Tu in tam kakšen dotikajoči se list pa le odstrani.
Odtrganih listov in zalistnikov paradižnika pa nikakor ne zavrzi, natrgaj jih na koščke in jih razprosti pod samimi rastlinami. Taka 'lastna' zastirka namreč paradižnikom zelo ustreza, lahko bi rekla, da uživajo v svojem 'gnitju'
Forum mi zadnje čase pobere kar precej časa (a še vedno ne na mojo škodo), vendar si ga z veseljem vzamem, ker ste tu (z redkimi izjemami) izjemno dobra druščina
PS:Muci je doma, cele dneve spi od izčrpanosti, vendar mu počasi gre na bolje. Upam samo, da bo še kdaj lahko normalno hodil, vsaj toliko, da bo spet lahko lovil miške, kar mu je najljubši hobi
Tudi tvojemu kužku želim da bi mu šlo čimprej na bolje...