Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 08 maj 2008, 09:29

Ravno včeraj sem šla pregledati vse moje paradižnike in opazila, da imajo prav vsi opekline na spodnjih listih. Na novejših se ne pojavljajo, ker so listi že močnejši. Je pa letos hudič s tem, noči so izredno vlažne, zato je veliko rose, sonce pa čez dan neusmiljeno pripeka.

Škoda bi bilo potrgati drugače zdrave liste, samo zato, ker imajo nekaj grdih pik. Vsekakor pa priporočam odstranjevanje vseh listov, ki se dotikajo tal, ker bi se ravno zaradi te vlage lahko pojavile kakšne glivične bolezni. Liste trgajte po poldnevu, na suh dan, ko je že vsa rosa izhlapela...

Deeexit, lepo da si šel pogledat z lupo, pohvalno :wink: . Kljub temu, da še nimaš veliko izkušenj, ti garantiram, da si jih boš ravno v tem prvem letu nabral največ. Pa še pomoč foruma imaš. Ko sem jaz začenjala s svojim vrtom in sem se učila vse na novo, ni bilo takih načinov 'pomoči' še na voljo. Zdaj se pa vsak dan naučim kaj novega...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 11 maj 2008, 12:32

Od sejanja... pa do prvih cvetov... Pri meni so že skoraj vsi paradižniki naredili cvetne nastavke, nekaj pa jih že cveti...

Kako je stanje pri vas, že kaj cvetijo (pa še morda kakšna slikica)?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 11 maj 2008, 22:07

Ja, na obali je že verjetno tako, da cvetijo, blagor vam tam doli...
Pri meni je le nekaj rastlinic (kljub svoji majhnosti) že vidno nastavilo popke, najzgodnejše sorte bodo cvetele že v roku parih dni, pri drugih pa se pri podrobnem pregledu v notranjosti 'srčka' že vidijo majhne temne 'bunkice', bodoči cvetovi :D
Bom pa ob prvi priliki naredila še kako fotko...

Tukaj pa je še obljubljena fotka mojih paradižnikov na njivi. Nasajeni so ob okvir iz impregniranih strešnih letev (remelnov), na katere so napeljane plastificirane žice. Upam, da se mi bo ta sistem obnesel vsaj za nekaj let:
Slika

PS:Nadina, upam, da je s tvojim kužkom kaj bolje, zdaj ga je pa moj muci 'nadrajsal'. Nek idiot ga je ustrelil z zračno puško v zadnje stegno in smo danes imeli celo paniko. Še dobro, da imamo doma veterinarja. Jutri pa še na rentgen, upam, da ni kaj zdrobljenega notri :cry: ...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 12 maj 2008, 12:45

Iva, tvoj sistem je super !!!! Najbolje bi bilo, če bi si postavil tako zadevo fiksno (ma nekateri prisegajo na »selitev« paradižnikov …).

Ja, naši paradižniki že skoraj vsi cvetijo in Stupice ima že en plodič (?!) (majhen, pa vendarle je). Bom poslikala, le časa mi zmanjkuje.

Ubogi tvoj »mačor«! Vi tam doli pa res živite na nevarnem območju (streljate se …). Le kakšen človek je sposoben streljanja na živali??? Za take še dosmrtna kazen ne zadostuje!

Ja, naš kuža je bolj slabo, pravkar sem se zmenila za punkcijo trebuha (tekočine, ki se mu nabere v trebušni votlini… - sedaj že tretjič v mesecu in pol!). Mislim, da ga še ne utrujamo, saj drugače kuža kar v redu funkcionira – igra se, je sicer bolj izbrane jedi…
Hvala, ker si se spomnila nanj – tudi dobre misli pomagajo!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a bučarka » 12 maj 2008, 15:18

Se bom pa tudi jaz malo oglasila..

Najprej en lep pozdrav vsem, posebno pa Ivi, bučno-paradižnikovi obsedenki. :wink:

Ta vikend sem tudi jaz posadila paradižnike (večinoma supersteak od T&M, red altert T&M, beefmaster, black form tula, black russian, ličiji pa še čakajo). Na žalost doma nisem uspela "izsiliti" večjega vrta oz. njive, česar sem se zavedala že, ko sem sejala. Tako so buče tudi letos pod velikim vprašajem.

Vidim, da vam vsem navdušencem lepo uspevajo paradižniki.

Iva, upam, da boste našli kretena, ki vam je poškodoval psa. Malo detektivske igre, pa bo.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 12 maj 2008, 16:34

nadina je napisal/-a:Iva, tvoj sistem je super !!!! Najbolje bi bilo, če bi si postavil tako zadevo fiksno (ma nekateri prisegajo na »selitev« paradižnikov …)

Sama paradižnikov, če se le da, ne selim. Pa niso nič bolj podložni boleznim, kot tisti od sosedov, ki jih vsako leto sadijo drugam, zato prisegam na isto lokacijo.
Sicer je ta moj 'okvir' bolj poskusne narave, je pa precej fiksen in koli so zapičeni precej globoko, zato je vse skupaj dokaj stabilno. Vprašanje je le, koliko let bo ta postavitev zdržala. Upam, da čim dlje, ker je bila cenovno zelo ugodna...

Glede na to, da je Stupice sploh ena najzgodnejših sort paradižnika, ti verjamem, da ima že plodiče (torej boš prvo paradižnikovo solato jedla že čez mesec dni :D ), lepo tudi, da ti cvetijo ostali paradižniki...

nadina je napisal/-a:Ubogi tvoj »mačor«! Vi tam doli pa res živite na nevarnem območju (streljate se …). Le kakšen človek je sposoben streljanja na živali??? Za take še dosmrtna kazen ne zadostuje!

Ja, naš kuža je bolj slabo, pravkar sem se zmenila za punkcijo trebuha (tekočine, ki se mu nabere v trebušni votlini… - sedaj že tretjič v mesecu in pol!). Mislim, da ga še ne utrujamo, saj drugače kuža kar v redu funkcionira – igra se, je sicer bolj izbrane jedi…
Hvala, ker si se spomnila nanj – tudi dobre misli pomagajo!

Ja, naš muci tokrat ni bil ustreljen, poškodbe so hujše, kot sem predvidevala :cry:
Tisto, kar smo mislili, da je strelna rana, je pravzaprav luknja, kjer je ven pogledala njegova stegnenica. Ima namreč odprt zlom, najverjetneje ga je zbil avto. Zdaj mora pa na komplicirano operacijo, pa me kar pri srcu stiska, tako mi ga je žal...
Čeprav se je pri nas že dogajalo, da so sosedje streljali na živali z zračno puško, zato sem predvidevala, da je to to :evil:

Upam, da bo tvojemu psičku kaj bolje, ne bi rada videla, da se mu stanje poslabša :(
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 12 maj 2008, 16:48

Lepo pozdravljena tudi ti, Bučarka, in to po dolgem času :D
Škoda, ker se nisi uspela izboriti za večji vrt, mi je situacija zelo znana, a jaz imam vsaj to srečo, da sem naletela na to bližnjo njivo in se zdaj lahko izživljam in sadim, kar mi na pamet pade :lol:

Buče pa vseeno napelji vsaj na kakšno ograjo, tako namreč zasedejo zelo malo prostora. Jaz bom imela letos polno ograjo kumar in vseh možnih eksotičnih sorodnikov buč. Če ne pa nekam ob rob posadi vsaj dve rastlini, to bo dovolj, da boš preskrbljena z bučkami čez poletne mesece, morda pa ti uspe stisniti kam še kako zimsko bučo, da si boš lahko pozimi naredila kak kompot ali marmelado.
Liči paradižnike tudi posadi čimprej, a pazi na razdaljo med rastlinami. Jaz sem imela lani posajene na 50cm, kar se je izkazalo za premalo. Te rastline so se kljub suši in ne zalivanju, razrastle v neprehodno trnasto goščavo. Konec poletja nisem mogla niti do plodov! Če boš posadila samo dve rastlini na meter razdalje, boš imela obilico plodov, ki jih boš z lahkoto trgala...

Za paradižnike pa je vedno prostora, a? :lol:
Saj tako mora biti, tudi jaz sem se na vrtu odpovedala marsikateri zelenjavi, da sem dobila več prostora za paradižnike. Ja, res sem pravi Tomato Junkie :lol:
Bučke in buče pa tudi pri meni letos končno pridejo na vrsto, le da na njivi. Tudi nimam pripravljenih sadik, sem v zemljo vrgla samo semena, kar b pa bo...

Ja, za muca bomo pa težko našli krivca, ko niti ne vemo, kako in kdaj točno ga je avto zbil. Tukaj pri nas v naselju vsi pridrvijo čez sto na uro, policajev pa od nikoder, se raje s cigani ukvarjajo. (Bog ne daj, da bi se na cesti znašel kak otrok!!!) Če bi ga res nekdo ustrelil, bi ga pa sigurno našla :evil:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 12 maj 2008, 17:38

Sorry, sem mislila mačka, ne psa. (pre)hitro branje škoduje. :shock: Če bi bilo po moje, bi bili ležeči policaji v vsaki vasi, pa naj divjajo, če morejo.

Ja, vem, vsaj kakšno bučo moram kam stisniti, če ne bo beda.

Hvala za nasvet glede liči paradižnikov. Sem jih že mislila stlačit na zadnji košček "proste" zemlje... Jih bom pa večino pošenkala.

In še wish-list za drugo leto (poleg mega njive): http://www.tomatoseeds.net/tomato-seeds ... atoes.html
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 12 maj 2008, 18:52

lep pozdrav :) Vidim, da imate vsi kaksne tezave z domacimi ljubljencki :) Jaz imam trenutno samo domace rastline :lol:

paradizniki zelo lepo rastejo...ubral pa sem ivin sistem dveh sadik na palico. Nekaj pa jih je tudi samostojnih...trenutno imam le svezo slikco dveh jabucarjev, ki sta vsak dan precej sirsa. Hvala vsem za nasvete in lepo sezono zelim :P

Slika
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 12 maj 2008, 19:49

Bučarka, nekaj sort Giant paradižnikov bom jaz imela na jesen, pa ti bom poslala semena, ko bo čas za to, samo spomniti me boš morala :wink: ...

Deeexit, vidim, da lepo napreduješ, vse pohvale. Tudi tebi želim uspešno sezono..
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Hinko » 13 maj 2008, 03:30

A se nebi o mačkah in kužkih pogovarjale na ZS :?:
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Maychika » 13 maj 2008, 06:57

Hojla,
po dolgem času se oglašam, čeprav kar pogosto preberem poste, ki jih pridno pišete in opisujete rast vaših rastlin. Zavidam vam, da živite na takih koncih Slovenije, da ste lahko paradižnike že posadili. :( Pri nas vsi še čakamo, da se bodo ledeni možje umaknili, saj smo včeraj na nekaterih koncih še praskal led iz avtomobilov. Ivčka hvala za vse nasvete in znanje,ki ga deliš z nami- ljubitelji rastlin. :wink:
Poleg tega pa mislim, da ni nič slabega če si izmenjamo še kakšno drugo veselo ali žalostno novico, saj naše življenje niso samo rastline.Forum je lahko tudi prijazen in forumaši lahko podelijo med sabo tudi kakšno drugo doživetje, brez, da bi bili za to takoj okarani. :roll:
Vsem želim, da bi jim rastline dobro uspevale, Ivčka tvojemu ljubljencu pa hitro okrevaje in to mi ni potrebno pisati na ZS. :lol:
lep pozdrav M.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

čemu nestrpnost?

OdgovorNapisal/-a Prava teta Pehta » 13 maj 2008, 07:57

Maychika, popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem. Iva, si za svojo nesebičnost (prispevki, pa širšemu krogu morda neznano zastonjsko razdajanje rastlin) zasluži javno pohvalo, ne pa spotikanje ob njeno človečnost. Hinko, svetujem ti, da teme, ki se ti zdijo otročje (oz. njihovi pisci), kot praviš (sicer je že pobrisano), enostavno preskočiš, da ne bo motilo tvojega duševnega miru. Drugim pa pusti svobodo!
ker nikdar ne veš
Prava teta Pehta
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: SV

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 maj 2008, 10:14

Maychika je napisal/-a:Poleg tega pa mislim, da ni nič slabega če si izmenjamo še kakšno drugo veselo ali žalostno novico, saj naše življenje niso samo rastline.Forum je lahko tudi prijazen in forumaši lahko podelijo med sabo tudi kakšno drugo doživetje, brez, da bi bili za to takoj okarani. :roll:
Vsem želim, da bi jim rastline dobro uspevale, Ivčka tvojemu ljubljencu pa hitro okrevaje in to mi ni potrebno pisati na ZS. :lol:
lep pozdrav M.

Prava teta Pehta je napisal/-a:Maychika, popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem. Iva, si za svojo nesebičnost (prispevki, pa širšemu krogu morda neznano zastonjsko razdajanje rastlin) zasluži javno pohvalo, ne pa spotikanje ob njeno človečnost. Hinko, svetujem ti, da teme, ki se ti zdijo otročje (oz. njihovi pisci), kot praviš (sicer je že pobrisano), enostavno preskočiš, da ne bo motilo tvojega duševnega miru. Drugim pa pusti svobodo!

Hvala obema za prijazne besede, sem vama zelo hvaležna zanje :oops:
In Maychika, hvala za lepe želje za mojega muca, ravno zdaj je na operaciji in doma vsi držimo pesti, da se bo vse dobro končalo...
In, ja smo le ljudje, ki imamo poleg rastlin lahko radi še marsikatero drugo stvar ali pa druga živa bitja. Tu smo, da se čeravno preko spleta, vsaj malo bolje spoznamo, saj nismo roboti...

Prava teta Pehta, ne vem zakaj, ampak Hinko se je zmeraj spotikal ob moje besede, čeprav še zdaj ne vem zakaj, saj mu nisem nič žalega storila, če pa sem ti, Hinko, se ti kar zdaj in tu opravičujem. Lahko pa mi, kot sam praviš, napišeš tudi ZS in zadevo tam razčistiva...

Znanje, semena in rastline pa sem vedno rada delila kolikor je pač mogoče in s tem ne mislim nehati :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 13 maj 2008, 12:50

Ivčk je napisal/-a:Bučarka, nekaj sort Giant paradižnikov bom jaz imela na jesen, pa ti bom poslala semena, ko bo čas za to, samo spomniti me boš morala :wink: ...

Hvala. :D

Upam, da bom jaz imela kaj, kar ti nimaš, da ne bo samo enosmeren tok iz NM na primorsko. :wink:
Sicer pa.. če naročim vse tiste (s samo tistega seznama), bo 190 sadik, kar je občutno preveč (ja no.. mogoče dobim za božička letos njivo), glede na to, da me mikajo še druge sorte.

Poročaj glede mačka. Držim pesti za mrcino.

Maychika, led?! :shock: Ok, sej jaz tudi riskiram. Pred nekaj leti mi je 25.5. slana pobrala vse paradižnike (moja prva letina fensy paradižnikov naročenih iz UK).
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Hinko » 13 maj 2008, 13:10

Ste pa skrajno otročji s tem paradižnikom. Vzganjeta tak cirkus kot, da je
gojenje res kakšna znanost.

IVČ ravno ti si odganjala iz foruma take, ki so kaj pametnega napisali in
da lahko ti trosiš po forumih neumnosti.

Sedaj še pa o mačkah in kužkih in ravno ti si druge učila, da se naj držijo
teme.

Se poslavljam iz foruma rastline.com, ti IVČ pa uživaj v svoji otročariji
norosti.
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Hinko » 13 maj 2008, 13:10

Pa hitro kliči admina, da bo brisal. Naj briše tudi tvojo pamet!
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Prava teta Pehta » 13 maj 2008, 13:22

Daj, Hinko, o...bi!
ker nikdar ne veš
Prava teta Pehta
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: SV

OdgovorNapisal/-a bučarka » 13 maj 2008, 13:56

Hinko je napisal/-a:Se poslavljam iz foruma rastline.com, ti IVČ pa uživaj v svoji otročariji
norosti.

Oprosti, ampak s tem kujanjem si izpadel najbolj otročji ti.. in obenem zašel s teme.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 maj 2008, 17:47

Hinko, kaj čem ti sploh reči...
Pojdi, če te motijo moje otročarije, če ti temu tako praviš. Drugi pa se bomo veselo pogovarjali o otročje lahki vzgoji paradižnikov in o otročjih kužkih in muckih. Zdaj pa se lahko v miru vrnemo na temo o paradižnikih...
Drugim pa hvala za podporo :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek