nadina je napisal/-a:Tisti, ki sem jih že potrgala - upam, da za njih ni prepozno?
Oziroma - kdaj jih lahko puščam, od katere višine naprej?
Ni prepozno, pač tam, kjer začnejo poganjati novi zalistniki, jih pusti pri miru, pa se ti bo rastlina sama obrastla. Torej, poleg obstoječega glavnega vrha pusti rasti (pri češnjevcih, seveda) še tri lepe zalistnike, ostale pa sproti potrgaj. Tudi ta nova stebla bodo s časom začela dobivati svoje zalistnike, ki jih boš prav tako morala odstranjevati...
Vprašala si me glede višine, od katere naj puščaš nova stebla. V principu je tako, da je dobro zalistnike, ki zrastejo pri kličnih listih potrgati, vse naprej pa lahko puščaš, torej višina sama ni pomembna.
Nadina, res upam, da je s tvojim kužkom bolje, vem kako je, ko ti ljubljenček zboli (in tudi, ko ti ga bolezen vzame, meni se je že zgodilo). Upam, da bo šlo na bolje...
deeexit je napisal/-a:Uganka! Kaj je narobe pri spodnji sliki...to se namrec pojavlja na mojih paradiznikih...zgleda, kot plesen. Kaj mi je storiti, ali postrici vse okuzene liste(rastline so ravno dobro zacele rasti...) ali pustiti..verjetno ga bodo te spore kar posusile, ker je ze zdaj cel bel.
Deeexit, ne vem, če je ravno plesen, pri plesni se na spodnji strani (včasih tudi na zgornji) pojavi takšna vatasta ali zrnasta prevleka, kar pri temu listu ne vidim (morda pa je tam, pa se ne vidi). V vsakem primeru ti ne priporočam trganje listov pri tako mladi rastlini (Nadina, tebi tudi ne), ker bi lahko doživela prevelik šok in odmrla. Raje riskiraj eno škropljenje s fungicidom (Antracol, Bravo,... kar ti škropiva ostane, porabi za špricanje vrtnic), če je plesen, ti jo bo fungicid uničil oz. ustavil njeno širjenje, boš vsaj vedel, na čem si.
Lahko pa da so še vedno le opekline. Če se te pike sušijo in postanejo kot pergament, potem je to to. Letos je na vseh rastlinah paradižnika (vsaj v moji soseski) res veliko teh opeklin, ker je ponoči veliko vlage v zraku, ki se nabira kot rosa, sonce to roso zelo segreje in hitro 'sežge' mlade, občutljive lističe. Ta pojav se pojavlja večinoma samo dokler so rastlinice zelo mlade, torej pri prvih listih (približno deset listov), kasneje so rastline že bolj robustne, s čvrstimi celičnimi stenami in se stežka (razen ob zelo izrednih razmerah) 'opečejo'...