Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 apr 2008, 20:35

Evo, v nedeljo in ponedeljek zjutraj je nastalo tole:
Slika in od blizu takole:
Slika

LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 23 apr 2008, 22:01

Nadina, tole pa res krasno zgleda!! :D

Lep dizajn, tako se bodo sami med seboj podpirali. Pohvalno. Bambus imate očitno v bližini :lol: , predstavljam si, koliko bi toliko bambusovih kolov mene stalo...

Tudi sadike so lepe, nič pretegnjene in lepo zelene. Če bi živela na celini, kjer so poletja dostikrat mokra, bi te malo 'okregala' glede premajhne razdalje med sadikami, a na obali ne bi smela imeti večjih težav z prenašanjem bolezni. Vsaj upam...
Če ne, pa jih boš vsaj naslednje leto bolj narazen posadila.

Kakorkoli že, lahko si ponosna nase in na to, kar si dosegla, od začetka pa vse do sedaj. Prepričana sem, da ti bodo uspevali tudi naprej. Upam, da boš imela paradižnikov dovolj za celo sosesko...

Takole pa izgleda moj nedeljski in ponedeljkov projekt (zgleda, da sva istočasno sadili :D ):
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 24 apr 2008, 11:34

Iva, hvala za pohvalo! Si jo bova kar delili (en majhen košček zame) - ker, če priznaš ali pa ne, brez tvojih instrukcij in potrpljenja meni ne bi uspelo priti do te faze!

Ja, razdalja med paradižniki je pa res samo 50 cm (med vrstami sicer 80cm), a drugače se nama ne izide – jih je preveč zrastlo! Sedaj pa naj ne zbolijo in bo vse OK.

Tisto pa, kar si mislila, da so bambusovi koli – to so »kanele« (raste povsod, tako kot bambus), ki jih je potrebno vsako leto porezati, da lepo rastejo. Tukaj jih vsi uporabljajo, zato tudi do kanel ne prideš več tako enostavno kot nekoč.
Bambus – ja, tega pa tudi imamo zadnje čase preveč – najprej sem ga razsajala »vse naokrog« - za okras, za živo mejo… in upala, da zraste čim večji in čim višji. Sedaj pa ta »navadni« bambus zraste v višino tudi čez 10m in debel je temu primerno! Da ne govorim kako se širi…..

Zadnjič sem te spraševala za tvoj Tamarillo – cvetel ti je že, kaj pa plodovi? (oh, ti paradajzi, saj so me čisto zmešali!). Meni so namreč pognali vsi …

Ja, pa še te vijugaste Al palce – sama sem si jih že pred časom nekaj kupila, pa je rekel moj mož: »Ah, pa kaj boš počela z njimi? So gladke, ne stojijo same (burja), pa še čudne so!«
Vidim, da jih ti imaš na tvojem lepem vrtu in me zanima ali se obnesejo?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 apr 2008, 21:53

Saj bi ti uspelo tudi brez mene, si kar iznajdljiva :wink:
Hej, če je razdalja 50cm je to ravno prav! Meni je na fotki zgledalo manj, morda zato, ker so tvoji paradižniki že tako veliki. Tako da ni treba skrbeti zaradi prehitrega širjenja bolezni...

Ja, z bambusom pa zna biti kar hudič. Ko ga enkrat nasadiš, se ga zlepa več ne moreš rešiti. V Italiji imajo že pecejšnje težave z njim, ker se jim je preveč razbohotil in zavzema velik del kmetijskih zemljišč. Nekako se ga mora omejevati. Kanel ne poznam, predvidevam pa, da je to tisto podobno trsju, kar raste po celi obali. Nisem si mislila, da so stebla te rastline toliko trdna, da zdržijo težo paradižnikov. Pa jih imaš lahko za eno sezono ali več?

Tamarillo se je kar nekako ustavil v 'akciji'. Popki so popadali (ker je cvetel prezgodaj) in zdaj nekaj poganja liste. Saj bo, samo da začne lepo rasti.

Tiste pocinkane spiralaste palice imam letos prvič in sicer samo za nižje paradižnike. Se pa strinjam s tvojim možem, da so precej 'majave' in ne stojijo lepo v zemlji. Po moje se ne bodo preveč obnesle, bom videla pa kasneje sporočim...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 26 apr 2008, 17:05

Vidim, da vam sadike lepo uspevajo. Tudi pri meni je podobno, vendar s to razliko, da jih imam mnogo mnogo manj, kot vi :lol: Danes sem jih preselil na balkon, da se bodo paradizniki navadili svezega lufta. Upam, da kaksnih velikih nihanj temperature ne bo. No prilagam vam se slikco in vso sreco v naprej :)

Slika
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a deeexit » 30 apr 2008, 10:04

jaz pa bi imel se eno vprasanje. Ker je vreme zadnji teden precej kislo in mrzlo, sem vedno bolj v dvomih, ce bi paradiznike posadil na stalno mesto ze ta vikend. Kakor gledam vremenske karte, bodo jutra se kar naprej ostajala hladna. Ker pa so paradizniki ze precej veliki, bi jih rad presadil. Torej, ce lahko kdo svetuje, ce se ze splaca ali sem lahko ob vse sadike. Sprasujem za centralno Slovenijo.
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a peter » 30 apr 2008, 14:39

:( Tudi jaz imam podoben problem. Sadike že kar precej velike, a se jih bojim dat ven (saj kar naprej piha in dežuje). Mislim, da bom še malce počakal in jih pač posadil bolj globoko (saj paradižnik tako ali tako rad poganja stranske korenine in bo potem bolj močan). :P
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Hinko » 02 maj 2008, 04:13

:!:
Zadnjič spremenil Hinko, dne 03 maj 2008, 04:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 02 maj 2008, 07:50

20. in 21.4. sem na Obali presadila paradižnike v njivo (isto kot Ivčk iz NM - poglejte malce nazaj).

Jaz imam pa drug problem - zalistniki - ali jih obtrgujem tudi češnjevcem ali ne?
Nekdo mi je rekel, da z obtrgovanjem pri češnjevcih delam samo škodo - naj pustim vsaj dva (2) vrha..... (kot pri cepljenih?).
Hvala,
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Hinko » 02 maj 2008, 08:27

:!:
Zadnjič spremenil Hinko, dne 03 maj 2008, 04:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 02 maj 2008, 08:51

O, dobro jutro in hvala za hiter odgovor!
Kjerkoli berem, berem samo o enem vrhu (razen pri cepljenih) in češnjevci (vsaj moji) so večinoma, razen nekih izjem (odvisno od tipa paradižnika?) bolj nežni...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 maj 2008, 22:48

Samo na hitro...
Nadina, češnjevcem pusti več stebel, ker na vsakem rodijo obilico plodov. Priporočam štiri stebla, ker s tem ne zmanjšaš zračnosti v rastlini, vsaj bistveno ne, pa še veliko plodov boš imela...

Jaz sem ravno danes posadila še zadnje svoje paradižnike na njivo, pred tem pa sem nekaj dni belila stanovanje, tako da mi je ta zeleni oddih ravno prav prišel :lol:

Jutri prilimam še kako fotko :wink:
Lahko noč vsem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Hinko » 03 maj 2008, 06:30

:lol:
Hinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 03 maj 2008, 13:17

Ahoj, hvala!

Tisti, ki sem jih že potrgala - upam, da za njih ni prepozno?
Oziroma - kdaj jih lahko puščam, od katere višine naprej?

Tudi jaz sem na kratko s časom, pa še naš ljubljenec (pes) ima težave s srčkom (vedno slabše mu dela, sedaj še hrano zavrača in tistih 25 tablet ne vemo več kako naj mu jih sploh še damo - je že kar težko....).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 04 maj 2008, 14:26

hello....

ne vem ali naj odprem novo temo ali ne ... kakor koli :)

Uganka! Kaj je narobe pri spodnji sliki...to se namrec pojavlja na mojih paradiznikih...zgleda, kot plesen. Kaj mi je storiti, ali postrici vse okuzene liste(rastline so ravno dobro zacele rasti...) ali pustiti..verjetno ga bodo te spore kar posusile, ker je ze zdaj cel bel. Nekaj hibridov ni prizadetih...jabucar in saint pierre pa kazeta znake :(

Slika

Nasvet?

hvala! lp

ps: nadina...upam, da kuzek vsaj ne trpi prevec :(
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a nadina » 05 maj 2008, 08:54

Ja, podobne "lise" ima tudi nekaj naših paradižnikov. Bom poslikala, ko neha deževati.
Jaz bi najraje potrgala te liste, pa dvomim, če jih lahko, IVA?

Že nekaj nazaj sem Ivo spraševala, kaj je narobe (sem pripela tudi slikico) in tedaj je imela Iva prav - izgleda, da je šlo za sončne "ožige".

deeexit, naš otrok (kuža) po naših ocenah naj še ne bi trpel (upam!). Izgleda, da se mu bo stanje popravilo, saj je sedaj že 2x pojedel vso hrano.... Hvala za dobre misli!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 maj 2008, 09:12

nadina je napisal/-a:Tisti, ki sem jih že potrgala - upam, da za njih ni prepozno?
Oziroma - kdaj jih lahko puščam, od katere višine naprej?

Ni prepozno, pač tam, kjer začnejo poganjati novi zalistniki, jih pusti pri miru, pa se ti bo rastlina sama obrastla. Torej, poleg obstoječega glavnega vrha pusti rasti (pri češnjevcih, seveda) še tri lepe zalistnike, ostale pa sproti potrgaj. Tudi ta nova stebla bodo s časom začela dobivati svoje zalistnike, ki jih boš prav tako morala odstranjevati...
Vprašala si me glede višine, od katere naj puščaš nova stebla. V principu je tako, da je dobro zalistnike, ki zrastejo pri kličnih listih potrgati, vse naprej pa lahko puščaš, torej višina sama ni pomembna.

Nadina, res upam, da je s tvojim kužkom bolje, vem kako je, ko ti ljubljenček zboli (in tudi, ko ti ga bolezen vzame, meni se je že zgodilo). Upam, da bo šlo na bolje...

deeexit je napisal/-a:Uganka! Kaj je narobe pri spodnji sliki...to se namrec pojavlja na mojih paradiznikih...zgleda, kot plesen. Kaj mi je storiti, ali postrici vse okuzene liste(rastline so ravno dobro zacele rasti...) ali pustiti..verjetno ga bodo te spore kar posusile, ker je ze zdaj cel bel.

Deeexit, ne vem, če je ravno plesen, pri plesni se na spodnji strani (včasih tudi na zgornji) pojavi takšna vatasta ali zrnasta prevleka, kar pri temu listu ne vidim (morda pa je tam, pa se ne vidi). V vsakem primeru ti ne priporočam trganje listov pri tako mladi rastlini (Nadina, tebi tudi ne), ker bi lahko doživela prevelik šok in odmrla. Raje riskiraj eno škropljenje s fungicidom (Antracol, Bravo,... kar ti škropiva ostane, porabi za špricanje vrtnic), če je plesen, ti jo bo fungicid uničil oz. ustavil njeno širjenje, boš vsaj vedel, na čem si.

Lahko pa da so še vedno le opekline. Če se te pike sušijo in postanejo kot pergament, potem je to to. Letos je na vseh rastlinah paradižnika (vsaj v moji soseski) res veliko teh opeklin, ker je ponoči veliko vlage v zraku, ki se nabira kot rosa, sonce to roso zelo segreje in hitro 'sežge' mlade, občutljive lističe. Ta pojav se pojavlja večinoma samo dokler so rastlinice zelo mlade, torej pri prvih listih (približno deset listov), kasneje so rastline že bolj robustne, s čvrstimi celičnimi stenami in se stežka (razen ob zelo izrednih razmerah) 'opečejo'...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 05 maj 2008, 09:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 maj 2008, 09:25

nadina je napisal/-a:Ja, pa še te vijugaste Al palce – sama sem si jih že pred časom nekaj kupila, pa je rekel moj mož: »Ah, pa kaj boš počela z njimi? So gladke, ne stojijo same (burja), pa še čudne so!«
Vidim, da jih ti imaš na tvojem lepem vrtu in me zanima ali se obnesejo?

Ivčk je napisal/-a:Tiste pocinkane spiralaste palice imam letos prvič in sicer samo za nižje paradižnike. Se pa strinjam s tvojim možem, da so precej 'majave' in ne stojijo lepo v zemlji. Po moje se ne bodo preveč obnesle, bom videla pa kasneje sporočim...

Ok, tule moram že zdajle popraviti svoj odgovor. Spiralaste palice so se, ko sem jih zapičila v zemljo, zelo majale. Zdaj, po nekaj deževnih dnevih, pa sem opazila, da je ena malce bolj postrani. Ko sem jo skušala izvleči ven, da bi jo poravnala, mi niti z najmočnejšim potegom ni uspelo. V zemlji se drži, kot da bi bila zabetonirana :lol:
Morda pa se bodo le obnesle...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 07 maj 2008, 11:22

Iva verjetno imas prav. Bodo pomoje res opekline, ker se novi listi razvijajo brez teh belih modnih dodatkov. Prvo gojenje pa pac nimam pojma kaj bi to bilo. Na listih, pod eno mocno lupo, ni bilo videti trosov plesni.
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a jan24 » 07 maj 2008, 15:22

Podobno se pojavlja tudi pri meni, vendar le na paradižnikih, ki so na močnem soncu... tako da tudi jaz menim da ni nič narobe, le malo opeklin.
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov