Zupka, tudi jaz sem se dolgo časa ubadala z izbiro prave opore za moje paradižnike. Probala sem že vse možno, od navadnih prekel, leskovih mladik, bambusovih kolov in raznih plastičnih opor. Tudi na mreži za kumare, vpete med nekaj bambusovih kolov, sem jih poskusno gojila
Joj, kako je to smešmo zgledalo, ko so enkrat paradižniki bili polni in so se zaradi njihove teže obešali in koli in mreža
Prejšnjo sezono pa sem si, ker mi je primanjkovalo opor, kupila nekaj tistih aluminijastih plastificiranih zelenih palic. Imajo tudi utore in izbokline, ki skrbijo, da vezivo, s katerim pritrjujemo paradižnike h kolom, ne zdrsne dol.
Dobjo se v vseh velikostih, jaz sem si nabavila 180 centimeterske. Zapičila sem jih 20cm globoko v zemljo. In nobenega sledu o zvijanju ali čem podobnem. Do pozne jeseni so stali ravno, kot na dan, ko sem jih zapičila v zemljo. Ko sem jih potegnila ven, sem pričakovala, da se bo tista zelena plastika odluščila, vendar se ni, ker se je iskazala za izredno trpežno. Jaz si jih bom še dokupila, da nadomestim vse tiste zanič plastične kole.
Tu je fotka, kjer se dobro vidi, kako dobro kol drži težo plodov in višino rastline:
Tule je kol bolj od blizu:
Še detajl, kjer se vidijo utori in izbokline ter zaključek kola: