Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 19 apr 2008, 08:05

:!:
Zadnjič spremenil Leont-i, dne 19 apr 2008, 10:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 apr 2008, 10:06

Morda še en hiter nasvet glede sajenja na prosto:
Sadike paradižnikov so 'dozorele' za presajanje, ko jim odpadejo klični listi, na tak način nam sadika sama 'pove', da je že dovolj 'odrasla', da gre lahko ven na prosto...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 19 apr 2008, 12:09, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 19 apr 2008, 10:09

Iz foruma zaradi mene še nihče ni odšel, kar za tebe ne moremo trditi.

Sicer pa tudi jaz odhajam!
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 19 apr 2008, 10:19

Iva, jaz pa bi te vprašala nekaj o sejanju paprike. Ali misliš, da je bolje da odprem novo temo ?
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 apr 2008, 10:20

Ja, Jelkaca, le odpri novo temo, o tem še ni bilo veliko napisanega :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 19 apr 2008, 20:05

Ja, super za klične liste - ko sem jih obrezovala, so bili večinoma še vsi lepi in sem jih kar težko odrezala!

Sem pa danes presadila nekaj žajblja in sem opazila na dnu tiste vozličke pri koreninah - ko se zvijajo (Iva, ti si pisala o tem). Sem jih pridno potrgala, saj to velja tudi za druge rastline in ne samo za paradižnike?
Iva, kako pa kaj tvoj Tomatillo?

LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 apr 2008, 20:25

Ja, Nadina, to s koreninami velja za večino rastlin. Zdaj pa ne vem, kaj te zanima, Tomatillo ali Tamarillo??? Ker imam oboje :D

Jutri gre nekaj sadik paradižnika na vrt, danes je namreč zjutraj padal dež in nisem mogla nič saditi :(
Sem pa jih zato vsaj pošpricala, vendar tokrat ne s cuprablauom. Sem uporabila kar fungicid (Antracol), vendar bom pozneje špricala samo še enkrat in sicer tik pred cvetenjem (ker plodove nočem škropiti), potem pa ne več, čeprav je priporočeno špricati do 7x. Samo to nima smisla, potem raje kupim tiste trgovinske paradajze, ki so špricani v vsaki razvojni fazi.
Z dvemi špricanji pa si podaljšam sezono za mesec dni, kar je že velik dosežek...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 14:15

Ste za, da se odpre nova tema o sajenju in oskrbi paradižnika ali nadaljujemo kar tule, da imamo vse na enem kupu??
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 22 apr 2008, 14:26

Iva, jaz sem zato, da nadaljujejo kar tukaj!!! Se mi zdi, da lahko še na kakšno stran nazaj pogledaš. Pa predvsem zaradi tvoje skice, ki jo bom vsaj jaz sigurno šla večkrat preverit!

Aja, veš morda kako se reče paradižniku latinsko?
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 apr 2008, 15:03

Ahoj!
Moram povedati, da nama je z možem »ratalo« posaditi v nedeljo cca 140 sadik paradižnika. Sem hotela poslikati, pa naju je ujel dež, pa spet dež in spet dež…

Imam pa vprašanje in sicer sem opazila na nekaj sadikah (cca 10 – 15 kom) črne pikice na listih in tudi po steblu– kaj bi to bilo? (spet ne morem poslikati).
Enkrat sem jih že pošpricala s Cuprablau-om, kaj sedaj?

- Imam Calypso: piše, da je za zatiranje listnih uši in rastlinjakovega ščitkarja pri vrtninah (paradižniki, jajčevec, paprika, kumare, jedilne buče, lubenice, dinje)
- Imam Teldor: za zatiranje sive plesni na paradižniku
- Imam Pepelin za zatiranje pepelovke – pepelaste plesni v vrtninahž
- Pa še kaj bi se našlo
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 22 apr 2008, 15:12

Enega podatka še nisem zasledil oz. sem ga morda spregledal; pri kateri višini je priporočljivo paradižnike presaditi na prosto?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 15:50

Jelkaca, ker je med paradižniki več vrst (kaj šele sort :lol: ) ima tudi več latinskih imen. Tile naši 'navadni' paradižniki nosijo ime Lycopersicon lycopersicum, sinonim pa je Lycopersicon esculentum.
Potem obstajajo še divji paradižniki (npr. sorta 'Red Currant'), ki nosijo znanstveno ime Lycopersicon pimpinellifolium. To so glavne vrste, ki se uporabljajo v naši prehrani...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 15:54

Jan, pri sajenju na prosto ni pomembna velikost sadike, temveč starost. Sadika je 'zrela' za presajanje nekje šest tednov po sejanju. Če pa te zanima prav velikost, jaz ne bi sadila ven sadik, manjših od 10cm...

Nadina, morda pa so tiste pikice le sončne opekline, včasih se znajo pojaviti na mladih sadikah. Tudi pri meni so se letos pojavile, ker so bile sadike na dežju, potem pa je za kratek čas posijalo sonce (lupa efekt).

Je to to?
Slika

V nasprotnem primeru pa imaš katero od glivičnih bolezni, bo najverjetneje treba špricat s kakšnim kompleksnim fungicidom (Octave, Bravo, Antracol,...)
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 16:22

Naj se navežem še na tisto, ko je beseda tekla o koreninskih grudah. Kot sem obljubila, sem šla ob sajenju poslikat nekaj zanimivih detajlov...

Spodaj je fotka izlončenih sadik paradižnikov, ki imajo že kar precej nagnetene korenine, vendar vse skupaj še ni kritično:
Slika

Koreninska gruda še od blizu, tu se vidi, kako se koreninice že začenjajo prepletati v vozličke (ki jih je potrebno odstraniti):
Slika

Takole pa izgleda sadika paradižnika pripravljena za sajenje. Korenine so razrahljane, na njih pa je še vedno dovolj prsti:
Slika

Aja, Jan, tele sadike so merile približno 12cm ob sajenju...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 apr 2008, 17:38

Ma evo slike, če se bo kaj videlo:
Slika in tale:
Slika
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 17:55

Dobro je, Nadina, verjetno so samo opekline.
Če pa bi se te pikice pojavljale tudi na novejših listih, potem pa le posezi po kakem fungicidu. Meni trenutno ne izgleda kot kakšna glivična bolezen...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 apr 2008, 18:21

- Imam Calypso: piše, da je za zatiranje listnih uši in rastlinjakovega ščitkarja pri vrtninah (paradižniki, jajčevec, paprika, kumare, jedilne buče, lubenice, dinje)
- Imam Teldor: za zatiranje sive plesni na paradižniku
- Imam Pepelin za zatiranje pepelovke – pepelaste plesni v vrtninahž
- Pa še kaj bi se našlo
Ma je kaj od tega zgoraj "fungicid"?
Čisto resno sprašujem, ker o teh zadevah nimam pojma!
LP, N.
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 22 apr 2008, 20:31

Če ne zameriš Nadina, ti bom jaz na kratko odgovorila :
Fungicidi preprečujejo glivične bolezni: plesen , črno listno pegavost ipd…
Insekticidi uničujejo listne uši, hrošče, zavijače……
Herbicidi zatirajo plevel….
Calypso je isekticid, ostala dva sta fungicida.

LP Jelka
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a nadina » 22 apr 2008, 20:46

Hvala, Jelka!

LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lizl » 22 apr 2008, 21:01

Pozdravljeni, tudi jaz se ponovno javljam in poročam. Moje sadike paradižnika (ter paprik, jajčevcev...) so trenutno pod napuščem in se utrjujeo. Malo me je že skrbelo zanje, a sem ob branju vaših prispevkov ugotovila, da se jih je po dežju lotilo sonce. Nabavila sem si že vsa živa gnojila zanje, klični listki jim rumenijo, tako da jih bom čez vikend verjetno presadila na stalno mesto. Poskusila bom po tistem sistemu, ko pustiš zunaj samo vrh, nekaj pa jih bom posadila klasično. Danes sem nabavila tudi zadnjo zemljo za tiste, ki bodo v posodah in v koritih. Letos imam Asef ter TerraBrill, upam da sta v redu. Kar se gnojil tiče, bom zemlji dodala jajčne lupine, Neudorff gnojilo za pradižnik (z organskim kalijem), občasno jih nameravam razvajati s kalcijevim listnim gnojilom ter organskim gnojilom iz alg za vrt, ob presajanju jih bom škropila z vitaminskim kompleksom, proti plesni pa upam da mi bo pomagal naravni fungicid Super-F. Mogoče se vam zdi, da pretiravam, a po vsem delu, ki sem ga imela do sedaj, nočem ničesar prepustiti naključju. Če bi mož videl ta arzenal, bi ga po mojem kap.
Nekaj malčkov od paradižnikov ter paprik imam sicer še notri na oknu, zadnjo rundo od T&M pa moram še prepikirati, ker so mi poslali zelo pozno. Bodo pač šli malce kasneje ven.
Upam, da nam bo čez praznike vreme naklonjeno in bomo lahko vrtnarili v soncu.

Lep pozdrav, AB
lizl
Uporabnik
Uporabnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov