Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nadina » 15 apr 2008, 15:27

Oj, Iva, pozdravljena!

" mleti dolomi" - le kaj naj bi to bilo?
se vrnem, LP
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a nadina » 15 apr 2008, 16:15

Popravljam – »mleti dolomit« - kaj le je to? Sicer pa tudi toliko jajc ne vem kje bi dobila…
Sem šla pogledat paradajze, vzela ven največjega in res, korenin je ful. Ampak je, kar je! Sedaj dežuje in treba bo počakati še par dni… Bomo pač gasili, kar se bo še dalo, če se sploh še bo dalo kaj narediti – morda boš imela Iva ti še kako idejo?

Iva, razmišljam, če jih bom sedaj še pognojila, bodo še večji? Ali ta Agrostemin, ki si ga enkrat omenila, pride v poštev, da jih z njim pošpricam?

Če vzdržijo do vikenda in če bo lepo vreme, potem bomo imeli paradajze, sicer pa ne…
Je pač tako vreme, pa še dežuje non stop – ali ni slabo za njih, da so na dežju?

LP in hvala, Nadina
(sem poslikala, pa moram spet preštudirati kam in kako jih pripeti, sem pa trenutno brez časa)
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 apr 2008, 20:00

Ojla! Mleti dolomit je sredstvo, ki se ponavadi uporablja za razkisanje tal. Zadeva je po funkciji podobna apnu, je pa bogata tudi z magnezijem, zato se uporablja tudi kot magnezijevo gnojilo (kar paradižnikom tudi pride prav). Tule je link do predstavitve tega izdelka, da boš točno vedela, o čem govorim:
http://www.agroruse.si/slo/katalog/trdn ... olomit.htm

Jajčne lupine pa se ponavadi začnejo zbirati (prati, sušiti in drobiti) že jeseni, tako se nabere zadostna količina drobljenca. Gre pa le ena jedilna žlica drobljenca na sadiko paradižnika, toliko lupin se pa kar hitro nabere. Je pa dolomit vsekakor boljša alternativa, čeravno dražja...

Glej, ne zganjat panike, če boš malce kasneje sadila, paradižniki se ti bodo sigurno prijeli, le malo več skrbi jim boš morala nameniti, še posebaj zdaj, dokler čakajo sajenje. Pridelek ne bo izostal :wink:

Ti jih le pognoji, nič zato, če bojo še malo zrastli, morajo dobiti malo moči, da zdržijo v utesnjenih lončkih. Morda bi ti le priporočila polovično dozo gnojila. Z Agrosteminom pa pošpricaj (v tvojem primeru) šele po sajenju na vrt, da jim bo pomagal lažjemu ukoreninjenju.

Takoj, ko bo vreme primerno, pa jih posadi na vrt. Ko boš sadike sadila jim zelo temeljito razrahljaj koreninsko grudo, morda boš morala koreninice tudi prikrajšati za kak centimeter. Jutri nameravam testno posaditi nekaj sadik paradižnikov na vrt (če bo le vreme primerno), pa bom poslikala postopek in potem fotke dodala v album, da ti bo bolj jasno, kako in kaj...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 26 feb 2009, 10:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 apr 2008, 20:10

Aha, še tole: sadike so lahko na dežju, saj zdaj še ni nevarnosti za krompirjevo plesen. Ta se pojavi šele pri višjih tempraturah, torej poleti ob vlažnem vremenu. Na začetku rasti pa jim dež celo godi, saj ima deževnica kar precej koristnih mineralnih snovi, ki paradižnikom 'pašejo'...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnica » 16 apr 2008, 07:36

Z veliko pomočjo Ive sem pred cca.16. dnevi posejala paradižnike.

Od dvajsetih sort, (vsake sem posadila po dve semeni), mi je prišlo ven vsega skupaj 20 sejančkov namesto 40.
Zanimivo, da so na svetlo prikukali skoraj vsi paradižnik,i, ki niso rdeče barve plodni.

Iva me je založila z več semeni po vsake sorte in zdaj me zanima, če ni prepozno, da tiste, katere semena, niso vzklili poskusim posejati še enkrat.

Sejančke, ki so vzklili bom ta teden že prepikirala.

Hvala za odgovor.

Lepo in prijetno jutro, na Koroškem že zdaj zelo sončno in toplo..
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a nadina » 16 apr 2008, 14:11

Ma ne mi »reč«! Midva z možem pa telovadiva in pokrivava sadike ob vsaki kapljici… Super, bom jih pustila kar odkrite?! Iva, spet hvala! Sploh ne vem kako se ti bom lahko oddolžila za pomoč!

Ja, zemlja je sedaj tako namočena, da bi dobesedno »tlakovala« po njivi, če bi po njej hodila.
Če bo sijalo sonce in vsaj malo zapihalo, pa bo šlo. S čim pa je najbolje, da jih pognojim????
Še vedno se borim s časom (slikice prihajajo….).
Začetnica – ne biti nestrpna (tako je meni rekla Iva, ki mi je tudi pomagala »shoditi« do sadik paradižnikov). Sama sem sejančke prepikirala in že skoraj pospravila rastlinjake, ko sem videla še nekaj sejančkov, ki so prikukali na plano….)

LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2008, 14:14

Ojla, Blanka!
Ni mi jasno, kako je možno, da ti semena niso kalila :? , jaz sem sejala iz istih vrečk, kot sem jih poslala tebi in skalila so mi čisto vsa! Res, letos me je presenetilo število sejančkov, pričakovala sem jih manj, še zdaj ne vem kam bom z njimi...

Ni še prepozno, da poseješ še semena teh sort, ki ti niso kalila. Malce bodo v zamudi z rastjo, kar pa se bo sredi maja, ko jih boš sadila ven (tele, ki si jih že pikirala boš verjetno že prej ven lahko sadila), hitro popravilo. Ponavadi pozneje sajene sadike hitro dohitijo tiste bolj 'zgodnje', če je le vreme primerno (ne prehladno in ne prevroče)...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2008, 14:24

Nadina, vidim da istočasno piševa poste :lol:

Pognojiš jih lahko s katerimkoli tekočim gnojilom za zelene rastline, ki ga imaš pri roki, čeprav jaz prisegam na bolj 'bio' izdelke, vsaj za zelenjavo. Tako ti lahko priporočim Plantellino tekoče gnojilo Vrt. Čeprav pravim, karkoli bo zadostovalo...

In res ne rabiš več pokrivati sadik, dež jim ne more škodovati, veter pa zna biti hudič...
Oddolžiti se mi sploh ne rabiš (to velja za vse :D ), jaz sem srečna že, če ti vse lepo uspeva. To je zame najlepše darilo, da nekomu lahko ponudim nekaj znanja in izkušenj, in potem vidim, da mu/ji koristi :wink:

In, ja, velikokrat se zgodi, da se kakšni sejančki pojavijo zelooo pozno, potem je pa problem, ker ne veš, katere sorte so. Vsaj pri meni je ponavadi tako. Jaz zemljo od sejančkov vedno zmečem na vrt, potem pa imam vse polno neznanih paradižnikov, ki jih presajam na njivo ali delim naokoli. Vsaj letos ne bom imela teh težav, ker mi je vsklilo čisto sako seme...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 16 apr 2008, 14:35

:!:
Zadnjič spremenil Leont-i, dne 19 apr 2008, 10:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a solinar » 16 apr 2008, 15:10

Pri nas rečejo, da se za podarjene rože ne sme zahvaljevati! :D
LP
solinar
Expert
Expert

Kraj: Ob Savi

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2008, 16:07

Hej, ja, pri nas tudi velja ta običaj, zlasti pri starejših ljudeh. Meni ni ravno všeč, jaz se za vsako stvar vedno lepo zahvalim, pa mi do sedaj nobena podarjena rožica ni crknila...
Če pa že treba upoštevati, da se za rastline in semena ne smeš zahvaliti, se lahko vedno zahvališ vsaj za PRIJAZNOST :D

Leont-i, denarja pa imam za zdaj dosti :lol: , za tisto o kupljenih sadikah pa imaš prav :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 16 apr 2008, 17:19

:!:
Zadnjič spremenil Leont-i, dne 19 apr 2008, 10:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2008, 22:30

Leont-i, tudi jaz sem se hecala, ko sem napisala, da imam denarja dosti. S tem ničesar ne 'razglašam' po internetu, hotela sem samo zavreči tvoje namige, da naj mi se nekdo oddolži z denarjem, ker mi ni do tega...

Tema pa je o paradižnikih...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2008, 15:02

Takole zgledajo moje sadikice, ki se čez dan privajajo na zunanje razmere. Vreme je idealno za to: oblačno (ni problemov s sončnimi opeklinami) in bolj hladno (rastline se lepo utrdijo). Ponoči jih seveda še spravljam notri, danes pa bodo prvič preživele noč zunaj, v pokritem mini rastlinjaku...
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnica » 18 apr 2008, 08:44

Ivčk je napisal/-a:Ojla, Blanka!
Ni mi jasno, kako je možno, da ti semena niso kalila :? , jaz sem sejala iz istih vrečk, kot sem jih poslala tebi in skalila so mi čisto vsa! Res, letos me je presenetilo število sejančkov, pričakovala sem jih manj, še zdaj ne vem kam bom z njimi...

Ni še prepozno, da poseješ še semena teh sort, ki ti niso kalila. Malce bodo v zamudi z rastjo, kar pa se bo sredi maja, ko jih boš sadila ven (tele, ki si jih že pikirala boš verjetno že prej ven lahko sadila), hitro popravilo. Ponavadi pozneje sajene sadike hitro dohitijo tiste bolj 'zgodnje', če je le vreme primerno (ne prehladno in ne prevroče)...

Iva, saj veš - Začetnica!!
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 apr 2008, 13:45

Začetnica gor ali dol, veliko semen ti je vzklilo, torej si stvari delala prav! Ravno zato sprašujem, kako da niso kalila, ker moja so, pa so iz istih vrečk, ot tvoja. Si imela morda drugačne pogoje (drugo zemljo, lego, način zalivanja)?
Ta semena si zdaj v drugo že posejala?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 apr 2008, 14:18

Takole - obljubila sem slikice korenin mojih že prevelikih korenjakov... Sadiko sem nato presadila v večji lonec.

LP predvsem Ivi, saj se le ona večinoma trudi z nasveti (ostali pa se vključujejo le z bolj ali manj zanimivimi komentarji....)
Nadina
[img][img]http://shrani.si/t/3B/As/4RexBnKg/doma20080415006.jpg[/img][/img] in [img][img]http://shrani.si/t/3D/NG/2oe1dZC0/doma20080415009.jpg[/img][/img]
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 apr 2008, 16:04

Nadina, lepi paradižnik(i), korenine NISO preveč nagnetene, jaz sem se iskreno bala, da so bolj. Lepo se razvijajo, zdaj jih bo res treba kmalu ven posadit, da te ne bomo 'celinci' prehiteli. Jaz bom nekaj sadik posadila že jutri, bolj za probo, če bo le vreme lepo.

Aha, na fotki, kjer so slikane korenine, se lepo vidi, da se v vogalih delajo nekakšni 'kodri' korenin, take vozličke je treba pred presajanjem na vrt nujno razplesti (lahko pa se jih tudi odreže, če so preveč prepleteni). Jaz jih ponavadi kar odtrgam stran (torej cel tisti spodnji rob (ne celo dno) korenin), tako si prišparam veliko časa in živciranja. Tako potrgane korenine se na mestu trganja lepo razvejajo in se posledično sadika hitreje in bolj bujno ukorenini. Upam, da je razlaga logična, probala sem vsaj malo poenostaviti.

Nadina, glede na to, da boš sadike kmalu presajala ven, ti svetujem, da ravno zdaj vsem odstraniš spodnja dva lista (tako se bodo do sajenja rane lepo zacelile) in jih posadiš globoko (pod prvim naslednjim listom na sadiki naj ostane izven zemlje približno pet cm stebla). Z globokim sajenjem boš rastline obvarovala pred najhujšo sušo...

Jaz pa bom lepo pozdravila kar vse :wink: , še posebaj pa tiste, ki se toliko trudite okoli svojih rastlinic (in tiste, ki trpite moje dolge poste :lol: )
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 apr 2008, 17:03

»Nadina, lepi paradižnik(i)… »- Ja Hv….!, sem jim šla takoj povedat!

Ma kako naj jih posadim, če je vse mokro???? Ali pri vas nič ne dežuje?
Mi pravijo, da jih bom »zabetonirala«, če jih sedaj preselim ven na njivo??? – kako boš pa ti, Iva, rešila ta problem? Ali mogoče še kdo drugi to ve, morda Leont-i ali ?

Ali je že sploh kdo presadil sadike na vrt/njivo?

Kodrčki in vozlički bodo šli, Iva, po tvojih navodilih, Hv…la!

Spodnja 2 listka (do 3) sem že pred tednom dni porezala in pošpricala s Cuprablau-om, ta teden pa sem jih zalila z nekim gnojilom (nimam pri roki).

Agrostemin pa, tako kot praviš, pride na vrsto, ko jih presadim ven…
Ali še vedno velja podatek »XX days« - xx days od dneva, ko jih posadiš ven, čeprav so paradižniki že veliki in zunaj že cca 3 tedne čakajo in se utrjujejo za na njivo?
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 apr 2008, 17:28

Pri nas je situacija mokro-suha, malo dežuje, potem pa se hitro posuši. Zemlja je nekako na meji za obdelovanje, odvisno od dneva...

Ne jih še sadit, dokler se zemlja vsaj malce ne posuši, ker bi jih res lahko zabetonirala. Jaz ta problem ponavadi rešujem tako, da v izkopano luknjo nasujem nekaj kupljene zemlje, preperelega gnoja, komposta, morda še nekaj peska in vse skupaj dobro premešam. Na tak način preprečim zlepljanje zemlje, vsaj v območju korenin. Na vrh pa potem nasujem 'originalno' vrtno zemljo, če le ni preveč kepasta. Res, raje še malce počakaj, vsaj toliko, da ti se grude zemlje začnejo drobiti v rokah, če jih primeš.

Kljub temu, da si nekaj listov že potrgala, odtrgaj stran vsaj še enega, da podaljšaš steblo, ki ga boš potem lahko vkopala. Z Agrosteminom pa pošpricaj že zdajle, ne po sajenju!

Tisti 'xx days' pa je okvirna ocena za proizvajalce paradižnikov, ne upoštevaj tistega preveč. Mislim, da nima veze to, da si imela sadike tri dodatne tedne v lončkh, saj so se normalno razvijali naprej in svojo rast niso ustavili...

(PS: Nadina, če rečeš hvala s celo besedo, ti nič ne bo crknilo, vsaj meni še NIKOLI nič ni :wink: . Ta običaj je veljal res le v starih časih, ko so ljudje morali za vsako podarjeno stvar nekako vrniti uslugo, drugače so jih vsi postrani gledali. Zato se nikoli ni zahvaljevalo, ker so vsi vedeli, da se bo usluga prej ali slej povrnila. Ta del s 'crkavanjem' rastlin se je v ta stari običaj vrinil šele pozneje, kdo bi vedel zakaj... :lol:)
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten