Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2008, 12:07

Ja, pridna :lol: ...
Na njivi sem lani prvič imela nekaj vrta, pa je zemlja bila bolj slaba, zato bom letos vrt preselila malce na stran, točno zraven žajblja (diplomska), kjer je kakovost zemlje preverjeno dobra.

Sem pa sprobavala neko inovativno oporo za paradižnike z bambusovimi koli in močno plastično mrežo, kot nekak okvir. Zadeva je v začetku lepo zgledala, tudi težo prvih plodov je zdržala, potem pa se je ob prvem večjem nalivu z vetrom obesila, ker so bili koli premalo zapičeni v zemljo (zaradi kamnite podlage.

Tudi letos bom na njivi naredila nekakšen okvir, vendar tokrat z 4x4cm debelimi letvami in z žično oporo, ker ne bom kupovala toliko novih kolov, že tako je šlo že preveč denarja za te paradajze :lol:

Ja, pikirančki so pa neverjetni, če bodo tako hitro rasli, gredo že čez nekaj tednov ven, če bo le vreme lepo, kar upam, da bo. Kasneje prilepim kako fotko...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2008, 14:24

Evo, obljubljene fotke...

Tole so štirje pikirančki v lončku premera 13cm, ki bodo čez par tednov deležni še enega razsajevanja:
Slika

Takole pa izgleda pikiranček (sajen v paru) v lončku premera 10cm:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2008, 15:50

Ravno zdaj, ko sem opazovala svoje pikirančke, sem se spomnila nečesa, kar še nikjer na forumu ni bilo omenjeno, se mi pa zdi omembe vredno, ker zna koga tudi zbegati...
Ste kdaj opazili, da vsi paradižniki nimajo enakih listov?? Obstaja več tipov listov pri paradižniku, ki imajo celo svoja uradna (znanstvena) imena. In sicer obstaja pravilen oz. paradižnikov list (v angleščini 'regular leaf' RL), ki je deljen na več delov, ravno tako pa se pri paradižnikih pojavlja nepravilen oz. krompirjev list (v ang. 'potato leaf' PL), ki je nedeljen in zelo spominja na liste krompirja (od tod tudi ime).

Za lažjo predstavo je tu nekaj fotk pikirančkov, ker se že tako zgodaj opazi razlika, ki postane z odraščanjem rastline vse bolj očitna:

Pikiranček z pravilnim paradižnikovim listom je slikan že v prejšnjem postu, tole je pa nekakšna 'podvrsta' paradižnikovega lista (značilna predvsem za vse pelate in volovska srca) z bolj špičastimi deljenimi listi, ki se znajo pozneje tudi močno zvijati (kar ni znak bolezni, temveč značilnost lista)...
Slika

Tole pa je tipičen primerek napravilnega oz. krompirjevega lista...
Slika

Tule pa je še primerjava obeh tipov listov, kjer se vidi očitna razlika...
Slika

Tako, upam, da vsaj komu tile podatki pridejo prav :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 apr 2008, 14:26

Nekaj sem želela še dodati o zalivanju pikirančkov...
Sejančki se lahko pršijo z razpršilko, vse dokler ne dobijo prve prave liste. Pravi listi se namreč ne smejo močiti, medtem ko klični listi niso občutljivi na pršenje.

Ko rastlinice prepikiramo, jih tudi temeljito zalijemo, zdaj lahko že uporabimo zalivalko, vendar moramo biti res previdni, da listov ne močimo. Jaz uporabljam mini pol litersko zalivalko (uporabljam jo tudi za zalivanje orhidej in kaktusov) z dolgim vratom, ki omogoča lažji pristop do zemlje, brez da močimo rastline:
Slika

Med dvemi zalivanji obvezno pustimo, da se zemlja popolnoma izsuši, vendar ne do te mere, da bi rastlinice že venele. Tako se rastlinica navadi tudi na morebitno pomankanje vode, ki ga bo včasih utrpela na vrtu. Najlepši pokazatelj pravega časa za zalivanje je, ko zemlja rahlo odstopi od roba lončka, kot je vidno na spodnji fotki:
Slika
Če bi zdaj rastlinice zalili, bi vsa voda enostavno odtekla iz lončka po tistem robu, zato moramo rob zemlje s prsti rahlo potlačiti nazaj ob lonček.

Na vsako drugo zalivanje pa je priporočljivo zemljo rahljati. S tem omogočimo rastlinici da se lažje razvija, ker do korenin lahko doteka še tako pomemben kisik. V nasprotnem primeru bi lahko na površini zemlje nastala za zrak neprepustna plast zemlje in rastlinice bi počasi hirale zaradi pomankanja kisika (zato moramo paradižnike tudi poleti okopavati). Jaz za rahljanje zemlje uporabim kar označevalno paličico (ki ima špičast konec), in sicer tako, da zemljo v lončku po celi površini narahlo 'prebadam' in jo privzdigujem:
Slika

Zemljo na koncu še narahlo potlačim s prsti, takoj po tem sadikice še zalijem, da lahko lepo rastejo naprej...
:D :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lunca » 04 apr 2008, 16:33

ivčk, zelo lepa predstavitev :)
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 apr 2008, 19:08

Hvala, res upam, da vsaj komu koristi... :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a emkey » 05 apr 2008, 13:08

Nehajte limat slike pikirančkov, jaz sem seme pomidorov šele sedaj dobil (TomatoGrowers pa to ...) in posejal :lol: ... 'rahlo' zaostajam.
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 apr 2008, 15:16

Emkey, nič se sekirat, ne boš čisto nič zamudil, če boš šele zdajle sejal. Vse tvoje sadikice bodo dohitele vse tele naše v rasti, takoj ko jih posadiš na vrt :wink: , tudi rodile ne bodo nič pozneje. Govorim iz lastnih izkušenj, ker sem jih par let nazaj sejala šele konec aprila, prve paradižnike pa sem jedla že v začetku julija...

Ti kar uživaj v slikicah, kasneje pa še sam prilimaj kake svoje :D

PS: Te smem vprašati, katere sorte si naročal preko Tomatogrowers.com? Lahko tudi na ZS, če si za kako menjavo za naslednjo sezono :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a emkey » 06 apr 2008, 08:43

Glede na tvoj bogat asortiman, najbrž ne bo 'novitet' ...
evo seznam:

Green Grape
Green Zebra
Momotaro
Black Prince
Black Plum
Sprite

+ Pritavit Hybrid (paprika)
+ Listada de Gandia (jajčevec)
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a deeexit » 06 apr 2008, 11:57

Lep pozdrav vsem. Sem nov na forumu, vendar sem ze temeljito pregledal vse prispevke v zvezi z gojenjem zelenjave in seveda paradiznikov. Zaradi teg sem se odlocil, da vam pokazem sadove svojega dela in se vam resnicno zahvalim za vse dobre nasvete, ki sem jih nasel tu gori. Prilagam malce slikc sadik, ki so v vzgajanju ze od poznega februarja. Sedaj so sadikice res ze velike in mocne(paradizniki ze prav lepo disijo).

Slika 1, paradiznik S. Pierre in N. Jabucar na okenski polici
Slika

Slika 2, paradiznik S. Pierre, majaron, bazilika
Slika

Slika 3, razlicni feferoni in paprike
Slika

Slika 4, blizinski posnetek jabucarja
Slika

Tako. To je trenutno to. Nekatere sorte paradiznika se cakajo na pikiranje, kar vidite na drugi sliki. Bo potrebno kar hitro, ker noro rastejo pod lucjo (osram fluora), ki je nastavljena za slabe dni :) Ocitno jim zelo pase.

Se enkrat hvala za vse ideje in nasvete :) Super forum ste!

LP, Andrej
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 06 apr 2008, 19:21

Emkey, nekaj novitet se vedno najde, na tak ali drugačen način, poglej na ZS :wink:

Deeexit, lepe sadikice. Kako pa se ti za zdaj obnesejo šotni lončki? Zanima me predvsem pikiranje, ker se korenine praviloma oprimejo šotnega lončka in jih moraš potem pri pikiranju potrgati, razen če imaš že od začetka v enem lončku eno seme, oz. sadiko. N atak način se s posebnimi 'tehnikami' izogneš tudi pikiranju. Zame osebno je bilo tisto leto, ko sem jih uporabljala, preveč dela z njimi in se mi niso obnesli. Pri manjši količini sadik še nekako gre, pri več kot tristotih sadikah pa so tile šotni lončki že kar precejšen strošek...

Moji pikirančki, no, zdaj kar že lepe sadike, krasno napredujejo. Vsak dan me preseneti, koliko so zrastli. Počasi že pripravljam zemljo na vrtu, ker bom letos nekaj sadik riskirala in jih posadila precej zgodaj, morda že čez en teden, skupaj z Primorci :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 06 apr 2008, 21:14

Letos sem prvic sploh probal vzgojiti svoje sadike, tako da sem se ze na zacetku odlocil za sotne loncke. Res so precejsnji strosek, vendar sem si rekel naj bo. Tako ali tako imam vsega skupaj le ene 150 sadik razlicnih sort zelenjave. Zaenkrat se dobro obnesejo in se kar vredu drzijo skupaj. Zadrzijo tudi precej vec vlage, kot navadni loncki, tako da je zalivanje na priblizno 10-12 dni. Precej bolj pa sem navdusen nad sadikami, tako da sotni loncki niso kaj posebaj obravnavani :lol: pac prvic to pocnem :lol:

ps: malce visje sem zasledil, da naceloma se ni tako zelo prepozno za sejanje paradiznika. Zatorej sem se opogumil in bi vas lepo vprasal, ce ima kdo odvec kaksno seme bolj eksoticnega paradiznika ali bolj eksoticnih paprik/feferonov? Ce morda lahko kdo kaj ponudi naj mi prosim poslje ZS, da se dogovorimo. Proti placilu seveda :) Ne potrebujem pa vec, kot seme ali dve.

Hvala in lep pozdrav
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Maychika » 11 apr 2008, 05:58

Hojla,

že kar nekaj časa se nisem nič oglašala, sedaj se pa že moram, da povem, da mi vsi paradižnilki lepo rastejo in so približno take velikosti kot vaši na sliki. Veliko zahvale za to gre Ivčki. Hvala Ivčka za poslana semenčka, ki so vsa lepo vsklila in za vsa sprotna navodila, ki jih nesebično deliš z nami. :) :D Imam pa seveda tudi problem, ker nisem imela dovolj ostalih lončkov sem letos prvič sejančke sadila v šotne lončke. Po nekaj časa so se mi začele sadike sušiti, ker niso bili dovolj zaliti, vso vodo so popili lonci. :evil: Sedaj jih imam v večji banji in so namočeni v vodi. Skrbi me kaj bo s koreninami. Sedaj so lončki in zemlja kar prilično vlažni.
Upam na najboljše. :D
L.P. M.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Akasha » 13 apr 2008, 18:37

deeexit je napisal/-a:Slika 4, blizinski posnetek jabucarja
Slika

Taki naj bi sedaj bili??

Moji so razen tistih,ki jih imam odveč,že precej večji....
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 apr 2008, 20:23

Akasha, velikost je čisto odvisna od datuma sejanja. Tvoji so najbrž večji, ker so bili prej sejani, ravno tako kot moji...

Takole pa zdajle zgledajo moje sadikice (fotka je malce slabša, ker sem slikala zvečer brez fleša):
Slika

Tole pa je moja najnovejša pridobitev, mini rastlinjak za sadike, kupljen v šparu za 17€. Kasneje, ko bom sadike utrjevala, ga bom prestavila na balkon, ker ima tudi pripadajočo plastično pokrivalo na zadrgo. Super praktična zadeva...
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 apr 2008, 20:33

Maychika je napisal/-a:Hojla, že kar nekaj časa se nisem nič oglašala, sedaj se pa že moram, da povem, da mi vsi paradižnilki lepo rastejo in so približno take velikosti kot vaši na sliki. Veliko zahvale za to gre Ivčki. Hvala Ivčka za poslana semenčka, ki so vsa lepo vsklila in za vsa sprotna navodila, ki jih nesebično deliš z nami. :) :D Imam pa seveda tudi problem, ker nisem imela dovolj ostalih lončkov sem letos prvič sejančke sadila v šotne lončke. Po nekaj časa so se mi začele sadike sušiti, ker niso bili dovolj zaliti, vso vodo so popili lonci. :evil: Sedaj jih imam v večji banji in so namočeni v vodi. Skrbi me kaj bo s koreninami. Sedaj so lončki in zemlja kar prilično vlažni.
Upam na najboljše. :D
L.P. M.

Maychika, spregledala sem tale tvoj post :oops:
Vsela sem, da ti vse lepo raste, očitno lepo skrbiš za svoje zelene 'otročičke' :D
Saj sem rekla, da znajo biti s šotnimi lončki kar precejšnje težave, še posebaj za začetnike. Že pri sejanju bi jih morala navlažiti, da bi preprečila kasnejše izsuševanje substrata (kar se je pri tebi zgodilo). Dobro je, če jih zdaj občasno namočiš v vodo, da se tudi lončki napijejo oz. navlažijo, ne pa jih imeti stalno na mokrem, ker bi ti lahko korenine zgnile.
Upam, da ti bo uspelo obdržati tudi te sadike :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a deeexit » 14 apr 2008, 08:05

Hello,

jah slikca je stara ze teden dni, paradajzki pa so med tem casom tudi malce potegnili, vendar nikakor niso se tako veliki, kot jih kazete na svojih slikah. Bili so sejani sredi februarja, vendar zaradi bolj mrzlega prostora, kjer so bili na zacetku(v marcu sem jih prestavil) niso najbolj zivahno rastli. Bolj so se razziveli sele, ko se je klima malce otoplila. Racunam na to, da bodo zrasli vsaj tako mogocni in lepi, kot so vasi :)

ps: paprike in feferoni pa so precej pocasnejsi pri rasti...tisto pa res traja :(
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 14 apr 2008, 09:10

Se bom še jaz pridružila k tej temi. Sama sem posejala prve paradižnike točno 8. marca in so sedaj že prepikirani in veliki cca 8 cm in se razvijajo brez problemov. Tudi tisti, posejani v drugi rundi so že veliki. Prav tako mi rastejo posejane kumarice, zelje, cvetača in še kaj.

Edino paprika mi še ni vzklila in pojma nimam zakaj. Prvič sem jo posejala 8.marca, kot prve paradižnike. Potem, ko so paradižnički že vzklili paprika pa nič, sem šla v trgovino, kupila 3 vrste semen (prej sem sejala domače seme) jih posejala in še vedno nič. Pa vsako leto delam enako, vedno brez problemov. Ima kdo kakšno idejo, kaj bi to bilo?
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 apr 2008, 10:24

Iva, zanimiv rastlinjak! Sem mislila, da ni tako velik in ga nisem kupila, žal mi je, ker izgleda lepo!

Imela sem dolgo pavzo (imamo neke težave doma z našim pasjim družinskim članom), moji paradižniki so že preveliki.... - čakajo, da se vreme izboljša in da jih lahko posadimo.

Sicer jih imam zunaj (so že zdavnaj utrjeni), sem jim porezala že spodnje lističe in pošpricala s Cuprablau.... - samo še dovolj suho mora biti.
So še vedno vsi zeleni (niso bledi, da bi potrebovali dodatno hranilo), so pa že cca 40 cm visoki (večina).
Kaj mi je sedaj še narediti, Iva?????

Morda še vprašanje - v Istri sadijo paradižnike tako, da skopljejo luknjo, vanjo dajo nekaj gnoja, plast zemlje in nato paradižnik. Ali gre vsa stvar tako, ali dodate še kakšno umetno gnojilo? (tako mi je zadnjič nekdo razlagal....).
Upam, da bo kaj iz vsega skupaj, če nič drugega, vsaj zaradi Ive, ki mi je do sedaj že toooliko pomagala!
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 apr 2008, 14:59

Nadina, rastlinjak ni spet tako velik, je pa praktičen za vzgojo sadik in njihovo kasnejše utrjevanje. Ni mi žal, da sem si ga kupila, ker mi prihrani veliiko prostora. Spraznila sem dve okenski polici, to je zame že dosežek, ker bom zdaj rabila prostor za sejančke buč...

Če so tvoji sejančki že tako zelo veliki, jim dodaj eno dozo hranil, da se vsaj malo oskbijo z njimi, čeprav praviš, da niso rumeni. Pri naslednjem zalivanju jih pognoji s kakim tekočim gnojilom. Upam samo, da niso korenine že prevelike, ker se potem pri presajanju rastline veliko težje primejo. Izlonči eno rastlino in poglej koliko je korenin v grudi. Če jih je več kot za polovico lončka jih NUJNO presadi, čeprav je zemlja na vrtu mokra. Pred sajenjem pa korenine dobro razljahljaj (ne trgaj!), da se lažje oprimejo novega substrata.

Sistem sajenja z gnojem mi je znan in ga tudi sama uporabljam, če le imam prepereli gnoj pri roki. V sadilno jamo dodaj le še nekaj mletega dolomita ali zdrobljenih jajčnih lupin za oskrbo rastlinic s kalcijem...

Daj pripni še kako svežo slikico, da si znam stvar tudi predstavljati, ti bom takoj povedala, v kakšnem stanju so sadike.Slikaj tudi korenisko grudo izlončene sadike, če ti ni odveč. Če pa imaš še kako vprašanje, pa kar 'ustreli' :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten