Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 mar 2008, 23:34

To je idealna temperatura, tudi moji pikirančki gredo zdajle na hladno :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 mar 2008, 23:59

Spodaj je opisan in poslikan postopek pikiranja, upam,da bo komu v pomoč :wink:

Najprej sejančke z vso pripadajočo zemljo izlončimo iz dosedanjega lnčka ali platojčka in sicer tako, da primemo stebla sejančkov skupaj, z drugo roko pa odspodaj (na spodnji strani lončka) porinemo zemljo navzgor, pri tem sejančke rahlo vlečemo navzgor...
Slika

...ko smo sejančke izlončili, primemo 'koreninsko grudo' v roke in jo rahlo stisnemo...
Slika

...dokler se sejančki ne ločijo...
Slika

...sejančke potegnemo narazen enega po enega. Če se kakšna koreninica strga, je to le koristno. Sama jih celo porežem na polovico dolžine, s tem spodbudimo razvoj večjega števila stranskih korenin (to so tiste, ki dejansko črpajo hranila)...
Slika

...v lonček nasipamo nekaj prsti, sejanček (v tem primeru sta to dva) primemo med dva prsta, da določimo globino sajenja. Nad prsti naj bodo samo listi in nič stebla, prste naslonimo na lonček...
Slika

...medtem, ko sejanček držimo med prsti ene roke (jaz tu tega ne počnem, ker v eni roki držim fotoaparat :wink: ), z drugo roko v lonček sipamo zemljo in jo raho stiskamo navzdol. Ko so sejančki dovolj stabilni, da jih izpustimo, dosipamo še preostalo potrebno zemljo in jo dobro potlačimo...
Slika Slika

...zdaj nam preostane le še, da lonček označimo s pripadajočo etiketo ali označevalno paličico z imenom sorte, na novo pikirano sadikico pa zalijemo in postavimo na svetlo, ne preveč toplo mesto...
Slika

In, to je to! Ni tako težko, ne? :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 mar 2008, 11:06

Tule pa je še obljubljeni filmček, ki sem ga naložila na You Tube...
Prikazano je še enostavnejše pikiranje sejančkov, kjer v lončke nasipamo zemljo, s prstom naredimo luknjo v njo, vstavimo sejanček in ga z vseh strani zasipavamo z zemljo, sproti pa jo tlačimo. Na koncu dodamo le še etiketo ali označevalno paličico in sejanček zalijemo...

http://www.youtube.com/watch?v=GVTds5nBvA4
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 26 jan 2009, 11:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a babaco » 30 mar 2008, 12:03

Mojstrsko, samo glej in se uči.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a peaceful » 30 mar 2008, 12:54

Hvala za ponazoritev. Jaz sem danes dal mojo paleto ven na sonček. Tu pa tam so se že pojavile prve rastlinice.

Eno vprašanje. Praviš, da daš pikirance na bolj hladno okolje. Kaj pa rastlinice, ki so stare le nekaj ur? Sprašujem, ker bodo paradižniki danes v večini vsi pogledali iz zemlje in bi jih najraje dal čim prej pod lučke (temperatura sobe 15°C).
peaceful
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Cleia » 30 mar 2008, 12:57

Zdravo! Jaz imam paradižnike velike tam 5cm in ta problem z nagnjenostjo proti viru svetlobe rešujem čisto preprosto; vsak dan, ko jih zalijem, jih obrnem! Tako so stalno ravni.

8) Cleia
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte 8)
Uporabniški avatar
Cleia
Expert
Expert

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 mar 2008, 19:21

Peaceful, tako mlade rastlinice, ki so šele pokukale ven iz zemlje imej raje vsaj še nekaj dni na bolj toplem, da se vse popolnoma zravnajo in vsaj malo zrastejo, potem jih pa le daj pod lučko... Pa ni za kaj :wink: :D

Babaco, hvala :wink:

P.S.: Aja, še tole: malce sem preuredila svoj album, pikiranje in sajenje paradižnikov je zdaj je vse nekako bolj pregledno (ker je aktualno), dodala pa sem še veliko fotk paradižnikov :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 mar 2008, 19:49

Super slike in super filmček! Pohvale!

Me pa zanima, če lahko dam male paradižnike, ko jih prepikiram ven v rastlinjak?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a babaco » 30 mar 2008, 20:08

Res izjemno. Upajmo, da bodo tudi na naši nacionalni televiziji kdaj sposobni takega prikaza, da bodo tudi tisti, ki nimajo računalnika deležni dobrega nasveta.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 mar 2008, 20:30

Tamika in babaco, hvala za pohvale :wink:
Ja, na nacionalki takih stvari res ni :evil: , kar je sramota. Pri nas ni niti ene spodobne oddaje o vrtnarjenju, na tujih programih pa jih kar mrgoli. Zato pa sem se odločila za to obliko prikaza, ker mi je ideja o filmčku bila res všeč. Saj s fotkami in spremnim besedilom lahko veliko poveš, a vseeno videti nekoga, kako nekaj dejansko počne pomeni več, kot nekaj samo brati in si vse vmesne korake med fotkami le predstavljati...

Tamika, naj ti odgovorim na tvoje vprašanje: čisto odvisno je od tega, kakšna je temperatura v tem rastlinjaku. Če se ponoči spusti pod deset stopinj, potem ti premeščanja pikirančkov ne priporočam še najmanj dva tedna, da se do takrat lepo ukoreninijo in dobijo nekaj dodatne listne mase. Če pa je nočna temperatura višja, pa ne bi smelo biti težav...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnica » 31 mar 2008, 09:23

Z Ivkino pomočjo mi je uspelo posejati 20 vrst paradižnikov. Hvala Ivka!!!

Nasadila sem jih, vsako seme posebej v novo, ta globjo stran kinder jajčke, katero sem spodaj preluknjala z žebljičkom, ki sem ga segrela nad plinom - ognjem, da bo lahko odtekala odvečna voda. To polovičko sem dala v manjšo, ki bo služila kot podstavek za vodo. Vse skupaj sem dala v luknjice platoja iz stiropora.

Se javim s fotografijo čez nekaj dni, ko bo, če bo kaj vzklilo.

Paradižnikov pozdrav!!
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 mar 2008, 09:47

Ivčk - kaj pa če imam čez dan paradižnike zunaj v rastlinjaku, zvečer pa jih dam noter.
Bi bila to sprejemljiva možnost?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 31 mar 2008, 19:17

Tamika, to je super opcija, a počakaj vsaj še par dni, da se pikirančki vsaj malo primejo oz. zakoreninijo. Saj bo hitro...

Začetnica, lepo, da si vse že posejala, glej le na to, da boš sejančke pravočasno prepikirala, da ne bodo v kinder jajčkih preveč utesnjeni. Torej pikiraj takoj, ko se pojavijo prvi pravi listi. Pazi tudi,da se ti zemlja ne izsuši prehitro, kar se v tako majhnih posodicah lahko zgodi. Najbolje, da substratt rahlo vlažiš vsak dan (ali vsak drug, odvisno od stanja substrata), navadna razpršilka zavodo je kot nalašč za to delo...

Šla sem šteti koliko lončkov s paradižniki imam zdaj po pikiranju. Naštela sem jih celo 131, lahko si predstavljate, kako prostorsko stisko imam šele jaz :lol: , a se vseeno nekako znajdem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 apr 2008, 13:32

Ja, Iva, super!!!!!!

Žal je sedaj tole zame prepozno, si mi pa zato (samo meni – na ZS!) že prej pomagala, da sem PRVIČ posejala in tudi prepikirala paradižničke (samo 3 semena niso vzklila!).

Moram povedati, da so, po Ivini zaslugi seveda, sedaj moji paradajzki že paradajzi (180 jih je in nekateri so visoki tudi že 25 cm!!!! – odvisno od sorte, ki jih je vseh skupaj 40 različnih vrst). So pa vsi zelo lepi in močni, razen Sweet milion in Sweet 100 (oba rdeča češnjeva), ki sta visoka in bolj nežna.

V nedeljo sem jih postavila iz steklenjaka (zimski vrt), kjer sem imela občutek, da se kljub odprtim vratom preveč segreva, na prosto v sicer še vedno ograjen rastlinjak, ki mu čez dan odprem streho (kupljen v Merkurju).
V rastlinjakih jih bom tako pustila cca 1 teden, da ojačajo predvsem zaradi vetra, čeravno so v zavetrju, potem bom pa odstranila tudi stranski najlon????
Za Ivo pa imam še ogromno vprašanj – kako sedaj saditi ? – katere vrste je najbolje, da posadim skupaj?
Ali jih sortiram po barvi npr. beli, rdeči, rdeči češnjevi,roza, rumeni, oranžni …
Ali : češnjev, za solato, za mezgo?
Ali po številu dni - npr. 60, 70, 90 dni ?
Determinanten ali Indeterminanten – ne pride v poštev, ker sta samo 2 determinantna.
Pa Iva, menda »pošpricaš« sadike z modro galico - KDAJ? to počenjaš ??

Toliko za sedaj, vprašanj je pa še toliko, da ne vem kam bi z njimi…..
Je nekje Pepe napisal, sem si zapomnila, da je precej dela s paradižniki in moram povedati, da če bi vedela…. (hvala, Iva, da si me spodbujala !).

LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2008, 15:25

Nadina, pri tebi pa res dogaja :lol: !

Vesela sem, da ti vsi paradižnički lepo uspevajo. Kaj pa boš s 180-imi sadikami?? :D
Me pa zanima, katera semena ti niso vzklila, ker jaz sem sejala vse svoje sorte in kalila so vsa semena...

Češnjevi paradižniki (še posebaj hibridi - ne shranjuj seme od teh dveh sort!!!) so pa znani po tem, da rastejo bolj pokonci in 'pretegnjeno', tudi na vrtu bodo precej višji od drugih sort ( še to, Nadina, imaš 40 SORT in ne VRST paradižnika, razlika je bistvena :wink: ).

To, da si jih dala ven v rastlinjak, si dobro naredila, in ja, čimprej odstrani tudi stranski najlon, da se rastline čimprej navadijo tudi na veter. Potem pa jih boš kmalu že lahko sadila na prosto (v rastlinjak jih lahko sadiš že zdaj), počakaj le na primerne temperature in vreme.

Jaz sem jih lani sadila popolnoma zmešano in s tem načinom nisem bila preveč zadovoljna, ker je bila vse skupaj ena velika zmešnjava. Letos pa jih bom sadila skupaj po barvah, kar se mi zdi najbolj smiselno. Tako jih lahko najbolje primerjaš med seboj in si beležiš (če imaš tak namen, jaz ga imam :D ) razlike in podobnosti med sortami. Pa še lepo bo zgledalo, če boš imela eno vrstico (lahko tudi gredo) samo rumenih ali samo črnih paradižnikov, že na daleč se bo opazila razlika.
Češnjeve paradižnike pa lahko kljub temu posadiš skupaj, ker so češnjevi paradižnički vedno višji od ostalih, pa še vedno boš imela kotiček vrta ki je VEDNO poln okusnih paradižnikov različnih barv.

Vprašanj pa naj ti nikoli ne zmanjka, ker tako se boš naučila veliko, če boš imela strast in željo po znanju pa še več. Vse ostalo pa pride z izkušnjami.

In, ja, Pepe je imel prav, pardižniki so skoraj kot otročki :lol: , z njimi je ogromn dela, vendar imajo v zameno veliko za ponuditi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 apr 2008, 21:05

Iva, hvala za odgovor!

Kaj bom počela s tolikimi paradajzki? – še sama ne vem, zato ne sprašuj, moj mož je nehal…
No ja, posejala sem od vsake sorte po 4, ker sem računala, da se jih cca ¼ ne »prime«.
Pa moj mož je rekel »Daj posej še tista semena, ki si jih dobila od tete, da bomo imeli letos vsaj nekaj paradižnika« (in sem jih!, ven jih je prišlo cca 150….), ker ni verjel, da bo »iz teh eksotičnih semen» kaj dogajalo.
Tako sem do sedaj oddala sosedam ogroooomno sadikic in sem že kar utrujena od vsega skupaj. Imamo pa končno spet prostor v zimskem vrtu!

Green Grape,
Oxheart,
Mr Stripey (Tigerella),
Stupice in
Bradywine
Trije od zgoraj naštetih niso pokukali (pravočasno?) na plano, morda, če bi počakala, bi še kaj bilo?
Zakaj trije? – ker sem za dve sadikici izgubila oznako …

Iva, kdaj »pošpricaš« sadike z modro galico?
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2008, 21:20

Ni za kaj!
Ja, vem, kako je, ko misliš, da ne bodo skalila vsa semena, potem pa ne veš, kam bi s sadikami, ker semena VEDNO skalijo :lol: . Drugo leto bom sejala od vsake sorte le po dve semeni in če mi ne bodo od prve skalila, bom dosejala še enkrat. Tako si bom zagotovila manjše število sadik. Nekatera semena sicer res rabijo dlje časa, da skaljo (Nada, morda bi res morala imeti več potrpljenja), a po desetih dneh je skrajnji čas, da se pojavijo.

Tudi jaz sem že nekaj sadik razdala, veliko jih pa še bom, pa jih bom še vedno imela preveč. A vedno najdem nek kotiček, kamor vtaknem 'samo še to sadiko' :lol: , potem pa nimam prostora za nič drugega...

Jaz sadike pošpricam z modro galico en teden po tistem, ko jih dam ven na utrjevanje, torej nekaj dni pred sajenjem. Špricam zato, ker morajo imeti sadike neko osnovno zaščito pred glivami v tleh, ker so do sajenja bile v lončkih z razkuženim substratom (kupljenim), tako da je to škropljenje najpomembnejše. Potem jih z galico ne špricam več.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 apr 2008, 21:30

Hvala za modro galico!

Za vse imaš prav, me je iz(na)učilo.

Sedaj pa ne morem več, lahko noč!

Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2008, 21:39

Tudi jaz se bom počasi odpravila spat, danes sem cel dan bila na vrtu in delala na polno. Celo koli za paradižnike so že na svojem mestu ob robu vrta, pa čeprav skoraj en mesec prezgodaj. Morda pa nas vreme še preseneti in bomo letos paradižnike sadili bolj zgodaj :D

Ravno zdaj pa sem šla pogledat svoje pikirančke in res neverjetno, koliko so v teh parih dneh zrastli. Bom jutri poslikala, da vidite napredek...

Vsem želim lahko noč in 'zelene' sanje :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 02 apr 2008, 11:27

Ma ti si pa res pridna, Iva!

Nekje sem zasledila, da imaš večino paradižnikov na bližnji njivi - na njej nimaš istih kolov kot na vrtu?
Pikirančki (moji) so pa bili taki, da bolj, ko sem jih gledala, bolj so rastli. Res nekaj neverjetnega!

Naj se tudi sama pohvalim - sosed nam zdajle pripravlja zemljo za paradižnike (s frezo ali z nečim podobnim straši med oljkami....)

Nadaljevanje sledi....
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi