Kaljivost semen

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kaljivost semen

OdgovorNapisal/-a Akasha » 24 maj 2009, 19:41

Kako dolgo kaljivost ohrani kumarino seme?

(shranjeno v kleti, vrečka sicer "zaprta", a je že bila prej 1x odprta....)
Zadnjič spremenil Akasha, dne 22 jan 2010, 14:11, skupaj popravljeno 1 krat.
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lera » 29 maj 2009, 09:11

Akasha,
jaz naredim vedno tako, da tudi če imam staro seme posejem bolj na gosto potem pa vidim če je pregosto enostavno preruvam. Sem pa ugotovila, da bom čim več semen poskušala pripraviti sama doma. En razlog je cena drug je pa to, da nekatera kupljena semena izredno slabo kalijo ali pa je notri kaj podobnega in ne tisto kar želiš oz, za kar kupiš. Tako se mi je zgodilo letos, da mi je majaron izredno slabo kalil in sem ga sejala še enkrat. Lansko leto smo pa kupili nizek stročji fižol, ki naj bi bil rumen in široki stroki, potem pa je ven prišel malo mešano, bilo je nekaj rumenga nekaj pa zelenega. In ker sem pač jaz sadila rumen fižol sem pač čakala kdaj bo ratal rumen. Ko sem ugotovila, da pa tisti ne bo nikoli rumen je bilo že prepozno ker je imel že ves nitke.Imela sem tudi papriko kurtovsko kapijo na koncu se je izkazalo da je neke vrste pekoča paprika.
Skratka probaj posejati in boš videla.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a lera » 29 maj 2009, 09:11

Akasha,
jaz naredim vedno tako, da tudi če imam staro seme posejem bolj na gosto potem pa vidim če je pregosto enostavno preruvam. Sem pa ugotovila, da bom čim več semen poskušala pripraviti sama doma. En razlog je cena drug je pa to, da nekatera kupljena semena izredno slabo kalijo ali pa je notri kaj podobnega in ne tisto kar želiš oz, za kar kupiš. Tako se mi je zgodilo letos, da mi je majaron izredno slabo kalil in sem ga sejala še enkrat. Lansko leto smo pa kupili nizek stročji fižol, ki naj bi bil rumen in široki stroki, potem pa je ven prišel malo mešano, bilo je nekaj rumenga nekaj pa zelenega. In ker sem pač jaz sadila rumen fižol sem pač čakala kdaj bo ratal rumen. Ko sem ugotovila, da pa tisti ne bo nikoli rumen je bilo že prepozno ker je imel že ves nitke.Imela sem tudi papriko kurtovsko kapijo na koncu se je izkazalo da je neke vrste pekoča paprika.
Skratka probaj posejati in boš videla.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

Re: Kaljivost zelenjavnih semen

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 maj 2009, 09:50

Akasha je napisal/-a:Kako dolgo kaljivost ohrani kumarino seme?

(shranjeno v kleti, vrečka sicer "zaprta", a je že bila prej 1x odprta....)

Zelo dolgo, kumara je med vrtninami, ki najdlje ohranjajo kaljivost. Pravzaprav je kaljivost par let starih kumar celo boljša od svežih semen.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov