kaljenje semen

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

kaljenje semen

OdgovorNapisal/-a marev » 11 apr 2006, 08:46

Pred 10 dnevi sem posadil semena iz hrane za papige.Pozanimal sem se ali je to možno posejati in odgovor sem dobil pritrdilen.In kaj me zanima' Zanima me,zakaj je šele po 10 dneh komaj prišlo ven 5 kalčkov pa še ti si bolj kot ne slabi.Imam jih posajene v posodi (stiropor) za kaljenje.Zemljo imam za rože,vendar ne vem na koliko časa je to potrebno zalivati in ali je sploh primerna temperatura za kaljenje;namreč jaz jih imam na podstrešju,kjer je temparatura enaka zunanji ali mogoče za kakšno stopinjo toplejša.posejani imam ob oknu,tako da z soncem ni problema.Kaj je narobe,kaj naj izboljšam,na koliko časa zalivam,...?

P.S.Kaj bi se zgodilo,e bi npr. dal v manjšo posodico semena v vodo in ko bi vzkalila bi jih vzel ven in posadil v zemljo?

Vprašal pa bi tudi,kako je z sejanjem brokolija in melone?Kdaj je primeren čas?

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
marev
Ljubitelj
Ljubitelj

Kaljenje semen

OdgovorNapisal/-a muha » 11 apr 2006, 09:59

Nisem čisto sigurna, ampak nekako imam v spominu, da se proso (in najbrž tudi bar, ki mu je podoben) seje takrat, kot koruza - t.j. prve dni maja. Ob zdajšnjih temperaturah je zemlja za kalitev še premrzla. Posej za poskus nekaj semen v lonček, ki ga boš imel v stanovanju na okenski polici. Če bo kmalu in obilno vsklil, potem je kriva toplota, sicer pa seme.
Kako bi bilo z nakaljevanjem v vodi ne vem, poskusi.
Kdaj je treba sejati posamezne vrtnine dobiš seznam, če v najdi.si brskalnem okenčku vtipkaš "setveni koledar" in klikneš Semenarno Ljubljana. Nič od tega ne sejem, zato ti praktičnega nasveta ne morem dati.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a marev » 11 apr 2006, 12:57

Ja,samo mene zanima zakaj je, kot da bi splesnilo nekatero in koliko mora biti zemlja sploh vlažna? (imam pa Bar posejan)

Kaj pa kaljenje direktno na papir(npr. WC papir) in potem v zemljo?
:oops: :oops:
marev
Ljubitelj
Ljubitelj

Kaljenje bara

OdgovorNapisal/-a muha » 11 apr 2006, 20:21

Zemlja za sejanje v lončke je lahko vlažna, nikakor pa ne mokra. Tudi meni je v začetku marsikaj splesnilo in zgnilo. Sedaj pa zemljo takoj po setvi le rahlo popršim in pokrijem s folijo, a ne neprodušno. Le toliko, da ni direktnega izhlapevanja vlage. Kar se tiče kalitve v vodi, ponavljam, poskusi. Tudi sama delam vse vrste poskusov, kadar dobim kako idejo. Nekaj se jih izteče, nekaj jih propade. Tako se učimo.
Moje znanje o prosu (in baru) pa izvira iz moje mladosti na kmetih. Tam nismo nič komplicirali, vse seme je šlo direktno v zemljo, seveda v pravem času. Proso in bar se sejeta, ne sadita kot riž. Jaz bi počakala na začetek maja, posejala brez kompliciranja direktno na vrt in čakala na pridelek.

Lp
muha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a marev » 12 apr 2006, 07:47

Se bom držal tvojih predlogov.Hvala za informacije oz. pomoč! :P
marev
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Buld » 13 apr 2006, 11:18

Lani jeseni sem preskusil kaljenje bar-a.

http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=2284
Buld
Poznavalec
Poznavalec

Setev bara

OdgovorNapisal/-a muha » 17 apr 2006, 06:12

Marev, včeraj sem dobila informacije o setvi od strokovnjaka - kmeta:
- čas setve: proti koncu maja
- za vrtno gojenje priporoča setev v vrste, razmak vrst 10 cm, razmak med semeni 3 - 5 cm. Če seješ pregosto, čimprej po vzniku viške populiš.
- zrel naj bi bil nekje proti koncu avgusta, nakar ga porežeš in posušiš.
Je rastlina toplih krajev in rabi čimveč toplote, zato se ga ne sme sejati prezgodaj in tudi ne prepozno, ker potem ne dozori.

Upam, da si sedaj oborožen z dovolj podatki in ti bo uspelo.

Lp
muha
Guru
Guru

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov