Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a fotografka » 21 mar 2009, 01:29

Kak vam zavidam vse te lepe sadike. :twisted:
(Malo heca ne škodi. :lol: )

Jaz pa čakam in čakam, že en teden so semena paradižnikov v zemlji, pa nič. No, neke temno rdeče bilke prihajajo iz zemlje, samo dvomim, da je to to. :roll:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a lera » 21 mar 2009, 08:14

Paradižnike ne bom več presajala,ker jih najprej sejem v korito, ko pa imajo dva lepo razvita lista jih prepikiram v te lončke. Smo pa letos zadovolnji saj niso tako dolgi oz. pretegnjeni. Imam jih v vetrolovu tako da se bodo utrdili. Bučko smo leos prvič sadili v lonček in bomo naslednje leto zopet naredili isto. Sem probala ker želim imeti bučko takrat na vrtu ko je sezona piknikov oz. ko imamo kosilo zunaj in iz žara, prav paše kakšna zelenjava. Tagetke smo tudi sejali najprej v korito potem pa smo jih prepikirali v lončke kar po 4 ker se itak vedno lepo primejo ko jih sadiš na prosto. Imam pa v koritu še rezervo, ker so mi lansko leto jih ogromno pojedli polži. Tagetke pa lahko seješ tudi direktno ven sploh niso tako občutljive samo slana jih pomori. Drugače pa hvaležne, vseskozi cvetijo pa še polži ti grejo na kup pol jih pa samo še pobereš in je. Je pa tole paradižnika za štiri odrasle osebe in dva otroka dovolj pa še omako za čez zimo naredimo. Lansko leto je bilo precej deževno pa smo imeli kljub temu da nimamo pokritega dovolj še tudi za omako. Če pa katera želi seme tagetk ji lahko pošljem sploh ni panike.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a stabka » 21 mar 2009, 13:59

Fotografka vrjetno si jih posejala malo pregloboko in več časa rabijo da pridejo ven. Meni so pokukali ven v 3-7 dneh odvisno od sorte. Drugalče pa malo z zobotrebcem prebrskaj in poglej kako kalijo.
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lera » 21 mar 2009, 15:12

mene pa zanima ali je kdo že kaj sejal na vrt in kaj? Jaz letos ne morem nič delati, ker imam eno poškodbo in sem vsa nesrečna zaradi tega. Še dobro da je tašča uredila rožice, mož je pa sfrezal in preflancal solato, posejal zelje in solato. me zanima če je kdo že sejal korenje in peteršilj pod vrteks?

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stabka » 21 mar 2009, 19:39

Mi nismo sadili nič še v vrt razen v šotor zgodnjo solato. Konec naslednjega tedna bom po vsej vrjetnosti posadila nekaj zgodnjega krompirja pod kopreno.
Čeprav mislim, da so rastline in klima v Domžalah kake dva tedna pred nami letos kolikor vidim razen kake solate v šotorih še ni vidnih kakih del razen priprave gredicna vrtovih . :roll:

(Lera mi na ZS napišeš kako narediš paradižnikovo omako, ki se ne pokvari preko zime?)
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 21 mar 2009, 19:53

Jaz imam pod kopreno radič, redkvico in korenje.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a lera » 22 mar 2009, 08:37

Ja moj mož je tudi že posadil krompir, bo pa še v kratkem korenje. peteršilj smo pa itak sejali kar v vetrolov in se bo pol kar presadil n gredo. Pri nas je kar vreme in tudi za sfrezat je bilo ok, ker če je premokro samo zbiješ zemljo tako, da lahko narediš še več škode kot koristi.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a copka » 22 mar 2009, 09:28

se navezem kar na krompir, ...vceraj smo posadili dve vrsti, brazdi ( kar v seno,ne v zemljo,- nam se ta nacin obnese), ena brazda pa je se prazna.
Kaj bi posadila v to prazno:buce,zelje,?Repa se mi lani ni obnesla,...Mislim, glede na dobro sosedstvo s krompirjem, pa tudi zaradi prakticnosti, to je skropljenja.Krompir skropimo samo z bakrenim pripravkom, drugace pa ne.
Hvala za kako idejo :) :)
Zadnjič spremenil copka, dne 22 mar 2009, 11:25, skupaj popravljeno 2 krat.
copka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ficko » 22 mar 2009, 09:41

Kam pa tako hitro...Pri nas so v teh dneh še temperature pod minusom ponoči, tako da zoral sem že frzal pa še nisem ker je še skoraj 1 mesec dokler bomo prvič sadili, in nima smisla sfrezat ker bo potem dež vso zemljo zbil skupaj. Ste pa hitri morem rečt :lol: Pri nekaterih je že skoraj odcvetelo drevje medtem ko se pri nas brsti komajda odpirajo, pa živim v Ljubljani!
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 mar 2009, 00:38

Ivčk je napisal/-a:Psevdonim, raje za steblo in to čim bližje zemlji, ker je tam bolj čvrsto :wink:
Vsekakor pa ti priporočam, da vse rastline skupaj najprej izlončiš, brez da vlečeš za njih. Potem koreninsko grudo malo razrahljaš in tako se bodo sejančki med sabo lažje ločili...
- delal to danes. 80 in še nekaj komadov, vsako v svoj lonec, debeeele tri ure, živa groza.

Sem najprej zalil, da bi ja šlo čim bolj gladko, potem obrnil na glavo - rastline z zemljo vred ven in jih skušal ločiti. Kar čutil sem v kosteh, kako so se trgale tiste male koreninice :x
Bomo videli do konca tedna, kašen bo odstotek preživetja.

Boljša metoda, a še vsaj dvakrat bolj zamudna, bi bila cel lonček potopiti v vodo, da zemlja okoli korenin popolnoma "razpade". Če bo procent preživetja teh bolj slab, si bo pač naslednjič treba vzeti debelih 6 ur časa :shock:
___
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a stabka » 24 mar 2009, 18:35

Slika

Takole pa izgledajo moji paradižnički 10 dni po presajanju :P

in pa tagetesi

Slika
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lera » 24 mar 2009, 18:53

oboje lepo izgleda. Kakšne barve pa imaš tagetke?

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stabka » 24 mar 2009, 18:56

rumene in oranžne sem posejala :P
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 24 mar 2009, 20:07

Zakaj so tagetesi dobri? :oops:
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a stabka » 24 mar 2009, 21:49

Tagetes varuje krompir pred koreninskimi ogorčicami, privablja polže katere lažje odstranimo iz vrta,Križnice (zelje, itd.) lahko pred kapusovim belinom zaščitimo, če okrog njih posadimo tagetes. Slednji bo s svojim vonjem zakril vonje križnic in jih tako skril pred belini, pa še kaj bi se našlo... Meni pa so všeč tudi zato ker lepo cvetijo celo poletje in jesen
LP Stanka

stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2009, 10:29

Po mojih opažanjih tagetesi tudi na paradižnik delujejo blagodejno, ker s svojimi koreninskimi izločki 'razkužujejo' zemljo. Tudi kot živa zastirka delujejo, če so posajene pod paradižnike, saj se dež ne odbija od tal na rastline in se tako možnost okužbe s talnimi glivami močno zmanjša.
Iz njih se baje da narediti tudi odličen insekticid, samo tega še nisem probala...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 25 mar 2009, 13:07

Ivčk je napisal/-a:Po mojih opažanjih tagetesi tudi na paradižnik delujejo blagodejno,...

Po mojih izkušnjah še več kot blagodejno, pridelek se krepko poveča. Ampak treba je posaditi najmanj dve žametnici na en paradižnik ali še več. Sem ter tja kakšna ne pomaga dosti.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a lera » 25 mar 2009, 15:35

Kdaj pa tegetke posadite da potem ne zamorijo paradižnika? Ali paradižnik posadite potem pa tagetke posejete? Jaz sem ponavadi posadila zraven paradižnika baziliko za aromo.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2009, 16:52

Ja, tudi pri meniso ob en kol posajene po dve tagetke, le da mi jih je lani za nekatere paradižnike zmanjkalo. Zdaj sem jih sejala res veliko, po moje jih bo dovolj.
Lera, tagetke sadiš, ko paradižniki začnejo lepo bujno rasti, lahko jih pa direktno poseješ takrat, ko paradižnike presadiš na vrt. Paradižniki se bodo ravno lepo prijeli, ko bodo tagetke pognale...
Tako pa je to izgledalo pri meni lani:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ficko » 25 mar 2009, 18:19

Pri meni pa je trenutno stanje takšno.
Paradižnike sem sejal še enkrat, ker jih ven ni pokukalo zadostno število, tako da bom moral spet drugi teden pikirat. Čudno je tudi to da ni niti eno kupljeno seme rumene paprike vzklilo (od dvajsetih!) je res da je seme že staro, pa vendar :?. Tako da upam da še ni prepozno da jih ponovno posejem. Jajčevci in ostalo pa lepo raste.

Imam pa eno sicer butasto vprašanje ampak upam da mi ne zamerite :oops: in sicer zanima me kaj so to tagetesi(če sem prav napisal), ker zanje prvič slišim (sicem res mlad vrtnar) in se mi zdi zelo pomembno in zanimivo kar ste omenili v temi da se zelo pozna na pridelku če poleg vsakega paradižnika poseješ 2 tagetesa in kje se te rastline "čudežne" rastlince dobi (seme mislim)?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten