Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nadina » 18 mar 2009, 22:21

En utrinek paradižnikov:

Slika

in paprik

Slika

Ja, Stabka, všeč mi je, da vidim, kako imajo tudi drugi 'malce več' paradižnikov, kot je v 'navadi'....

Daj Bučarka, potolaži me še ti s kakšno slikico!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Sanel » 18 mar 2009, 22:40

Nadina kaj to imaš sedaj v Izoli?

Pridna!!!
Sanel
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a bučarka » 19 mar 2009, 07:43

Nadina, ko sem videla ta drugo sliko, me je minilo, da bi svoje limala. :lol: Res imaš lepe sadike!
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a črka » 19 mar 2009, 07:49

Nadina, a pri vas na primorskem že vse tako cveti? Se vidi v ozadju in na drevesu še kaki? Sadike so pa ena a :wink:
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a lera » 19 mar 2009, 08:46

Nadina,
res imaš lepe sadike. Paradižnike bi še lahko primerjala s tvojimi ampak druga slikca pa res kapo dol, sem ti kar malo fovš :oops: saj nisi jezna, če povem po pravici?Kakšne pa ti gojiš paprike?
Je pa pri vas že prava pomlad kaj?

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 mar 2009, 11:09

Nadina, sadike so ti zakon! Me pa zanima, v čem imaš tiste paradižnike, vidim nmreč neke pladnje ali nekaj podobnega. Jaz iščem nekaj kot podstavek, da mi ne bi po zalivanju voda ven tekla, pa da lahko sadike prenašam, in to tvoje zgleda ravno pravšnje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 19 mar 2009, 11:19

Moje paprike so bile sejane že 28.1. zato so morda že kaj večje:
KURTOVSKA KAPIJA
CALIFORNIA WONDER
PAPRIKA SOROKSARI
QUADRATO D'ASTI GIALLO
QUADRATO D'ASTI ROSSO
Sem pa, Lera, lansko leto imela precej paprik pekočih in feferone Fredi tudi?!

Ja, pri nas že vse po vrsti cveti, tisto na sliki zraven paradižnikov sta pa - ena mini breskva in mandarina (ni kaki, Črka, kaki je vzdržal le tam nekje do decembra)

Bučarka, ti si tudi dosti kasneje sejala paprike, če se še prav spomnim, a ne? Imam pa vprašanje zate - tile spodnji dve
WILD GARDEN HUCKLEBERRY
PHYSALIS PERUVIANA
sem posejala in ker jih je toliko pognalo, sem jih tudi (prepikirala) oz. presadila. Zanima me, kam ti ti dve rastlini posadiš (potrebujeta dosti sonca?) in koliko zalivaš, skratka, kako sta se ti obnesli?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 19 mar 2009, 11:34

Ivčk je napisal/-a:Nadina, sadike so ti zakon! Me pa zanima, v čem imaš tiste paradižnike, vidim nmreč neke pladnje ali nekaj podobnega. Jaz iščem nekaj kot podstavek, da mi ne bi po zalivanju voda ven tekla, pa da lahko sadike prenašam, in to tvoje zgleda ravno pravšnje...

Ja, Ivčk, tvoja šola...
Moram povedati, da sem sedaj 2x pošpricala s Plantelo, ker se mi je zdelo, da so se hotele na paprike in melancane naseliti uši, ki so bile na Pepinotu (tega sem preselila na vrt....).

Tisti pladnji so zakon, so rostfrei in ne čisto ravni, a je še kar znosno. Sem jih dobila čisto slučajno, ko so zapirali neko tovarno... Sem si v Kaliji kupila plastičen podstavek v katerega gre tudi 24 posodic, pa ni tako močan, da bi lahko enostavno prenašala...

Sem pa bolj zadovoljna s temi plastičnimi od zelenjave, ki jih dobiš skoraj v katerikoli trgovini in če kje najdem tiste čisto nizke, so res OK, pa še ročaje imajo, da jih lažje prestaviš!
Je pa res, da pod njo postavim časopisi papir ali kakšen karton...

So pa posodice zakon - sem jih kupila v Kaliji, vi dolenjci pa jih lahko še ceneje kupite kar pri izdelovalcu teh posodic!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Cebelica06 » 19 mar 2009, 11:54

nadina, kake sadike-kapo dol.

Mene pa zanima s katerim jajčevcem ste najbolj zadovoljne-jaz bi komaj sedaj sejala, da probam.

Nekako si z možem pri hiši postavljava čisto svoj vrt in bi te dala na njega.

A semena/sadike za stoletno čebulo je možno kje s fehtat/kupit. Jaz bi še morala posejat nekaj semenk različnega paradižnika (hruškice, češnjevec,...)
Cebelica06
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 mar 2009, 12:12

Saj se mi je zdelo, da so tile tvoji pladnji 'posebni' in se jih ne bo dalo kar tako dobiti :lol:
Jaz zaenkrat še vztrajam pri okroglih lončkih, ker jih imam na pretek. Če pa mi jih kdaj zmanjka, bom sigurno šla na kvadatne, ker zavzamejo manj prostora...

Pravilno si naredila, da si špricala s Plantello, sadikam ne bo nič skodila. Po porebi špricaj še, tudi pod listi. Naj se sadike kar 'okopajo' v škropivu...

Physalise sem jaz že gojila in sicer v loncih in na njivi. Rabijo kar precej sonca in tudi kar dosti vode, da lepo obrodijo. nojila jih nisem niti enkrat, pa so vseeno lepo uspevali. Plodovi so zreli, ko se lampijonček (papirnata ovojnica) okoli plodu posuši in postane bež barve, pred tem je zelena. Plod je zelo okusen, meni še najbolj, ko je posušen v nekakšne 'rozine'. Pa tudi v hladilniku zdrži do mesec dni, če ovojnice ne sanmeš dol. Najbolje, da jih posadiš kam ob rob njive v dve vrsti, da se bodo med seboj lepo opraševali.

Garden Huckleberrije pa še nisem gojila, čeprav sem jih letos nameravala, pa sem jih enostavno pozabila posejati :oops: . Rabijo pa podobne pogoje kot Phisalisi. In če jih ne boš redno pobirala, se ti bodo naslednja leta zasejali sami, zato jih posadi nekam ob rob...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 19 mar 2009, 12:32

Nadina,
jaz sem sadila isto šokošari, kalif. čudo in kurtovsko pa se mi je lansko leto zgodilo, da je bila cela greda kurtovske kapije pekoča, čeprav smo kupili seme od Valentina in ni bilo nič označeno da je pekoča. Je bil pa štos, ker je paprika lepo delala in postajala rdeča in je tast si zaželel si še enkrat rdečo papriko zraven malice. Potem pa naju z možem vpraša, če midva sploh vevea da je paprika pekoča. Seveda nisva nič vedela. Potem sem jo vseeno vložila in je sedaj rahlo pekoča v kozarcih pa je zame občasno prav dobra. Kar mi je semena ostalo sem pa dala enemu znancu, ki obožuje pekoče stvari in je bil prav zadovoljen. No letos smo kupili nov zavitek in upam, da se ne bo stvar ponovila. Pa čeprav so bile zraven nasajene še rumene in zelene paprike pa sem imela po svoje tudi srečo, da se niso oženile in bi bile potem vse pekoče.

In še moje letošnje revce:

Slika

in bazilika

Slika

in melancana ker bom sadila samo dva bo dovolj

Slika

in še ena paprika

Slika
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a emkey » 19 mar 2009, 22:35

Evo, moj improviziran 'rastlinjak' sredi dnevne sobe 8)
Večinoma paradižnik (pri nekaterih me y*be kaljivost), nekaj paprik in ostalega užitnega plevela :lol:

Slika

Slika

Slika
emkey
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Spodnji F*kovci

OdgovorNapisal/-a stabka » 19 mar 2009, 23:48

Nadina tolko jih pa rata, ko misliš da seme mogoče ne bo kalilo, pol ti je pa žal da nebi posadil vsega kar pokuka ven :P

Malo sem se ustrašila zanje, da sem jih preveč zalila saj se substrat že 5 dni od prvega zalivanja po pikiranju ni posušil tako, da sem jih včeraj dala na malce toplejše mesto, da mi sadike nebi segnile. Danes pa že opažam da se počasi že suši tako, da upam da ne bo škode. Razlik na rastlinicah ne opažam tako da upam, da bo vse v redu z njimi :roll:

Je možno, da bi bil substrat tolko moker skoraj en tedn po presajanju, ker je na hodniku okoli 15 stopinj?Zalila sem prvič toliko, da je voda spodaj malo pomočila papir na katerem so stali.
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a bučarka » 20 mar 2009, 00:22

Ke fensy, emkey! Samo vidim, da si imel še kapacitet za kej posejat. :wink:

Pri meni pa je kot da bi bomba padla. Sem okupirala eno veliko prazno sobo (no, pa še okenske police v dnevni sobi in kuhinji, občasno v moji spalnici in še eno sobo, kjer imam nižje temperature) in je kot da bi bomba padla.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 20 mar 2009, 09:23

U, noro. Kaj imaš ti njivo, da boš toliko sadila?

Jaz imam 16 sadik paradižnika, pa 16 sadik paprike in me že skrbi, kam jih bom dala. :oops:
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a nadina » 20 mar 2009, 12:25

Super izgledajo tele sadikice!
Ste me kar potolažile, ko vidim, da imate tudi ve malce več sadik, čeprav si sama cel čas pravim, da jih bom že posadila tistih 200 paradajzev in toliko....

Gledam sosede, vsi so tiho ali se pa čudijo številčnosti mojih sadik, potem jih pa vidim, ko posadijo cca 100 sadik paradižnika ali pa še prej kaj več kot manj in nato povejo, da saj jih vedno dajo približno toliko....

Res pa je, da tukajle posadijo eno do dve sorti in pika (tiste za mezgo in 'une' za jest)!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 20 mar 2009, 18:14

Pa še slike paradižnika

Slika

in bučke

Slika

pa zg. zelje

Slika

pa tagetke s plevelom vred

Slika

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stabka » 20 mar 2009, 20:37

Lera paradižnikov bo na našem koncu dovolj vidim če še moje štejem zraven bova lahko izvažale :P Res lušno izgleda, ko jih je tolko na kupu. Jaz sem moje ravnokar malo zrahljala pa sem se zamudila več kot uro.

Povej mi a tagetese direkt sadiš v vrt al jih še kaj pikiraš? Jaz sem jih letos prvič sejala
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a nadina » 20 mar 2009, 20:57

Lera, kdaj pa presadiš sadikice - vidim, da imaš po dve v enem lončku?

Pa bučka je lepa! Sama bučk, melon in kumar še nisem sejala...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 20 mar 2009, 21:02

Vsi imate že krasne sadike.:D :shock:

lera, vidim, da imaš paradižnike kar v teh majhnih plastičnih lončkih. Predvidevam, da jih boš še enkrat pikirala, kajne?

Jaz sem letos prvič sejala in navdušenje je veeeeeliiiiiiko. :D Sejala sem šele prejšnji vikend, pa mi je že večina pokukala iz zemlje. Zanimivo, da pri dveh sortah še ni nobenega, pri eni pa že menda kar vsi.

lp,
Mojca
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi