Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a copka » 14 mar 2009, 18:49

hvala ivck za odgovor, bom porocala, ce se bo kaj izcimilo... :? lp
copka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stabka » 14 mar 2009, 22:44

Slika

pa da vidim če to deluje :roll:

Hvala Ivčk :wink: :P
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a črka » 15 mar 2009, 08:38

Včeraj je bil tako lep dan in sem pikirala rdečo papriko, posejala žametnice. Pred enim mesecem sem sejala gazanije, ven ni prišlo še nič :( in mislim, da tudi več ne bo. Kaj pa dalije ali jih lahko že posejem?
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a črka » 15 mar 2009, 10:41

Moji potaknjenčki so že v albumu :D
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 mar 2009, 11:50

Sem opazila, da veliko uporabljate besedo potaknjenčki. Verjetno mislite na PIKIRANČKE, ne? Samo tako, da ne bo zmešnjave :wink:

Stanka, vidim, da ti je uspelo prilepiti sliko, bravo :D

Mene pa danes čaka pikiranje paradižnikov, moram reči, da se dela ne veselim preveč, ker ga je ogromno. Sploh se ne morem spraviti k temu. Prav tako moram posejati še nekaj paradižnikov, katerih semena sem dobila kasneje in pa tagete ter čebulo. Drugo bo moralo počakati...
Paprike in jajčevci so za pikiranje še premajhni, še dobro, ker sploh ne vem, kam bom z vsemi temi rastlinami :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 mar 2009, 16:18

nadina je napisal/-a:Na zdaj! Prejle sem napisala cel roman, pa ne vem kam je odtaval?

Preden pošlješ odgovor, ki si ga dolgo tipkala, VEDNO na tipkovnici pritisni tipko F5, da se ti stran znova naloži (osveži). Tako ne boš več 'izgubljala' postov, kar se je tudi meni pogosto dogajalo, zdaj se mi pa več ne...

nadina je napisal/-a:Gomoljna zelena - bom upoštevala nasvet, kaj pa gnojilo, ji ustreza ali raje manj?

Raje manj, da ne boš imela puhlih gomoljev, šele pozneje v sezoni, ko jo presadiš ven in začne intenzivno rasti, lahko dodaš kako tekoče gnojilo.

nadina je napisal/-a:Ivčk, ti rasteta obe 'stoletnici' ali je naša primorska pozebla?Jajčevci - dobiš...

Obe sta mi prezimili, morda tvoja primorska še lepše. Zdaj čakam, da jim še malo listi zrastejo, potem jih pa nekaj že poberem.
Za jajčevce se bom pa res toplo priporočila, če ti ne bo odveč. Najlažje jih je poslati z golimi koreninami (le nekaj navlažene zemlje), zavitimi v najlonsko vrečko, krasno prestanejo potovanje. Bi te pa prosila za po dve sadiki od vsakega, če bo šlo :wink:, ti bom zelooo hvaležna...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 mar 2009, 18:41

Ivčk je napisal/-a:
nadina je napisal/-a:Gomoljna zelena - bom upoštevala nasvet, kaj pa gnojilo, ji ustreza ali raje manj?

Raje manj, da ne boš imela puhlih gomoljev, šele pozneje v sezoni, ko jo presadiš ven in začne intenzivno rasti, lahko dodaš kako tekoče gnojilo.

Tukaj se ne bi strinjal. Gomoljna zelena potrebuje veliko hranil, predvsem kalij, potrebe za dušikom so male. Poleg tega je pomembno, da jo sadimo zelo plitko in občasno potrgamo stranske korenine, da naredi lep gomolj. Pustimo le tiste, ki rastejo v globino. Pa ne smemo je saditi prekmalu, čas imamo do konca junija, vsaj v celinski Sloveniji.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 mar 2009, 22:49

Pape, po moje je gnojenje odvisno tudi od zemlje, v kateri se goji. Ti imaš recimo bolj peščeno zemljo, ki že tako potrebuje več hranil, ker jih sama ne more zadrževati. Jaz, ki imam glinasto ilovico, imam ponavadi presežke hranil, zato mi gomolji ob dodatnem gnojenju postanejo puhli. Pač je vsako gnojenje treba prilagoditi tipu zelenjave, tipu zemlje in založenosti s hranili...
Najbolj idealno bi bilo redno opravljati analize tal, kar pa si redkokdo lahko privošči. Žal...
Se pa strinjam glede obtrgavanja korenin IN listov, gomolji so tako definitivno večji. Za globino sajenja sem pa že napisala, da je v bistvu najpomembnejša...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 16 mar 2009, 09:11

Ja, hvala obema za zelo izčrpne odgovore!

Vendar imam jaz čisto začetniški problem - posejala sem jih in sedaj so že zunaj ter veliki cca 2 cm. Kaj naj sedaj naredim z njimi - ali še počakam, da malo zrastejo, ker so nežni, nežni - ali jih že kar sedaj presadim vsakega posebej v svoj lonček?

Ven jih pa presadim, če sem te Pepe prav razumela, ko bo malo bolj toplo, torej pri nas tam nekje koncem aprila?

Ko pa pridem do korenin (in upam, da se bo to tudi zgodilo), potem bom pa z veseljem kako porezala!

Ivčk hvala za F5, vendar težava ni bila v tem, saj sem sporočilo napisala in odposlala (le kam?)...

Pa še nekaj - lansko leto sem nekje 'pobrala', da je dobro paprike in melancane dodatno hraniti že sedaj, ko delamo sadike - ali to drži?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 mar 2009, 10:15

Jaz bom moje pikirala danes, pa so ravno tako majhni in nežni, a imajo že en pravi list. Bodi pozorna na to.
Prepikiraj jih vsakega v svoj lonček (najbolje bi bilo, da je visok in ozek) in pusti zunaj nekaj stebelca. To bo potem ostala globina sajenja, tudi ko jih boš presajala na vrt, nič globje. Če so posajeni pregloboko, tako, da so lističi zakopani, ne bodo naredili gomoljev. Saj vem, da delujejo sejančki zelo krhki, a le niso spet tako 'masleni', boš videla, ko jih primeš...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 16 mar 2009, 10:25

OJ Ivčk, sem šla prav pogledat in vidim, da so veliki cca 1,5 - 1,8 cm in imaja res že 2 listka.
Jih bom danes poskusila presaditi (bom skoraj potrebovala lupo).

Kaj pa je z gnojenjem melancan in paprik?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 mar 2009, 10:31

Ja, pikirančke paprik in melancanov vsaj jaz pognojim s precej razredčenim tekočim gnojilom, ki ne vsebuje preveč dušika, pa še to samo dvakrat do sajenja (nekje na dva tedna).
Odvisno je tudi od tega, kak substrat uporabljaš. Jaz sem jih lani gnojila, predlani pa ne, ker sem imela substrat, ki je že vseboval gnojilo. Tega ne bom več kupovala, ker so sadike prehitro in zelo neenakomerno rastle.
Zato jih raje pognojim kar sama. Samo pretiravati ni treba. Če je priporočeno razmerje 10 ml gnojila na liter vode, uporabi raje 5ml na L...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 16 mar 2009, 23:27

tole sicer ni zelenjava, ampak drevesa (Paulownia fortunei). Moram jih presaditi vsako v svoj lonec.
Ali je neko splošno pravilo, kako držati rastline, ko jih vlečeš iz zemlje ? Za liste ali za steblo ?
Nekje sem prebral, da za liste, a se mi zdi nelogično, ker se lahko hitro potrgajo.

Slika
Slika
___
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 mar 2009, 10:19

Psevdonim, raje za steblo in to čim bližje zemlji, ker je tam bolj čvrsto :wink:
Vsekakor pa ti priporočam, da vse rastline skupaj najprej izlončiš, brez da vlečeš za njih. Potem koreninsko grudo malo razrahljaš in tako se bodo sejančki med sabo lažje ločili...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 17 mar 2009, 11:25

aha, tudi ni slaba ideja. Do sedaj sem delal tako, da sem največjo pustil v loncu, manjše pa skušal izveči s čim manj škode in jih presaditi vsako v svoj lonec.
Torej, nova metoda: vse skupaj z zemljo ven, razrahljati, tamale pobrati, največjo z zemljo nazaj v lonec.
___
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a deeexit » 17 mar 2009, 12:28

ali pa vzames male vilcke in jih previdno dvignes iz zemlje...to je meni babica pokazala in resnicno deluje odlicno.
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 17 mar 2009, 19:29

Ivčk je napisal/-a:Jaz bom moje pikirala danes, pa so ravno tako majhni in nežni, a imajo že en pravi list. Bodi pozorna na to.
Prepikiraj jih vsakega v svoj lonček (najbolje bi bilo, da je visok in ozek) in pusti zunaj nekaj stebelca. To bo potem ostala globina sajenja, tudi ko jih boš presajala na vrt, nič globje. Če so posajeni pregloboko, tako, da so lističi zakopani, ne bodo naredili gomoljev. Saj vem, da delujejo sejančki zelo krhki, a le niso spet tako 'masleni', boš videla, ko jih primeš...

Prepikirala sem torej gomoljno zeleno, a imam problem, ker mi je spet zrastlo toliko rastlinic, da jih je še vedno vse polno!
Grozno se počutim, ker vseh ne bom prepikirala, a pustiti jih tudi ne morem...

In vedno se mi to dogaja - zraste mi jih skoraj več, kot jih posejem!
Kako naj se naučim koliko semen naj posejem????

Težava je v tem, da mi jih zraste milijon ali pa sploh nobena!?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 17 mar 2009, 20:05

Poseješ jih več, pa jih potem populiš, če vidiš, da dobro kalijo in jih je zato preveč (vem, je težko uničevat sadike). Ali pa seješ dvakrat.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a copka » 18 mar 2009, 08:40

copka je napisal/-a::roll: :( :cry: HELP!!!!
Povejte kaj sem naredila narobe?
2. marca sem posadila pepino in paradiznike, pa se niti eden ne gleda iz zemlje....par dni za tem tudi kobejo,prav tako nic....Loncke imam na toplem v kuhinji, najprej sem samo prsila, vceraj sem tudi zalila bolj " konkretno"...nisem zacetnica in mi vse lepo uspeva ,ampak s sejanci pa nekako ne znam....pomagajte prosim!!!
Hvala in lepo soboto vsem!

No,koncno!Paradizniki so prisli na dan-pepino in kobeja se ne,upam pa da se bosta prebudila :?
Imam pa se eno vprasanje: je prepozno, da bi posejala se melancane?

Hvala vsem,ki pomagate z nasveti,krasna druscina ste(smo)... :D :D :D
copka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bučarka » 18 mar 2009, 09:23

Lepo, copka!

Mah, pomoje lahko poseješ še melancane. Brez melancan pa res ne smeš bit. :wink:

So ti pa kar dolgo kalili paradižniki. Moji ponavadi pokukajo ven v maksimalno enem tednu (običajno rabijo manj). Vendar je bolje pozno kot nikoli.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov