Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 11 mar 2009, 10:09

Za paradižnik to še posebaj velja. Boš videla, ko jih prepikiraš, pa bodo stebeca kar še zrastla, včasih toliko, da jih je treba pikirati dvakrat :lol:
Takrat res čim globlje z njimi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a deeexit » 12 mar 2009, 09:30

Lep pozdrav.

Tudi jaz sem ze posejal skoraj vse kulture, katere sem mislil. Sadikice so ze zelo lepe. Trenutno so na okenskih policah jajcevci, feferoni, paprike, razlicne zacimbe, zelje, cvetaca. Paradizniki so bili sejani pred parimi dnevi in trenutno se ne gledajo ven. :) Sem si pa letos tudi sam sestavil nekaksni gojilnik sadik, kjer je umetna ostvetlitev. Osvetlil sem ga kar z varcnimi zarnicami, ki ocitno delujejo. Sadikam zelo pase umetna svetloba, ki je sestavljena iz razlicnih spektrov. Imam namrec mesane zarnice, ki oddajajo razlicne valovne dolzine. Bom kaksno fotko stisnil, ko bo priloznost.

LP
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 11:10

Pri nas se že kar lepe sadike melancanov (6 sort), paprik, feferonov, čilijev, bazilike ter ta teden prepikirani paradajzki (količina precejšnja...).

Na vrtu:
krompir (3 sorte)
grah (5 sort)
radič
salatina
peteršilj
bledež (zelen, rdeč)
'grmičasti' bledež - dobila letos semena (?)
gomoljna zelena

pa stoletna čebula že tudi lepo raste (primorska 'stoletnica' je sicer manjša, je pa že dolgo lepa zelena ...)

Gomoljno zeleno sem letos prvič sejala - kako potem presadim v vrt oz. ali že prej kaj razdelim sadike vsako v svoj lonček?

Tule je 3/4 mojih sejančkov paradižnika:
Slika

in že cca 1/2 prepikiranih:
Slika

ter melancani, paprike, čiliji (tudi tu manjka en del):
Slika

Zanima me pa kaj si mislite o gensko spremenjenih zadevah?????
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 mar 2009, 11:53

Nadina, bazilike tudi vidim na fotkah. Si jih že kaj pikirala ali si jih samo pustila, da rastejo iz lončka, v katerem so bile posejane?

Gomoljno zeleno moraš prepikirati, a ne pregloboko, ker drugače ne bo delala gomoljev. Naj bo ven en centimeter stebla pod kličnimi listi.
Pa bodi previdna, ker so sadikice precej krhke...

Kaj za boga naj bi bil ta bledež? :shock: :lol:

Si pa drugače pridna, da si že toliko ven sejala. Tudi pri nas je zemlja letos krasna in že primerna za obdelavo. Jaz sem sadila šalotke in česen, pa sejala nekaj korenčka in solate, drugo bo še počakalo. In tudi pri meni že poganja tvoja stoletna čebula, komaj čakam, da bodo listi večji, da grejo za prilogo kakemu dobremu zrezku...

U, teli tvoji jajčevci so pa krasni, moji so komaj pokukali iz zemlje, pa sem še vedno mnenja, da ne bo nič iz njih. Če boš imela kako sadikico viška, se bom toplo priporočila zanjo v aprilu (pošta ekspres :wink: )
Katere sorte si pa sejala, če ni skrivnost?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 13 mar 2009, 14:01

Nadina,
ali si mislila blitvo ko si napisala bledež ali kaj drugega.
Pri nas raste letos v lončkih paradižnik, melancani, paprika( letos nam zopet nagaja s svojo počasnostjo), bučke in pa tagetke ter zgodnje zelje. V topli gredi pa je solata že lepo vzklila in pa zelje - flance. Mogoče bomo posadili še zgodnji krompir ta vikend. Vse to pa je zasluga mojega moža. Sem vsa nesrečna ker je pomlad tukaj jaz pa na berglah. Pa saj upam da bom kmalu dobra in bom potem lahko uživala na vrtu. Pa še kakšno fotko bom gor dala.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 15:29

Na zdaj! Prejle sem napisala cel roman, pa ne vem kam je odtaval?
Se bom potrudila še enkrat in sicer:

Baziliko sem prepikirala, čeprav sem slišala, da ji to ni všeč. Prepikirala sem jih po nekaj skupaj in sedaj lepo rastejo.

Gomoljna zelena - bom upoštevala nasvet, kaj pa gnojilo, ji ustreza ali raje manj?

Ivčk, ti rasteta obe 'stoletnici' ali je naša primorska pozebla?

Jajčevci - dobiš... Katere imam?

1. MELANZANA ROTONDA BIANCA SFUMATA DI ROSA
2. JAJČEVEC DOLG VIJOLIČAST
3. JAJČEVEC OKROGLI VIJOLIČAST
4. GREEN ABLONG
5. GREEN LONG
6. BELI TAJSKI

Prve tri - sem kupila semena v Slo, drugo trojico sem dobila od Bučarke.
Letos sem želela sama naročiti semena še kakšnih bolj eksotičnih, pa mi ni zneslo (višja sila....).

Lansko leto sem sejala tudi Berenjena jajčevce, pa smo jih imeli za okras, saj so majhni kot jajce in bi bilo preveč dela z njimi.

Ja, Lera, bledež je blitva, mangold (?)...

Sem pa sejala tudi šalotko in sicer 'rdečo' in 'belo', sem pa slišala, da obstaja neka domača sorta, ki je dobra in.... - ?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 13 mar 2009, 16:16

Ali te lahko vprašam ali si šalotko sejala ali si imela že šalotke za posadit?
kje pa si dobila seme za šalotko?

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 16:37

Šalotko sem kupila in sicer rdeče čebulčke v Slo, bele pa v Italiji.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sanel » 13 mar 2009, 17:47

nadina je napisal/-a:Šalotko sem kupila in sicer rdeče čebulčke v Slo, bele pa v Italiji.

Nadina

kje kupuješ v Italiji?
Kaj hodiš kaj v tisto semenarno Martinez al' kaj je že na Škofijah?
Sanel
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 19:04

V Italiji kupim ponavadi v prvi agrariji takoj za mejo - na desni strani, če greš po stari cesti - namesto levo za Familo itd, je na desni vhod v to trgovino - čebulčke lahko kupiš na vago (v Marinaz-u tega nisem videla).
V tej trgovini že leta kupujemo hrano za mačke in pse, pa še ostale 'vrtne' zadeve se dobijo.

Marinaz je pa malo naprej - nasproti tega gigantskega novega centra, ki so ga pravkar odprli in tudi tja včasih zaidem - tam dobiš tudi npr sadike (ne semena!) precej različnih sort paradižnikov, buč itd pa seveda vse kar spada k vrtu.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sanel » 13 mar 2009, 19:16

nadina je napisal/-a:V Italiji kupim ponavadi v prvi agrariji takoj za mejo - na desni strani, če greš po stari cesti - namesto levo za Familo itd, je na desni vhod v to trgovino - čebulčke lahko kupiš na vago (v Marinaz-u tega nisem videla).

Mi napišeš prosim ime te trgovine, če slučajno veš.
Enkrat ko bom šel v AN bom še šel tam.
Veš morda urnik čez vikend?

Pozdrav iz Kopra. :)

lp
Sanel
Sanel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 19:25

Gardencenter - ti napišem čez kake pol ure, sedaj je nekaj prišlo vmes, ok?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ficko » 13 mar 2009, 20:10

No jaz bom pa jutri sejal še bučke potem sem pa fertih edino zelo zanimivo se mi zdi to da rumena paprika kali že fjuu kar dolgo vmes je že paradajz veliko zrasel pa sem ga mnogo kasneje sejal...saj bo ampak res treja :wink:
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 mar 2009, 21:18

Sanel je napisal/-a:
nadina je napisal/-a:V Italiji kupim ponavadi v prvi agrariji takoj za mejo - na desni strani, če greš po stari cesti - namesto levo za Familo itd, je na desni vhod v to trgovino - čebulčke lahko kupiš na vago (v Marinaz-u tega nisem videla).

Mi napišeš prosim ime te trgovine, če slučajno veš.
Enkrat ko bom šel v AN bom še šel tam.
Veš morda urnik čez vikend?

Pozdrav iz Kopra. :)

lp
Sanel

Sanel, našla sem račun in naslov na njem pravi:
GARDEN CENTER
FLAVIA DI STRAMARE 133 A
MUGGIA

Če so odprti tudi ob nedeljah, res ne vem.
Greš pa čez Škofije, če greš mimo AN, delaš krog...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sanel » 13 mar 2009, 21:43

Nadina

Ankaran sem omenil, ker pač tam hodim in sem mislil na poti proti AN iti direkt na Škofije in potem v AN. :)
Sicer hvala za info. Bom šel malo pogledati.

Sem ti poslal ZS: http://www.rastline.com/privmsg.php?folder=inbox
Sanel
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a copka » 14 mar 2009, 07:20

:roll: :( :cry: HELP!!!!
Povejte kaj sem naredila narobe?
2. marca sem posadila pepino in paradiznike, pa se niti eden ne gleda iz zemlje....par dni za tem tudi kobejo,prav tako nic....Loncke imam na toplem v kuhinji, najprej sem samo prsila, vceraj sem tudi zalila bolj " konkretno"...nisem zacetnica in mi vse lepo uspeva ,ampak s sejanci pa nekako ne znam....pomagajte prosim!!!
Hvala in lepo soboto vsem!
copka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stabka » 14 mar 2009, 10:20

Takole pa izgledajo moji potaknjenčki danes :P

(V mojem albumu se jih da videti, ker mi slik ne rata spraviti na forum ) :oops:
Zadnjič spremenil stabka, dne 14 mar 2009, 10:30, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 14 mar 2009, 10:27

Jaz pa danes še solato prepikiram, da bo šla čimprej na vrt.
Papriko, malancane in feferone sem pa šele teden nazaj sejala, pa ni še nič z njimi.
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 mar 2009, 18:37

Copka, morda so semena bila posejana pregloboko, pa zato niso ven prišla. pepino namreč najraje kali na svetlobi. V primeru preglobokega sejanja morda s pršenjem sploh ni vlaga prišla do njih in zato niso kalila. Boš videla zdaj, ko si zemljo dobro zalila. Druga možnost pa je, da so semena splesnela, česo imela preveč vlage, kar pa glede na pršenje dvomim. Probaj v kakem lončku malce pobrskati za semeni, da vidiš, če se kaj dogaja. Če jih najdeš nepoškodovana ali celo kaleča, ne bo problema. Daj jim še nekaj časa, včasih traja malo dlje. Upam, da bo vse ok...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 mar 2009, 18:43

Stanka, sliko v tvojem albumu odpreš, nato klikneš nanjo z desnim klikom miške, da se ti pojavi meni. Tam izbereš opcijo Copy image location. Ko pišeš na forumu odgovor, prekopiraš lokacijo slike z desnim klikom miške, opcija paste (prilepi). Označiš celotno ime slike, da se obarva modro in potem v okencu, kjer pišeš prispevek klikneš na gumb Img.
pojavi se nekaj podobnega temu:
[img]http:%20//%20stanka68.moj-album.com/slike/15084867/ean5GNOmwKrGwgcb.v.jpg[/img]

Ko boš odgovor poslala, se ti bo prikazala slika:
Slika

Upam, da boš zdaj znala :wink: , če ne pa še vprašaj, pa bom probala podrobneje razložiti...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten