Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Pepe » 02 apr 2009, 11:26

Bazilika slabo prenaša pikiranje. Če si sejala pregosto samo razredči. Na 10 cm lonček imaš lahko okoli 5 rastlin.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2009, 11:50

Lera, pognojila bom s Plantello Vrt, kot to naredim vsako leto. Gnojilo je naravno i n ne preveč koncentrirano, zato se mi zdi primerno za občutljive pikirančke. Pradaižnikov ne gnojim, včasih jim privoščim le malo Agrostemina, če izgledajo bledi, to priporočam tudi tebi.

Če so tvoji sejančki bledi, jim morda primanjkuje tudi svetlobe, kar pa ni čudno v teh oblačnih dneh, tudi moji so letos svetlejši kot lani, zato ne skrbi preveč...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 02 apr 2009, 12:38

Ivčk hvala za tako hiter odgovor. Paradižniki kar lepo rastejo in so v vetrolovu tako, da letos nimam pretegnjenih, česar sem vesela. Je pa danes tako turobno in mračno da imaš kar prev glede svetlobe. Že v soboto nedeljo naj bi bilo bolje.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2009, 21:41

Nadina, kje pa si dobila tele sorte paprike?
QUADRATO D'ASTI GIALLO
QUADRATO D'ASTI ROSSO
Pri nas se ne dobi dosti sort, zgleda da imate primorci s tem več sreče. Jaz sem nekaj zanimivih sort dobila od Bučarke, večina jih je lepo kalila (saj sem sejala samo po štiri semena), dve pa sploh nista, a vseeno upam, da mi bodo letos lepo rastle. Lani sem imela kar srečo z njimi...
Kako pa kaj tvoje sadike fizalisov in Garden Huckleberry-jev? Lepo rastejo? Kaka fotka bi bila dobrodošla :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

phisalis in huckleberry

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 03 apr 2009, 07:58

Sejala sem phissalise in huckleberry, pa me je povozil čas in jih nisem prepikirala. Sedaj so polegli, vsaj ena vrsta phissalisa je vsa pretegnjena in polegla. Ali jih naj sedaj pikiram in kako: večji, podivjani del stebla v zemljo? Ali so te rastline pokončni grmički? Ivčk, lepo prosim za nasvet!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 apr 2009, 09:14

Stara postaja, za fizalise je čisto tipično, da podivjajo, tudi meni so lani. Zelo hitro rastejo. Pač jih prepikiraj v čimglobje lončke in vkoplji čimveč stebla, tako bodo razvili dodatne koreninice. Enako ti priporočam tudi za huckleberije. Pa ne skrbi, boš videla, da bodo lepo rastli naprej :wink:

So pa to kasneje pokončni grmički, tukaj je fotka fizalisa, ki je rasel pri meni v loncu in krasno rodil:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

zahvala

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 03 apr 2009, 09:18

Ivčk, hvala za vzpodbuden odgovor. Saj sem vedela, da se na tebe lahko vedno zanesem. Lep dan vsem!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 apr 2009, 09:26

Ni za kaj, veš da vedno z veseljem pomagam :wink:
Sem pa pozabila povedati, da dosežejo grmički višino enega metra, rabijo oporo in ne potrebujejo obrezovanja, ker se lepo razvejajo.
Lahko jim na določeni višini le poščipaš vršičke, če želiš, da rastlina deluje še bolj grmičasto. Na odščipnjemen delu se bo namreč steblo razvejalo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 03 apr 2009, 10:07

Ivčk, če me spomin ne vara, si enkrat nekje pisala, da tudi prezimijo v notranjem prostoru. Ali je potem pridelek zgodnejši, ali je bolje vsako leto znova sejati. Je seme uporabno še naprej ali je hibrid? (Bučarka d.o.o. :lol: )
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 03 apr 2009, 13:15

Stara postaja, ni hibrid, zato lahko shraniš seme. Pa čim več, da boš lahko trejdala. :lol: (potem še jaz dobim kaj novega od tebe) :wink:
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 03 apr 2009, 13:43

V teoriji naj bi se rastlino dalo prezimiti noter, kar pa vsaj meni v hladnem prezimovališču ni uspelo, rastlina je enostavno odmrla. Letos bom probala še s toplim prezimovanjem, torej kar v svetli kuhinji, pa bom videla, če bo tokrat kaj bolje.
Seveda lahko semena shraniš, jaz sem shanila semena rastline, ki je imela največje in najbolj okusne plodove. Bom videla, če je 'selekcija' uspela :wink:
Če semena seješ zgodaj spomladi, boš pridelek začela pobirati približno takrat, ko bo glavna sezona paradižnikov, plodovi pa ti bodo zoreli vse do prve zmrzali. Do sedaj namreč nisem opazila kake probleme z boleznimi ali škodljivci, najbrž je to povezano tudi s tem, da ima rastlina močno kosmate liste...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 03 apr 2009, 20:58

Sejala sem 3.3. phissalise in huckleberry-je, ampak tile mi pa res nikamor ne rastejo. Prepikirala sem jih pa 19.3.

Bom poslikala jutri - ampak bo komaj kaj videti...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a bučarka » 03 apr 2009, 21:12

Physalisi rastejo zelo počasi. Vsaj pri meni. Huckleberriji pa eksplodirajo v rasti, ko jih prepikiraš, zato se ne sekiraj.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 03 apr 2009, 21:16

Bučarka, kako pa rastejo tejle Huckleberriji?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a bučarka » 04 apr 2009, 12:46

Sem pritisnila 2 s telefonom samo zate, Nadina. :wink:

Physalisi levo, Huckleberriji desno (ta velike sem presadila že dolgo nazaj, ta male pa pred par dnevi):

Slika

Slika

Ta Chichiquelite huckleberry gre k v ponedeljek k francu.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 04 apr 2009, 12:53

Tako pa je zgledala soba s sadikami nekaj časa nazaj - sedaj sem malo preuredila (veliko gajbic sem dala na okna po hiši, saj je tam premalo svetlobe, še posebno za tazadnje v vrsti), 3 gajbice imam še za prepikirat.

Večinoma so paradižniki, ena gajbica je jajčevcev, kakšne 3 pa paprik. Kakšne 4 (ali več) so pa za druge, ki sem jim obljubila sadike (vključno z zelenim krogom). Drugo leto bom sejala in pikirala samo zase, saj imam v nasprotnem preveč dela in premalo prostora.

Slika
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 apr 2009, 15:07

Bučarka,tole je noro za videt! Saj ni čudno, da si cele dneve v sadikah! Jaz imam že s svojimi 50+ sortami letos ogromno dela, pa je vse skupaj samo nekaj čez sto rastlin. Toliko, kolikor jih imaš ti, pa sploh ne bi imela kam dati :shock:

Tile tvoji huckleberriji pa so prekrasni, mi je res žal, da jih nisem letos sejala...
No, bom pa naslednje leto, ko mi boš ti poročala o tem, kako so ti uspevali in če se jih sploh splača gojiti, vsaj kar se okusa tiče.
Jih bi pa imela najbrž kar v loncu na balknu, da se mi ne bi preveč po vrtu razsejali. Bo še za premislit...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 apr 2009, 15:20

Bučarka, morda bi se pa le priporočila za eno majhno sadikico tegale huckleberija, me preveč firbec matra, za sejanje sem pa že precej pozna :D
Joj, pošiljka zate je pa še vedno pri meni, kako sem pozabljiva, pošljem v ponedeljek :oops:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 04 apr 2009, 20:52

Ivčk, razmišljam, ali bi bilo izvedljivo pošiljat po pošti. Sem šla zdej malo potipat in mislim, da bi šlo, saj so dokaj čvrste.

Danes sem kupila v OBIju kupila nekaj tablic za označevanje, vendar še vedno ne dovolj, saj kar nanese (mi manjka še za kakšnih 300 sort, s tem, da označim samo po en lonček, glih da vidim, kje je sorta). Si moram omisliti kakšno domačo (poceni) varianto, vendar dovolj kvalitetno, da bo še za naprej. Recimo, da kupim en kos tanke plastike in potem narežem sama. V obiju so imeli samo debele.

Prej sem presadila še zadnje Physalise in sicer Golden berry pineapple. Sem si shranila seme nekaj let nazaj, ko sem jih gojila.
bučarka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a šima » 04 apr 2009, 23:28

bučarka je napisal/-a:Ivčk, razmišljam, ali bi bilo izvedljivo pošiljat po pošti. Sem šla zdej malo potipat in mislim, da bi šlo, saj so dokaj čvrste.

Danes sem kupila v OBIju kupila nekaj tablic za označevanje, vendar še vedno ne dovolj, saj kar nanese (mi manjka še za kakšnih 300 sort, s tem, da označim samo po en lonček, glih da vidim, kje je sorta). Si moram omisliti kakšno domačo (poceni) varianto, vendar dovolj kvalitetno, da bo še za naprej. Recimo, da kupim en kos tanke plastike in potem narežem sama. V obiju so imeli samo debele.

Prej sem presadila še zadnje Physalise in sicer Golden berry pineapple. Sem si shranila seme nekaj let nazaj, ko sem jih gojila.

Bučarka,

jaz sem si omislil sledeče :
Seme sadim v stiroporaste platoje.
Ob vsaki luknjici, kjer je isto seme napišem z alkoholnim flumastrom številko ali črko.
Nato si v zvezek označim kaj pomeni kakšna številka.

1- čebula
2- volovsko srce
3- brokoli.......
Ko sadike prepikiram v lončke, na vsak lonček napišem številko ali črko z kakšno barvo(najbolje na nitro bazi, ker se takoj posuši in je obstojna).
Če pa nimam barve, pa list papirja razrežem na majhne koščke in napišem gor številke ali črke, in jih z širokim "selotejpom" prilepim na lončke.
Tako imam sedaj lončke za prepikirat že označene od lani z nitro barvo.
Ko pa posadim na vrt, zopet narišem v zvezek tloris vrta.
Se pravi narišem pravokotnik, in ga razdelim na toliko gred kolikor jih imam, in nato za vsako sadiko, ki jo posadim napišem v zvezek številko ali pač črko.
Stvar izgleda dokaj komplicirana in zamudna, amoak sploh ni.
Pa že po prvrm mesecu točno veš katera sadika je katera ( pa ne mislim, da ločim solate od paradižnika :lol: )

Na fotografiji spodaj se sicer bolj slabo vidi kako so označena semena.

Slika
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori