Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a šima » 28 mar 2009, 10:53

Lera, hvala.
Bom poizkusil.

Jaz sem paradižnike in papriko posejal šele včeraj.
Upam, da ni prepozno.

Lep dan vsem .

S.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 mar 2009, 11:10

lera je napisal/-a:Nadina, tole pa super izgleda. :D Kdaj pa imaš ti potem že paradižnik, paprike in melancane?Pri meni paradižniki lepo rastejo, papeika in melancani me pa nekaj hecajo. Ampak to ni prvič, je pa potem vsako leto kaj za pobrat tako da vložim v kozarce in dam v skrinjo. Upam samo da ne bo poleti kakšnega neurja s točo, ker je pol pa kriza. Sicer pa ker sem iz domžal nam baje avioni tako premešajo ozračje da se kar izognemo toči. Lansko leto je bila mislim da dvakrat pa še to malo in z dežjem. Najbolj so bile boge kapucinke.

lp

Paradižnik smo lansko leto jedli prvi teden junija, ga je pa kolega iz sosednjega foruma jedel že dober teden prej!

Kako bi to izgledalo, če bi imeli vrt pokrit (morda se bo to zgodilo pri nas drugo leto...), pa ne vem?
Morda nam lahko to kdo iz svojih izkušenj pove?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 mar 2009, 13:55

šima je napisal/-a:Jaz sem paradižnike in papriko posejal šele včeraj.
Upam, da ni prepozno.

Ma ni prepozno, jaz sem jih enkrat sejal 5. aprila, pa junija niso bili nič manjši od tistih sejanih prej.
Tudi jaz sem eno vrsto čilija sejal šele prejšnji teden, ker sem tako dolgo čakal na semena, ene pa še čakam, pa se sploh ne sekiram, da je prepozno. Mogoče bodo rodili kakšen teden kasneje in nič drugega.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Akasha » 29 mar 2009, 15:37

Jaz sem tudi še ene sladke paprike včeraj posejala....bom videla, kaj bo :?

Sicer sem pa včeraj paradižnike presajala, žal že nekam prepozno, ma imam toliko vsega, da nisem utegnila do konca...

Nekaj paradižnikov imam odveč - ene balkonske pritlikave vsekakor, (pa ti niso prepozno presajani)....(zamenjam za kako zanimivo sadiko - npr. kake fine VELIKOPLODNE sladke paprike?) Anyone? (prevzem v Lj.)

Teli paradižniki(točno to seme imam)- sorta MAJA:
http://www.buzzy.nl/Assortiment/Groente ... +Maja.html

Zdaj moram se cimprej zeleno, paprike, jajčevce in čili...katastrofa je ....ne vem,kam bom vse dala...zakaj nimamo rastlinjaka :(

Posejati moram pa še kaktuse, kake rožice.....in v 1. tretjini drugega meseca v lončke lubenice blacktail mountain...

Zunaj (v Lj) še vedno ne sadimo nič, ni niti možno zaradi dežja....
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fresia » 29 mar 2009, 16:52

Jaz sem se tudi včeraj zvečer lotila. Me bo počasi čas povozil. Pa tako lepo je zunaj delat sedaj, ko se je malo otoplilo :) Prepikirala sem 12 sort paradižnika, čili, jajčevce (ki so vsi prišli ven in jih bom letos prvič gojila), papriko. Posejala sem pa zelišča, tobak,.... Tako, da bo spet kaj za delat. Čeprav je teh flanc na milijone in je tudi meni žal, da nimamo nekega velikega rastlinjaka,.... :(
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 mar 2009, 21:39

nadina je napisal/-a:Ivčk, če prav razumem, lahko posejem kar zraven paradižnikov tale tagetes in mi ga ni potrebno prej sejati v posodice? Ne bo nič prepozno za tagetes?

Ja, nekaj takega. Samo ne vem, kako je s tem na primorskem. Jaz sem lani imela nekaj kupljenih sadik, drugo pa sem sejala šele, ko so bili paradižniki posajeni. Seveda tiste posejane rastlinice rabijo dlje, da se razbohotijo in zacvetijo, učinek je pa itak isti...
Letos sem jih pa kar posejala v platojček, kasneje jih bom prepikirala in kot sadike posadila zraven paradižnikov, ker jih ne nameravam več kupovati (zakaj pa bi, ko pa tako lepo kalijo in rastejo?).

Imaš pa res prekrasne sadike, še vedno se priporočam za nekaj jajčevcev :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 29 mar 2009, 22:23

[quote="Ivčk"Letos sem jih pa kar posejala v platojček, kasneje jih bom prepikirala in kot sadike posadila zraven paradižnikov, ker jih ne nameravam več kupovati (zakaj pa bi, ko pa tako lepo kalijo in rastejo?).

Imaš pa res prekrasne sadike, še vedno se priporočam za nekaj jajčevcev :wink:[/quote]

Ma saj tale tagetes lahko tudi jaz še posejem, imaš prav!
(Za jajčevce, če 'preživijo' pa bom potrebovala kako :idea: pri pakiranju...)
Drugače ste vsi OK?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 mar 2009, 13:17

Vsi OK :D , hvala...

Tagetes še vedno lahko poseješ, potem pa sadikice ob sajenju paradižnikov enostavno vtakneš zraven. Po moje bo lepše uspelo, glede na to, da imate na primorskem kar precej zgodaj sušo. Semena na vrtu bi v tem primeru težje kalila.

Imate vsaj zdaj kaj dežja? Pri nas lije kot iz škafa že dva dni, pred tem pa sem v enem dnevu postorila že skoraj vse potrebno na vrtu, ker je bil cel dan tako lep sonček in le nekaj vetra. Zdaj bo še travico lepo zalilo, potem pa se že začne sezona košnje :). Prezračili in pognojili smo jo že...

Na gredici mi že lepo poganja solata, sejana pred desetimi dnevi, zdaj čakam še na korenček. Tudi česen in šalotka že lepo poganjata. Po temle dežju pa pride na vrsto še eno sejanje vse ostale zelenjave, ki se seje ob tem času.

Glede pošiljanja sadik:
Meni se pri pakiranju sadik za pošiljanje najbolje obnese način, da jih izruvam iz zemlje (nekaj zemlje seveda ostane gor), korenine navlažim in jih zavijem v vlažen do moker kuhinjski papir, nato pa vse skupaj v plastično vrečko, ki jo poveznem le preko korenin, liste pustim zunaj. Če gre za več sort, vsako sorto dam v svojo vrečko, na njo pa z alkoholnim flomastrom napišem ime sorte. Tako pripravljene sadike potem položim v tiste plastične platojčke v katerih se kupijo jagode ali pa češnjevi paradižnički (ponavadi pol kile), ki jih prej obložim s kuhinjskim papirjem. Včasih imajo pokrov, včasih pa enostavno prelimam čez karton. Dobro je, da imajo ti platojčki luknjice za zrak. Tak 'paketek' potem le še položim v škatlico in pošljem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 30 mar 2009, 19:37

Torej so feferoni FREDI pekoči ali ne? Če so pekoči, so bolj blagi ali super hot? Rada bi kakšne za vlaganje, s tem, da se jih da normalno pojest, saj pikantno pri nas ne gre v promet. Imam dva lončka za prepikirat, pa ne vem, če se mi splača.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a fotografka » 30 mar 2009, 21:56

Ima kdo kaj izkušenj s sivko in rožmarinom?
Sem sejala pred dobrim mesecem dni in nič. Je kak poseben postopek ali sem imela smolo pri semenih?

PS: Pepe, eno zs čaka v nabiralniku. :wink:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 mar 2009, 22:15

bučarka je napisal/-a:Torej so feferoni FREDI pekoči ali ne? Če so pekoči, so bolj blagi ali super hot? Rada bi kakšne za vlaganje, s tem, da se jih da normalno pojest, saj pikantno pri nas ne gre v promet. Imam dva lončka za prepikirat, pa ne vem, če se mi splača.

Ma kaj sem kje spregledala - od kdaj so feferoni FREDI pekoči?

Lansko leto sem sama imela sicer res 'srečo' s paprikami in temi FREDI feferoni - vse po vrsti je bilo namreč bolj ali manj pekoče... Bolj ko sem razmišljala od kod vsa ta njihova 'jeza', manj mi je bilo jasno!?

Sem pa jedla pri prijateljici vložene FREDI feferone, ki niso bili pekoči in zeelooo dobri :?:

Letos sem spet posejala več vrst paprik in tele FREDI-je in držim fige, da ne bo spet vse pekoče....

Kakšne (ne)pekoče izkušnje pa imate ostali ?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 mar 2009, 22:27

fotografka je napisal/-a:Ta forum, predvsem pa Nadina, je "glavni krivec" za moje pomladno veselje ob mladih paradižnikih. :wink:

Oj, šele sedaj sem videla - hvala! Z zadovoljstvom sprejmem krivdo in me veseli, da ti je uspelo vzgojiti paradajzke!

Kar se tiče rožmarina - sejala ga nisem nikoli, sem jih pa že precej vzgojila tako, da sem pri obrezovanju starega grma podtaknila (potaknila?) v zemljo vejice in večina se jih je vedno 'prijela'.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 30 mar 2009, 23:39

fotografka je napisal/-a:Ima kdo kaj izkušenj s sivko in rožmarinom?
Sem sejala pred dobrim mesecem dni in nič. Je kak poseben postopek ali sem imela smolo pri semenih?

:wink:

Letos sem sjala sivko in rožmarin,... Zaradi diplome. Kaljivost je tako majhna da ne morem povedat. Rožmarin je hodil ven 25 dni, sivka pa je prikukala po 16 dneh. Kar je zelo lepo :) Vendar so lepše sadike iz potaknjencev.
Če se ne bi hecala za diplomo, ziher nebi posjala teh dveh :P
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 30 mar 2009, 23:42

bučarka je napisal/-a:Torej so feferoni FREDI pekoči ali ne? Če so pekoči, so bolj blagi ali super hot? Rada bi kakšne za vlaganje, s tem, da se jih da normalno pojest, saj pikantno pri nas ne gre v promet. Imam dva lončka za prepikirat, pa ne vem, če se mi splača.

Ferdi feferoni so sladki. Vendar pa ena skrivnost glede vloženih feferonov,... Ko so vloženi več kot eno leto postanejo pekoči,... Tako, da priporočam, da jih hitro poješ :D
Možno pa tudi, da so opraševalci skakali prej po kakih čilijih al pa pekočem feferenu :D
fresia
Guru
Guru

sejal sem

OdgovorNapisal/-a Igy » 31 mar 2009, 08:26

Jaz sem bolj sadjar.
Od zelenjave sem posejal le paprike in solato pod koppreno. Ostalo ponavadi kupim ker za nekaj sadik ni vredno truda.
Pri paradižniku sem lani poskusil s cepljenim; rezultat je bil zadovoljiv zato bom letos sadil le cepljenega.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru

Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a bučarka » 31 mar 2009, 09:05

Hvala za info, fresia. Jih torej danes čaka pikiranje. :D
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 31 mar 2009, 12:55

fresia je napisal/-a:

Ferdi feferoni so sladki. Vendar pa ena skrivnost glede vloženih feferonov,... Ko so vloženi več kot eno leto postanejo pekoči,... Tako, da priporočam, da jih hitro poješ :D
Možno pa tudi, da so opraševalci skakali prej po kakih čilijih al pa pekočem feferenu :D

Ja ti feferoni so sladki, lani sem jih imela in so ful rodili. Nekaj sem jih vložila in vmes dala en pekoč feferonček, tako, da sedaj, ko jih jemo čisto malo popeče. Zgledajo tudi lepo, rdeči- zeleni.
Letos mi bolj počasi kalijo, šele sedaj kukajo iz zemlje, med tem, ko paprika, ki sem jo sejala še kak dan kasneje, že dela prave listke.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2009, 20:21

Končno je tudi meni uspelo prepikirati moje paprike, jih pa nameravam kasneje pikirati še enkrat. Čez par dni, ko jih bom morala spet zaliti, bom jih tudi prvič dognojila, da dobijo malo dodatne 'energije' za rast. Letos so sadikice veliko lepše kot lani, zato upam na dober pridelek. Tudi sort imam več kot lani. Tole je del prepikiranih sadik:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 02 apr 2009, 10:21

Ivčk, s čim boš pa pognojila paprike? Pa še eno vprašanje imam zate, ki si strokovnjak za paradižnike - sem opazila pri paprikah in paradižnikih da so sredinski listi bolj svetlo zelene barve( običajno tega nisem imela)ali misliš, da jih je potebno pognojit? Hvala ti za odgovor.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a rumba » 02 apr 2009, 11:00

Mene pa še nekaj zanima. Ali se tudi bazilika pikira in kdaj? Pri meni je praktično vse skalilo in so kar na gosto, tako da bo sigurno potrebno nekako redčiti.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten