Kaj ste že posejali? (2.del)

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2009, 20:38

Ficko, tagetesi so cvetlice, znane tudi pod imenom smrdljivke in žametnice. Kupiš jih lahko povsod, kjer prodajajo semena, spomladi pa se v vsakem vrtnem centru dobijo tudi sadike.
Da boš vedel, kaj iskati:
http://images.google.com/images?gbv=2&h ... rch+Images
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ficko » 25 mar 2009, 21:04

Hvala Iva, joj zdaj vem o čem govorite :D Pri nas se tem rožicam reče smrdlivke in jih imamo full v gredici za okras semena pa sem tudi zelo veliko prejšno leto shranil. Nebi si mislil da ste govorili o tej rožici in da tako pozitivno upliva na paradižnik. Hvala!
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a fotografka » 25 mar 2009, 23:55

Prejšnji teden sem stokala, da mi še paradižniki niso vzklili.
Zdaj pa je veselje že prišlo. In še kar iz zemlje kukajo novi, v povprečju pa so paradižniki veliki že okoli 4 cm. :D

Ta forum, predvsem pa Nadina, je "glavni krivec" za moje pomladno veselje ob mladih paradižnikih. :wink:

Čimprej pa posejem tudi tagetese...ste me prepričali. Če mi jih pol le ne bodo vse polži pojedli. :roll:
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a lera » 26 mar 2009, 08:03

Če kdo potrebuje seme od tagetk ( rumene, oranžne in pisane) mi lahko piše na zs. Nekaj domačega semena mi je ostalo.

lp
lera
Guru
Guru

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a bučarka » 26 mar 2009, 12:59

Iva, kaj pa če bi tagetke nadomestila z ognjičem? Je funkcionalnost ista?
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 mar 2009, 20:19

Bučarka, pri meni se ognjič ni obnesel, ker je bil sam bolan (nekakšna plesen) pa še ni tako dolgo in lepo cvetel. Ima pe še to lastnist, da zna paradižnik na začetku prerasti, kar ni ravno dobro, ker ga moraš potem rezati nazaj. Jaz za zdaj ostajam na tagetkah, ker so se mi lani res krasno obnesle...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 26 mar 2009, 20:48

Hvala, Iva. Na vrtu imamo kar nekaj ognjiča in cveti do mraza. Tagetk pa sem se že malo naveličala. No, to ima itak mama čez.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a lera » 27 mar 2009, 07:31

Ivčk, ali te lahko vprašam kaj pa kapucinke?

Hvala.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 27 mar 2009, 14:32

Lera, če pogledaš na fotko na prejšnji strani, boš videla, da imam poleg tagetk nasajenih tudi nekaj kapucink. Niso pa zraven paradižnikov, temveč jih sadim v vmesne prostore.
Ne vem, kak vpliv imajo kapucinke na paradižnike, saj sama nisem opazila ničesar ne poz. ne neg., imam pa jih zato, ker nase privabljajo uši in sem se jih tako rešila na solati, da ne rabim potem vsak list posebaj pregledovati, preden jo lahko uporabim.
Drugi plus pa je, da lepo cvetijo do zmrzali. Sejem jih pa šele, ko se paradižniki dobro ukoreninijo in začnejo bujno rasti, torej nekje sredi maja...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a šima » 27 mar 2009, 15:35

Pozdravljeni.

Veliko berem na forumu o tagetkah in kapucinkah.
Zanima me, katere rože je priporočljivo posaditi na vrtu, in kakšne ugodne učinke imajo na ostalo zelenjavo na vrtu. Upam, da ne zahtevam preveč. :oops:

Lep dan vsem.

S.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a lera » 27 mar 2009, 16:17

Ivčk,

hvala za odgovor, tudi sama sem imela lansko leto prvič tudi kapucinke pa so ratali prav luštni grmčki, ki so se odlično obnesli do takrat ko sem posadila mačehe. Nasadila sem jih zato, ker sem tudi jaz slišala, da odganjajo uške. Imaš prav glede solate, prav zoprno če moraš najprej oprati vsak list posebaj pa še nerodno je če kakšno spregledaš.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadina » 27 mar 2009, 20:57

Ivčk, če prav razumem, lahko posejem kar zraven paradižnikov tale tagetes in mi ga ni potrebno prej sejati v posodice? Ne bo nič prepozno za tagetes?
Konec drugega tedna nameravam paradižnike - sadike preseliti ven (lansko leto so šli ven tudi ob takem času), sem pa pozabila kdaj sem ven preselila melancane in paprike (to si nisem zapisala!)?
Takole pa izgledajo moji otročički danes:
- paprike, melancani etc
Slika
Paradižniki
Slika
in paradižniki...
Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a črka » 27 mar 2009, 21:22

Dej, povejte, če je za sejanje melancan že prepozno :? . Kupila sem seme in sedaj ne vem ali naj posejem ali ne.
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a rumba » 27 mar 2009, 21:48

Uau, Nadina, kake sadike! :shock: :shock: :shock: Krasne so!

Jaz ta vikend šele pikiram. :?
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 27 mar 2009, 21:59

črka je napisal/-a:Dej, povejte, če je za sejanje melancan že prepozno :? . Kupila sem seme in sedaj ne vem ali naj posejem ali ne.

Iz mojih lanskoletnih izkušenj - 20.3. sem lansko leto posejala eno sorto melancanov, katerih semena sem pač pozno dobila - melancani so lepo zrastli in malo kasneje kot ostali tudi lepo rodili.

Tudi jaz sem letos sejala ta teden še nekj paprik in eno sorto melancanov - in upam na moje lanskoletne dobre izkušnje.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a šima » 28 mar 2009, 00:01

šima je napisal/-a:Pozdravljeni.

Veliko berem na forumu o tagetkah in kapucinkah.
Zanima me, katere rože je priporočljivo posaditi na vrtu, in kakšne ugodne učinke imajo na ostalo zelenjavo na vrtu. Upam, da ne zahtevam preveč. :oops:

Lep dan vsem.

S.

:cry:
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a lera » 28 mar 2009, 05:42

Nadina, tole pa super izgleda. :D Kdaj pa imaš ti potem že paradižnik, paprike in melancane?Pri meni paradižniki lepo rastejo, papeika in melancani me pa nekaj hecajo. Ampak to ni prvič, je pa potem vsako leto kaj za pobrat tako da vložim v kozarce in dam v skrinjo. Upam samo da ne bo poleti kakšnega neurja s točo, ker je pol pa kriza. Sicer pa ker sem iz domžal nam baje avioni tako premešajo ozračje da se kar izognemo toči. Lansko leto je bila mislim da dvakrat pa še to malo in z dežjem. Najbolj so bile boge kapucinke.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lera » 28 mar 2009, 05:45

Šima,
tagetke privabljajo polže, ki jih potem samo pobereš ko so na kupu. Kapucinke odganjajo uši in kapusovega belina. Če se motim pa prosim, da me kdo popravi. :oops: Tagetke tudi dobro vplivajo na paradižnik.

lp
lera
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 mar 2009, 09:52

nadina je napisal/-a:Iz mojih lanskoletnih izkušenj - 20.3. sem lansko leto posejala eno sorto melancanov, katerih semena sem pač pozno dobila - melancani so lepo zrastli in malo kasneje kot ostali tudi lepo rodili.

Torej sem jaz glede na podnebje že prepozen za melancane?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 28 mar 2009, 10:37

Meni pa malancane sploh ne vzklijejo. :cry:
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava