Jajčevci oz. melancane

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a ficko » 04 mar 2009, 20:22

No slik mi še ni ratalo namestiti tako kot je treba (lera hvala za pomoč) bodo pa kmalu! No ampak vseeno si jih za lažjo predstavo lahko ogledate tule:
www.moj-album.com/uredi/ficko-jack/1509 ... d=15095169

Torej kaj menite?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 mar 2009, 23:45

Lahko še malo počakaš, vsaj toliko, da prvi pravi listi postanejo bolj vidni in se zravnajo (obrnejo vodoravno). Potem pa le pogumno in zunaj pusti le slab centimeter stebla, nikakor pa se lističi ne smejo dotikati substrata...
Aha, lončki naj bodo premera od 8-10 cm, saj bodo sadikice potem do sajenja na prosto v njih in rabijo čimveč prostora za lep razvoj korenin...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ficko » 04 mar 2009, 23:55

Najlepša hvala :D no paprike, feferoni in paradižniki pa še pridejo na vrsto (no ja še vzklili niso)
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ficko » 08 mar 2009, 17:55

No evo danes, ko je bil čas sem se lotil pikiranja in vse lepo prepikiral in dobro zalil, dal pa sem jih na enako mesto kot prej (samo da so zdaj v večjih lončkih) no ja polovica jih je šla na drugo okenski polico ker je zmanjkalo prostora ker na tisti polici že pridno kalijo prradižniki paprike feferoni ki bodo pomoje že čez kakih 14 dni za pikiranje, no pustimo zdaj to. V glavnem zanima me kdaj naj dam zdaj te pikirance v hladnejši prostor?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 08 mar 2009, 18:42

Jaz sem pa šele danes sejala papriko in malancane. Ali sem prepozna?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a turururu » 08 mar 2009, 20:15

Saj si Čarodejka, boš pa že poskrbela, da bodo malo pohiteli z rastjo. :lol: No, malo heca mora bit. Saj nisi preveč zamudila, nekateri sejejo šele sredi marca.
Lep dan!
turururu
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: radovljica

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 08 mar 2009, 20:30

Jih bom zacumprala, bodo že naslednji teden obrodili. :lol:
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a ficko » 09 mar 2009, 17:05

ficko je napisal/-a:No evo danes, ko je bil čas sem se lotil pikiranja in vse lepo prepikiral in dobro zalil, dal pa sem jih na enako mesto kot prej (samo da so zdaj v večjih lončkih) no ja polovica jih je šla na drugo okenski polico ker je zmanjkalo prostora ker na tisti polici že pridno kalijo prradižniki paprike feferoni ki bodo pomoje že čez kakih 14 dni za pikiranje, no pustimo zdaj to. V glavnem zanima me kdaj naj dam zdaj te pikirance v hladnejši prostor?

No najbrš ste moje vprašanje zaradi druge strni spregledali, ampak me zelo zanima da ga ne bom kaj sprral, saj tako se naredi tudi pri paradižniku in papriki?
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nadina » 09 mar 2009, 17:21

Ja, jaz prepikiram in jih takoj nesem v zimski vrt, kjer je vsaj ponoči bolj hladno...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 mar 2009, 17:33

Ficko, počakaj le kak dan, potem pa z njimi na hladno in svetlo. Jaz jih ponavadi prenesem, ko se zemlja med zalivanji prvič izsuši...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 11 mar 2009, 13:30

Kaj pa od vznika do pikiranja? Jih imate na isti temperaturi kot pred vznikom ali prestavite? Sem brala, naj bi bila temperatura po vzniku 5-7°C nižja kot prej.
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a bučarka » 11 mar 2009, 14:36

Katka, jaz jih, če se le da, prestavim v malenkost hladnejši prostor (vendar še vedno topel), da niso preveč krhki za pikirat. Po pikiranju jih pustim še en čas na toplem in jih, ko vidim, da so že vitalni, preselim v hladen prostor.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a nadina » 17 mar 2009, 19:38

Moji melancani in paprike lepo rastejo, sedaj so že precej veliki...

Imam pa težavo z majhnimi živalicami, zdi se mi, da so to uši, ki so bile na Pepinotu (tega sem, očitno prepozno, preselila na vrt) - te so se naselile tudi na sadike melancan in paprik.

Živalice sem opazila danes in jih takoj pošpricala z naravnim 'strupom' (Plantela), pa me sedaj skrbi, če mogoče to škoduje sadikam?

Ali imate kakšne podobne izkušnje?

Bučarka, kako pa kaj tvoji melancani ?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bučarka » 17 mar 2009, 19:48

Nadina, moji melancani so kar ok in nekateri že kar veliki. Sem jih posejala še eno rundo, saj "I want more". :lol: Že lepo kukajo iz zemlje.

Bird peper pa je očitno bilo slabo seme... Žal! Če boš rabila kak hot pepper, pa imam kar nekaj Chili de arbol (od Akashe, btw :wink: ) sadik.
bučarka
Guru
Guru

Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 apr 2009, 12:59

No, meni so jajčevci vsi prišli ven, čeprav je bilo zelo staro seme. Prvič sem ga sjala, sedaj pa imam problem, ki je zelo neroden. V soboto sem vse jajčevce prepikirala kot je po pravilih. Vsakega posebej, z luknjico v lončku, po pikiranju sem zalila,... Danes pa,... Jeeej,... Imam občutek, da umirajo. Skoraj vsi. Ne vem kaj oz. kje sem naredila nekaj narobe?? Mi lahko pomagate prosim?
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 01 apr 2009, 15:36

Jaz sem pa nova semena kupila in nikjer niti enega. :cry:
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 apr 2009, 15:50

fresia je napisal/-a:No, meni so jajčevci vsi prišli ven, čeprav je bilo zelo staro seme. Prvič sem ga sjala, sedaj pa imam problem, ki je zelo neroden. V soboto sem vse jajčevce prepikirala kot je po pravilih. Vsakega posebej, z luknjico v lončku, po pikiranju sem zalila,... Danes pa,... Jeeej,... Imam občutek, da umirajo. Skoraj vsi. Ne vem kaj oz. kje sem naredila nekaj narobe?? Mi lahko pomagate prosim?

Oh, zelo mi je žal!

Morda nisi imela čistih (razkuženih) lončkov ali pa je z zemljo kaj narobe? Samo v tem primeru bi vzdržali še vsaj nekaj dni, ali se motim?

Še kakšna ideja?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2009, 15:58

Fresia, lahko prosim bolj natančno opišeš tole 'umiranje'?
Lahko je več vzrokov, prva dva, ki se jih spomnem sta zelo tipična: lahko so premočno zaliti in si jih morda prehitro dala na hladno, zato ne morejo črpati vode iz zemlje (mrzli šok za korenine), čeprav jo je v zemlji dovolj. Če je to primer, čimprej na toplo z njimi...

Čarodejka, kdaj si jih pa sejala? Lahko, da bodo še ven prišli, meni je ena sorta pokukala ven šele po slabem mesecu. Morda pa so semena posejana pregloboko ali so bila preveč zalita in so zato zgnila. Pobrskaj malce po zemlji in poskušaj najti kako seme. Nato ga stisni in opazuj kaj se zgodi. Če je seme prazno, je verjetno že nekaj časa gnilo, če pa ven skoraj da priteče kaša, je zgnilo na sveže. Če pa seme izgleda zdravo, jih čimveč izbrskaj ven in jih na novo položi čimbolj na površje, naj bodo le na rahlo pokrita s substratom. Upam, da bo kaj pomagalo...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 01 apr 2009, 16:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 apr 2009, 16:27

No lončki že ne morejo biti krivi, ker so bili novi (plastični, ki so za piknike npr. za piti) in sem jih prej umila ter razkužila in posušila.
Drugače sem zalivala sproti, takoj ko sem prepikirila, sem vsako flančko malo zalila, ker če bi jih preveč bi lahko zgnile korenine.
Dela se pa tako: nekatere sadike zgledajo kot da bi `skup padle`, drugim se sušijo listi, vendar steblo se še zaenkrat ne suši.
Če bi znala pripnet sliko gor, bi jo dala, da bi se videlo,...
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 apr 2009, 16:47

A mi je uspelo?
Slika

U kera velika slika :S
Na tej sliki zgleda kot da je gnilo :(
fresia
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja