Da se je letošnje leto napovedovala kot polno bolezni in uši, je bilo že jasno zaradi preveč mile zime na obali.
Vendar tako dosti težav in tako velikih pa si nisem pričakoval.
Ko sem paradižnike sadil sem naokoli potresel malo umetnega gnojila in jih dobro opremil z dobro zemljo.
Že takoj na začetku sezone so se pojavile uši, katerih sem se uspešno rešil z nekim bio škropivom. Proti sredini maja, po dolgih nalivih, se je pojavila še plesen, katere mislim da sem se je po dvojnem škropljenju (nazadnje pred enim tednom) tudi znebil.
Pred približno tremi dnevi, po začetku novega dežja, se je najprej le na enemu paradižniku (po plodovih in načinu rasti podobnemu pelatu) pojavilo kot neke vrste opekline, ki opekline sploh niso. Rjavi fleki, ki so popolnoma uničili špico in sedaj se pojavljajo vse bolj navzdol po listih. Zgornji listi so že popolnoma uničeni. Problem je v tem, da se je zadeva začela pojavljati tudi na sosednjih paradižnikih!
Vrh...
Listi...
Sumim da so jih morda napadle
pršice, s katerimi sem imel v preteklosti že veliko problemov. Ne vem pa če je to možno... Stvar izredno hitro napreduje! Potreben je hiter in predvsem pravilen ukrep...
Ali morda kdo ve kaj bi lahko bilo to in kako se bi lahko tega znebil?
V naprej se zahvaljujem za vsak odgovor in nasvet...
Lep pozdrav