hokaido buče

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

hokaido buče

OdgovorNapisal/-a naett » 31 okt 2007, 10:16

Pozdravljeni! Pridelala sem 6 hokaido buč. Naj povem, da so zrasle bolj majhne. Je to normalna velikost ali zrastejo tudi večje? Naredila sem jih že v juhi. Težko se jih lupi, meso je rumeno-oranžno (več oranžnega), okus pa je škrobnat in to zelo škrobnat. Tudi juha je imela takšen okus. Sem ga kje polomila? Buče sem obrala, ko so bile oranžne, in to v oktobru.
Sem jih morda premalo pognojila, da so tako majne?
Se te buče lahko uporabi tudi za kaj drugega - popečene kot npr. cukini?
Lep dan še naprej!
naett
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 31 jul 2007, 21:43
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lizl » 05 nov 2007, 11:48

Lep pozdrav, tudi sama sem imela hokaido buče imele so od 1 do 3 kg, ni jih bilo prav veliko na eni rastlini. Ni pa jih potrebno lupiti, ker se lupina s kuhanjem čisto zmehča.
lizl
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 11 apr 2007, 10:28

buča hokeido

OdgovorNapisal/-a potonka » 27 jan 2008, 20:40

če te še vedno zanima , kaj se še naredi iz buče hokeido jaz delam zelo okusen bučni zavitek in če si zainteresirana ti bom napisala tudi kako.Lp potonka
potonka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 04 okt 2007, 21:33
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a naett » 02 feb 2008, 00:09

Prosim, se priporočam. V tem tednu smo sicer pojedli zadnjo hokaido bučo, ampak jih nameravam v naslednjem letu še saditi. Ugotovila sem, da mi v juhi sploh niso všeč. Bolj so mi bile všeč podušene s paradižnikom.
naett
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 31 jul 2007, 21:43
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 20 jun 2008, 13:11

Letos sem posadila tudi Hokaido buče, ki rastejo kot zmešane. Ena mi je splezala celo na oljko ("ne moreš verjamet!")....

Sprašujem isto kot pri melonah oz. lubenicah - zanima me ali jih kaj obtrgujete - nekateri mi pravijo, da jih pustim na miru, spet drugi, da potrgam nekatere poganjke, tretji....
Hvala!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a LHASA » 26 jun 2008, 10:13

Sama se letos prvič sadila te buče; imam namreč eno sadiko z 8 cvetovi. Pred kratkim sem jo pognojila in naredila dobro zastirko. Moram biti pozorna še na kaj več? Kdaj dozori, šele jeseni?

Moram povedati, da smo včeraj pojedli prvih šest cuket. So me presenetile in so bile že precej velike.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a nadina » 27 jun 2008, 18:42

Evo tri primerke mojih buč in sicer:
Hokaido


[url][url=http://shrani.si/?27/Fl/2pZ0uYiE/doma20080625028.jpg]Slika[/url]
[/url]
Red Kuri

[url][url=http://shrani.si/?18/bZ/1ED8iMXM/doma20080625029.jpg]Slika[/url]

Beretta Piacentina
[/url]Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Maychika » 30 jun 2008, 08:57

Vsi, ki imate več izkušenj, ali mi lahko povste, kdaj potrgate buče in kako jih skladiščite, da jih lahko jeste še pozimi. Do sedaj nisem vedela, da buče čakajo, sem mislila, da zgnijejo.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Kajser » 30 jun 2008, 09:01

nadina je napisal/-a:Evo tri primerke mojih buč


Mljask, to bo štrudla!
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 13:30

Maychika, buče je najbolje pustiti čimdlje na rastlini, tudi potem, ko listi že odmrejo (če prej ni mraza). Buča je popolnoma zrela, ko ji pecelj opluteni (se posuši in porjavi) in koža otrdi.

Ko jo odtrgaš, jo pustiš še en teden nekje zunaj pod streho, da je ponoči na hladnem, tako ji koža še dodatno otrdi in se učvrsti. Tako bučo potem hranimo na hladnem, a ne vlažnem prostoru. Jaz jih imam ponavadi kar na neogrevanem stopnišču, kjer ne zmrzuje. Zadnjo bučo od lanjskega leta smo pojedli letos februarja...

Takole pa so zgledale v svojem 'prezimovališču':
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 jun 2008, 15:07

Ojla, Ivčk! Sem te še ujela ali si že pobegnila?

Ivčk pišeš takole: "Maychika, buče je najbolje pustiti čimdlje na rastlini, tudi potem, ko listi že odmrejo (če prej ni mraza). Buča je popolnoma zrela, ko ji pecelj opluteni (se posuši in porjavi) in koža otrdi."

OK, buče bom torej pustila čimdlje na rastlini, ampak že sedaj so ene večje kot nogometna žoga - ali še vedno čakam, da bodo listi odmrli (ta zna biti še dolga?).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 21:04

Nadina, na kratko sem sicer pobegnila, a sem zdaj nazaj prišla :wink:

Glede na to, da je šele začetek sezone, ti pa že imaš plodove, ne boš rabila čakati tako dolgo, da ti listi odmrejo. Torej čakaj le na oplutenelo rjavo steblo in takrat buče poberi.

Samo najbolje je, da šele nekatere poznejše plodove pustiš za zimo, tile zdaj bodo prav fini v kakšnem štrudlu ali kompotu, ne? :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 30 jun 2008, 21:57

Hvala za info, Ivčk!

Za kompot oz štrudel mi pa še manjka znanja, a bom kmalu začela delati tudi na tem (štrudel iz buč???).

Nisem niti vedela, da si ti Ivčk 'stučko' za buče (odkrila šele pred nedavnim) in še dobro, sicer bi bilo z bučami podobno kot s paradajzki in bi jaz težko preživela....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 30 jun 2008, 22:03

Ja, ja, Nadina, sem stručko tudi za buče :wink:

Boš od mene dobila recept za dober bučni kompot in marmelado, če ni že kje na forumu napisano. Štrudel pa je tudi bajen, le narediti ga še ne znam (mi ga bodoča tašča vedno naredi :lol: )...

Znanje boš pa že še dobila, do takrat pa kar vprašaj, kar te zanima :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 jul 2008, 12:19

Super!!!!
(Pravkar sem 'uletela' na sek in 'robe, da dol padeš'!).
Moram dalje, hvala.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Kajser » 01 jul 2008, 12:33

nadina je napisal/-a:Super!!!!
(Pravkar sem 'uletela' na sek in 'robe, da dol padeš'!).
Moram dalje, hvala.

:?: :?: :?: :?: :?: A so to kake šifre? :(

Popoldne vama jaz povem recept za štrudl kot ga speče moja "Pepca" :)
2 pekača sem ga stalal v drušno, pa so vsi prsegal da je jabolčni :twisted:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Kajser » 01 jul 2008, 14:01

Sestavine;
buče
sladkor
cimet
rozine
sesekljani mandeljni ali lešniki
sladka smetana
listnato ali vlečeno testo

Olupljene naribane buče zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami in pustimo nekaj časa stati. Stegnjeno testo namažemo s smetano, čezenj nanesemo prej pripravljeno maso, zavijemo in vija v pečico.

Eko pravzaprav nobena umetnost, namesto jabolk bučke in to je to! :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 15:38

Kajser je napisal/-a::?: :?: :?: :?: :?: A so to kake šifre?


Hej, to se tudi jaz sprašujem :lol:
Mislim, da je Nadina želela povedati to, da je na kratko pogledela na forum in videla veliko novih informacij in podatkov, za katere je hvaležna. Tako sem si vsaj jaz to prevedla...

Kajser, hala ti za ta recept, bomo ga sprobali, ko bo pri nas doma kaj buč (letos namreč zamujajo, ker so bile pozno sejane) :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Maychika » 01 jul 2008, 18:53

Hvala Ivčka za odgovor,pa priporočam se za recept, ko prideš iz dopusta. Sedaj pojdi in uživaj.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 jul 2008, 19:17

Hej, Maychika, saj še ne grem zdajle, šele čez dva tedna :lol:
Bom kasneje napisala recpt za oboje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Hokaido buče
    Napisal/-a jeanette » 11 jul 2007, 20:10
    11 Odgovori
    26631 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a MARIJAV Poglej zadnji prispevek
    02 avg 2009, 22:12
  • Hokaido – milijon cvetov
    Napisal/-a jozekuch » 16 sep 2018, 08:41
    0 Odgovori
    3149 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a jozekuch Poglej zadnji prispevek
    16 sep 2018, 08:41
  • buče
    1, 2, 3Napisal/-a bojanp » 15 dec 2007, 17:55
    54 Odgovori
    27856 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a stabka Poglej zadnji prispevek
    24 maj 2009, 11:36
  • Buče
    Napisal/-a vrtiček » 08 avg 2009, 12:43
    0 Odgovori
    3072 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a vrtiček Poglej zadnji prispevek
    08 avg 2009, 12:43
  • buče
    Pripete datoteke Napisal/-a joli » 31 avg 2010, 11:35
    0 Odgovori
    2710 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a joli Poglej zadnji prispevek
    31 avg 2010, 11:35

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron