Pepe je napisal/-a:Habanero čili že veselo dela. Sejan je bil v začetku februarja.
Pozdravljeni vsi, predvsem pa Pepe in HellHavoc. Ko sem bral vajine objave sem si vzel čas in (čeprav imam PC bolj za obtežilnik papirja in ga ne znam dobro uporabljat) nekaj napisal.
Sem norec na pikantno in na refošk iz bližine Kopra. Refoška imam cca 1000 trt in ga pridelujem po "skoraj" biološki metodi v lesenih sodih. Ko bom ugotovil kako poslat slike vam jih bom poslal.
Sem pa zelo ponosen na mojo zbirko pikantnih rastlinic. Seme sem kupil na chiliseeds, tako da imam sedaj v polni rodnosti orange habanere, bih in bhut jolokie, nage jolokie ( 25 rastlin ) in še 20 navadnih capsicum anuum ( navadni rumeni pikantni feferoni ).
Tukaj pa imam sedaj vprašanje za va(ju)s. Je pri Capsicum Chinense kakšen poseben način, ki ga ne poznam, da shraniš in pripraviš semena za naslednje leto. Sam sem namreč prejšnje leto posušil plodove matičnjakov, ki sem jih ročno oplodil. Semena sem Marca 2008 posadil in mi ga je vzklilo le 60%. Vajen sem dela z semeni, tako da je moj ratio okoli 90%, zato moram sigurno delati kaj narobe. Kako sem naredil:
1. Feferon sem na soncu posušil - celega.
2. Semena sem izluščil in jih shranil na temno in suho mesto v papirnate škatlice.
3. Pred sajenjem 01.03.2008 sem seme pustil pol ure v deževnici da se namoči.
4. Posadil sem ga v kalilne lončke - uno plastiko z malimi luknjami, kjer je 50 lukenj za semena cca - 1/2 cm globoko v zemljo.
5. pladenj je bil v zimskem vrtu s minimalno temperaturo 20 stopinj in vsaj 10 urami sonca - vzklilo pa mi je le 32 rastlin.
Ko sem naprimer dobil predlani semena iz Anglije mi je vzklilo 27 semen od 30, zato moram sigurno pri semenu kaj falit. Prosim za nasvete...
Drugo vprašanje pa je ali ima kdo recept (vsaj približnega) kako se pripravi Tabasco. Vem da je original recept skrivnost, po netu pa kroži ogromno " tapravih" receptov, bi pa rad stopil v kontakt z nekom, ki je to že poskušal, saj morajo feferoni fermentirati par let v sodu kolikor sem slišal, tako da nebi rad čakal 2 leti, da odkrijem svojo zmotno početje - raje bi se učil na napakah drugih.
Ciao!