Habanero čili

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a peaceful » 08 feb 2008, 04:51

Pepe, iz tvojega prvega posta sklepam, da papriko seješ že februarja? Katero sadje in zelenjavo ponavadi še začneš tako zgodaj?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Pepe » 08 feb 2008, 10:22

Če seješ februarja nujno rabiš dodatno luč. Papriko sejem okoli prvega marca, pa še takrat je luč koristna. Semen nimam več.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

Re: Habanero čili

OdgovorNapisal/-a refosk » 29 avg 2008, 09:51

Pepe je napisal/-a:Habanero čili že veselo dela. Sejan je bil v začetku februarja.
Slika


Pozdravljeni vsi, predvsem pa Pepe in HellHavoc. Ko sem bral vajine objave sem si vzel čas in (čeprav imam PC bolj za obtežilnik papirja in ga ne znam dobro uporabljat) nekaj napisal.

Sem norec na pikantno in na refošk iz bližine Kopra. Refoška imam cca 1000 trt in ga pridelujem po "skoraj" biološki metodi v lesenih sodih. Ko bom ugotovil kako poslat slike vam jih bom poslal.

Sem pa zelo ponosen na mojo zbirko pikantnih rastlinic. Seme sem kupil na chiliseeds, tako da imam sedaj v polni rodnosti orange habanere, bih in bhut jolokie, nage jolokie ( 25 rastlin ) in še 20 navadnih capsicum anuum ( navadni rumeni pikantni feferoni ).

Tukaj pa imam sedaj vprašanje za va(ju)s. Je pri Capsicum Chinense kakšen poseben način, ki ga ne poznam, da shraniš in pripraviš semena za naslednje leto. Sam sem namreč prejšnje leto posušil plodove matičnjakov, ki sem jih ročno oplodil. Semena sem Marca 2008 posadil in mi ga je vzklilo le 60%. Vajen sem dela z semeni, tako da je moj ratio okoli 90%, zato moram sigurno delati kaj narobe. Kako sem naredil:
1. Feferon sem na soncu posušil - celega.
2. Semena sem izluščil in jih shranil na temno in suho mesto v papirnate škatlice.
3. Pred sajenjem 01.03.2008 sem seme pustil pol ure v deževnici da se namoči.
4. Posadil sem ga v kalilne lončke - uno plastiko z malimi luknjami, kjer je 50 lukenj za semena cca - 1/2 cm globoko v zemljo.
5. pladenj je bil v zimskem vrtu s minimalno temperaturo 20 stopinj in vsaj 10 urami sonca - vzklilo pa mi je le 32 rastlin.

Ko sem naprimer dobil predlani semena iz Anglije mi je vzklilo 27 semen od 30, zato moram sigurno pri semenu kaj falit. Prosim za nasvete...

Drugo vprašanje pa je ali ima kdo recept (vsaj približnega) kako se pripravi Tabasco. Vem da je original recept skrivnost, po netu pa kroži ogromno " tapravih" receptov, bi pa rad stopil v kontakt z nekom, ki je to že poskušal, saj morajo feferoni fermentirati par let v sodu kolikor sem slišal, tako da nebi rad čakal 2 leti, da odkrijem svojo zmotno početje - raje bi se učil na napakah drugih.

Ciao!
refosk
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 29 avg 2008, 09:06
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Pepe » 30 avg 2008, 07:30

Paprika mora biti za pridelavo semena prezrela. Tu je vsa umetnost, če je samo "zrela" bodo semena slabo kalila. In ne sušiš ploda ampak seme posebej.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a tpipp » 06 jul 2009, 14:12

tpipp
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 sep 2008, 22:34

Prejšnja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov