Gnojenje in škropljenje paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Gnojenje in škropljenje paradižnika

OdgovorNapisal/-a začetnica » 01 apr 2008, 08:03

Letos sem prvič sejala paradižnik - 20 vrt.

Hvala, Ivčk!!

Dajte se malo v pomoč nam začetnikom, razpisati kako in kdaj, kako pogosto.. gnojite in škropite paradižnike.

Vem, da ste o tem že veliko pisali ampak bi bilo fajn, da bi bile vse vaše izkušnje pod enim naslovom
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2008, 09:57

Ojla, začetnica! Moram priznati, da mi je tale ideja o strnjenih podatkih v eni temi všeč :D , ker se o škropljenju in dognojevanju da kar precej razpisati. Vsega le ne moremo imeti v temi o sejanju paradižnika :lol: Vsak dober nasvet šteje, ne samo za začetnike, tudi kak izkušen stari maček se še vedno lahko kaj novega nauči, zato se le razpišite :D .
(Jaz grem zdaj na vrt, ker me kliče sonček, bom pa pozneje napisala nekaj svojih navad in izkušenj...)
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 apr 2008, 21:34

Sicer sem nekaj o tem že napisala v drugo temo, a vseeno lahko nadaljujemo tule.

Tole sem že napisala:
Jaz sadike pošpricam z modro galico en teden po tistem, ko jih dam ven na utrjevanje, torej nekaj dni pred sajenjem. Špricam zato, ker morajo imeti sadike neko osnovno zaščito pred glivami v tleh, ker so do sajenja bile v lončkih z razkuženim substratom (kupljenim), tako da je to škropljenje najpomembnejše. Potem jih z galico ne špricam več.

Pred sajenjem zemljo pognojim z dobro uležanim hlevskim gnijem ali kompostom, če pa tega nimam na voljo, uporabim katero od bio gnojil (Plantella Organik, Biogrena, Bio Vrtnarček,...). V sadilno luknjo nujno dodam še nekaj mletega dolomita ali zdrobljenih jajčnih lupin, ki jih zbiram in sušim čez celo zimo, ker to zagotavlja rastlinam ves potreben kalcij. Kalcij (in redno zalivanje) namreč preprečuje gnitje plodov na spodnji strani, ki se pogosto pojavi v sušnem obdobju.

Vedno pa navadni zemlji dodam tudi nekaj kupljene (najcenejše), da zemlji povečam rahlost, tako se sadika lažje in hitreje ukorenini, kot če bi si takoj na začetku morala utirati pot skozi težko ilovico na mojem vrtu...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnica » 02 apr 2008, 13:49

Iva, hvala za nove podatke.

Včeraj si se kar lepo razpisala na več naslovih in podelila kar nekaj koristnih nasvetov.

Kar tako naprej in hvala...
Pozdrav s Koroške!! Začetnica
začetnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenj gradec

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 02 apr 2008, 14:19

Ni za kaj! Ja, včeraj sem se pa res razpisala do onemoglosti :lol: . Če pa to komu pomaga, sem lahko samo vesela :D

Pa naj kar nadaljujem...
Po sajenju sadike dobro zalijem in zemljo zastrem s prvim organskim materialom, ki mi je takrat pri roki. Če se le da, so to narezane koprive, drugače pa uporabljam kar delno posušeno travo iz odkosa. Taka zastirka v tleh zadržuje vlago, poleti pa varuje korenine paradižnika pred pregrevanjem. Rastline, ki se jih zastira so tudi manj dovzetne do pokanja plodov po dežju, ker imajo na voljo stalno vlago in posledično ne pride do hitrega navala vode (celice neredno zalivanih rastlin tega ne prenesejo in zato plodovi počijo).

Letos bom k temu dodala še sistem kapljičnega namakanja, ki mi bo prihranil veliko dela oz. časa, ki ga porabim za izdatno zalivanje rastlin na vsake štiri do pet dni. Enostavno odpreš pipo in pustiš, da samo naredi posel :lol:

Rastline dognojujem s specialnim gnojilom za paradižnike, ki ima višjo vsebnost kalija in fosforja, kar pomaga pri tvorbi cvetnega nastavka in s tem tud več plodov na rastlini. Dognojujem z zalivanjem (torej razredčeno gnojilo) ali s posipavanjem po tleh na vsaka dva tedna.

Takoj, ko pa se pojavijo prvi plodiči, rastlinam dodam kalcij (foliarno) zmešan s kakšnim tekočim gnojilom, najraje naravnim.

Vendar to prakso nisem izvajala dosledno, za kar mi je vedno bilo žal. Za letos pa imam narejen nekakšen gnojilni načrt, ki ga bom seveda prilagajala vremenskim razmeram in stanju rastlin...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Vrni se na Zelenjava

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov